MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Κ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ!!



Συστατικά

  • 12 αγκινάρες
  • 1 μέτριο κολοκυθάκι
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1/2 χούφτα αρακά
  • λίγα μανιτάρια κονσέρβας
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2-3 στικς με γεύση καβουριού
  • 2 καλαμαράκια κονσέρβας
  • άνιθο
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  • ελαιόλαδο
  • τριμμένη φρυγανιά




Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τρίβουμε με ένα λεμόνι.
  2. Ψιλικόβουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ξανθίνουν.
  3. Κόβουμε το καρότο και το κολοκυθάκι σε πολύ μικρά κυβάκια και τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τον αρακά.
  4. Όταν είναι έτοιμα παίρνουμε τα 2/3 και τα ρίχνουμε στο multi μαζί με λίγα μανιτάρια και λίγο ελαιόλαδο.
  5. Ανακατεύουμε μαζί με τα κομμένα λαχανικά.
  6. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα καλαμαράκια, τα στικς καβουριού, λίγα μανιτάρια ακόμα και το τσιγαρισμένο κρεμμύδι.
  7. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τον άνιθο και ανακατεύουμε.
  8. Γεμίζουμε με ένα κουταλάκι τις αγγινάρες και τις τοποθετούμε σε ένα μικρό ταψάκι.
  9. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  10. Ρίχνουμε πολύ λίγο νερό στο ταψί και ψήνουμε στους 180 για περίπου μισή ώρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φυσικά οι συνδιασμοί που μπορούμε να κάνουμε με τα λαχανικά είναι πάρα πολλοί. Οι αγκινάρες μας μπορούν να σερβιριστούν σαν ορεκτικό αλλά και σαν κύριο πιάτο.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΣΑΛΑΤΑ , ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ Κ ΝΤΟΜΑΤΑ!!!


Συστατικά

  • 200 γρ. φασόλια χάντρες, αποβραδίς μουλιασμένα σε νερό
  • 3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκόρδα, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 αγγουράκια, κομμένα κατά μήκος στα τέσσερα και μετά σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ. καρύδι, σπασμένο με το γουδί σε μικρά κομμάτια
  • 2-3 κ. σούπας αποφλοιωμένο σουσάμι
  • μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο
  • 1 κ. σούπας balsamico
  • μια πρέζα ρίγανη
  • 1/4 - 1/2 κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • θαλασσινό αλάτι



Οδηγίες

  1. Αποβραδίς, πλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό τα φασόλια και τα αφήνετε να φουσκώσουν όλο το βράδυ σε ένα μπολ με νερό.
  2. Την επομένη, τα σουρώνετε και τα βάζετε μαζί με τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει συν τέσσερα δάχτυλα περισσότερο, σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο. Τα βράζετε σε σιγανή φωτιά, ξεσκέπαστα και για όσο χρόνο χρειάζονται ώστε να μαλακώσουν. Όταν ετοιμαστούν, τα σουρώνετε, τα ξεπλένετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν - σοτάρονται καλύτερα όταν είναι κρύα, ζεστά έχουν την ιδιότητα να λιώνουν.
  3. Αφού κρυώσουν, ψιλοκόβετε τα σκόρδα, ζεσταίνετε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο και ρίχνετε τις 3 κ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα φασόλια στο τηγάνι σε μια στρώση, ώστε η επιφάνεια τους να έρχεται σε επαφή με το τηγάνι. Σε σιγανή προς μέτρια φωτιά, τα αφήνετε ανενόχλητα για περίπου 2.5 λεπτά να σοταριστούν και αν δείτε ότι η πλευρά που ακουμπάει στο τηγάνι έχει ροδίσει, ρίχνετε τα σκόρδα, αλατίζετε, τα ανακατεύετε και τα σοτάρετε για άλλα 2.5-3 λεπτά. Τα βάζετε στην άκρη να κρυώσουν.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε στην σαλάτα. Σε ένα μικρό τηγάνι με χοντρό πάτο, καβουρδίζετε σε σιγανή φωτιά τα σπασμένα καρύδια μαζί με το σουσάμι, τόσο ώστε να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να αρχίσει να αναδύεται το άρωμα τους. Τα βάζετε στην άκρη για να κρυώσουν.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ σαλάτας, ρίχνετε όλα τα υλικά (φασόλια, ντομάτες, κρεμμυδάκια, μαϊντανό, άνηθο, αγγουράκια, ρίγανη, καρύδι, σουσάμι), το λάδι (1/4-1/2 ελαιόλαδο) και το balsamico, τα ανακατεύετε όλα μαζί, τα αλατίζετε όσο θέλετε και τα απολαμβάνετε με το κύριο πιάτο σας...



ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ!!!

Mια γευστική όσο και εύκολη συνταγή, η οποία μπορεί να αποτελέσει ιδανική λύση για τους λάτρεις των θαλασσινών και μπορεί να αποτελέσει κύριο πιάτο σε οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας. H ενεργειακή του απόδοση δεν είναι υψηλή και παρότι προέρχεται κατά το ήμισυ από λίπος, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως από το ελαιόλαδο.
Υλικά για 1 μερίδα:

  • 1 φύλλο μαρουλιού
  • 50γρ. γαρίδες
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ. γλυκού μουστάρδα
  • λίγο από ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι
    Εκτέλεση:
    Πλένετε το μαρούλι, το στραγγίζετε και το κόβετε σε λεπτές λωρίδες. Αναμειγνύετε τις γαρίδες με το μαρούλι. Ξεφλουδίζετε και κόβετε το πορτοκάλι, ψιλοκόβετε τον καρπό του και τον προσθέτετε στις γαρίδες. Ανακατεύετε το λάδι, το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, λίγη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι σε μία σως την οποία προσθέτετε στις γαρίδες. Σερβίρετε με λεπτές φρυγανιές σίκαλης, μπαγκέτα ή ψωμί του τοστ.

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ!!!Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ!!!


Μεγάλη Τετάρτη

Τη Μεγάλη Τετάρτη παρασκεύαζαν τη νέα ζύμη, το προζύμι της χρονιάς. Στις γειτονιές της Αθήνας μάλιστα η εκκλησάρισσα πήγαινε από σπίτι σε σπίτι, μάζευε αλεύρι και το ζύμωνε χωρίς προζύμι. Το πήγαινε στον παπά και εκείνος ακουμπούσε πάνω του το σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το αλεύρι ανέβαινε. Αυτό θα ήταν το προζύμι της χρονιάς. Η εκκλησάρισσα μοίραζε από λίγο σε κάθε σπίτι. Την Μεγάλη Τετάρτη, γίνεται το Μέγα Ευχέλαιο ενώ οι πιστοί γονατίζουν πριν οι ιερείς τους χρίσουν με το Άγιο Λάδι για να λάβουν συγχώρεση. Το απόγευμα, στις εκκλησίες, το θέμα της λειτουργίας είναι το "Πλύσιμο των ποδιών των Μαθητών" που γίνεται σε πολλά μέρη. Για παράδειγμα, στην Πάτμο στήνεται μια εξέδρα στην πλατεία της πόλης. Κατά την λειτουργία, που διαρκεί περίπου μιάμιση ώρα, ο ιερέας που "παίζει τον ρόλο" του Χριστού, πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών -οι μαθητές- μια μίμηση της πράξης του Χριστού πριν την Σταύρωση Του.

ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ!!!!


ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ!!!

Υλικά
500 γρ. φασόλια γίγαντες
300 γρ. σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 – 3 καρότα
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
½ φλ. τσαγιού λάδι
αλάτι, πιπέρι
λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση
Βάζετε αποβραδίς τα φασόλια να μουλιάσουν. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα βάζετε να βράσουν. Όταν θα είναι μισοβρασμένα, ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και κόβετε σε ροδέλες το καρότο. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και μαραίνετε το κρεμμύδι με το καρότο. Τα προσθέτετε στα φασόλια που βράζουν. Προσθέτετε επίσης τον ντοματοπελτέ, το αλάτι και τα πιπέρια. Όταν αρχίσουν ξανά να βράζουν τα μεταφέρετε σε ταψί και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180ο). Εν τω μεταξύ πλένετε και ψιλοκόβετε το σπανάκι. 15 λεπτά πριν κλείσετε το φούρνο προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε. Σερβίρεται ζεστό.

ΧΑΛΒΑΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΣ!!!


Υλικά:
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
5 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα λεμονιού
¼ φλυτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
Σταφίδες και καβουρντισμένο κουκουνάρι προαιρετικά

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη λεμονόφλουδα να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα και μπορεί να καεί.

Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, προσθέτουμε τα καρύδια και αν θέλουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ, περιμένουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ-ΤΟ ΤΡΟΠΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ, Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΩΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ Κ Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΑΛΑΝΤΩΝ!!!


Την Μεγάλη Τρίτη γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των Μωρών Παρθένων και της παραβολής των Ταλάντων.

