MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

ΦΕΥΓΩ ΓΙΑ ΜΕΝΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΩΝΑΚΗΣ!!!

ΤΟ ΤΡΕΝΟ-ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ!!!

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΩ-ΝΟΤΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ!!!

ΑΎΠΝΙΑ-ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΗΣ!!!!



Ο φυσιολογικός ύπνος αποτελείται από κύκλους που επανέρχονται 4 έως και 6 φορές κατά τη διάρκειά του. Ο κάθε κύκλος αποτελείται από τέσσερα στάδια αυξανόμενου βάθους του ύπνου καθώς και από τη φάση REM (φάση ταχέων κινήσεων των οφθαλμών) που θεωρείται η φάση κατά την οποία ονειρευόμαστε. Με αύξοντα αριθμό κύκλων μειώνεται η διάρκεια του έκτου σταδίου (βαθύς ύπνος) και αυξάνεται η διάρκεια της φάσης REM.


Αϋπνίες παρατηρούνται μέχρι και σε ποσοστό 35% του πληθυσμού. Πρέπει να τις διαιρέσουμε κατ’ αρχήν σε αυτές που παρουσιάζονται στην αρχή του ύπνου (πριν να αποκοιμηθούμε και στο πρώτο στάδιο) και σε αυτές κατά τη διάρκειά του (υπόλοιπα στάδια και φάση REM). Η αϋπνία οδηγεί σε αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και αυξημένο αίσθημα κόπωσης, που μειώνει την αποδοτικότητα.

Υπάρχουν και βλάβες άλλης αιτίας που δημιουργούν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δίχως αϋπνία το βράδυ, όπως π.χ. η ναρκοληψία που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές επιθέσεις έντονης υπνηλίας και η οικογενής υπερυπνηλία, που είναι όμως πιο σπάνια.

Η πιο συχνή αιτία αϋπνίας στην αρχή και κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι η συχνή χρήση οινοπνεύματος, νικοτίνης και ναρκωτικών ουσιών καθώς και φαρμάκων, ακόμη και υπνωτικών. Έφηβοι και ενήλικες με συχνή κατανάλωση τέτοιων ουσιών παρουσιάζουν αϋπνία 3,5 φορές παραπάνω από το μέσο όρο!!! Οι χρόνιοι χρήστες αλκοόλ σε μεγαλύτερη ηλικία παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αϋπνίας.

Μία επίσης πολύ συχνή αιτία αϋπνίας είναι οι συναισθηματικές κι αγχώδεις διαταραχές (όχι όλες γιατί υπάρχουν και αυτές που παρουσιάζουν αυξημένη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπερυπνηλία ή κανονικό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύκτας).

Υπέρβαρα άτομα κυρίως, παρουσιάζουν το φαινόμενο της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, με αποτέλεσμα τη χρόνια οργανική εγκεφαλική διαταραχή και το συναίσθημα έντονης κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας, λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Τα άτομα αυτά παρουσιάζουν μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικών αλλά και
καρδιακών επεισοδίων.

Η νόσος του Πάρκινσον προκαλεί επίσης συχνά σοβαρές αϋπνίες, λόγω της δυσκολίας αλλαγής θέσης στο κρεβάτι, επειδή η επήρεια των φαρμάκων έχει ελαττωθεί τις νυκτερινές ώρες.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθούν και άλλα νοσήματα των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου, όπως τα ανήσυχα πόδια (απότομες κινήσεις, παραισθησίες των κάτω άκρων στην αρχή του ύπνου που δεν αφήνουν τον πάσχοντα να αποκοιμηθεί) και οι περιοδικές κινήσεις των άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου που ξυπνούν τον πάσχοντα.

Ο τριγμός των σιαγόνων είναι ένα καθόλου σπάνιο φαινόμενο (5-20%) που έχει όμως κυρίως τις αιτίες του σε άγχος, άπνοια ύπνου, φοβίες, συναισθηματικές διαταραχές και συνήθως βελτιώνεται μετά το 40ο έτος της ηλικίας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθούν βλάβες του κύκλου του ύπνου με μετάθεσή του στις πρωινές ή πρώτες βραδινές ώρες, που έχει την αιτία του σε βλάβες στον υποθάλαμο (που είναι ρυθμιστής του ωραρίου του ύπνου), αλλά παρουσιάζεται και μετά από συχνά υπερατλαντικά ταξίδια.

Η θεραπεία της αϋπνίας πρέπει να συστήνεται από τον ειδικό (κυρίως νευρολόγο ψυχίατρο) είτε πρόκειται για φωτοθεραπεία ή λήψη μελατονίνης, όπως π.χ. στη μετάθεση του κύκλου του ύπνου, είτε για λήψη αντικαταθλιπτικών, ακόμη και υπνωτικών (τα τελευταία επιτρέπεται να λαμβάνονται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα για να αποφευχθεί ο εθισμός που θα επιτείνει την αϋπνία).

Γενικά, θα αναφέραμε πως ισχύει το ότι δεν υπάρχει θεραπεία της αϋπνίας. Υπάρχει μόνο η θεραπεία της αιτίας της.


Ευχαριστούμε τον "Αιγαιακό Πανεπιστημιακό Αθλητισμό" και τον υπεύθυνο αυτού κ. Μαστρογιαννόπουλο Δ. Νικόλαο Ms'c, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για την παραχώρηση του άρθρου.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

CHRISTOS HATZINASIOS-ILLUSION

TA ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ EUROVISION 2010!!!

MANOS PYROVOLAKIS-KIVOTOS TOU NOE!!!!

GIORGOS ALKAIOS- OPA!!!!

SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ κ SECOND SKIN-GAME OF LIFE

MELISSES-KINEZOS!!

EMIGRE-TOUCH ME DEEP INSIDE!!!

GIORGOS KARADIMOS-POLEMAO!!!!

LOVES' THEME- BARRY WHITE!!!

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ-ΤΟΡΤΕΛΙΝΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ!!!


Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σπίτια...
Χρειάζεται απλά φαντασία, μερικά περισσεύματα τυριών και αλλαντικών και έχετε στη στιγμή ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει τους πάντες!





Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια της αρεσκείας σας
  • τυριά διαφόρων ειδών (π.χ. φέτα, κεφαλοτύρι...)
  • διάφορα είδη αλλαντικών της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
  • 1 κρέμα γάλακτος
  • λίγο βιτάμ ή λάδι

Εκτέλεση:

Μακαρόνια - τορτελίνια με τυρί

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού στο πακέτο. Τα σουρώνουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά βιτάμ ή λίγο λάδι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τα τυριά που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε (ή και τα αλλαντικά). Σε ένα ταψάκι προσθέτουμε τα μακαρόνια και αναμειγνύουμε με τα τυριά (ή και τα αλλαντικά) που έχουμε κόψει. Περιχύνουμε με τη κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο.

Μόλις τα τυριά λιώσουν και ανακατευτούν καλά με τα μακαρόνια, το φαγητό μας είναι έτοιμο.

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!!!!!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

AL BANO @ ROMINA POWER-IO DI NOTTE!!!

Ο ΚΑΦΕΣ Κ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!






Ο καφές καλμάρει τους αγχώδεις;



Όχι. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η καφεΐνη συμβάλλει στην αύξηση του στρες στα αγχώδη άτομα ή σε όσους πάσχουν από κρίσεις πανικού.


Μπορούμε να πίνουμε καφέ όταν παίρνουμε φάρμακα;

Δεν θα ήταν λογική η απαγόρευση της κατανάλωσης ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ σε κάποιον που ακολουθεί μία θεραπεία με φάρμακα. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η καφεΐνη ενισχύει ή αποδυναμώνει την επίδραση ορισμένων φαρμάκων. Η λήψη αγχολυτικών, αντικαταθλιπτικών και βαρβιτουρικών δεν πρέπει να συνοδεύεται από μεγάλη ποσότητα καφέ. Με άλλα φάρμακα επιβάλλεται λογική ποσότητα καφέ.


Ο καφές και το τσιγάρο είναι ένας κακός συνδυασμός;

1rst coffe + cigarette
Ο καφές και το τσιγάρο συνήθως πάνε μαζί. Όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι καπνιστές έχουν την τάση να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες καφέ από τους μη καπνιστές. Η νικοτίνη έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της αποβολής της καφεΐνης απ' τον οργανισμό και ο καπνιστής νιώθει την ανάγκη να αυξήσει την πρόσληψη καφεΐνης, για να διατηρήσει τα επίπεδά της στο αίμα του. Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, όσοι κόβουν το κάπνισμα δεν περιορίζουν την κατανάλωση καφέ πριν περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ντεκαφεϊνέ καφές αυξάνει τη διάθεση για τσιγάρο.


Ο καφές διευκολύνει την πέψη;

Για πολλούς ένα καφεδάκι μετά το γεύμα είναι απαραίτητο για την χώνεψη. Αλλά οι διάφορες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτήν την άποψη, από τη στιγμή μάλιστα που ένας καφές δυσχεραίνει την πέψη πολλών άλλων. Και σ' αυτό το σημείο παίζει ρόλο η ευαισθησία του καθενός.

Αυξάνει η καφεΐνη τον κίνδυνο της καρδιαγγειακής νόσου;

troubled

Στους υγιείς, η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-4 φλιτζάνια την ημέρα) δεν έχει δυσμενή αποτελέσματα στην καρδιά ή τα αγγεία. Καμία έρευνα δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην καρδιακή προσβολή και την κατανάλωση καφέ. Όσον αφορά την αρτηριακή πίεση, ο καφές, το τσάι και τα άλλα καφεϊνούχα ροφήματα δεν προκαλούν κάποια συνεχή αύξηση. Μερικά άτομα που είναι ευαίσθητα στην καφεΐνη μπορεί να έχουν την εμπειρία μιας πολύ μικρής, πρόσκαιρης αύξησης πίεσης στο αίμα, που συνήθως δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες. Οι μελέτες δείχνουν ότι οποιαδήποτε αύξηση στην αρτηριακή πίεση, είναι μικρότερη από εκείνη που φυσιολογικά ανεβαίνει όταν ανεβαίνουμε σκαλιά.


