MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ!!!!

Πρασοτυρόπιτα

Και σε ποιόν δεν αρέσουν οι πίτες...ειδικά όταν είναι σαν κι αυτήν...


Υλικά:
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
λάδι για άλειμμα
1 1/2 κιλό πράσα σε ροδέλες
4-5 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλυτζάνι λάδι
2 κουταλιές βούτυρο
1 φλυτζάνι φέτα τριμμένη
4 αυγά
αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα πράσα και τον μαϊντανό.



Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο και σοτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.


Προσθέτουμε τον μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά ακόμα.



Κατεβάζουμε απο τη φωτιά και ανακατεύουμε με τη φέτα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι.



Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε τα μισά φύλλα, λαδωμένα ένα-ένα χωριστά.

Στρώνουμε πάνω τη γέμιση


και την σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδωμένα κι αυτά.


Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι, την χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.



Για καλύτερη εμφάνιση περιμένουμε λίγο πριν την κόψουμε...

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ!!!!

Κρεμμυδόπιτα

Αυτή τη συνταγή μου την έδωσε η φίλη μου η Βασούλα... Αν και αρκετά ασυνήθιστη -λόγω κρεμμυδιών- μου άρεσε αμέσως σαν ιδέα. Την έφτιαξα πάραυτα λοιπόν και απέσπασε τα καλύτερα σχόλια από όλους! Δοκιμάστε την και σεις και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου...
Υλικά:
700 γρ ξερά κρεμμύδια
250 γρ φέτα
2 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
5-6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
Μισή κούπα γάλα
2 κουταλιές σιμιγδάλι χοντρό
2 φύλλα σφολιάτα
Μισή κούπα ελαιόλαδο

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες.
Τα βράζουμε για 5 λεπτά και τα σουρώνουμε καλά.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι μαζί με το μπέικον.

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το γάλα και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση γίνεται αρκετά ρευστή.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί ή πυρέξ, στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και προσθέτουμε τη γέμιση φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, το αλείφουμε με λίγο λάδι και γάλα για να γίνει τραγανό και το χαράζουμε σε κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αντί για σφολιάτα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χωριάτικο φύλλο… Αλάτι δεν βάζουμε καθόλου γιατί έχουν αρκετό και τα τυριά και το μπέικον...

ΑΛΕΥΡΟΠΙΤΑ!!!!

Αλευρόπιτα

Μια παραδοσιακή συνταγή για ένα είδος τυρόπιτας από τα Ζαγοροχώρια...

Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο ταψί και μπόλικα κομμάτια:

3 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½ κούπες νερό
4 αυγά
Ελάχιστο αλάτι και πιπέρι
1 φλυτζανάκι ελαιόλαδο
300 γρ φέτα τριμμένη
3 κουταλιές βούτυρο λιωμένο

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε καλά το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, τα 3 αυγά και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και το 1/4 της φέτας και ανακατεύουμε. Τι μίγμα πρέπει να γίνει νερουλό.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη φέτα, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και με το λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και περιχύνουμε την αλευρόπιτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45-50΄ περίπου στους 160-170 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψουμε.
Το σκεύος που θα ψήσουμε την πίτα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, για να γίνει η πίτα λεπτή και να ψηθεί σωστά.

ΤΗΓΑΝΩΨΟΜΟ!!!!!ΓΙΑ ΠΡΩΊΝΟ......

Τηγανόψωμο

Τώρα θα μου πείτε… γιατί "τηγανό-ψωμο" αφού ψήνεται στον φούρνο; θα σας γελάσω…

Όπως και να το πούμε όμως έναι πανεύκολο και νόστιμο...

Ωραία ιδέα για πρωϊνό !

Χτυπήστε 2 αυγά μαζί με 250 γρ φέτα τριμμένη, 3-4 κουταλιές κεφαλοτύρι τριμμένο, 3/4 φλυτζανιού λάδι, 400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, αλάτι και πιπέρι και 1 1/2 φλυτζάνι νερό, μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός.
Λαδώστε καλά ένα ταψί αρκετά μεγάλο, πασπαλίστε με λίγο αλευράκι, απλώστε το χυλό, τρίψτε απο πάνω λίγη φέτα ακόμα με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήστε στους 200 βαθμούς για 3/4 περίπου.
Σερβίρεται καλύτερα ζεστό.
Καλή όρεξη!

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ!!!