Σύμφωνα με την πρώτη, δέκα παρθένες βγήκαν να υποδεχθούν τον Νυμφίο κάποιο βράδυ. Κρατούσαν και οι δέκα από ένα λυχνάρι, όμως μόνο οι πέντε από αυτές είχαν φροντίσει να πάρουν και επιπλέον λάδι, σε περίπτωση που τους χρειαστεί. Αυτές οι πέντε ήταν οι σώφρονες, οι γνωστικές δηλαδή. Ο Νυμφίος άργησε όμως να έρθει και οι δέκα παρθένες κοιμήθηκαν. Αργά την νύχτα, μια φωνή ακούστηκε να λέει: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός». Τότε αυτές ξύπνησαν και έτρεξαν για να προϋπαντήσουν τον Νυμφίο. Στα λυχνάρια όμως το λάδι είχε καεί. Οι πέντε γνωστικές παρθένες, έβαλαν το επιπλέον λάδι που είχαν προβλέψει να πάρουν μαζί τους και πήγαν να Τον συναντήσουν. Οι υπόλοιπες πέντε όμως, οι Μωρές, οι άμυαλες δηλαδή, έχασαν την ευκαιρία αφού τα λυχνάρια τους ήταν σβηστά. Έτσι είναι, είπε ο Ιησούς, και η Βασιλεία των Ουρανών. Όποιος φροντίσει από πριν για την ψυχή του θα εισέλθει στο Βασίλειο του Νυμφίου.

Η δεύτερη παραβολή, των Ταλάντων, λέει τα εξής: Κάποτε ένας άρχοντας θα πήγαινε ένα μακρινό ταξίδι. Πριν φύγει κάλεσε τους τρεις υπηρέτες του και τους έδωσε μερικά Τάλαντα, χρήματα δηλαδή. Στον πρώτο υπηρέτη έδωσε πέντε τάλαντα. Στον δεύτερο έδωσε δύο ενώ στον τρίτο έδωσε ένα τάλαντο. Όταν γύρισε από το ταξίδι, κάλεσε ξανά τους υπηρέτες του και ζήτησε να του πουν τι είχαν κάνει με τα χρήματα που τους είχε δώσει. Ο πρώτος μετά από σκληρή εργασία είχε καταφέρει να διπλασιάσει το αρχικό ποσόν, και επέστρεψε στον κύριο του δέκα τάλαντα. Το ίδιο είχε κάνει και ο δεύτερος και έτσι κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα τάλαντα. Ο τρίτος όλο το διάστημα της απουσίας του κυρίου του, δεν εργάστηκε καθόλου. Και όχι μόνο αυτό αλλά ένιωθε και αδικημένος επειδή είχε πάρει μόνο ένα τάλαντο. Έτσι επιστρέφοντας αυτό το τάλαντο κατηγόρησε τον άρχοντα, για την αδικία που είχε υποστεί. Ο άρχοντας τότε πήρε αυτό το τάλαντο και το έδωσε στον πρώτο μαζί με τα άλλα δέκα. Με την παραβολή αυτή, ο Ιησούς δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους δίνει ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.


Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης. Στον εσπερινό της Μεγάλης Τρίτης ακούγεται ένα από τα ωραιότερα τροπάρια της εκκλησιαστικής υμνογραφίας. Το τροπάριο της Κασσιανής. Όπως λέει και το όνομα του, υμνογράφος του τροπαρίου αυτού είναι η Κασσιανή. Μια μοναχή της Βυζαντινής εποχής, προικισμένη με το χάρισμα να γράφει εκπληκτικούς στίχους.

Την ημέρα αυτή συνεχίζονται οι ετοιμασίες για το Άγιο Πάσχα. Συνήθως είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε λίγες περιοχές της Ελλάδας, την Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, έθιμο που συνήθως γίνεται την Μεγάλη Πέμπτη.


Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ!!!!

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ!!!


Τα γεμιστά καλαμάρια γίνονται θαυμάσια και σε αρτυμένη εκδοχή σαν αυτή που σας προτείνουμε εδώ, αλλα και σε νηστίσιμη χωρίς τα τυριά με μπόλικα φρεσκα κρεμμυδάκια σοταρισμένα με ρύζι και μυρωδικά.



Χρόνος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα & 30 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά

    καλαμάρια: 4 μεγάλα
    ρύζι Καρολίνα: 4 κουταλιές της σούπας
    ελαιόλαδο: 6 – 7 κουταλιές της σούπας
    ντοματάκια κονσέρβας: 200 γρ. ψιλοκομμένα
    κεφαλογραβιέρα: ½ φλιτζάνι τριμμένη
    φέτα: 100 γρ. κομματιασμένη
    λεμονι: 1
    κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
    άνηθος: 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο
    αλάτι: λίγο
    πιπερι: φρεσκοτριμμένο


Βήματα παρασκευής

1 Καθαρίζετε τα καλαμάρια αφαιρώντας τη διαφανή μεμβράνη και τα σκληρά μέρη. Ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και τα πλοκάμια. Προσθέτετε το αλατοπίπερο,το ρύζι και τον άνηθο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1-2 ‘.

2 Προσθέτετε τα ντοματάκια και βράζετε για 3-4’ ακόμη. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτετε τη φέτα και την κεφαλογραβιέρα. Γεμίζετε τα καλαμάρια με το μείγμα και τα τοποθετείτε σε μικρό ταψάκι. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και καλύπτετε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο.

3 Ψήνετε στους 170ο C για 1 ώρα. Ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10’. Περιχύνετε με το χυμό του λεμονιού. Αφήνετε τα κρυώσουν και τα κόβετε σε φέτες.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!

ΑΥΤΗ Η ΕΚΔΟΧΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ, ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ Κ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΤΥΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ, ΣΩΤΑΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ Κ ΜΥΡΩΔΙΚΑ....

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΟ!!!




Χρόνος

Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35-40 λεπτά
Μερίδες: 4

Υλικά

    κρεμμύδια ξερά: 2 μεγάλα ψιλοκομμένα
    σκόρδο: 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
    άνηθος: 2 κουταλιές της σούπας, ψιλοκομμένος
    μύδια φρέσκα: 1 1/2 κιλό
    κρασί λευκό: 100 ml
    ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι
    ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο: 1 φλιτζάνι
    κρόκος Κοζάνης (σαφράν): μερικές κλωστές ή σκόνη
    πιπερίτσα καυτερή: 1 ψιλοκομμένη
    αλάτι: λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Βήματα παρασκευής

1 Ξύνετε τα κελύφη των μυδιών, αφαιρείτε τα «γένια» τους και τα πλένετε καλά. Τα αχνίζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με το κρασί, μέχρι να ανοίξουν τα κελύφη τους. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Κρατάτε μερικά μύδια ολόκληρα για το γαρνίρισμα και από τα υπόλοιπα κρατάτε μόνο την ψίχα τους. Διαλύετε τον κρόκο σε λίγο ζουμί από το άχνισμα των μυδιών.

2 Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα. Προσθέτετε την ψίχα των μυδιών και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το ρύζι και το αλατοπίπερο. Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα με τα μύδια, ρίχνετε το ρύζι και ανάλογο νερό για το πιλάφι (αναλογία ρυζιού με νερό, 1 προς 2,5) ή το ζουμί από το άχνισμα των μυδιών, αφού το φιλτράρετε.

3 Αποσύρετε το φαγητό από τη φωτιά όταν απορροφήσει τα υγρά του και μαλακώσει το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε γαρνίροντας με τα ολόκληρα μύδια που κρατήσατε.
Ο ΚΡΟΚΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ!!!! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

ΡΕΒΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ!!!


Χρόνος

Χρόνος Προετοιμασίας: 1 ώρα (αναμονή 1 νύχτα)
Χρόνος Μαγειρέματος: 35 λεπτά
Μερίδες: 6

Υλικά

    ρεβίθια: 250 γρ. κρεμμύδι
    1 ψιλοκομμένο σκόρδο: 2 σκελίδες
    λιωμένες μαϊντανός 3-4 κουταλιές ψιλοκομμένος
    κύμινο: 1 κουταλάκι τριμμένο
    μπέικιν πάουντερ: 1/2 κουταλάκι
    σόδα σκόνη: λίγη
    σπορέλαιο ή ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα

    Για τη σάλτσα γιαουρτιού
    γιαούρτι στραγγιστό: 100 ml
    ταχίνι: 2 κουταλιές της σούπας
    σκόρδο: 1 σκελίδα λιωμένη
    λεμόνι: 1/2, ο χυμός
    ελαιόλαδο: 3 κουταλιές της σούπας
    αλάτι: λίγο
    πιπέρι: φρεσκοτριμμένο

    ΑΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ!!!!


Βήματα παρασκευής

1 Βάζετε τα ρεβίθια σε μπολ με κρύο νερό και σόδα και τα αφήνετε για μία νύχτα. Την επομένη στραγγίζετε καλά τα ρεβίθια και τα μεταφέρετε στο μπλέντερ. Τα πολτοποιείτε.

2 Προσθέτετε στα ρεβίθια όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το σπορέλαιο και τα φύλλα σαλάτας, συνεχίζοντας να δουλεύετε το μείγμα στο μπλέντερ ώσπου να φτιάξετε ένα λείο πολύ πηχτό πολτό. Τον αφήνετε να μείνει 30΄ στο ψυγείο.

3 Για τη σάλτσα γιαουρτιού, βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ και τα χτυπάτε ώσπου να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τον πολτό στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.