Ο καφές προκαλεί εθισμό;

Η απότομη διακοπή του, σε όσους πίνουν συστηματικά καφέ, μπορεί να επιφέρει συμπτώματα στέρησης: αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, πονοκέφαλο, εκνευρισμό. Με ένα φλιτζάνι καφέ τα συμπτώματα εξαφανίζονται αμέσως. Τα προβλήματα στέρησης αρχίζουν συνήθως 12 με 14 ώρες μετά το τελευταίο φλιτζάνι. Ευτυχώς όμως το στερητικό σύνδρομο υποχωρεί σιγά σιγά για να εξαφανιστεί τελείως μετά από μία εβδομάδα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα κατανάλωσης καφέ, για να δημιουργηθεί η εξάρτηση στην καφεΐνη. Ακόμα και ένα φλιτζάνι δυνατού καφέ ή τρία κουτάκια coca cola, αρκούν για να προκαλέσουν εθισμό σε ευαίσθητα άτομα. Ακόμα και τα νεογέννητα, των οποίων η μητέρα έπινε μεγάλες ποσότητες καφέ κατά την κύηση, παρουσιάζουν συμπτώματα στέρησης (εκνευρισμό, κινητικότητα, εμετούς) που εξαφανίζονται ύστερα από μερικές ημέρες.

Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου;

Η υποψία ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου, δεν έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες. Δύο πρόσφατες μελέτες μεγάλου αριθμού ατόμων στη Νορβηγία (16.000) και στη Χαβάη (7.350) δεν βρήκαν σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση του καφέ και στον κίνδυνο για καρκίνο. Αυτό εδραίωσε πιο στέρεα την προγενέστερη θέση της Αμερικάνικης Αντικαρκινικής Εταιρείας που έλεγε: "Οι διαθέσιμες πληροφορίες δεν προτείνουν μία σύσταση κατά της μέτριας χρήσης καφέ. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι η καφεΐνη, ένα φυσικό συνθετικό τόσο του καφέ όσο και του τσαγιού, αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο στον άνθρωπο".


Έχει η καφεΐνη κάποια συμμετοχή στην ανάπτυξη νοσημάτων του μαστού;

Όλες οι κλινικές μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού και δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη ινοκυστικής νόσου του μαστού.


Ο καφές ενισχύει τη σεξουαλικότητα;

Husband and Wife

Ο καφές δεν είναι αφροδισιακό, αλλά ένα διεγερτικό της διάθεσης και της ετοιμότητας. Αντίθετα, αν εμφανισθεί πρόβλημα στειρότητας σε ένα ζευγάρι, συνίσταται στους δύο συντρόφους να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ. Πάντως αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι παρουσιάζεται μείωση της γονιμότητας σε όσους κάνουν υπερκατανάλωση καφέ.


Επηρεάζει η καφεΐνη τα παιδιά περισσότερο απ' τους ενήλικες;

Τα παιδιά δεν είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της καφεΐνης απ' ότι οι ενήλικες. Γενικά η καφεΐνη αποβάλλεται απ' το σώμα δύο φορές πιο γρήγορα στα παιδιά απ' ότι στους ενήλικες.



Ευχαριστούμε τον "Αιγαιακό Πανεπιστημιακό Αθλητισμό" και τον υπεύθυνο αυτού κ. Μαστρογιαννόπουλο Δ. Νικόλαο Ms'c, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για την παραχώρηση του άρθρου.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

O ΚΑΦΕΣ Κ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ!!!!



Πίνεται από το 90% του ενήλικου πληθυσμού. Για εκατομμύρια άτομα αποτελεί αληθινό πάθος. Ο καφές είναι μία απόλαυση της καθημερινής ζωής. Αλλά επικρατούν πολλές λανθασμένες απόψεις για τις ιδιότητές του και τις συνέπειές του στην υγεία. Ας ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια από τον μύθο.


Ο καφές έχει κατηγορηθεί κυρίως για ένα συστατικό του, την καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα, στους σπόρους ή στα φρούτα, σε περισσότερα από 60 φυτά. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται ο καφές, τα cocoa beans, τα cola nuts και τα φύλλα τσαγιού, που χρησιμοποιούνται για να φτιάξουμε πολλά αγαπημένα μας αναψυκτικά ή ροφήματα, όπως καφέ, τσάι, ποτά τύπου cola και τρόφιμα όπως η σοκολάτα.

Coffeebeans in brown bag isolated on white background

Η καφεΐνη παρασκευάζεται και συνθετικά, για να χρησιμοποιηθεί σαν ενισχυτικό γεύσης σε μερικά προϊόντα τροφίμων. Οι άνθρωποι αρέσκονταν στα ροφήματα που περιείχαν καφεΐνη από τα αρχαία χρόνια. Από το 2700 π.Χ. ο Κινέζος Αυτοκράτορας Shen Nung έπινε ζεστό τσάι. Ο καφές άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αφρική γύρω στο 575 μ.Χ., όταν οι κόκκοι χρησιμοποιούνταν σαν χρήματα και καταναλώνονταν ως τρόφιμα.

Η μακροχρόνια δημοτικότητα των ροφημάτων, που φυσικά περιέχουν καφεΐνη, επικυρώνει την ποιότητα των ιδιοτήτων της. Σε μερικά ελαφρά ροφήματα, η καφεΐνη προστίθεται σε μικρές ποσότητες σαν ένα συστατικό κλειδί για την απόδοση γεύσης, που προάγει τη μοναδική γεύση σε κάθε προϊόν. Επειδή η κατανάλωση της καφεΐνης είναι τόσο πολύ μεγάλη, είναι ένα από τα πιο καλομελετημένα συστατικά στην παραγωγή τροφίμων.


Ο καφές & προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη

Μόνο ο καφές περιέχει καφεΐνη; Όχι. Η χημική αυτή ουσία βρίσκεται και σε άλλα φυτικά προϊόντα όπως το τσάι. Επιπλέον επικρατεί η τάση της προσθήκης καφεΐνης σε αναψυκτικά τύπου cola.


Ποια προϊόντα και σε τι ποσότητα περιέχουν καφεΐνη;

ΠΡΟΪΟΝ Mg ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ
Καφές φίλτρου 90 mg
Καφές στιγμής 63 mg
Ντεκαφεϊνέ 3 mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμής 2 mg
Τσάι 42 mg
Τσάι στιγμής 30 mg
Παγωμένο τσάι 70 mg
Κακάο ρόφημα 4 mg
Σοκολατούχο γάλα 5 mg
Coca-cola 16 mg
Σοκολάτα γάλακτος 6 mg
Μαύρη ημίγλυκη σοκολάτα 20 mg
Σοκολάτα ζαχαροπλαστικής 26 mg
Σιρόπι με άρωμα σοκολάτας 4 mg


Πως το σώμα αντιδρά στην καφεΐνη;

Η καφεΐνη είναι ελαφρύ διεγερτικό. Οι άνθρωποι διαφέρουν πολύ στην ευαισθησία τους απέναντι στην καφεΐνη. Αν και πολλά άτομα μπορούν να πιουν αρκετά φλιτζάνια καφέ μέσα σε μια ώρα και να μην παρατηρήσουν επιδράσεις, άλλα μπορούν να αισθανθούν κάποια επίδραση μετά από ένα σερβίρισμα. Η καφεΐνη δεν συσσωρεύεται στο αίμα ή το σώμα και απεκκρίνεται φυσιολογικά μετά από μερικές ώρες από την κατανάλωση. Σε ευαίσθητα άτομα τα tests δείχνουν ότι η καφεΐνη μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο δράσης και να επιμηκύνει την εγρήγορση ποικίλων απαιτήσεων σε δραστηριότητες.


Ο καφές φέρνει αϋπνία;

greek cofee

Αυτό ισχύει κυρίως για όσους δεν πίνουν συχνά καφέ. Σ' αυτήν την περίπτωση, ο ύπνος έρχεται με καθυστέρηση και είναι πιο διαταραγμένος αν ο καφές καταναλώθηκε 30-60 λεπτά πριν απ' την ώρα του. Άλλοι όμως δεν μπορούν να κοιμηθούν, ακόμη κι αν πιουν καφέ τρεις ή τέσσερις ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι. Όλα εξαρτώνται απ' την ευαισθησία του καθενός. Αντίθετα η καφεΐνη δεν επηρεάζει τον ύπνο όσων πίνουν συστηματικά καφέ. Για να μην έχει κάποιος αϋπνία, η καλύτερη λύση είναι να μην πιει καφέ ή να μην καταναλώσει προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, μετά τις πέντε το απόγευμα.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Κ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ!!!!

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

I'LL NEVER FALL IN LOVE AGAIN-TOM JONES

Προσθήκη  εικόνας

YOU ARE MY DESTINY-PAUL ANKA

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ.....ΣΥΝΕΧΕΙΑ...






Τακτά Γεύματα:



Η κατανάλωση γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας (ανά 3 με 4 ώρες) βοηθούν στη σωστότερη κατανομή των προσλαμβανομένων θερμίδων ημερησίως, αυξάνοντας έτσι το βασικό μεταβολισμό.

Αλκοόλ:

Το αλκοόλ πιθανόν να αυξάνει το βασικό μεταβολισμό.

Κάπνισμα:

4 τσιγάρα αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό κατά 3% για περισσότερο από 3 ώρες. Η δράση της νικοτίνης (το πιο ενεργό συστατικό του καπνού) επιφέρει αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας (αύξηση του βασικού μεταβολικού) και μείωση του σωματικού βάρους μέσω καταστολής του αισθήματος της όρεξης (πρόσληψης τροφής).

Καφεΐνη:

Μια δόση 200mg καφεΐνης δια στόματος, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό κατά 5-8% (προτιμότερη κατανάλωσή του ακριβώς μετά το γεύμα με διάρκεια δράσης 3 ωρών).

Ασθένεια, Καταβολικές καταστάσεις, Τραύμα:

Αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός όταν συνυπάρχει ασθένεια ή κάποιες καταβολικές καταστάσεις ή κάποιο τραύμα.

Ορμονικοί Λόγοι:


Οι ορμόνες του θυρεοειδούς αδένα επηρεάζουν τον βασικό μεταβολισμό: υπολειτουργία του αδένα τον μειώνει έως και 40%, ενώ υπερλειτουργία τον αυξάνει έως και 80%. Αρκετές ακόμη ορμόνες έχουν έντονες επιδράσεις, με κυριότερη την αδρεναλίνη, που αυξάνει το βασικό μεταβολισμό και εκκρίνεται σε καταστάσεις άγχους ή φόβου. Επίσης, οι κατεχολαμίνες (επινεφρίνη και νορεπινεφρίνη), η κορτιζόλη καθώς και η αυξητική ορμόνη αυξάνουν το βασικό μεταβολισμό.

Απώλεια Βάρους:

Έχει διαπιστωθεί ότι η απώλεια βάρους δρα αρνητικά στο ρυθμό του βασικού μεταβολισμού: όταν το σώμα χάνει βάρος, κάνει οικονομία ενέργειας για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η ίδια απώλεια βάρους στο τέλος της προσπάθειας όπως και στην αρχή.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο όταν η αρχική απώλεια βάρους είναι μεγάλη. Πιο συγκεκριμένα, άτομα που χάνουν 10% ή και περισσότερο βάρος εμφανίζουν μεταβολές στην κατανάλωση ενέργειας (μείωση κατά περίπου 23% της ημερησίας κατανάλωσης ενέργειας, κατά 15% της κατανάλωσης ενέργειας στην ηρεμία, κατά 37% της ενέργειας που απαιτείται για την κίνηση και αύξηση της μυϊκής αποτελεσματικότητας κατά 20%).