Πένες με μανιτάρια και κουκουνάρι

Με τέτοια ζέστη ποιός θέλει να μπαίνει στην κουζίνα για ώρες; Τα ζυμαρικά όμως, πάντα ευπρόσδεκτα, γρήγορη και εύκολη λύση και αγαπημένα από όλη την οικογένεια...
Για 4-5 μερίδες:
1 πακέτο πένες
500 γρ μανιτάρια πλευρώτους
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
Ένα σφηνάκι λευκό κρασί
Ένας κύβος ζωμός βοδινό
100 γρ κουκουνάρι
Αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι χωρίς λιπαρή ουσία.
Ψιλοκόβουμε στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Διαλύουμε τον κύβο βοδινού σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό.
Βράζουμε μπόλικο νερό με 2-3 σταγόνες λάδι για τα ζυμαρικά.
Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα ροδίζουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον ζωμό βοδινού, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και πάπρικα και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας που και που μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσουν τελείως τα μανιτάρια. Στο τέλος ρίχνουμε και το κουκουνάρι.
Μόλις βράσουν τα ζυμαρικά τα σουρώνουμε χωρίς να τα ξεπλύνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως, προσθέτοντας λίγο ακόμα πιπέρι και παρμεζάνα τριμμένη.
Βάλτε και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί και απολαύστε!

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ!!!!

Ζυμαρικά με κολοκυθάκια

Αγαπημένες και εύκολες οι συνταγές με τα ζυμαρικά....
Αυτοσχεδιάζουμε προσθέτοντας και αφαιρόντας υλικά ανάλογα με την διάθεση και την όρεξή μας...

500 γρ. μακαρόνια
3 κουταλιές βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
700 γρ. κολοκυθάκια
200 γρ. κρέμα γάλακτος
σαφράν 2-3 στήμονες
παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια.


Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.


Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το σαφράν. Σοτάρουμε καλά
.
Αφήνουμε για 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά που θα κατεβάσει το κολοκύθι. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμα και σβήνουμε τη φωτιά.

Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα σουρώνουμε. Εγώ εδώ έβαλα Ματσιάτα της ΜΙΣΚΟ - μοιάζουν λίγο με ταλιατέλες.
Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα στην κατσαρόλα που ήταν τα ζυμαρικά και τα αδειάζουμε μέσα. Ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω.

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τυρί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

ΠΑΣΤΙΣΤΣΙΟ ΜΕ ΛΑΖΑΝΙΑ!!!!

Παστίτσιο με λαζάνια

Αυτό το παστίτσιο εκτός του ότι είναι πάρα πολύ νόστιμο, έχει και το πλεονέκτημα ότι γλυτώνουμε από το βράσιμο των ζυμαρικών !!!



Για να δούμε λοιπόν τι χρειαζόμαστε..
1 πακέτο λαζάνια
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ποτηράκι κρασί κόκκινο
αλάτι και πιπέρι
2-3 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα ξύλο
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
5-6 κουταλιές ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ:

6 κουταλιές βούτυρο
7-8 κουταλιές αλεύρι
4 1/2 φλυτζάνια γάλα
2 αυγά
αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο
1 κούπα τριμμένο ρεγκάτο

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι να ροδίσει.


Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε ανακατεύοντας μέχρι να ξεσβωλιάσει τελείως.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 1-2 λεπτά να πάρει ο κιμάς το άρωμά του.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι, την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και 2 κούπες νερό.
Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά.

Πετάμε την κανέλλα και τα γαρύφαλλα και προσθέτουμε τον μαϊντανό.


Και τώρα ας φτιάξουμε την μπεσαμέλ:

Βάζουμε σε μπολ το γάλα και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με το σύρμα για να μην σβωλιάσει.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το μίγμα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πάρει βράση.



Βγάζουμε απο τη φωτιά, περιμένουμε λίγο να μισοκρυώσει και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο, το τυρί και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα.



Σε ταψί στρώνουμε στον πάτο λίγο κιμά - για να μην κολλήσουν τα λαζάνια.



Στρώνουμε μια στρώση λαζάνια, απλώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά και ανάμεσα 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ.

Επαναλαμβάνουμε με λαζάνια, κιμά και μπεσαμέλ και τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια και την υπόλοιπη μπεσαμέλ να καλύψει καλά την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.



Για να πετύχει αυτό το φαγητό πρέπει ο κιμάς να είναι πάρα πολύ ζουμερός ώστε να ψηθούν σωστά τα λαζάνια. . Αν δούμε ότι χρειάζεται περισσότερο υγρό, μπορούμε όταν στρώνουμε τα υλικά στο ταψί να ρίξουμε ανάμεσα λίγο γάλα...