4 Βρέχετε λίγο τα χέρια σας και πλάθετε με το μείγμα 24 στρογγυλά φαλάφελ (κεφτεδάκια). Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι αρκετό λάδι (σπορέλαιο ή ελαιόλαδο) και τηγανίζετε τα φαλάφελ λίγα λίγα για 2-3΄ ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρετε πάνω σε φύλλα σαλάτας συνοδεύοντας με τη σάλτσα τους.

28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010-ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΊΩΝ!!!!


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιωήλ Κωνστάνταρος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
.
Αν προσέξει κανείς τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη ζωή του Κυρίου Ιησού Χριστού, παρατηρεί ότι συνυπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, τόσο το θετικό που ομορφαίνει την ατμόσφαιρα, όσο και το αρνητικό που χαρακτηρίζει αυτόνή αυτούς που το εκφράζουν. Οικοδομείται αργά μεν, αλλά σταθερά η αποδοχή του Ιησού, αρχικά από τα πρόσωπα και στη συνέχεια από την ομάδα, παράλληλα δε συναυξάνει το αγκάθι της κακίας.

Τούτο το διαπιστώνουμε και στην Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής των Βαΐων που ακούγεται στους ιερούς μας ναούς. Την Κυριακή της οποίας τοεσπέρας οδηγούμαστε στα άχραντα Πάθη του λατρευτού Ιησού.
Αλήθεια, πόση αγάπη έκρυβε μέσα στην καρδιά της η Μαρία, η αδελφή του Λαζάρου, ώστε να αγοράσει «λίτραν μύρου νάρδου πιστικής πολυτίμου» και να«αλείψει τους πόδας του Ιησού»! Οπωσδήποτε, το αρωματοδοχείο της θερμήςκαρδιάς της είχε ξεχειλίσει από ένα άλλο, πολυτιμότερο μύρο, που δενσυγκρινόταν με το υλικό άρωμα που το πρώτο πρόσφερε. Η ύπαρξή της είχε πληρωθεί από ό, τι ανώτερο θα μπορούσε να γεμίσει η ανθρώπινη καρδιά. Από την πάναγνη, ειλικρινή και ολοκληρωτική αγάπη που χαρίζει ο ίδιος ο Ιησούς, όταν βλέπει αγαθή διάθεση και ολοκληρωτική αφιέρωση στο Θεανδρικό Του πρόσωπο.
Μόνο υπάρξεις που γεύονται από το νέκταρ των αγγέλων, την Θεϊκή δηλαδή αγάπη, αισθάνονται την κίνηση αυτή της Μαρίας και με συγκίνηση συντονίζουν τους παλμούς της καρδιάς τους στα ίδια μήκη κύματος.
Όταν μετά μερικούς αιώνες, κάποιοι ανίδεοι και άγευστοι αυτών των ευλογημένων καταστάσεων, κατηγορούσαν τους ένσαρκους άγγελους (τις ψυχές που αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στον Θεό), ότι θα τρελάθηκαν για να πάρουντα βουνά και τις ερήμους, η πάγχρυση σάλπιγγα του πνεύματος, ο ιερός Χρυσόστομος, απαντούσε με παρρησία που συγκλόνιζε φίλους και «εχθρούς»: «Ναι, τρελαθήκαμε από την αγάπη και την δόξα του Ιησού...». Διότι, επιτέλους αδελφοί μου, κάπου, θέλοντας και μη, θα δώσει την καρδιά του ο άνθρωπος. Με κάτι θα «τρελαθεί». Και αν δεν προσφέρει την αγάπη του στον Ιησού, τότε θα χάσει τα λογικά του από το πνεύμα του μακράν του Θεού κόσμου, και ακόμα χειρότερα, κινδυνεύει να καταντήσει μία τραγική μαριονέτα στα χέρια του εχθρού διαβόλου, όπως ακριβώς και ο «Ιούδας ο δόλιος».

Και από την προσωπική αγάπη της Μαρίας και την ψυχική διαστροφή τουΙούδα, ο παρθένος μαθητής της αγάπης, ο Ιωάννης, μας μεταφέρει στην συλλογική εκτίμηση και αποδοχή του Ιησού από τον απλό και απονήρευτο λαό, μα και στο συνειδητό μίσος των «κακίστων Φαρισαίων».
Πραγματικά, όταν τα συναισθήματα ξεπερνούν τα προσωπικά δεδομένα και ξεχύνονται στον συλλογικό θαυμασμό, ή εξ αντιθέτου, στην αντιπάθεια, τότε αργά ή γρήγορα τα πράγματα και οι καταστάσεις φτάνουν στο τέλος τους.
Και το επίγειο τέλος του Ιησού πλησίαζε, μπαίνοντας «στην Δόξαν Του».
Η θριαμβευτική είσοδος στην προφητοκτόνο πόλη των Ιεροσολύμων, για όσους γνώριζαν «τις Γραφές» σηματοδοτούσε τον οριστικό θρίαμβο που ξεκινούσε από εκείνη τη στιγμή, περνώντας μέσα από τα 'Αχραντα Πάθη και τον οδυνηρό Σταυρό, και κορυφωνόταν με την ένδοξη Ανάσταση και την «εις ουρανούς άνοδον».
Ο κόκκος του σίτου, έφτανε η στιγμή, που θα έπεφτε στη γη για να«αποθάνει και φέρει καρπόν πολύν» .
Αδελφοί μου.
Για άλλη μια χρονιά η Σταυρωμένη Αγάπη, μας αξιώνει να φωνάξουμε κι εμείς σε θριαμβευτικό τόνο μέσα στους ιερούς μας ναούς, αλλάκυρίως στον μυστικό θάλαμο της καρδιάς μας, το «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Όμως «Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου», μη τυχόν μετά από λίγο παρασυρθούμε από την «ζύμην των Φαρισαίων» και παρεκκλίνουμε από την αγάπη του Ιησού, προβάλλοντας «προφάσεις εν αμαρτίαις».
Το μόνο βέβαιον είναι ότι παρά το «εκούσιον Πάθος», ο Χριστός εξήλθε «νικών και ίνα νικήση».
Ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα.
Αμήν.

ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΡΙΝΗ ΣΤΙΣ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010!!!


Το μέτρο της θερινής ώρα εφαρμόζει από την Κυριακή 28 Μαρτίου η χώρα μας.

Έτσι, στις 3 η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 4 π.μ.
Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoυαρίου του 2001.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010-Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ


ΣΑΒΒΑΤΟ ΠΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ

(ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ)



Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου.
Αναγράφει το «Ωρολόγιο»: «Ο Λάζαρος ήταν φίλος του Χριστού και οι αδελφές του Μάρθα και Μαρία που τον φιλοξένησαν πολλές φορές (Λουκ. ι΄, 38-40, Ιωαν. ιβ΄, 1-3) στη Βηθανία κοντά στα Ιεροσόλυμα περίπου δύο μίλια. Λίγες μέρες προ του πάθους του Κυρίου ασθένησε ο Λάζαρος και οι αδελφές του ενημέρωσαν σχετικά τον Ιησού που τότε ήταν στη Γαλιλαία να τον επισκεφθεί. Ο Κύριος όμως επίτηδες καθυστέρησε μέχρι που πέθανε ο Λάζαρος, οπότε είπε στους μαθητές του πάμε τώρα να τον ξυπνήσω. Όταν έφθασε στη Βηθανία παρηγόρησε τις αδελφές του Λάζαρου που ήταν πεθαμένος τέσσερις μέρες και ζήτησε να δει το τάφο του.
Όταν έφθασε στο μνημείο, δάκρυσε και διέταξε να βγάλουν την ταφόπλακα. Τότε ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό, ευχαρίστησε τον Θεό και Πατέρα και με μεγάλη φωνή είπε: Λάζαρε, βγες έξω. Αμέσως βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα ο τετραήμερος νεκρός μπροστά στο πλήθος που παρακολουθούσε και ο Ιησούς ζήτησε να του λύσουν τα σάβανα και να πάει σπίτι του. (Ιωαν. ια΄,44)
Αρχαία παράδοση λέγει ότι τότε ο Λάζαρος ήταν 30 χρονών και έζησε άλλα 30 χρόνια. Τελείωσε το επίγειο βίο του στην Κύπρο το έτος 63 και ό τάφος του στην πόλη των Κιτιέων έγραφε: «Λάζαρος ο τετραήμερος και φίλος του Χριστού».