Τέλος, ας προσέξουμε ιδιαίτερα ορισμένα επικίνδυνα και αντιεπιστημονικά κλισέ: Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα, συμπληρώματα ή συνδυασμοί τροφίμων που αυξάνουν τον μεταβολισμό. Δεν υπάρχουν τρόφιμα που 'μπλοκάρουν' το μεταβολισμό, εμποδίζοντας την απώλεια βάρους: ο μεταβολισμός δεν είναι ρολόι με γρανάζια ή κιβώτιο ταχυτήτων για να μπλοκάρει, αλλά ένα περίπλοκο χημικό σύστημα με δυνατότητα να αφομοιώνει με επιτυχία όλες τις τροφές που του δίνουμε.

Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι ο βασικός μεταβολισμός μεταβάλλεται συνεχώς - μέσω μιας πολυπαραγοντικής διαδικασίας- είναι μοναδικός για τον καθένα μας και είναι στο χέρι μας να τον βελτιώσουμε και να τον διατηρούμε πάντα σε υψηλά επίπεδα...


Two female joggers

Ένας πολύ σωστός, ασφαλής και μόνιμος τρόπος αύξησης του μεταβολικού ρυθμού είναι η εγκατάλειψη του καθιστικού τρόπου ζωής και η καθιέρωση καθημερινής, ήπιας φυσικής δραστηριότητας.


Ευχαριστούμε τον "Αιγαιακό Πανεπιστημιακό Αθλητισμό" και τον υπεύθυνο αυτού κ. Μαστρογιαννόπουλο Δ. Νικόλαο Ms'c, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για την παραχώρηση του άρθρου.

INCH' ALLAH-ADAMO!!!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ.....ΣΥΝΕΧΕΙΑ...


Προσθήκη  εικόνας

Ποιοι είναι, όμως, οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το βασικό μεταβολισμό και, συνεπώς, την συνολική κατανάλωση ενέργειας;

Φύλο:

Διαπιστώνεται άμεση συσχέτιση καθώς συνδέεται με την αναλογία λίπους και μυϊκού ιστού του ανθρώπινου σώματος. Έχει αποδειχθεί ότι οι άντρες ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από τις γυναίκες, συνεπώς διαθέτουν και μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό, καθώς έχουν κατά κανόνα λιγότερο λίπος (αδρανής ιστός) και περισσότερο μυϊκό ιστό (ενεργός μεταβολικά ιστός).

Βάρος:

Η αύξηση του σωματικού βάρους επιφέρει και αντίστοιχη αύξηση του βασικού μεταβολισμού.

Μυϊκός Ιστός:

Παρατηρείται αναλογική αύξηση του βασικού μεταβολισμού όταν υπάρχει αύξηση του μυϊκού ιστού, καθώς αποτελεί το πιο ενεργό μεταβολικό ιστό του σώματος. Προπόνηση με βάρη διατηρεί και αυξάνει τον μυϊκό ιστό.

Λιπώδης Ιστός:

Αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός όταν αυξάνεται ο λιπώδης ιστός. Ένα μέρος του λιπώδους ιστού στο σώμα που είναι μεταβολικά ενεργός, κυρίως το λίπος στην κοιλιά, πιθανόν να συνδέεται με το βασικό μεταβολισμό. Γι αυτό, τα παχύσαρκα άτομα και ιδιαίτερα αυτά που εμφανίζουν συσσώρευση του λίπους στην κοιλιακή περιοχή (αντρικού τύπου παχυσαρκία), έχουν μεγαλύτερο βασικό μεταβολισμό.

Ηλικία:


Άμεσος συσχετισμός αλλά δυστυχώς αντιστρόφως ανάλογος. Πιο συγκεκριμένα, με την παρέλευση των ετών, μειώνεται ο μυϊκός ιστός του σώματος και αυξάνει το λίπος, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός. Έτσι, ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται 1 με 2 % ανά δεκαετία, γεγονός που λαμβάνει χώρα μεταξύ της δεύτερης και της έβδομης δεκαετίας της ζωής του ατόμου. Ορμονικές μεταβολές οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.

Ανάπτυξη:

little girl eating apple

Οι ενεργειακές ανάγκες των παιδιών (φάση μέγιστης βιολογικής και σωματικής ανάπτυξης) είναι μεγαλύτερες από αυτές των ενηλίκων, καθώς υπάρχει αυξημένη σύνθεση ουσιών. Η ανάπτυξη, συνεπώς, αυξάνει το βασικό μεταβολισμό.

Επιφάνεια Σώματος:

Σχετίζεται με απώλεια σε θερμότητα που έχουμε μέσω της εφίδρωσης του σώματος. Επομένως, άτομα με μεγάλη επιφάνεια σώματος χάνουν σημαντικά ποσά ενέργειας από το σώμα τους και γι αυτό έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Βαθμός Άσκησης (προπονημένοι - απροπόνητοι):

Ποικίλει η επίδραση στο βασικό μεταβολισμό, ανάλογα με το επίπεδο προπόνησης και το βαθμό της καθημερινής άσκησης.

Θερμοκρασία Σώματος:

Αυξάνεται κατά 12% ο βασικός μεταβολισμός για κάθε 1 οC που αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος.


Εγκυμοσύνη και Θηλασμός:

Οι καταστάσεις αυτές αυξάνουν τις ενεργειακές δαπάνες της μητέρας, κυρίως λόγω της αύξησης της μυϊκής μάζας της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου, καθώς και της αύξησης της κυκλοφορίας ορισμένων ορμονών.

Κλίμα και Οικολογία:

Στις χώρες με ψυχρό κλίμα η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη σε ποσοστό 2-5% από τις χώρες με θερμό κλίμα.

Στερητική Δίαιτα - Υποσιτισμός:

Μειώνεται ο βασικός μεταβολισμός όταν ακολουθείται κάποια στερητική δίαιτα ή υπάρχει σοβαρός θερμιδικός υποσιτισμός.

Σύσταση Διατροφής:

Η συνηθισμένη διατροφή (μεικτή διατροφή) προκαλεί αύξηση του βασικού μεταβολισμού περίπου κατά 10%. Πρόκειται για τη θερμογενετική επίδραση της τροφής. Η αύξηση του βασικού μεταβολισμού είναι πιο μεγάλη όταν η διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Σε αυτή την περίπτωση, ο βασικός μεταβολισμός μπορεί να αυξηθεί έως και 40%. Η θερμογενετική επίδραση των υδατανθράκων είναι μικρότερη της πρωτεΐνης και μπορεί να φθάσει έως 20%, ενώ τα λίπη αυξάνουν ελάχιστα το βασικό μεταβολισμό σε ποσοστό που αγγίζει το 5%.

Υπερφαγία:

beer + burger

Αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός όταν αυξάνεται σημαντικά η καθημερινή θερμιδική κατανάλωση αλλά μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα.



ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑ!!!!

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

SHAKIRA-WHENEVER, WHEREVER!!!!

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ!!

"
green and red grapes«Δεν έχω καλό μεταβολισμό» ή «ο κακός μεταβολισμός μου φταίει για το βάρος μου». Φράσεις που τις λέμε και τις ακούμε συνεχώς καθώς αποτελούν ίσως και το καλύτερο άλλοθι για να δικαιολογήσουν τις διατροφικές παρεκτροπές και το αυξημένο σωματικό μας βάρος. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα και ποιος είναι επιτέλους ο «περιβόητος» μεταβολισμός που σηκώνει πάνω του όλα τα 'βάρη'; Από ποιους παράγοντες επηρεάζεται και τι ρόλο έχει στην απώλεια ή στην αύξηση του σωματικού βάρους; Δυστυχώς, η κακή πληροφόρηση έχει δημιουργήσει πολλά λανθασμένα ή αντιεπιστημονικά κλισέ, τα οποία κρίνεται σκόπιμο να επισημανθούν και να διορθωθούν προκειμένου να διατηρήσουμε ένα σωστό και υγιεινό διατροφικό προφίλ.

Ο όρος μεταβολισμός ως έννοια είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς περιλαμβάνει το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα, το οποίο συχνά παρομοιάζεται με ένα δαιδαλώδες χημικό εργοστάσιο. Ο μεταβολισμός διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τον αναβολισμό, που αποτελείται από τις χημικές αντιδράσεις με τις οποίες το σώμα φτιάχνει περίπλοκες ενώσεις από απλούστερες, και τον καταβολισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τις αντιδράσεις στις οποίες οι θρεπτικές ουσίες καίγονται και παράγουν ενέργεια, χρήσιμη για το σύνολο των λειτουργιών του οργανισμού.

Καθημερινά, το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας προκειμένου να υλοποιήσει το σύνολο των αναβολικών και καταβολικών διεργασιών του. Απαιτείται ενέργεια για να ζεσταθεί, να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, να κινηθεί, να επισκευάσει τις εσωτερικές του φθορές, να συνθέσει χρήσιμες ουσίες. Επίσης, ενέργεια δαπανάται και για τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων και συστημάτων του οργανισμού, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κατανομή της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η καρδιά, η οποία επιτελεί ένα πολύ μεγάλο μηχανικό έργο για την κυκλοφορία του αίματος, χρησιμοποιεί μόνο το 10% αυτής της ενέργειας, ενώ ο εγκέφαλος το 19%, διπλάσια σχεδόν ενέργεια από την καρδιά. Το συκώτι, επίσης, μαζί με τα κοιλιακά σπλάχνα, χρησιμοποιούν το 27% και οι νεφροί το 7% της ενέργειας αυτής. Συν τοις άλλοις, σημαντικό ποσό ενέργειας δαπανάται και ως απώλεια θερμότητας στο εξωτερικό περιβάλλον.

Μέτρο, λοιπόν, της ενέργειας που ξοδεύει το σώμα μας είναι ο βασικός μεταβολισμός, ο οποίος υπολογίζεται στις γνωστές μας θερμίδες. Ονομάζεται έτσι κατ' ευφημισμό, καθώς με κανένα τρόπο δεν χαρακτηρίζει το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν μέσα μας, είναι όμως μια καλή προσέγγιση της ενέργειας που ξοδεύουμε για να τις εκτελέσουμε.

weight watch

Ο βασικός μεταβολισμός (BM) υπολογίζεται όταν το άτομο είναι ξαπλωμένο, ήρεμο, σε θερμοκρασία δωματίου (20- 25°C) και ενώ έχει περάσει διάστημα 12 ωρών από την τελευταία πρόσληψη τροφής. Γίνεται, λοιπόν, σαφές, ότι κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως ο υπολογισμός του υλοποιείται σε καταστάσεις ηρεμίας - δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το ποσό ενέργειας που καταναλώνει το σώμα όταν αναπαύεται και δεν καταναλώνει καθόλου ενέργεια, οφειλόμενη σε κάποια φυσική δραστηριότητα.