Το έτος 890 μετακομίσθηκε το ιερό λείψανό του στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Λέοντα το σοφό, ο οποίος συνέθεσε τα ιδιόμελα στον εσπερινό του Λαζάρου: Κύριε, Λαζάρου θέλων τάφον ιδείν, κλπ».
Χαρακτηριστικό της μετέπειτας ζωής του Λαζάρου λέγει η παράδοση, ήταν ότι δεν γέλασε ποτέ παρά μια φορά μόνο όταν είδε κάποιο να κλέβει μια γλάστρα και είπε την εξής φράση: Το ένα χώμα κλέβει το άλλο.
Η Ανάσταση του Λαζάρου επέτεινε το μίσος των Εβραίων που μόλις την έμαθαν ζήτησαν να σκοτώσουν τον Λάζαρο και το Χριστό.
Το απολυτίκιο της ημέρας είναι: «Θέλοντας Χριστέ και Θεέ μας να δείξεις, προ της σταυρικής Σου Θυσίας, ότι είναι βέβαιο πράγμα η ανάσταση όλων των νεκρών, ανέστησες εκ νεκρών τον Λάζαρον. Για τούτο και εμείς, μιμούμενοι τα παιδιά που σε υποδέχθηκαν κατά την είσοδό Σου στην Ιερουσαλήμ, κρατούμε στα χέρια μας τα σύμβολα της νίκης, τα βάγια και βοώμε προς Εσένα, τον νικητή του θανάτου: Βοήθησέ μας και σώσε μας, Συ που ως Θεός κατοικείς στα ύψιστα μέρη του ουρανού, ας είσαι ευλογημένος Συ, που έρχεσαι απεσταλμένος από τον Κύριο!»
Αυτή τη μέρα δεν γίνονται μνημόσυνα με κόλλυβα, σε ανάγκη μόνο απλό Τρισάγιο.
(Αρχιμ. Επιφ. Θεοδωρόπουλος - Περίοδος Τριωδίου)

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ!!!!


Περιγραφή

Νόστιμα μπιφτεκάκια λαχανικών χωρίς λάδι ή με λάδι για όσους το επιθυμούν. Ευκολα, γρήγορα, υγιεινά και προπαντως νοστιμότατα!!

Συστατικά

  • 4 πατάτες
  • 3 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • λίγο δυόσμο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • κύμινο
  • τριμμένη φρυγανιά

Οδηγίες

  1. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μεχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι.
  2. Στο νερό να έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι.
  3. Τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά και λίγη τριμένη φρυγανιά.
  4. Αφού κρυώσει το μίγμα (εκτος ψυγείου) πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι απο τη φρυγανιά.
  5. Τα βάζουμε σε αντικολλητικο χαρτί στο ταψί και στο φούρνο στο γκρίλ στους 200 C για 30 λεπτά περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο μίγμα μας μπορείτε να προσθέσετε λίγα καρύδια τριμμένα Πάνε τρελα!!! Είναι τέλεια!!!Δοκιμάστε τα και περιμένω νέα σας! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

ΣΟΥΦΛΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ!!!


ΥΛΙΚΑ :


  • 30 γρ. αλεύρι
  • 200 ml γάλα φρέσκο (πλήρες)
  • 180 γρ κορφές από μπρόκολο
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 3 κρόκοι αυγού
  • 4 ασπράδια αυγού
  • 20 γρ. τριμμένο τυρί parmigiano
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  1. Πλένουμε το μπρόκολο και κόβουμε τις κορφές του. Εάν είναι πολύ φρέσκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα του, αφού αφαιρέσουμε το κεντρικό κοτσανάκι τους.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και βράζουμε λίγο (όχι εντελώς, να “κρατάνε” αρκετά, θα ψηθούν άλλα 45 λεπτά στο φούρνο) τις πατάτες
  3. Μαγειρεύουμε, στον ατμό, για 25 λεπτά, ή τα βράζουμε ελαφρά, για 5 λεπτά, μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε για το νερό όπου βράζουν οι πατάτες, για τα τελευταία λεπτά του βρασίματός τους, πέραν της οικονομίας σε ενέργεια, θα αποφύγετε και την όποια μυρωδιά από το μπρόκολο, την απορροφούν οι πατάτες. Τα φύλλα (στη περίπτωση που θα τα χρησιμοποιήσουμε), θέλουν μόλις 5-6 ή 2 λεπτά, αντίστοιχα.
  4. Αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεια, με μαχαιράκι, κόβουμε “τούφες” και φύλλα σε μικρά κομματάκια.
  5. Κόβουμε και τις πατάτες σε σχετικά λεπτές ροδέλες.
  6. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε με λίγο από το βούτυρο.
  7. Ετοιμάζουμε την μπασαμέλ, λιώνοντας 20 γρ. βούτυρου σε μία κατσαρολίτσα, όπου και προσθέτουμε το αλεύρι, όλο μαζί με την μία. Το “καίμε” για λίγα λεπτά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, χλιαρό,. Ανακατεύουμε διαρκώς, για 5 λεπτά, πάνω στη φωτιά, για να πήξει λίγο. Αλατοπιπερώνουμε.
  8. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ σε ένα δοχείο και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στην μπεσαμέλ.
  9. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε τα κομματάκια του μπρόκολου και των φύλλων του.
  10. Τελευταίους, ανακατεύουμε στην μπεσαμέλ τους κρόκους των αυγών, καλά κτυπημένους, με λίγο αλάτι.
  11. Βουτυρώνουμε καλά, πάτο και τοιχώματα, ενός πυρίμαχου σκεύους, περίπου του 1 λίτρου. Το καλό βουτύρωμα όλων των επιφανειών, έχει την σημασία του : Όπου το σουφλέ βρει στεγνή επιφάνεια, δεν θα φουσκώσει.
  12. Στον πάτο του πυρίμαχου απλώνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι.
  13. Πάνω από αυτό, στρώνουμε μία στρώση με ροδέλες πατάτας.
  14. Κτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών (εάν τα καταφέρνετε με τα αγγλικά, δείτε εδώ μία πολύ καλή περιγραφή πως κτυπάμε τα ασπράδια με τρόπο επαγγελματικό και –κυρίως– αποτελεσματικό). Εάν όχι φροντίστε το σκεύος που θα τα κτυπήσετε να είναι καθαρό και χωρίς ίχνος λίπους και τα ασπράδια χωρίς ούτε “σκιά” από τον κρόκο. Όσον αφορά, δε στο αποτέλεσμα, θεωρείτε επιτυχές όταν μπορείτε να.... τουμπάρετε άφοβα το δοχείο πάνω από το κεφάλι σας. Δείτε και το άρθρο στο site.
  15. Ενώνουμε, με πολύ απαλές κινήσεις, την μαρέγκα με το μείγμα μπεσαμέλ-μπρόκολου, ανακατεύοντας συνεχώς. Λένε ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι από κάτω προς τα πάνω και ποτέ κυκλικά.
  16. Εάν το μείγμα μας φανεί από την αρχή πολύ σφικτό, το αραιώνουμε λίγο με μία κουταλιά μαρέγκας, “θυσιάζοντάς την”, ανακατεύοντας όσο “άγαρμπα” και αν είναι απαραίτητο για να μαλακώσουμε το μείγμα, και μόνο μετά ενσωματώνουμε την υπόλοιπη, με τον “ενδεδειγμένο”, προσεκτικό, τρόπο.
  17. Αδειάζουμε αμέσως και με την μία, στο πυρίμαχο σκεύος, γεμίζοντας το μόνον κατά τα δύο τρίτα. Αλλιώς θα... μαζεύουμε από το βάθος του φούρνου το σουφλέ που θα έχει ξεχειλίσει.
  18. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω στη σχάρα, στο ένα τρίτο του ύψους του φούρνου (θέση 2, τουλάχιστον στον δικό μας), γιατί η θερμότητα πρέπει να φθάσει καλά στο πάτο, όπου θα δημιουργήσει τον ατμό που με την σειρά του θα φουσκώσει το σουφλέ. Το αφήνουμε να ψηθεί, σε προθερμασμένο φούρνο και για 45 λεπτά, στους 180°C.

  1. Γνωρίζετε την ιστορία με τον Ορφέα που, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των Θεών, κοίταξε πίσω, προς το μέρος της γυναίκας του, της Ευριδίκης και έγινε στήλη άλατος ? Εάν όχι, σίγουρα θα θυμάστε την, λιγότερο ελληνική, ιστορία της γυναίκας του Λωτ, που είχε ανάλογο τέλος επειδή και πάλι παράκουσε τις υποδείξεις του –ενός πλέον- Θεού και κοίταξε και αυτή προς τα πίσω. Ε, λοιπόν, για να αποφύγετε ανάλογες “τιμωρίες”, πείτε ότι το σουφλέ είναι η “Ευριδίκη” σας και μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου για να κοιτάξετε από κοντά, γιατί.... θα το χάσετε για πάντα. Άλλωστε, η τεχνολογία είναι με το μέρος σας. Κοιτάξτε το από το παράθυρο.
ΛΙΓΑ (ένα – δύο) ΜΥΣΤΙΚΑ


Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τον φούρνο τον προθερμαίνουμε στους 190°C. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται και μέσα στη συνταγή, το σουφλέ μας θα ψηθεί στους 180°C. Επειδή όμως με το άνοιγμα του φούρνου η θερμοκρασία θα πέσει τουλάχιστον καμιά δεκαριά βαθμούς, με τον τρόπο αυτό η θερμοκρασία θα είναι η σωστή. Θα την κατεβάσουμε στους 180°C πέντε λεπτά αφού το έχουμε βάλει στον φούρνο. Βλέπετε, είναι λεπτό πράγμα το σουφλέ .....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ-ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ!!!

Αποτελεί το βαρύ πυροβολικό του φυτικού βασιλείου στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιπών νοσημάτων φθοράς".