Πρακτικά, ο βασικός μεταβολισμός, εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται χρήσιμος καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας όλη την ημέρα, παρά μόνο όταν κοιμούνται. Για να βρούμε την ενέργεια που καταναλώνουμε συνολικά ανά ημέρα, πολλαπλασιάζουμε τον βασικό μεταβολισμό με κάποιο συντελεστή φυσικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν, βέβαια, πολύ λεπτομερέστερες θεωρητικές μέθοδοι για τον υπολογισμό του βασικού μεταβολισμού, ο οποίος μπορεί να γίνει συνάμα με τη χρήση μηχανημάτων άμεσης ή έμμεσης θερμιδομετρίας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά και χρησιμοποιούνται σε έρευνες από πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα. Ισχυρισμοί για άλλους μυστηριώδεις 'βιοηλεκτρικούς' κ.α. τρόπους μέτρησης είναι ψευδείς και αντιεπιστημονικοί.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Κ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑ!!!!

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

TO CRETAQUARIUM -ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Κ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!



Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium - Γενικά

Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005 και πρόσφατα ολοκλήρωσε μια εκτεταμένη ανανέωση προσθέτοντας νέα ενυδρεία, είδη, εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτόμες υπηρεσίες. Ανήκοντας στην οικογένεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών ενυδρείων το CretAquarium παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες του για μια μοναδική «κατάδυση» στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη).


Περιήγηση στη διαδρομή με τα ενυδρεία:

Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών που κυμαίνονται από 125 ως 900.000 λίτρα και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού, δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης για 2500 περίπου Μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων θα πρέπει να αφιερώσει περίπου 2 ώρες.

Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ενισχύουν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.


Ξενάγηση:

Στο Ενυδρείο διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής Ακουστικής Ξενάγησης σε 9 γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής. Μετά από συνεννόηση η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με προσωπικό ξεναγό στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Επιπλέον, μετά από έγκαιρο αίτημα μπορεί να διατίθεται προσωπικός ξεναγός και σε περισσότερες γλώσσες.

Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες:

Oι χώροι του ενυδρείου, με το μοναδικό τους περιβάλλον διατίθενται για την διοργάνωση διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Μια ιδιαίτερη αίθουσα με φόντο ένα φαντασμαγορικό ενυδρείο και εξοπλισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, χωρητικότητας 130 ατόμων, προσφέρεται για τη διοργάνωση συνεδρίων, συνεδριάσεων, εκθέσεων, ομιλιών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Καθημερινά, και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου, στην αίθουσα προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, εδώ μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης μια πρωτοποριακή παραγωγή του Ενυδρείου, την ταινία «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το μήνυμα της Γης», μια απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του Θεάτρου Σκιών.


Μετά την επίσκεψη:

Στο χώρο του Ενυδρείου λειτουργεί Snack bar, Cafe και εστιατόριο, καθώς επίσης και το κατάστημα Αqua Shop, που διαθέτει αναμνηστικά, επιμορφωτικά και έξυπνα δώρα εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μια εκτεταμένη αμμώδης παραλία κολύμβησης βρίσκεται μπροστά από το Ενυδρείο, ενώ πολλές άλλες στην ανατολική κατεύθυνση.


Χρήσιμες πληροφορίες


Τοποθεσία:

Το κτιριακό συγκρότημα του Ενυδρείου CretAquarium βρίσκεται στις Γούρνες, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, ενώ η απόσταση από το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού είναι 20 χλμ. Τα διεθνώς καταξιωμένα τουριστικά / παραθεριστικά κέντρα της Κρήτης – Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα, Ελούντα, Γούβες, κ.λπ. - βρίσκονται σε μικρή χρονοαπόσταση.

Ευχαριστίες:
Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του «CretAquarium» για τις πληροφορίες και την ευγενική παραχώρηση των έξτρα φωτογραφιών (φωτογραφικό υλικό: Στεφανος Ραπανης) για τη χρήση τους στο παρόν άρθρο.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΕΚΕΙ!!!

ΤΟ ΤΡΕΝΟ-ΑΝΝΑ ΒΙΣΣΗ!!!!

Η ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ!!!!


Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδεντρου. Το χρώμα της είναι υπόλευκο – υποκίτρινο και είναι ημιδιαφανής εώς διαφανής. Το μαστιχόδεντρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο. Παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του στα 40-50 χρόνια και ζει περίπου 100. Από τον 5ο έως τον 6ο χρόνο δίνει τη ρητίνη και μετά τον 15ο παράγει από 60-250γρ και σε σπάνιες περιπτώσεις 400γρ. Η αποκλειστική παραγωγή της στο νησί της Χίου οφείλεται σύμφωνα με θεωρίες στο εύκρατο κλίμα της περιοχής και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στο ασβεστολιθικό έδαφος. Έχουν γίνει προσπάθειες να καλλιεργηθεί ο μαστιχοφόρος σχίνος και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε άλλα κράτη, αλλά χωρίς επιτυχία.


Οι ιδιότητες της μαστίχας είχαν ανακαλυφθεί από τα αρχαία χρόνια. Οι πρώτες αναφορές προέρχονται από τον Ηρόδοτο τον 5ο αιώνα π.χ.. Πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στις θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας όπως ο Πλίνιος, Ο Θεόφραστος, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός. Οι φαρμακευτικές της ιδιότητες ήταν γνωστές και στον Ιπποκράτη. Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από Μαστιχόδεντρα για να λευκαίνουν τα δόντια τους. Στην αρχαία Ελλάδα μασούσαν το αποξηραμένο ρητινώδες υγρό που έρεε από το φλοιό του μαστιχόδεντρου. Επίσης βρέθηκαν ιατρικές συνταγές στις οποίες φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα σε διάφορες ασθένειες. Η παραγωγή της μαστίχας γίνεται από τον Ιούνιο εώς το Σεπτέμβριο. Η γεύση της μαστίχας στην αρχή του μασήματος είναι μάλλον πικρή στη συνέχεια όμως εξαφανίζεται και το ειδικό της άρωμα προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση. Η σκληρότητά της οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, ο χρόνος έκθεσης της μαστίχας και το μέγεθος που έχει το δάκρυ.


ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Η μαστίχα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχει και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές όπως περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες. Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού. Κατά το μάσημα της μαστίχας διεγείρεται η παραγωγή σιέλου και γαστρικού υγρού, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η πέψη. Ακόμη η μαστίχα χρησιμοποιείται για την αποσκλήρυνση όγκων στον πρωκτό, στο στήθος, στο ήπαρ, στις παρωτίδες, στον σπλήνα, στο στομάχι, στο έντερο και στον οισοφάγο. Έχει αναλγητική, αντιβηχική, ορεξιογόνο, αφροδισιακή, ερυθροποιητική, στυπτική, διουρητική, αιμοστατική και αποχρεμπτική δράση και χρησιμοποιείται και για τις διάρροιες των παιδιών. Είναι το παραδοσιακό φάρμακο για την κακοσμία του στόματος, την ουλίτιδα, τα αποστήματα, την ακμή, τον καρκίνο, το έλκος, τη μαστίτιδα.

Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν πως ακόμη και σε μικρή ποσότητα (1mg για 2 εβδομάδες) η μαστίχα μπορεί να θεραπεύσει το πεπτικό έλκος που οφείλεται στο βακτηρίδιο Helicobacter Pylori, εξαιτίας της αντιμικροβιακής της δράσης. Σημαντική είναι και η επίδρασή της στο ήπαρ όπου φαίνεται να ενεργοποιεί την απορρόφηση της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τη συγκέντρωσή της στο αίμα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμη η μαστίχα έχει διουρητικές ιδιότητες ενώ αναφέρεται και η δράση της στην αναστολή της σύνθεσης των λευκοτριενίων. Σε έρευνες in vitro έχει αποδειχθεί πως η μαστίχα αναστέλλει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), ενώ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες ρητίνες και κόμμεα, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα. Η αντιοξειδωτική της δράση οδηγεί σε μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης που εναποτίθενται στους ιστούς, με αποτέλεσμα την ελάττωση του ρυθμού αθηρογένεσης και μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπαθειών αλλά και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η μαστίχα περιέχει δυο πολύ σημαντικά οξέα, το ουρσολικό και ολεανολικό, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανβτιμικροβιακή, αντιική αντικαρκινική, ηπατοπροστατευτική, αντιφλεγμονώδης, αντιελκώδης και αντιυπερλιπιδαιμική της δράση.


Μια ακόμη σημαντική δράση της μαστίχας είναι η χρήση της στην υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Αποτελεί πρώτη ύλη για την παρασκευή οδοντόκρεμας, διαλυμάτων πλύσης και αποσμητικών στόματος γιατί προσφέρει καθαρή αναπνοή, ενώ φαίνεται να δρα ενάντια στο σχηματισμό πλάκας και να προστατεύει τη στοματική κοιλότητα. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα της μαστίχας σε διάφορες πολυφαινόλες που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα συστατικά της έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος, αυξάνουν την HDL χοληστερόλη (καλή χοληστερόλη) και μειώνουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη), έχουν αντικαρκινική δράση και αντιαλλεργικές ιδιότητες.


Μαστίχα - Φυτό-Δέντρο - Χίος


ΧΡΗΣΕΙΣ

Στο κοράνι ο Μωάμεθ συνιστά τη μαστίχα στους πιστούς και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος της μεγάλης κατανάλωσης της από τον ισλαμικό κόσμο. Οι μωαμεθανοί προσέθεταν μικρή ποσότητα μαστίχας σε σκόνη στη ζύμη του ψωμιού για να αποκτήσει ευχάριστο άρωμα. Οι Αιγύπτιοι κάπνιζαν το εσωτερικό των πήλινων δοχείων που έβαζαν νερό με μαστίχα.

Στην ιατρική χρησιμοποιείται σε αλοιφές ενάντια στα εγκαύματα, στα κρυοπαγήματα, σε δερματικές παθήσεις και στην Παρασκευή εμπλάστρων. Τα τελευταία χρόνια μελετάται η χρήση της για την καταπολέμηση του έλκους του στομάχου που οφείλεται στο ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, ενώ μελετάται και η χρήση της στο Σακχαρώδη Διαβήτη και στην αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Στη χειρουργική η μαστίχα και το παράγωγό της κολοφώνιο χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ραμμάτων τα οποία απορροφώνται από τον οργανισμό.

Στην οδοντιατρική η μαστίχα χρησιμοποιείται για την υγιεινή των δοντιών. Το μάσημά της συμβάλλει στην καλή διατήρηση της υγείας των ούλων και στην αντισηψία του στόματος. Εφυγραίνει τη στοματική κοιλότητα με την έκκριση σιέλου και αρωματίζει το στόμα, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κακοσμίας. Η συστηματική χρήση της φαίνεται πως περιορίζει το σχηματισμό πλάκας. Επίσης χρησιμοποιείται ως συστατικό του σφραγίσματος των δοντιών και εκμαγείων των οδοντοστοιχιών.

Η μαστίχα χρησιμοποιείται ακόμη στην αρωματοποιία, στην αισθητική σε κρέμες προσώπου, λόγω της ιδιότητάς της να καθαρίζει το πρόσωπο, στην υφαντουργία ως σταθεροποιητής χρωμάτων και στη ζαχαροπλαστική για την παρασκευή γλυκών, ζαχαρωτών και διαφόρων αρτοσκευασμάτων. Αποτελεί γλυκό του κουταλιού, το γνωστό υποβρύχιο, ενώ χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στην ποτοποιία. Η μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, που, πέρα από τη μοναδική γεύση και αίσθηση που χαρίζει, συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. Η αποκλειστική παραγωγή της στο νησί της Χίου αποτελεί ένα από τα προϊόντα που η ελληνική γη έχει να προσφέρει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ευχαριστούμε τον "Αιγαιακό Πανεπιστημιακό Αθλητισμό" και τον υπεύθυνο αυτού κ. Μαστρογιαννόπουλο Δ. Νικόλαο Ms'c, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για την παραχώρηση του άρθρου.

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΩΤΙΤΙΣ-ΕΡΩΤΙΤΙΔΑ!!!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:

ερωτίτιδα

Η νόσος της ερωτίτιδας είναι ΑΝΙΑΤΟΣ!!! (“Έρως ανίκατε μάχαν”, όπως σοφά υπέδειξαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι).

Κατά το παρελθόν είχε προταθεί ως δυνητική θεραπεία ο ΓΑΜΟΣ (επιστημονική ονομασία “Το Βοτάνι του Ησαΐα”). Ορθή μεν η σκέψη των επιστημόνων τότε, καθώς ο γάμος σκοτώνει τον Έρωτα, το αίτιο δηλαδή της ασθένειας, αλλά απεδείχθη λίαν τοξικό φάρμακο, ικανό να σκοτώσει και τον ίδιο τον ασθενή...Ειδικά, στις περιπτώσεις που ο γάμος επεπλάκη με τη Νόσο του Πεθέριου Τέρατος, το ποσοστό επιβίωσης κατά τον 1ο χρόνο ήταν κάτω του 1% (δε γράφτηκε τυχαία το ρεμπέτικο άσμα “Αχ, καημένε Αθανασόπουλε...” που μιλά για ένα θύμα του πεθερίου τέρατος, καθώς και η τηλεοπτική σειρά “7 θανάσιμες πεθερές”). Ως εκ τούτου η θεραπευτική αυτή προσέγγιση έχει από καιρό εγκαταλειφθεί και αντενδείκνυται αυστηρά η εφαρμογή της!!!

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν περιγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία σπάνιες περιπτώσεις ασθενών με απελπισμένη ερωτίτιδα που κατάφεραν να βρουν την ίαση. Οι ασθενείς αυτοί κατέφυγαν στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οίνου άκρατου (“Πίνω και μεθώ, ωχ αμάν, μέρα-νύχτα τραγουδώ...γιατί όλο λες κούκλα μου πως δε με θες”), ενώ η αποθεραπεία τους υπήρξε φοβερά χρονοβόρος και επίπονος. Η ασθένεια δε τους άφησε αυτό που αποκαλείται “κουσούρι” (“Θέλω να σε ξεπεράσω μα δε γίνεται, και τι φταίει αυτός ο κόμπος που δε λύνεται...”). Στην προσπάθειά τους σημαντική κατεδείχθη ως επικουρική αγωγή η ακρόαση μουσικής που εξυμνεί τον πόνο και την απόγνωση, όπως “Μην του μιλάτε του παιδιού, αφήστε το να κλάψει...”, “Θα κλάψω πικρά μα θα ξεχάσω...”, “Μου ‘χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση ”, “Φίλε έλα απόψε που πονάω, εκείνη που αγαπώ δεν είναι πια εδώ”, “Σε βλέπω στο ποτήρι μου και πίνοντας σε πίνω, κι άμα τελειώσει το πιοτό δεν ξέρω τι θα γίνω”, “Άσ’ τον τρελό στην τρέλα του”, “Κάποια, κάπου, κάποτε ήταν η ζωή μου”, “Έκλαψα χτες σαν μέτρησα τις πίκρες της ψυχής μου”, “Τι σου ’κανα και πίνεις”, “Αγριολούλουδο”, “Ποια νύχτα σ’ έκλεψε ”, “Έλα να με τελειώσεις”, “Έτσι ξαφνικά”, “Μετά απόσένα το χάος, μετά από σένα το τίποτα”, “Ρίξε στο κρύσταλλο, ρίξε ουίσκυ, απόψε χάνομαι και ποιος με βρίσκει...”, καθώς και πλείστα βαρύτερα κοψοφλέβικα καψουροτράγουδα...


ΠΡΟΛΗΨΗ:

ερωτίτιδα

Δυστυχώς, λόγω της μεγάλης ετερογένειας των αντιγονικών επιτόπων του ιού, δεν κατέστη δυνατό να αναπτυχθεί εμβόλιο για την πάταξη της επιδημίας και την προφύλαξη του κοινού. Το μόνο αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο που προτείνουν οι ερευνητές είναι η αποφυγή συναθροίσεων σε χώρους που ενδέχεται να ελλοχεύει ο ιός. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Κλείνοντας, να καθησυχάσουμε όσους από εσάς υποπτεύεστε ότι πέσατε θύμα της νόσου ή έχετε ήδη εκδηλώσει κάποια από τα προαναφερθέντα συμπτώματα: Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για την κατάσταση στην οποία περιήλθατε, και αφού δεν δύνασθε να το αποφύγετε, ζήστε το... (“Θα κλείσω τα μάτια, θ’ απλώσεις τα χέρια, θα βρουν να φωλιάσουν λευκά περιστέρια, αγάπη μου πρώτη, αγάπη μεγάλη, θα κλείσω τα μάτια κι όπου με βγάλει”)....και ο Ύψιστος μαζί σας!!!


Για το Σαλίγκαρο
Ο.... έγκριτος, μάχιμος, δαιμόνιος ρεπόρτερ (;)
Στέργιος Χαλούλης, 6οετής Φοιτητής Ιατρικής Αθηνών

Υποσημείωση: Οι συντάκτες της έρευνας θα ήθελαν να αφιερώσουν τις προσπάθειες και τις ανακαλύψεις τους σε όλα τα θύματα του ιού μα ιδιαιτέρως στον εξαίρετο συνάδελφο Δ.Κ., που λαβώθηκε από τα βέλη του Φτερωτού Θεού και μετά από σθεναρή, αλλά άνιση μάχη με την ύπουλη ασθένεια, υπέκυψε πρόσφατα...Φίλτατε Μήτσο, υπήρξε τιμή μας που σε γνωρίζαμε! Καλή τύχη, στο μεγάλο ταξίδι σου στις άγνωστες σφαίρες του Έρωτα, Έχε γεια!

Κ ΕΔΩ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ-ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ....από τον ανωτέρω ΡΕΠΟΡΤΕΡ,όπως αναφέρουμε ........


ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ...ΚΑΛΗ ΙΑΣΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Κ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΥΛΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ......!!!!!!


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!!!


«Χαίρε»! Αυτή είναι η λέξη με την οποία αρχίζει τον Ευαγγελισμό ο Θεόσταλτος απεσταλμένος Αρχάγγελος Γαβριήλ προς την Κεχαριτωμένη κόρη της Ναζαρέτ, την Παρθένο Μαρία. «Χαίρε» είναι και το αλλεπάλληλο προσφώνημα του Ακαθίστου Ύμνου προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Αυτό το «Χαίρε» απευθύνει ο Θεός, ως μήνυμα χαράς, διά της Θεοτόκου πρός κάθε άνθρωπο, προσερχόμενο στο Χριστό και για τούτο ψάλλουμε πρός Αυτήν, «Χαίρε, δι ης η χαρά εκλάψει».
Πολλοί θέλησαν να υποστηρίξουν ότι δήθεν οι ακολουθούντες το Ευαγγέλιο του Χριστού φυγαδεύουν τη χαρά από τη ζωή τους. Αυτό είναι μεγάλο ψέμα, γιατί μέσα στα χριστιανικά πλαίσια υπάρχει η αληθινή χαρά.
Το πρώτο εκείνο «Χαίρε», του Ευαγγελισμού διαδέχεται άλλον αγγελικό μήνυμα, «ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ, ότι ετέχθη υμίν... Σωτήρ». Όμως και κατά την παραμονή της σταυρώσεώς Του, ο Κύριος δεν παραλείπει να απευθύνει λόγους χαράς προς τους μαθητές Του: «ταύτα λελάληκα υμίν, ίνα η χαρά η εμή εν υμίν μείνη και η χαρά υμών πληρωθή» (Ιω. ιε΄11). Όμως το πιο τρανό μήνυμα είναι το μήνυμα της Αναστάσεως: «Χαίρετε», προσφώνησε τις Μυροφόρες γυναίκες, λίγο μετά την Ανάστασή Του.
Καθ' όλη λοιπόν τη διάρκεια της επί γης παρουσίας Του, το «χαίρετε», το μήνυμα της χαράς, ακούεται συνεχώς και θα ακούεται εις τους αιώνας των αιώνων. «Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε, πάλιν ερών χαίρετε», (Φιλ. δ, 4) διαλαλεί ο Απόστολος των Εθνών Παύλος.
Μια σύγχυση υπάρχει στις σκέψεις πολλών. Ταυτίζουν τη χαρά προς την αμαρτία και τις αθέμιτες απολαύσεις και για τούτο αισθάνονται τις απαγορεύσεις του ηθικού νόμου, ως στερητικές της χαράς και καταθλιπτικές. Ο Χριστός καλεί κάθε άνθρωπο να πολεμήσει τα πάθη του, για να μας δώσει τη σωτήρια χάρη Του.

Όταν πράττει τούτο, δεν αντιστρατεύεται τη χαρά αλλά «το εν ημίν κακόν», το δηλητήριο της αμαρτίας, που αυτό κυρίως αφαιρεί τη χαρά. Η εν Χριστώ ζωή φέρει το πλήρωμα της χαράς και δι' αυτής όντως «η χαρά εκλάψει».
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ Γ. ΠΑΧΟΥΛΙΔΗΣ

ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΟΥ ΤΗΡΩΝΟΣ!!20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ!!