Το μπρόκολο είναι ετήσιο φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών του γένους Βράσσικα. Έχει καταγωγή από την Ιταλία, εξ’ ου και το “επίσημο” όνομά του (Brassica oleracea var., italica).
Υπάγεται κι αυτό στην οικογένεια των Cruciferae ενώ ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το κουνουπίδι. Πράγματι, η γεύση του είναι “κάτι ανάμεσα” στη γεύση των δύο αυτών λαχανικών.



Τρώγεται (αλλά αυτό θα το ξέρετε ήδη) με πολλούς τρόπους: βραστό σαν σαλάτα, μαγειρεμένο, ωμό αλλά και στο ξύδι.



Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, καλλιεργήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους και εισήχθη στην Αγγλία στις αρχές του 16ου αιώνα. Αργότερα, έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έτυχε πολύ καλής υποδοχής και αποδοχής, με την παραγωγή του να αυξάνεται σημαντικά ήδη από τις αρχές του 1800. Έγινε ένα από τα σημαντικά λαχανικά στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '30, η δε πρώτη αποστολή από τη δύση στην ανατολή ήταν στις αρές της δεκαετίας του ‘20.


Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία


Παρόλη την πολύ υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό (φθάνει το 91% του βάρους του), το μπρόκολο συνεισφέρει στο διαιτολόγιο σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών. Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, φολικό οξύ, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Α, Β-καροτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες ενώ αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών. Ένα πραγματικό ντουλαπάκι φαρμακείου μέσα στην κουζίνα μας.

Πίνακας 1


Μπρόκολο (βρασμένο), 100 g
Διατροφικά στοιχεία ανά 100 g

Θερμίδες 30 kcal 140 kJ
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ5 g
- Σάκχαρα 1.7 g
- Φυτικές ίνες 6.64 g
Λίπος0.37 g
Πρωτείνη2.82 g
Θειαμίνη (Βιτ. B1) 0.071 mg5%
Ριβοφλαβίνη (Βιτ. B2) 0.117 mg8%
Νιασίνη (Βιτ. B3) 0.639 mg4%
Παντοθενικό οξύ (B5) 0.573 mg11%
Βιταμίνη B6 0.175 mg13%
Φολικό οξύ (Βιτ. B9) 63 μg16%
Βιταμίνη C 89.2 mg149%
Ασβέστιο 47 mg5%
Σίδηρος 0.73 mg6%
Μαγνήσιο 21 mg6%
Φώσφορος 66 mg9%
Κάλιο 316 mg7%
Ψευδάργυρος 0.41 mg4%
Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις Αμερικανικές συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικα άτομα.
ΠΗΓΗ: USDA Nutrient database

Ας διακόψουμε την.... ροή των “υγιεινών” ειδήσεων για μία έκτακτη “σφήνα” που μας ήρθε μόλις αυτή τη στιγμή, με κάτι ιδιαίτερα γευστικό :

ΜΠΡΟΚΟΛΟ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ


ΥΛΙΚΑ :


  • 500 γρ. μπρόκολο
  • 1 κ.σ. αγνό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • ελάχιστο ξυσμένο μοσχοκάρυδο
  • 50-60 γρ. τριμμένο τυρί (parmigiano ή pecorino, ή και τα δύο μαζί)
  • 100 ml γάλα φρέσκο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  1. Πλένουμε το μπρόκολο και κόβουμε τις κορφές του.
  2. Μαγειρεύουμε, στον ατμό, για 25 λεπτά, ή τα βράζουμε ελαφρά, για 5 λεπτά, μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό.
  3. Τα στεγνώνουμε με προσοχή, για να μη “σπάσουν” οι “τουφίτσες”.
  4. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε το ξυσμένο μοσχοκάρυδο (κανονίστε την ποσότητα ανάλογα με τα γούστα σας), το τριμμένο τυρί, το αλάτι και το γάλα.
  5. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε πυρίμαχο σκεύος, λαδώνοντάς το ελαφρά, και τοποθετούμε προσεκτικά τις “τούφες” από το μπρόκολο.
  6. Ρίχνουμε από πάνω ελάχιστο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι (λίγο περισσότερο εάν έχουν βράσει στον ατμό) και απλώνουμε το μείγμα πάνω στις “τουφίτσες”, αργά-αργά και με ομοιόμορφο τρόπο, να πάει πάνω σε όλο το μπρόκολο.
  7. Το γάλα (και μία μικρή ποσότητα τυριών) θα εισχωρήσουν παντού ανάμεσα στις κορφές του μπρόκολου, η δε μεγαλύτερη ποσότητα των τυριών θα παραμείνει στην επιφάνεια του μπρόκολου.
  8. Πασπαλίζουμε και με άλλο άφθονο τυρί από πάνω
  9. Τέλος, πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά.
  10. Βάζουμε το σκεύος σε ήδη θερμό φούρνο, το γκριλ, για λίγα λεπτά, μέχρις ότου το τυρί και η φρυγανιά πάρουν ένα ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!!!

25η ΜΑΡΤΙΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!!!-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821!!!ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ!!!

Για μία ακόμη φορά τιμούμε τους προγόνους μας που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα. Μαζί με την εθνική επέτειο γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συμβολικά ταυτίστηκε με την Επανάσταση η οποία ξεκίνησε ένα μήνα νωρίτερα.

Το νόημα αυτής της ταύτισης είναι η θεϊκή ευλογία του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, η πίστη των ραγιάδων για το ποθούμενο.!!!!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!!



Ο Αγώνας του ’21 προετοιμάστηκε μεθοδικά ύστερα από προηγούμενα αποτυχημένα κινήματα που πνίγηκαν στο αίμα από τους Οθωμανούς και στηρίχτηκε στη βούληση και στην πίστη φωτισμένων πατριωτών Ελλήνων. Το εκπληκτικό που άφησε άφωνους τους ξένους παρατηρητές, ήταν πως κατόρθωσε η ελληνική ψυχή να παραμείνει αδούλωτη για τετρακόσια χρόνια και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, να ξεσηκωθεί και να διεκδικήσει τα δίκαιά της.

Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες ηττήθηκαν αλλά δεν αποδέχθηκαν ποτέ την ήττα παρόλο που η πνευματική τους ηγεσία κατέφυγε στη Δύση κι έμειναν ακέφαλοι χωρίς ταγούς. Το ρόλο να κρατήσουν άσβεστη τη σπίθα της Λευτεριάς τον ανέλαβαν κάποιοι αφανείς ήρωες με την καλλιέργεια της γλώσσας και της εθνικής συνείδησης. Έτσι ο Ρήγας Φεραίος, οι Έλληνες διαφωτιστές του εξωτερικού και η Φιλική Εταιρία βρήκαν πρόσφορο έδαφος για ριζώσει και να βλαστήσει ο σπόρος της Ελευθερίας στους υπόδουλους Έλληνες.

Πολλοί ισχυρίσθηκαν ότι οι Έλληνες διανοούμενοι αντέγραψαν τους Ευρωπαίους Διαφωτιστές παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η αντιγραφή δεν οδηγεί σε Επαναστάσεις και δημιουργία Εθνών αν δεν υπάρχουν ισχυρά εσωτερικά ερείσματα.

Βέβαια η λογική έλεγε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εξέγερσης απέναντι στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία, όπως άλλωστε είχε γίνει και στο παρελθόν. Η σύγκριση των αριθμητικών και ποσοτικών δεδομένων σε ανθρώπους, όπλα και εφόδια μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών ήταν συντριπτική υπέρ των Τούρκων.

Κι όμως, η μεθοδική προετοιμασία και η πίστη, έστω των λίγων φωτισμένων διανοουμένων και κλεφτών και αρματολών, έφερε το ποθούμενο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Φιλικής Εταιρίας, η Επανάσταση θα εκδηλωνόταν ταυτόχρονα σχεδόν από τη Μολδοβλαχία μέχρι την Πελοπόννησο και από τη Σερβία μέχρι την Κωνσταντινούπολη. "Λευτεριά ή Θάνατος" ακούστηκε σ’ όλες τις υπόδουλες ελληνικές περιοχές. Όμως, η ελληνοσερβική συμμαχία ματαιώθηκε και η Επανάσταση που ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη το Φεβρουάριο του 1821 έσβησε τους πρώτους δύο μήνες. Και στις άλλες περιοχές η Επανάσταση πνίγηκε στο αίμα: Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρο, Νησιά του Αιγαίου, Κρήτη, Κύπρος.

Μόνο στην Πελοπόννησο ο Αγώνας ευδοκίμησε με πολλές επιτυχίες στην αρχή κι έμελλε να κρατήσει στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο περίπου μια δεκαετία ώσπου να υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη γέννησης του νεοελληνικού κράτους.

Μέχρι όμως, να φτάσει στο αίσιο τέλος η Επανάσταση πέρασε από πολλά κύματα.


Σημασία έχει ότι ο μεγάλος Ξεσηκωμός του ’21 ξεκίνησε χωρίς ουσιαστική βοήθεια από τους ξένους και στηρίχθηκε αποκλειστικά στους Έλληνες οι οποίοι κατάφεραν το πρώτο ουσιαστικό πλήγμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κι έδωσαν το έναυσμα για τον ξεσηκωμό κι άλλων υπόδουλων λαών.