Το Σάββατο της Α΄ εβδομάδας των Νηστειών ακούμε το μαγευτικό εκείνο πρόλογο της Επιστολής (Εβρ. 1,1-12) με τη ιεροπρεπή του επιβεβαίωση για την Δημιουργία, τη Μετάνοια και την αιώνια Βασιλεία του Θεού.
Επίσης εορτάζομε το δια κολλύβων θαύμα του αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος[.

Ο Ιουλιανός ο παραβάτης, γνωρίζοντας ότι οι χριστιανοί καθαρίζονται με τη νηστεία στη πρώτη εβδομάδα της αγίας Σαρακοστής - γι' αυτό την λέμε Καθαρά Εβδομάδα - θέλησε να τους μολύνει.
Διέταξε λοιπόν, κρυφά, όλες οι τροφές στην αγορά να ραντισθούν με αίματα ειδωλολατρικών θυσιών.
Όμως με Θεία ενέργεια, φάνηκε στον ύπνο του τότε Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως Ευδόξίου, ο μάρτυρας Θεόδωρος και φανέρωσε το πράγμα.
Παρήγγειλε να ενημερωθούν όλοι οι χριστιανοί, να μην αγοράσουν καθόλου τρόφιμα από την αγορά και για να αναπληρώσουν την τροφή να βράσουν σιτάρι και να φάνε τα λεγόμενα κόλλυβα, όπως τα έλεγαν στα Ευχάϊτα.
Έτσι και έγινε και ματαιώθηκε ο σκοπός του ειδωλολάτρη αυτοκράτορα. Και το Σάββατο τότε, ο ευσεβής λαός που διαφυλάχθηκε αμόλυντος στην Καθαρά Εβδομάδα, απέδωσε ευχαριστίες στον μάρτυρα.
Από τότε γύρω στα μέσα του Δ΄ αιώνα, η Εκκλησία τελεί κάθε έτος την ανάμνηση αυτού του γεγονότος σε δόξα Θεού και τιμή του μάρτυρα αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. (Ωρολόγιο της Εκκλησίας).


Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Ο ΤΗΡΩΝ


Έζησε στους χρόνους του Μαξιμιανού (286-305), του Γαλερίου (305-311) και του Μαξιμίνου (305-312). Καταγόταν από το χωριό Χουμιαλών της Αμασίας. Ακολούθησε το στρατιωτικό στάδιο.
Κατατάχθηκε στο τάγμα των νεοσυλλέκτων (τηρώνων) υπό τον πραιπόσιτο Βρίγκο.
Έκαψε τον ειδωλολατρικό ναό της Ρέας και γι' αυτό τον συνέλαβαν και τον κρέμασαν.
Μετά ξέσχισαν το σώμα του και το έριξαν στη φωτιά. Έχει καταταχθεί στους μεγαλομάρτυρες.
Από τους επιβλητικότερους στρατιωτικούς Αγίους, κρατάει με το δεξί του χέρι το δόρυ διαγώνια μπροστά στο στήθος.

Υ.Γ. Αυτή την ημέρα, εόρταζε ο Λατρευτός μου Πατερούλης......!!!!!!
Πάντα σε θυμάμαι, ΠΑΤΕΡΑ...αν κ εχεις φύγει εδώ κ 19 χρόνια!!!!!!
Ο Θεός να αναπαύει την Ψυχούλα σου!!!!!

MOONLIGHT SONATA BEETHOVEN!!!

ΕΡΩΤΙΤΙΣ-ΕΡΩΤΙΤΙΔΑ!!! ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

Κατά την κλινική εξέταση ευρίσκονται τα παρακάτω παθογνωμονικά σημεία:

- Λήψη ιστορικού: Κατά τη συζήτηση με τον ασθενή αποκαλύπτονται τα εκτεταμένα νευροψυχολογικά προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω.

- Επισκόπηση: Οι ασθενείς εμφανίζουν καταβεβλημένη και χλωμή όψη, καθώς και κοκκινισμένα μάτια, συνεπεία των διαταραχών του ύπνου που αναφέρθηκαν.

- Ακρόαση: Κατά την ακρόαση του θώρακος γίνονται αντιληπτά η ταχυκαρδία υπό μορφήν πεταρίσματος της καρδιάς (διαλείποντες πτερυγισμοί που εκλύονται κατά την οπτική ή άλλης φύσης επαφή με το αντικείμενο του πόθου και οι οποίοι αυτοϊώνται, δημιουργώντας χαρακτηριστική ΗΚΓραφική εικόνα), καθώς και η ταχύπνοια και η δύσπνοια.

- Ψηλάφηση: Κατά την ψηλάφηση ο εξεταστής παρατηρεί έντονο και ταχύ σφυγμό, περιφερική υποθερμία, αυξημένη κεντρική θερμοκρασία και εφίδρωση, καθώς και μειωμένα και διαταραγμένα αντανακλαστικά.

- Υποβάλλοντας τους ασθενείς σε ΗλεκτροΕγκεφαλοΓράφημα (ΗΕΓ) παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού κατά τα διαστήματα του REM ύπνου, που δικαιολογεί τα πολλά όνειρα. Συχνά οι ασθενείς παραμιλούν καθώς βιώνουν τα όνειρα αυτά.

- Κατά το βιοχημικό έλεγχο του αίματος εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα ενδορφινών και άλλων ενδογενών οπιοειδών, που εξηγούν πιθανώς την διαρκή ευθυμία, καθώς και υψηλά επίπεδα φυλετικών ορμονών, που δικαιολογούν τη γενικευμένη διεγερτική συμπεριφορά και το “οίδημα” της πυελικής περιοχής. Τέλος, κατά τη μικροσκόπηση δείγματος αίματος παρατηρείται διαταραγμένο το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία από αμφίκοιλοι δίσκοι μετατρέπονται σε καρδιόμορφα κύτταρα.



ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

ερωτίτιδα

Η Ερωτίτις παρουσιάζει, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλη κλινική ετερογένεια, καθιστώντας δύσκολη τη σαφή σταδιοποίηση της νόσου. Ωστόσο, τα παθογνωμονικά χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν στην παράγραφο της κλινικής εικόνας, κινούν εύκολα τη διαφοροδιαγνωστική σκέψη του έμπειρου κλινικού ιατρού στη νόσο (όπως λέει και το ρητό: “Ο βήχας κι ο Έρωτας δεν κρύβονται”!). Κλειδί για τη διάγνωση είναι η λεπτομερής λήψη του ιστορικού και η ενδελεχής κλινική εξέταση.


ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:

Ο ιός της ερωτίτιδας παρουσιάζει παγκόσμια διασπορά, με σταθερή τάση αύξησης των κρουσμάτων και ταχεία εξάπλωση. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τις έρευνες γύρω από τη φύση του ιού δεν κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τον τρόπο διάδοσής του, αλλά εικάζεται ότι χρησιμοποιεί τον αέρα για να απλώνει τα θανατηφόρα δίκτυα του (“Love is in the air”), ενώ σημαντική θέση στη διασπορά του φαίνεται να έχει η ανθρώπινη επαφή. Το βέβαιον είναι, όμως, ότι ο ιός έχει υψηλό βαθμό μολυσματικότητας.

Όσον αφορά την κατανομή της ασθένειας στα δύο φύλα η έρευνα κατέδειξε ότι ο “φτερωτός” ιός δεν κάνει διακρίσεις ,ωστόσο παρατηρείται στα θήλεα εντονότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το σύνδρομο προσβάλλει ως επί το πλείστον νεαρά άτομα, με ομάδα υψηλού κινδύνου τους έχοντες ηλικία μεταξύ 15 και 35 ετών. Πρόκειται κατά βάσιν, για παιδική-νεανική ασθένεια. Ωστόσο, δε λείπουν τα κρούσματα σε γηραιότερους και παντρεμένους, τους κατά κόσμον “γερομπισμπίκιδες”, ευτυχώς όμως σε περιορισμένο αριθμό!

Επίσης, από την επεξεργασία των κλινικών περιστατικών που μελετήθηκαν, προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με ιστορικό παλαιότερης προσβολής από τον ιό παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια σε νέα επιμόλυνση, καθώς και σε υποτροπή. Όσες δε περισσότερες ήταν οι φορές που οι ασθενείς είχαν προσβληθεί κατά το παρελθόν, τόσο πιο ευάλωτοι ήσαν στην επαναπροσβολή, εκδηλώνοντας ωστόσο ηπιότερη συμπτωματολογία. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει για την κλινική βαρύτητα η ηλικία κατά την οποία ο ασθενής νοσεί για πρώτη φορά από τον ιό. Έτσι, όσοι πρωτομολύνθηκαν σε μικρή ηλικία, πέρασαν ηπιότερη μορφή της νόσου, ενώ όσοι πρωτοεμφάνισαν συμπτώματα σε μεγαλύτερη ηλικία, είχαν βαρυτάτη κλινική πορεία. Όπως λοιπόν ισχύει για κάθε παιδική ασθένεια, όσο μικρότερος νοσήσει κανείς, τόσο πιο ελαφρά κι ανώδυνα την περνά!

Η ερωτίτις παρουσιάζει άνιση κατανομή συχνότητας κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, η επιδημία του ιού παρουσιάζει σαφή έξαρση κατά τους εαρινούς μήνες (“φουσκοδεντριές”) (“...Ετίναζε την ανθισμένη αμυγδαλιά”) με έκκεντρη κορυφή κρουσμάτων (peak) στην περίοδο περί την 14η Φεβρουαρίου, οπότε και εκδηλώνεται πρόσθετη συμπτωματολογία: Οι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένη καταναλωτική μανία με ιδιαίτερη προτίμηση σε δώρα, κοσμήματα, σοκολατοειδή και άνθη. Αυξημένη είναι η μολυσματικότητα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παρουσιάζουν διακυμάνσεις που ακολουθούν τις εναλλαγές των κλιματικών συνθηκών (καλοκαιρίας-συννεφιάς, βροχοπτώσεων) κατά το πρότυπο: “ Συννεφιασμένη Κυριακή, μοιάζεις με την καρδιά μου...”

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΘΕΜΑ.......!!!

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ-ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ!!!

LOVE ME DO-THE BEATLES

ΕΡΩΤΙΤΙΣ-ΕΡΩΤΙΤΙΔΑ!!! ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......