Η Επανάσταση του ’21 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός της εποχής του γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα, και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν ν’ αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.

Όπως, λέει κι ο Μακρυγιάννης: "Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός "εγώ", ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς "εγώ"; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε "εμείς". Είμαστε εις το "εμείς" κι όχι εις το "εγώ".

Να γιατί ο Αγώνας του ’21 παραμένει διαχρονικός κι επίκαιρος για μας τους Νεοέλληνες. Η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες για να την αποκτήσουμε και προπαντός για να τη διατηρήσουμε.


ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821!!!!!!!



25η ΜΑΡΤΙΟΥ-ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ!!!



Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (Λουκ. α΄, 24-38)

Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου, ποὺ σήμερα ἑορτάζουμε, εἶναι τὸ εὐαγγέλιο τῆς χαρᾶς καὶ τῆς ἐλπίδας στὸν κόσμο. Γιατὶ ἡ προσδοκία καὶ ἡ ἀναμονὴ τῶν ἀνθρώπων τόσους αἰῶνες γιὰ τὴν ἔλευση τοῦ Μεσσία, γίνεται πραγματικότητα.

Ἔτσι ἡ ἀνθρώπινη ἱστορία δέχεται τὸ ἀγγελικὸ «χαῖρε» καὶ μένει ἄφωνη μπροστὰ σ᾿ αὐτὸ τὸ μοναδικὸ οὐράνιο γεγονός. Ἀνακαλύπτει τώρα τὴ θεϊκὴ προσφορὰ τῆς θυσίας καὶ ἀπολαμβάνει τὸν ἀσπασμὸ τῆς ἀγάπης.

Ὁ ἀρχάγγελος Γαβριὴλ εὐαγγελίζεται στὴν «Κεχαριτωμένη» Μαρία τὴν χαρά. Εἶναι ἡ χαρὰ τοῦ ἐρχομοῦ τοῦ σωτῆρα Χριστοῦ στὸν κόσμο καὶ ἡ χαρὰ γιὰ τὴ δική μας σωτηρία καὶ λύτρωση.

Ἐπάνω σ᾿ αὐτὰ τὰ δεδομένα θὰ σταθεῖ ὁ ἐκκλησιαστικὸς ποιητής, γιὰ νὰ ἐκφράσει τὴ βεβαιότητα τῆς ἐμφανίσεως τοῦ Χριστοῦ στὸν κόσμο. «Ὁ χρόνος ἔφθασε λοιπόν, κατὰ τὸν ὁποῖον θὰ ἐμφανιστεῖ ἡ ἐλπίδα ὅλων τῶν ἐθνῶν, ὁ Χριστός», λέγει μὲ ἐνθουσιασμό.

Ἔχουμε ἤδη εἰσέλθει στὴν ὑλοποίηση τοῦ θεϊκοῦ σχεδίου καὶ ἀτενίζουμε τὸ Θεὸ νὰ κατεβαίνει στὰ ἐγκόσμια καὶ νὰ ἱστορεῖται μέσα στὰ ἀνθρώπινα πράγματα. Καὶ ἀρχίζουμε ἀπὸ σήμερα, στὸν εὐαγγελισμὸ τῆς Θεοτόκου, νὰ ἑτοιμαζόμαστε νὰ γευτοῦμε τὸ λόγο τοῦ Εὐαγγελίου τοῦ Χριστοῦ, ποὺ φέρει τὴν καινούργια καὶ καλὴ ἀγγελία τοῦ οὐρανοῦ πρὸς τὴν ἀνθρωπότητα.


«Εὐαγγελίζου γῆ χαρὰν μεγάλην...».

Ἡ σωτηρία μας προσφέρεται ἀπὸ τὸ Θεὸ ὡς δωρεὰ καὶ χάρη. Γι᾿ αὐτὸ ὁ Θεὸς χαιρετίζει τὸν ἄνθρωπο μὲ τὸν χαιρετισμὸ τῆς χαρᾶς. Εἶναι ὁ πρῶτος λόγος Του μετὰ τὴν πτώση τοῦ ἀνθρώπου καὶ τὴν ἐκδίωξή του σὲ τόπο πόνου, ὀδύνης, φθορᾶς καὶ θανάτου.

Καὶ εἶναι συγκλονιστικὸ γιὰ τὸν χαμένο καὶ ξενιτευμένο ἄνθρωπο, ποὺ τὸν πλακώνει ἡ ἀπελπισία, ν᾿ ἀνοίγεται τὸ παράθυρο τῆς ἐλπίδας καὶ τῆς σωτηρίας. Ὁ Θεὸς τοῦ προσφέρει τὴν ἀγάπη καὶ τὴ στοργή Του, ποὺ εἶναι γιὰ τὸν ἄνθρωπο σιγουριά. Τοῦ προσφέρει τὴν ἀλήθεια τῶν λόγων Του καὶ ἀποκαλύπτει τὸ θέλημά Του. Καὶ ζητεῖ μονάχα τὴν ἀγάπη τοῦ ἀνθρώπου, γιατὶ ὁ Θεὸς εἶναι ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωὴ γι᾿ αὐτόν.

Ὁ Εὐαγγελισμὸς τῆς Θεοτόκου εἶναι τὸ ἄνοιγμα τοῦ Εὐαγγελίου τῆς ἀγάπης καὶ σκοπὸ ἔχει τὴν σύναψη τῶν σκορπισμένων ἀνθρώπων στὴν οἰκογένεια τοῦ Θεοῦ. Εἶναι στὴ συνέχεια ἡ ἀποτίναξη τοῦ ἐφιάλτου τοῦ κακοῦ καὶ ἡ συνταύτιση μὲ τὸ χῶρο τοῦ καλοῦ καὶ τοῦ ἁγίου.

Γι᾿ αὐτὸ ὁ Θεὸς ξεκινάει πρῶτος καὶ προσκαλεῖ πρῶτος. Ἀποστέλλει τὴν πρόσκλησή Του δίχως χρονολογία λήξεως, γιατὶ σκοπός Του εἶναι νὰ περιμένει τὸν ἄνθρωπο νὰ καταλάβει, νὰ ἀποφασίσει, νὰ ἀνταποκριθεῖ.

Ὁ ἄνθρωπος, ἀποδέκτης τῆς πρόσκλησης αὐτῆς τοῦ Θεοῦ, μὲ τὸ προνόμιο τῆς ἐλευθερίας του καὶ μὲ τὴν μοναδικὴ εὐκαιρία ἐπιλογῆς, κρατάει στὸ χέρι του τὸ κλειδὶ γιὰ τὴν πραγματικὴ εὐτυχία του.

Στὴν ἐποχή μας, ποὺ παρατηρεῖται σύγχυση καὶ ἀποπροσανατολισμὸς τῶν ἀνθρώπων· ὅπου οἱ ἀξίες ἔχουν χάσει τὴν σημασία τους καὶ οἱ ἀσημαντότητες φαντάζουν ὡς σοφία καὶ γνώση, οἱ ἄνθρωποι ψάχνονται νὰ βροῦν τὴν ἀλήθεια ποὺ θὰ τοὺς ὁδηγήσει στὴν εὐτυχία.

Μὰ ἡ πραγματικὴ ἀλήθεια εἶναι ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ, καθὼς ἀποτυπώνεται στὸν χαιρετισμὸ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ. Προσφέρεται μέςῳ αὐτοῦ ἡ εὐκαιρία βίωσης τοῦ μυστηρίου τῆς ἀγάπης. Καὶ ἀποκαλύπτεται ἡ ἐπιθυμία σύναξης σχέσεων τοῦ Θεοῦ μὲ τὸν ἄνθρωπο.

Ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, μὲ τὸν Εὐαγγελισμὸ τῆς Θεοτόκου ποὺ σήμερα ἑορτάζουμε, ὁ Θεὸς ἀποκαλύπτει ὅτι ἐπιθυμεῖ νὰ διακονήσει τὸν ἄνθρωπο. Καὶ συνάπτει συμφωνία μαζί του. Ζητεῖ ἀπὸ τὸν ἄνθρωπο νὰ μένει μαζί Του καὶ τοῦ ὑπόσχεται τὴ σωτηρία του.

Ἔτσι, ἐὰν ὁ ἄνθρωπος, δηλαδὴ ὁ κάθε ἕνας μας, τοποθετεῖ θετικὰ καὶ ἀνταποκριθεῖ στὴν πρόσκληση τοῦ Θεοῦ, τότε διαγράφει μιὰ τροχιὰ εὐτυχίας καὶ χαρᾶς, ποὺ τὸν ὁδηγεῖ στὴν «περίσσεια τῆς ζωῆς».

Αὐτὴ λοιπὸν ἡ χαρὰ καὶ ἡ ζωή, ποὺ ἄλλωστε εὐαγγελίζεται ὁ ἄγγελος, γίνεται τρόπος ὕπαρξης. Γιατὶ εἶναι ἡ ἴδια ἡ ζωή, ἀφοῦ ζωὴ δίχως Χριστό εἶναι ὡσὰν τὸ σῶμα δίχως πνοή. Ἄρα «ζοῦμε καὶ κινούμαστε καὶ εἴμαστε στὴ ζωή... ἐπειδὴ εἴμαστε στὸ δικό του γένος...».

Γράφει: Αρχιμ. Νικηφόρος Πασσάς


Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΕΛΙΑ!!!


Συστατικά

Οδηγίες

  1. Βάζουμε τις ελιές σε μια λεκάνη με νερό όλο το βράδυ.
  2. Σε μια λεκάνη διαλύουμε τον ασβέστη με το νερό και βάζουμε μέσα τις ελιές για 2-3 ώρες. Ξεπλένουμε πολύ καλά
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και τις ελιές και βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό μας.
  4. Τέλος προσθέτουμε το λεμόνι.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε σε βαζάκια που κλείνουν καλά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν την έχω φτιάξει εγώ την συνταγή ακόμα, μόνο την έχω δοκιμάσει όταν είχα πάει στην Στυλίδα. Φτιάχνονται στο χωριό Ράχες Φθιώτιδας και μάλιστα σε βιοτεχνική παραγωγή, και έτσι διατίθενται ευρέως.


Η ΕΛΙΑ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ...Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΝΟΣΤΙΜΟ...ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟ!!!

ΤΣΙΖ ΚΕΊΚ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ!!!



Συστατικά

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε το ζελέ με 1 κούπα ζεστό νερό και 1/2 κούπα κρύο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Χτυπάμε την κρέμα σε σαντίγη με 1 κούπα άχνη και ενσωματώνουμε σε αυτήν με το ζελέ.
  2. Σπάμε τα μπισκότα στο μούλτι και τα ανακατέυουμε μέσα στο τάπερ (που κάνουμε το τιραμισού) με το κακάο τη λιωμένη μαργαρίνη και την 1/2 κούπα νερο. Το στρώνουμε καλά χωρίς να το πατήσουμε πάρα πολύ. Στρώνουμε πάνω την σαντιγή.
  3. Χτυπάμε την μαρμελάδα με την 1/2 κούπα νερο στο μούλτι και καλύπτουμε με αυτήν την κρέμα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

ΤΡΙΦΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ!!!


Συστατικά

Οδηγίες

  1. Χτυπάμε στο multi τα μήλα (όχι πολτοποιημένα) σε μικρά κομματακια.
  2. Τα βάζουμε σε ένα μπόλ και ρίχνουμε την ζάχαρη και την κανέλα και τα αφήνουμε μεχρι να κάνουμε την ζύμη

για την ζύμη:

  1. Ρίχνουμε σε μπολ την ζάχαρη και το βούτυρο και το παταμε με τα χερια μας να γίνει ενα.
  2. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι το ανακατευουμε καλα με τα υπολοιπα υλικά
  3. Βάζουμε το μισό ζυμάρι στα χέρια μας (σαν το πλάθω κουλουρακια) και τρίβουμε την ζύμη για να γίνει σκόνη (σαν ψιχουλάκια) μέσα στο πυρέξ που θα το ψήσουμε.
  4. Στραγγίζουμε τα μήλα κάλα και τα στρώνουμε πάνω στο ζυμάρι.
  5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ζυμάρι απο επάνω με τον ίδιο τρόπο.
  6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να χρυσαφίσει καλά η ζύμη.

Λίγα μυστικά ακόμα

Δεν πειράζει αν οι μπιλίτσες του ζυμαριού ειναι μεγάλες εκεί απλά θα είναι πιο τραγανό. Εγώ το κάνω σε τετράγωνο πυρέξ 26 εκ. και δεν το βουτυρωνω.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ-ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ!!!

ΔΕΝ Σ' ΑΔΙΚΩ-ΝΑΤΑΣΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ!!!!

ΣΩΜΑ ΜΕ ΣΩΜΑ-ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ!!!!

ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΝΟΝΩΝ!!!






Νονά χωρίς λαμπάδα και σοκολατένιο αβγό δεν γίνεται!

Αποστολή "Λαμπάδα"
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη λαμπάδας. Λαμπάδες με παιχνίδια, λαμπάδες με στολίδια ακόμα και σκέτα κεριά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα. Όσο το παιδί είναι μικρό, το έργο μας ως πνευματικού γονιού είναι εύκολο και μπορούμε να επιλέξουμε όποια λαμπάδα θέλουμε, σύμφωνα με το δικό μας γούστο.
Τιp: Επιλέγουμε λαμπάδες με διακοσμητικά στοιχεία και ζητάμε από την μαμά του παιδιού να τα βάζει σε περίοπτη θέση στο δωμάτιο του παιδιού. Έτσι χρόνο με το χρόνο θα δημιουργηθεί η γωνιά της νονάς ή του νονού.

Πώς επιλέγουμε λαμπάδα για μεγαλύτερα παιδιά
Το θέμα που απασχολεί τους περισσότερους νονούς είναι ότι όσο το παιδί μεγαλώνει, θέλει να διαλέγει μόνο του την λαμπάδα του. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει καμμιά πρωτοτυπία, αφού το παιδί διαλέγει την λαμπάδα που έχει τον αγαπημένο του ήρωα καρφιτσωμένο επάνω. Ας δούμε την θετική πλευρά του πράγματος! Όταν το παιδί είναι αρκετό μεγάλο, το παίρνουμε μαζί μας στα μαγαζιά για ψώνια. Έτσι απολαμβάνουμε μια ευχάριστη βόλτα με το παιδί, ενδυναμώνουμε τη σχέση μας μαζί του και αποφεύγουμε τυχόν αρνήσεις της επιλογής μας. Το παιδί έχει κάνει την επιλογή μόνο του.

Τι κάνουμε
-Toυ παίρνουμε την λαμπάδα που θέλει, όσο αντίθετους και αν μας βρίσκει η επιλογή. Εναλλακτικά του προτείνουμε μια λαμπάδα της δικής μας αρέσειας και προσπαθούμε να τα βρούμε κάπου στη μέση. Αγοράζουμε, για παράδειγμα, μια λιτή λαμπάδα και πάνω της προσαρμόζουμε τον αγαπημένο ήρωα του παιδιού.

Για ευρηματικούς νονούς
Εάν ανήκετε στην κατηγορία ευρηματικού και καλλιτεχνικού νονού, ιδού: Διοργανώνουμε μια Κυριακή απόγευμα συνάντηση νονάς–βαφτιστηριού και φτιάχνουμε την δική μας λαμπάδα. Θα χρειαστούμε ένα χρωματιστό κερί, πολύχρωμες κορδέλες, διακοσμητικά, κόλλα και φαντασία.

Αποστολή Πασχαλινό Αβγό

Το πασχαλινό αβγό δεν λείπει ποτέ από τα δώρα της νονάς.
-Στην αγορά υπάρχουν πολλά πασχαλινά αβγά με δώρο έκπληξη που μπορούμε να προμηθευτούμε είτε από το ζαχαροπλαστείο είτε ακόμα και από το super-market της γειτονιάς.
-Στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία υπάρχει και ένα άλλο είδος σοκολατένιου αβγού. Το αβγό αυτό είναι συνήθως ζωγραφισμένο από έξω και δεν περιέχει δώρο έκπληξη.
-Ένα εναλλακτικό πασχαλινό αβγό είναι το κούφιο αβγό. Στην ουσία είναι ένα κουτί σε σχήμα πασχαλινού αβγού. Αυτό το «αβγό» μπορούμε να το γεμίσουμε εμείς με λιχουδιές δικής μας προτίμησης. Σοκολατάκια κάθε είδους, καραμέλες και γλειφιτζούρια.

Ιδέες για Πασχαλινά Δώρα
Παπούτσια: Το απόλυτο πασχαλινό δώρο είναι ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι παπούτσια. Τα χαρακτηριστικά παπούτσια της νονάς που θα φορέσει το παιδί την μέρα της Ανάστασης.
Ρούχα: Εκτός από τα παπούτσια, μπορούμε να αγοράσουμε στο βαφτιστήρι μας και ένα ωραίο πασχαλινό σύνολο!
Παιχνίδια: Ένα παιχνιδάκι το Πάσχα επιβάλλεται. Αφήνουμε το παιδί να επιλέξει το δώρο που θέλει και σε καμία περίπτωση δεν ρωτάμε τους γονείς. Οι γονείς ως συνήθως θεωρούν ότι το παιδί έχει πολλά παιχνίδια και άλλο ένα θα είναι άχρηστο.

Για φιλόζωους νονούς
. Την τιμητική τους την εποχή του Πάσχα έχουν τα παπάκια, τα κοτοπουλάκια και τα κουνελάκια. Στην περίπτωση που ανήκουμε στην κατηγορία των φιλόζωων νονών και επιλέξουμε ως πασχαλινό δώρο ένα ζωάκι, καλό θα είναι πρώτα να το συζητήσουμε με τους γονείς του παιδιού. Άλλωστε δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα το μεγαλώσουμε.

ΑΝΤΕ ΝΟΝΟΙ Κ ΝΟΝΕΣ..ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΑΣ.....ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ!!!!