Νευρολογικές διαταραχές: Αδικαιολόγητη ανησυχία, υπερένταση, μυϊκός τρόμος, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης (οξεία διαβασματική ανεπάρκεια), απώλεια μνήμης (άνοια κυμαινόμενης βαρύτητας) και μειωμένη αντιληπτικότητα, εκδηλώσεις που πιθανότατα ερμηνεύονται από τη μετατόπιση της αιματικής κυκλοφορίας προς την πύελο, η οποία περιορίζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και η οποία επιδεινώνεται από τις διαταραχές του αναπνευστικού, που προαναφέρθηκαν και που συμβάλλουν στην πλημμελή παροχή Ο2. Ειδικότερα, όσον αφορά στην άνοια, οι ασθενείς φεύγουν, ξεχνώντας διαρκώς παντός φύσεως προσωπικά αντικείμενα, όπως κλειδιά, γυαλιά, κινητό τηλέφωνο κ.ά. Επίσης, εμφανίζουν έκπτωση ακουστικής οξύτητας και οπτικής ικανότητας. Τείνουν να μην προσέχουν τους περαστικούς, δέντρα και κολώνες με πλείστα όσα δυσάρεστα επακόλουθα (τραυματισμοί, πτώσεις, μώλωπες, βρίσιμο...).

Ψυχοκοινωνικές διαταραχές: Υπερεκτίμηση δυνάμεων (βλ. “Αν είσαι πλάι μου μπορώ, τον κόσμο να νικήσω, να μην εγκαταλείψω...”), διαρκής ανεξήγητη ευδιαθεσία και αισιοδοξία, διαρκές, χωρίς αιτία χαμόγελο, απλανές βλέμμα που κατευθύνεται στο άπειρο (βλ. “...Ο φίλος μου εγκρίνιαζε: Ρε Χάρη σου μιλάω!”), μοναχικό περπάτημα με σκυφτό κεφάλι και τρίκλισμα (περιγραφόμενα με τον όρο “ερωτική μέθη”). Επίσης, εκδηλώνονται αιφνίδιες και αναίτιες, εναλλασσόμενες μεταπτώσεις χαράς-θλίψης (μανιοκαταθλιπτικές εκδηλώσεις), μεταπτώσεις όρεξης-ανορεξίας, ενώ κατά περιπτώσεις και φαινόμενα παλιμπαιδισμού. Επιπλέον, παρατηρείται σε ιδιαίτερα βεβαρυμένες περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τάσεις εξάρτησης από το αντικείμενο του πόθου (“Ήρθα κι απόψε, στα σκαλοπάτια σου”), ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις “λατρείας” των πραγμάτων ή καταστάσεων που συνδέονταν στο μυαλό του ασθενούς με το πρόσωπο αυτό (Βλ. “Όλα σε θυμίζουν, απλά κι αγαπημένα, πράγματα δικά σου, καθημερινά”).

Από τον ιό επηρεάζεται και το Μεταιχμιακό Σύστημα του ΚΝΣ, ιδιαίτερα δε ο Δικτυωτός Σχηματισμός, με τις εξής συνέπειες: Οι ασθενείς έχουν παραισθήσεις και μια αδικαιολόγητη εντύπωση ότι όλα είναι ρόδινα. Επιπλέον, ονειροπολούν (στον ύπνο και στον ξύπνιο τους...). Τα όνειρα κατά τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών είναι ποικίλης ύλης, με τα “πονηρά” όνειρα να κατέχουν την κορυφαία θέση στη θεματολογία.
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της προσβολής του νευρικού συστήματος από τη νόσο, οι ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές στον κύκλο ύπνου-διέγερσης: Στριφογυρνούν επί ώρες στο κρεβάτι τους μέχρι να κατορθώσουν να αποκοιμηθούν (βλέπε “Πάλι στη σκέψη της τρελής με βρήκε τ’ άστρο της αυγής ξενυχτισμένο...”), ενώ το πρωί εμφανίζουν δυσχέρεια στην αφύπνιση.

Ουροποιητικό: Αυξημένος ρυθμός σπειραματικής διήθησης και συχνουρία. Πέραν των ανωτέρω καταγράφονται οι εξής γενικευμένες διαταραχές: Συνεπεία της κεντρικής συλλογής αίματος παρατηρείται έντονη πυρεξία (“Στη ζωή μου καθεμία, καθεμία γνωριμία, μια καινούρια τρικυμία κι ένας άλλος πυρετός...”), πάγωμα των άκρων, έντονη εφίδρωση, ενώ η συλλογή αίματος στην πύελο επιφέρει ενίοτε “οίδημα” της περιοχής.

Όταν δε έρχονται σε οπτική επαφή με το αντικείμενο του πόθου παρουσιάζουν έξαρση της ανησυχίας, της δυσλεξίας, της εφίδρωσης και του μυϊκού τρόμου (“..Σε μια στιγμή το βλέμμα της πλανήθηκε στο χώρο κι απάνω μου σταμάτησε σαν κάτι να ζητούσε, ταράχτηκα και σκέφτηκα: Θεέ μου εμένανε κοιτάει...”). Επίσης, εξαιτίας της υπερδιέγερσης και της παροξυσμικής νυχτερινής δύσπνοιας οι ασθενείς παρουσιάζουν αϋπνίες, συχνούς αναστεναγμούς, λυγμούς και ξεφυσήματα. Οι πλείστοι των ασθενών παρουσιάζουν έντονη εξάρτηση από το κινητό τους τηλέφωνο, που δεν το αφήνουν στιγμή από τα χέρια τους, ενώ κάθε 2 δευτερόλεπτα κοιτούν αν έχουν κλήση ή γραπτό μήνυμα... Σε αρκετούς δε ασθενείς καταγράφηκαν εκτός των άλλων, ποιητικές και φιλοσοφικές τάσεις (“...κάτι στιχάκια σαλεμένων εραστών”.) Συχνό και ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμπτωμα των νοσούντων είναι η πλήρης και πεισματική άρνηση ότι εκδηλώνουν οποιοδήποτε από τα ανωτέρω παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου. Οι ασθενείς έχουν με άλλα λόγια πλήρη άγνοια για τη νόσο τους (νοσοαγνωσία), οπότε και τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός “κατά φαντασίαν υγιείς”.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Κ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑ!!!!


Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ!!!!!ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ....ΣΥΓΓΝΩΜΗ!!!

ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΡΡΩ/ΠΑΡΙΟΣ-ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ

ΕΡΩΤΙΤΙΣ-ΕΡΩΤΙΤΙΔΑ!!!



ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ

Σύμφωνα με τους διαπρεπείς επιστήμονες, η Ερωτίτις, που αποτελούσε ανεξιχνίαστο μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα, απεδείχθη ότι οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, υψηλής μεταδοτικότητος και μολυσματικότητος! Οι Δρες του Πανεπιστημίου «Ouroloimoxis» έπειτα από επίπονες προσπάθειες κατάφεραν να απομονώσουν και να επωάσουν στελέχη του φονικού ιού, στον οποίο δόθηκε το κωδικό όνομα «Ο Φτερωτός Θεός» (εμπνευσμένο από αναπαραστάσεις της Μπαρόκ εποχής, όπου ο Έρως απεικονίζεται ως φτερωτό, παχουλό παιδί που εξακοντίζει τα φαρμακερά του βέλη με τόξο).

Ο χρόνος επώασης από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του συνδρόμου ποικίλει από δευτερόλεπτα μέχρι και μήνες! Κατά τη διάρκεια της επωάσεως ο ασθενής δεν έχει ενοχλήσεις, παρόλα αυτά ο λοιμογόνος παράγων υποσκάπτει με δόλιο τρόπο τα θεμέλια της υγείας του.


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

ερωτίτιδα

Όπως επισημαίνουν στα τελευταία τους πορίσματα οι ερευνητές, τα συμπτώματα, η βαρύτητά τους και ο χρόνος εισβολής τους ποικίλλει ευρέως από ασθενή σε ασθενή, οπότε και οι ειδήμονες τονίζουν κατηγορηματικά ότι πρόκειται για σύνδρομο παρά για απλή νόσο. Αυτή η ποικιλομορφία οφείλεται στην επίδραση παραγόντων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: Η παθογονικότητα του στελέχους του ιού που θα προσβάλει τον ασθενή, το φύλο και η ηλικία του ασθενούς, καθώς και η ηλικία πρώτης προσβολής από τον ιό, η συλλοίμωξη με άλλο ιό, η παρουσία του ξενιστή από τον οποίο μεταδόθηκαν στον ασθενή στελέχη του ιού (κοινώς το αντικείμενο του πόθου) ακόμα και η εποχή του έτους (!), όπως επίσης και άλλοι, αδιευκρίνιστοι προς το παρόν ιδιοσυγκρασιακοί παράγοντες. Για ορισμένους εξ αυτών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά (βλ. πιο κάτω) στις ανάλογες παραγράφους.


Επιπλέον, ανεξαρτήτως της αρχικής κλινικής εικόνας, στις πλείστες των περιπτώσεων, η εξέλιξη είναι προϊούσα, οδηγώντας αργά ή γρήγορα σε μη αναστρέψιμη επιδείνωση, ενώ η πρόγνωση είναι χείριστη!

Έτσι, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, την ταχύτητα εξέλιξης της κλινικής εικόνας καθώς και τη διάρκεια της συμπτωματικής φάσης της νόσου, η ερευνητική ομάδα των Δρων Yiatapanigyria και Spirus D. Virus ανακοίνωσε την κάτωθι ταξινόμηση για την περιγραφή της Ερωτίτιδος:


ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ:

- Οξεία

- Υποξεία

- Κεραυνοβόλος (λαϊκιστί: Με την πρώτη ματιά...ή Κατευθείαν στο Δόξα Πατρί)

- Καλπάζουσα (κατά το πρότυπο “Με παράσυρε το ρέμα,...καίγομαι γι’ αυτήν και λιώνω, την αγαπώ”, “Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δε με σταματά”, “Για πού το ’βαλες καρδιά μου μ’ ανοιχτά πανιά”)

- Χρόνια-Υποτροπιάζουσα

- Ιδιοπαθής

- Απελπισμένη
Η απελπισμένη μορφή της νόσου συχνά επιπλέκεται με λοιμώδη χυλοπιτίαση, την οφειλόμενη στο Κλωστηρίδιο της Ερωτικής εξομολογίασης (“Χάνομαι χωρίς ελπίδα, μέρα-νύχτα στη Χαλκίδα, στο δικό σου το περίπου και στα ρεύματα του Ευρίπου”, “Γιατί δε με θες κυρά μου...”, “Με πλημμύρισαν τυφλές ελπίδες από κείνη τη στιγμή που μ’ είδες”). Στις περιπτώσεις δε ιδιοπαθούς ερωτίτιδας τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Οι δύσμοιροι ασθενείς που θα λαβωθούν από τα “βέλη” του επικίνδυνου ιού παρουσιάζουν (ανάλογα με την κλινική μορφή) προσβολή στα εξής συστήματα:

ερωτίτιδα

Καρδιαγγειακό: Ο ιός προκαλεί οξεία στηθάγχη, που περιγράφεται από τους παθόντες ως σφίξιμο στο θώρακα και φούντωμα. Επίσης, επιφέρει ταχυκαρδία (ταχυαρρυθμία), που περιγράφεται ως φτερούγισμα της καρδιάς ή ως σκίρτημα (“Μια φούντωση, μια φλόγα έχω μέσα στην καρδιά”). Η στηθάγχη προκαλεί αντανακλαστικό άλγος στη λαρυγγική συσκευή που περιγράφεται ως “κόμπος” στο λαιμό. Συνεπεία αυτού παρατηρείται δυσκαταποσία, δυσλεξία, δυσαρθρία και λεκτική δυσπραγία. Τέλος, παρατηρείται περιφερική αγγειοσύσπαση και κεντρική συλλογή αίματος, ιδιαίτερα δε στην περιοχή της πυέλου.