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Κ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΒΕΒΑΙΑ Κ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝΕ Κ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ Κ ΝΟΝΕΣ ΤΟΥΣ.....Κ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑΝΕ!!!!

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ GRILL ΜΕ ΜΠΑΛΣΑΜΙΚΟ ΤΟΠ!!!


Υλικά

(Για 4 άτομα)

4 μελιτζάνες κομμένες σε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ.

3 κολοκυθάκια μεγάλα κομμένα σε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ.

10 μανιτάρια πλευρώτους πλυμένα και στεγνωμένα

5 πιπεριές διαφόρων χρωμάτων κομμένες στα 4

8 ντοματάκια τσέρι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι

Βalsamico ΤΟΠ για το dressing

Μερικά φυλλαράκια μέντας για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

01. Ανάβετε το grill σε δυνατή ένταση.

02. Βάζετε τα λαχανικά κομμένα σε ένα πυρέξ και τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο.

03. Τα μεταφέρετε στη σχάρα και ψήνετε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

04. Tα τοποθετείτε σε μια πιατέλα και ρίχνετε λίγο balsamico ΤΟΠ και αλάτι.

05. Γαρνίρετε με μερικά φύλλα μέντας και σερβίρετε αμέσως.

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΤΟΝΟ!!!!


Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά / Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά / Υλικά για 4 άτομα

2 κουτιά καπνιστό τόνο
8 μέτριες πατάτες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
8 μικρά αγγουράκια κάπαρης
3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
3 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
2 κουτ. της σούπας ξίδι
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας ροζ πιπέρι
αλάτι
πιπέρι

Πλένετε καλά τις πατάτες και τις βράζετε ολόκληρες με τη φλούδα τους σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για 35 λεπτά περίπου. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε όσο είναι ζεστές σε μικρότερα κομμάτια.

Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τα κρεμμύδια. ­Βάζετε σε ένα μπολ τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα αγγουράκια κάπαρης, το μαϊντανό, τον άνηθο και τον τόνο ­σπασμένο σε μικρότερα κομμάτια.

Ανακατεύετε ξεχωριστά το ελαιόλαδο με τη μουστάρ­δα, το ξίδι και λίγο αλάτι και περιχύνετε τα υλικά της σαλατας. Ανακατεύετε και γαρνίρετε με ροζ πιπέρι.

ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ Κ ΓΑΡΙΔΕΣ!!!



Υλικά για 12 άτοµα

1 κιλό φρέσκα µύδια
1 κιλό γαρίδες Νο 1 ή 2
8 πράσινες πιπεριές κέρατο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξερό κρεµµύδι
20 ντοµατίνια
2 σφηνάκια τσίπουρο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
1 κουτ. της σούπας βασιλικό
Ελαιόλαδο
Αλάτι

Καθαρίζετε και ξεπλένετε τα µύδια. Καθα­ρίζετε τα κελύφη από τις γαρίδες χωρίς να αφαιρέσετε τα κεφάλια τους. Ψιλοκόβετε το κρεµµύδι και το σκόρδο. Σε ένα µεγά­λο βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεµµύδι και το σκόρδο και µόλις πάρουν χρώµα ρίχνε­τε τα µύδια και το κρασί και τα σκεπάζετε. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φω­τιά µέχρι να ανοίξουν. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρετε τις πιπεριές σε λίγο ελαιόλαδο και όταν αρχίσουν να µαραίνονται ρίχνετε τα ντοµατίνια και το βασιλικό. Αλατίζετε και αφήνετε σε µέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Σοτάρετε ης γαρίδες ξεχωριστά σε λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζετε και τις σβήνετε µε το τσίπουρο. Τις αφήνετε για λίγα λεπτά στη φωτιά µέχρι να µαγειρευτούν,
Σε ένα µεγάλο πυρίµαχο σκεύος ανακατεύ­ετε τις γαρίδες µε τις πιπεριές και τα µύδια, πασπαλίζετε µε το µαϊντανό και σερβίρετε.

Όστρακα με τη φρεσκάδα της θάλασσας
Τα µύδια πρέπει πάντα να µαγειρεύονται ζωντανά, πράγµα που σηµαίνει ότι πρέπει και να αγοραζονται ζω­ντανά. Ελέγξτε ότι το όστρακο είναι υγρό και γυαλιστερό και ότι το µύδι µυρίζει θάλασσα. Τα µύδια καλλιέρ­γειας συνήθως δεν έχουν «γένι», ενώ τα µύδια από τη θάλασσα το έχουν ακόµη - πρέπει να το αφαιρέσετε πριν τα µαγειρέψετε.Όµως το πιο σηµαντικό είναι να τσεκάρετε αν το όστρακο είναι ερµητικά κλειστό ή αν κλείνει µόλις το χτυπήσετε µε το δά­χτυλό σας. Αυτό σηµαίνει ότι τα µύ­δια είναι ζωντανά, άρα βρώσιµα. Αν είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν, µην τα αγοράσετε. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε σπασµένα όστρακα και µύδια που σας φαίνονται πολύ βαριά ή πολύ ελαφριά στο χέρι. Μό­λις πάτε σπίτι,αν παρατηρήσετε ότι κάποια όστρακα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν, πετάξτε τα αµέσως.

ΜΥΔΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ!!!!








Μύδια σουβλάκι

Υλικά

* 20 με γάλα μύδια μόνο το εσωτερικό καθαρισμένα
* 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι + 4 κουταλιές αλεύρι
* 100 ml μπύρα
* 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
* Λάδι για το τηγάνισμα
* Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* 4 ξύλινα ή συρμάτινα σουβλάκια
* 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
* ½ κουταλάκι του γλυκού σουσάμι

Εκτέλεση

Περνάτε τα μύδια στο σουβλάκι. Σε ένα πιάτο βάζετε τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και βάζετε μέσα τα μύδια. Φροντίζετε να καλύψετε τα μύδια με αλεύρι. Τινάζετε το περισσευούμενο αλεύρι. Σε ένα μπολ βάζετε το υπόλοιπο αλεύρι, τη μπύρα, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε καλά μέχρι να φτιάξετε ένα πηχτό χυλό. Αν είναι πολύ υδαρής βάλτε ακόμα λίγο αλεύρι.

Βάλτε το λάδι να κάψει. Βάζετε τα σουβλάκια μέσα στο χυλό και αμέσως μετά τα τηγανίζετε στο καυτό λάδι. Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. σε ένα μικρό μπολ για σάλτσες ανακατεύετε τη σάλτσα σόγιας με το σουσάμι. Σερβίρεται τα μύδια σουβλάκι με τη σάλτσα σόγιας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ Η ΓΑΛΕΟΣ ,ΜΕ ΠΡΑΣΣΟ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΑ Κ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!!!


Υλικά:
(για 6 άτομα)

1 φύλλο μπακαλιάρου παστού ή 1 κιλό γαλέο κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 μάτσο φρέσκα πράσα (κεντανές), ή άγρια πράσα
1 μεγάλο μάτσο μάραθα (αντί για μάραθα χρησιμοποιείστε μαϊντανός και σέλινο)
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1/4 λάχανο μικρό, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια τσ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι. αλεύρι
πιπέρι


Τρόπος παρασκευής
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια .
Τον ξαλμυρίζετε τον μπακαλιάρο σε άφθονο νερό που αλλάζετε 4-5 φορές για 8-10 ώρες.
Τον στραγγίζετε και τον σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Τηγανίζετε την επομένη σε ένα φλιτζάνι καυτό ελαιόλαδο , αφού προηγουμένως τον έχετε αλευρώσει.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε για 5-6 λεπτά σε αυτό το κρεμμύδι .
Ρίχνετε τα υπόλοιπα χόρτα ψιλοκομμένα μαζί με την ντομάτα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό.
Σκεπάζετε και σιγοψήνετε για 35 λεπτά.
Πριν ψηθούν τελείως, με ένα κουτάλι κάνετε λίγο χώρο ανάμεσα στα χόρτα και ρίχνετε τον τηγανιτό μπακαλιάρο.
Δεν ανακατεύετε καθόλου απλά πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 10 ακόμα λεπτά.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

VEGAN ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ Κ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ!!!


Περιγραφή

Τα λαζάνια αυτά είναι πάντα μεγάλη επιτυχία ακόμη και για τους κρεατοφάγους.

Συστατικά

Οδηγίες

  1. Σωτάρουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά με τις δύο κουταλιές νερό μέχρι να μαλακώσουν. Προσέξτε να τα σκεπάζετε αφού τα ανακατέψετε ώστε να μη στεγνώσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις είναι έτοιμα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα για ζυμαρικά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  3. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα στη βάση ενός μικρού πυρέξ. Από πάνω βάζουμε μία στρώση λαζάνια, χρησιμοποιώντας τρία λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Από πάνω απλώνουμε το μισό μίγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα τρία λαζάνια και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα τρία λαζάνια και τέλος ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα.
  4. Σκεπάζουμε το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 30'.
  5. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για άλλα 30'.
  6. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένες ελιές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα λαζάνια θα σερβίρονται καλύτερα αν τα αφήσετε 15 λεπτά να σταθούν πριν τα κόψετε. Καλή όρεξη!