Αναπνευστικό: Η ερωτίτις προκαλεί ταχύπνοια και δύσπνοια, επιδεινούμενη κατά τη νύχτα (παροξυσμική νυχτερινή δύσπνοια), οδηγώντας σε κάποιες εξεζητημένες περιπτώσεις σε διαταραχές της οξεοβασικής ισορροπίας.


ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝΕ Κ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ Κ ΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΩΡΑΙΕΣ ΑΛΛΑ Κ ΑΣΧΗΜΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ!!!!

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

OH MON AMOUR-CHRISTOPHE!!!!

ΝΗΣΤΕΙΑ- ΤΑ ΥΠΕΡ Κ ΤΑ ΚΑΤΑ!!!

«Νηστέψτε, κάνει καλό!»

Back Bread - Μαύρο ψωμί
Beans - Φασόλια

Εύλογο είναι το ερώτημα κατά πόσο η νηστεία μπορεί να παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό, από τη στιγμή μάλιστα που μια μεγάλη ομάδα τροφίμων, όπως είναι αυτά της ζωικής προέλευσης, αποκλείονται από τη διατροφή. Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Είναι γνωστό πως ο σίδηρος που υπάρχει στο φυτικό βασίλειο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ. φυτικό οξύ, τανίνες) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Γι` αυτό το λόγο θα πρέπει να καταναλώνονται τροφές που περιέχουν Σίδηρο σε υψηλές συγκεντρώσεις, όπως τα κρεμμύδια, το μαρούλι, η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, η φρυγανιά, το ψωμί και οι ξηροί καρποί. Επίσης θα πρέπει να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C, που αυξάνει την απορρόφηση Σιδήρου και να αποφύγουμε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν ή αμέσως μετά τα γεύματα, γιατί εμποδίζουν την απορρόφησή του από τις τροφές. Το ασβέστιο επίσης κατά την περίοδο της νηστείας μειώνεται, λόγω της αποχής από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Συνεπώς πρέπει να καταναλώνονται φυτικές τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως μαύρο ψωμί, ξηροί καρποί (αμύγδαλα), φασόλια, λάχανο, μπρόκολο και σπανάκι, το σουσάμι και ο χαλβάς.

Εκτός από το ασβέστιο και σίδηρο και οι βιταμίνες Β12 και φυλικό οξύ προσλαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, γιατί βρίσκονται κυρίως σε ζωικές τροφές. Βέβαια η φύση έχει προβλέψει και γι` αυτό. Οι αποθήκες ενός καλά διατρεφόμενου οργανισμού σε αυτές τις βιταμίνες είναι

αρκετά μεγάλες και η περίοδος της νηστείας δεν μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψή τους.

Η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών είναι χαμηλής βιολογικής αξίας συγκριτικά με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη των οσπρίων και των δημητριακών δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σε αντίθεση με την πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης. Βέβαια η πρωτεΐνη των όσπριων δεν περιέχει κάποια αμινοξέα που περιέχονται στην πρωτεΐνη των δημητριακών και το αντίστροφο. Έτσι ο σωστός συνδυασμός οσπρίων και δημητριακών και συγκεκριμένα ρύζι + όσπρια, ρύζι + σησάμι, σιτάλευρο + φασόλια αυξάνει τη βιολογική αξία της πρωτεΐνης και την κάνει ισάξια με τη ζωική.


Ποιοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία;

Άτομα που νοσούν και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, μικρά παιδιά καθώς και ηλικιωμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη νηστεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των αυξημένων αναγκών σε Θρεπτικά συστατικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους.

Η νηστίσιμη διατροφή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε σίδηρο, αφού είναι γνωστό πως ο ζωικός-αιμικός σίδηρος έχει μεγαλύτερη απορροφητικότητα έναντι του φυτικού. Πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο και πρέπει να απαλλάσσονται από τους περιορισμούς της νηστείας είναι όσοι έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως τα παιδιά, οι υπερήλικοι, οι έχοντες διαγνωσμένη σιδηροπενική αναιμία, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες σε γαλουχία.

walnuts
almonds
Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια (κυρίως φακές, φασόλια μαυρομάτικα), οι ξηροί καρποί, τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά. Κρίνεται ακόμη σκόπιμη η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C από χυμούς φρούτων, η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου. Επίσης, το β-καροτένιο που βρίσκεται στο καρότο και το μηλικό οξύ πουβρίσκεται στο λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου.

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Πλούσιες φυτικές τροφές είναι οι ξηροί καρποί, ο χαλβάς, το ταχίνι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, οι μπάμιες, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα σόγιας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Συμπερασματικά, η νηστεία την περίοδο της Σαρακοστής μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται όμως στην πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως του ασβεστίου, του σιδήρου και της βιταμίνης Β12. Μάλιστα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο μπορεί να χορηγούνται από τους ειδικούς επιστήμονες συμπληρώματα των παραπάνω συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας.


Ευχαριστούμε τον "Αιγαιακό Πανεπιστημιακό Αθλητισμό" και τον υπεύθυνο αυτού κ. Μαστρογιαννόπουλο Δ. Νικόλαο Ms'c, Ε.Ε.ΔΙ.Π. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, για την παραχώρηση του άρθρου.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

ROMEO Y JULIETA.UNA ROSA PARA DECIR TE AMO!!!

MUSICA ROMANTICA!!!

Η ΝΗΣΤΕΙΑ Κ ΤΑ ΥΠΕΡ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!



Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολλοί έχουν ξεκινήσει να νηστεύουν.
Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά και η αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά.


Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για περιοδική αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες της θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ή αποχή αυτή για την υγεία μας. Συγκεκριμένα η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και βασικά του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι και το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της σαρακοστής. Οι άνθρωποι που νηστεύουν έχουν επίσης πολύ λιγότερο οξειδωτικό στρες - μία αντίδραση του οργανισμού που θεωρείται γενεσιουργός αιτία της αθηροσκλήρωσης, του καρκίνου και των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, που αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος του σωματικού βάρους. Η εγκράτεια, η οποία αποτελεί τη βασική έννοια της νηστείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διατροφικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια μερικών περιττών κιλών.

Διατροφική αξία της νηστείας

Κατά τη νηστεία αυξάνεται η πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου (που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα) συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μας.

Τα οφέλη είναι πάρα πολλά, αφού η νηστεία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη C, Ε και Α και είναι φτωχή σε ζωικό λίπος.

Η μειωμένη κατανάλωση κορεσμένου λίπους (ζωικό-επιβλαβές) κατά τη νηστεία και η ταυτόχρονη κατανάλωση μονοακόρεστου (καλού) λίπους από το ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς συντελεί στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης και στην πτώση του σακχάρου.

Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της νηστείας είναι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και προστάτη).

Επίσης κατά την περίοδο της νηστείας αυξάνεται η κατανάλωση φυτικών ινών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προφυλάσσουν από ορισμένες μορφές καρκίνου. Ταυτόχρονα με την αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και ακατέργαστων δημητριακών θωρακίζουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες και φλαβονοειδή, που είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση και την τόνωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Κάποιες τροφές που καταναλώνονται ιδιαίτερα κατά την περίοδο της νηστείας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τον οργανισμό. Πρόκειται για το σησάμι, το ταχίνι (δηλαδή ο αλεσμένος σησαμόπολτος) και τον χαλβά. Συγκεκριμένα το σησάμι και το ταχίνι περιλαμβάνουν πρωτεΐνη σε ποσοστό 20%. Η πρωτεΐνη του ταχινιού είναι πλούσια σε αμινοξέα σε αντίθεση με τις πρωτεΐνες άλλων τροφών.

Όταν μάλιστα συνδυαστεί με όσπρια (όπως στο γνωστό μεσανατολικό πουρέ ρεβιθιών «χούμους») αποτελεί μια τροφή μοναδικής θρεπτικότητας, καθώς αυξάνεται η διαιτητική αξία της συνολικής πρωτεΐνης του. Το έλαιο του σησαμιού και του ταχινιού, που αποτελεί το 50% αυτού, περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε και μάλιστα 2.5 φορές περισσότερη από ότι το ελαιόλαδο. Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για την αντιοξειδωτική της δράση κατά των ελεύθερων ριζών, ενώ προλαμβάνει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Η σησαμίνη, ουσία που βρίσκεται μόνο στο σησάμι και στα παράγωγά του, έχει την ιδιότητα να μειώνει τη χοληστερίνη από τον οργανισμό. Ο φλοιός του σησαμιού περιέχει υψηλές ποσότητες των βιταμινών Β1, Β2 και νιασίνης, οι οποίες είναι ευεργετικές για το νευρικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και τον μεταβολισμό, ενώ είναι πλούσιος και σε φυτικές ίνες.

Ακόμη το σησάμι και τα προϊόντα του είναι πλούσια πηγή Σιδήρου, Φωσφόρου, Ασβεστίου και Καλίου και διαθέτουν αξιόλογες ποσότητες Μαγνησίου, Ψευδαργύρου και Σεληνίου. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού όντας απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η σύνθεση των οστών και των μυών (ασβέστιο), οι αντιδράσεις μεταβολισμού (ψευδάργυρος) .Ιδιαιτέρως το σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικές ποσότητες στο σουσάμι, έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι επίσης διαθέτει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας έτσι από καρδιοπάθειες και καρκίνο (ιδίως τον καρκίνο του προστάτη). Μια μερίδα χαλβά καλύπτει το 50% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης σε Φώσφορο και Σίδηρο. Το σουσάμι περιέχει επίσης φυτοχημικές ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως στερόλες (καμπεστερόλη, στιγμαστερόλη, β – σιτοστερόλη κ.α.) και λιγνάνες (σεσαμίνη και σεσαμολίνη). Πολλές μελέτες που έχουν διεξαχθεί με αυτές έχουν δείξει ότι δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Κ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ Κ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!