MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΡΕΒΥΘΙΑ ΣΠΑΝΙΟΛΙΚΑ!!!!

Ρεβύθια σπανιόλικα

Μόλις διάβασα το κείμενο με την ρεβυθάδα της Τασσούλας και θυμήθηκα μια ακόμα ισπανική συνταγή που έχω κάνει αρκετές φορές, σαν εναλλακτική για όσους δεν τρελλαίνονται για σκέτα όσπρια (όπως εγώ...). Το πιάτο αυτό διατηρείται μέρες, τρώγεται και κρύο και είναι πολύ χορταστικό.
Ρεβύθια με σπανάκι και καπνιστό χοιρινό

1 πακέτο ρεβύθια ½ κ.
2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
δάφνη
πάπρικα
ελαιόλαδο
½ κιλό σπανάκι ζεματισμένο και χονδροκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο
2 φέτες χωριάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
300 γρ. καπνιστό ζαμπόν κομμένο σε κύβους (ζητούμε χονδρές φέτες)
σαφράν
αλάτι
πιπέρι
Αφήνουμε τα ρεβύθια στο νερό για να μαλακώσουν. Τα μαγειρεύουμε όπως συνήθως, με λάδι, κρεμμύδι, δάφνη, πάπρικα και αλατοπίπερο. Να μην έχουν πολύ νερό. Αφαιρούμε 3-4 κουταλιές μεγάλες για να φτιάξουμε χούμους.
Σωτάρουμε σε λάδι το ψωμί και 2 σκελίδες σκόρδο. Μόλις ροδίσουν, τα βάζουμε στο μίξερ και τα λειώνουμε μαζί με 1 κουταλιά ρεβύθια και το σαφράν. Προσθέτουμε από το ζουμί των ρεβυθιών για να μην έχει σβώλους το μείγμα.
Σωτάρουμε το σπανάκι με το υπόλοιπο σκόρδο, προσθέτουμε αλατοπίπερο και στο τέλος το καπνιστό χοιρινό.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στα ρεβύθια, βράζουμε για 10’ για να ενωθούν οι γεύσεις. Μπορούμε να το σερβίρουμε είτε σαν σούπα είτε σαν ένα είδος σπανακόρυζου (χωρίς το ρύζι). Κρύο ή ζεστό.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ!!!

Γίγαντες με φέτα

Αυτό τον καιρό με τον μικρό στα 2 του πια να είναι μέσα στην περιέργια και το τρέξιμο πολύ, οι συνταγές στο σπίτι μας είναι απλές, νόστιμες και εύκολες!Επανέρχομαι λοιπόν στο blog με μια που την λατρέυει και ο μικρός.
Αυτή είναι συνδιασμός 2 Κρητικών συνταγών.
Υλικά: 1 σακ. γίγαντες ή 500γρ χύμα - 2 κρεμμύδια - 2 σκελίδες σκόρδο - 1,1/2 κουτ. γλ. χοντρό αλάτι - 1/2 κ.γ. μάυρο πιπέρι - ρίγανι/θυμάρι/δεντρολίβανο - λίγη ζάχαρη - 1/2 κιλό φέτα - πασάτα ή ντομάτα τριμμένη - λάδι - νερό.
Βάζουμε 12 ώρες (αρκετές για να φουσκώσουν) πρίν την εκτέλεση τους γίγαντες στο νερό.
Εκτέλεση: Βράζουμε τους γίγαντες στην χύτρα. Οταν βράσουν τους βάζουμε σε ένα ταψι με καπάκι ή σε γάστρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και την σάλτσα. Βάζουμε το λάδι (1 κούπα είναι καλή ποσότητα) και το νερό (προσθέτω νερό απο την κατσαρόλα που έβρασαν τα όσπρια) μέχρι να τους καλύψει. Απο πάνω βάζουμε σε κομματάκια το σκόρδο και κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια.Τέλος κόβουμε την φέτα βάζουμε το καπάκι και τους ψήνουμε στους 220c στην αρχή και στους 200c μέχρι το τέλος.
Συνολικός χρόνος ψησίματος είναι 1 ώρα και 30 λεπτά.
Το μικρό μου μυστικό στους γίγαντες είναι το curry. Δένει πολύ ωραία με τα υπόλοιπα.

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΙΦΝΕΊΚΗ!!!!

Ρεβιθάδα Σιφνέικη

Δεδομένου ότι αυτή την εποχή μένω αργά στη δουλειά, μαγειρεύω το Σαββατοκύριακο κανα δυο φαγάκια οπότε συν καμιά έξοδος συν τίποτα γρήγορο ψιλοβολεύω την εβδομάδα.
Είχαν απομείνει περσινά ρεβίθια και είπα να τα φτιάξω να τελειώνουμε. Με φόβο βέβαια γιατί τα ρεβίθια έχουν τα ψυχολογικά τους όπως λέει και η Νένα για τα τσουρέκια και άλλοτε βράζουν ωραία και άλλοτε παίζεις βόλους. Ο χρόνος συνήθως δεν είναι καλός σύμβουλος για βραστερά όσπρια.
Η ρεβιθάδα, όχι το φαί αλλά το σχετικό Σιφνέικο τσουκάλι, βρίσκεται αγέρωχο πάνω στο ντουλάπι και αραχνιάζει περιμένοντας να πάρω σύνταξη (αργώ πολύυυυυυ) και να αφήσω στην άκρη τη χύτρα ταχύτητος. Ε είπα όμως αυτή τη φορά να γίνει το φαγάκι παραδοσιακά.
Σάββατο πρωί τα ρεβίθια μπήκαν στο νερό να μουλιάσουν. Σάββατο βράδυ πριν την έξοδο στραγγίστηκαν (δεν ξεφλουδίζουμε) μπήκαν στο τσουκάλι παρέα με λάδι, 1 κουταλάκι σόδα και δυο χοντροκομμένα κρεμμύδια και περίμεναν την πορτογύρω νοικοκυρά. Κατά τις 3 που η μαντάμ μαζεύτηκε την έπιασαν οι προκοπές. Άναψα το φούρνο (αντιστάσεις, 130βαθμοί). Έβαλα μέσα το τσουκάλι και πήγα για ύπνο. Κούραση μιλάμε……. Οι οδηγίες της Χουανίτας (επίτιμος δημότης Σίφνου) ήταν σαφείς. Θενε 8 ώρες. Όντως είχε δίκιο 3 τη νύχτα μπήκαν 11 το πρωί ήταν έτοιμα. Λίγο πριν τα βγάλω τα αλάτισα. Η κανονική συνταγή λέει αλάτι από την αρχή. Εγώ όμως φοβόμουν όπως σας είπα μην γίνουν βόλοι.
Αμ ολόκληρο τσουκάλι ρεβίθια ποιος τα τρώει; Κλήθηκε εσπευσμένα φιλικό ζευγάρι Παριανών για βοήθεια. Διότι ποιόν άλλον εκτός από νησιώτη θα καλέσεις Κυριακή μεσημέρι να του κάνεις τραπέζι με ρεβίθια. Σημειώστε ότι στη Σίφνο, αλλά και στη Πάρο όπως μου είπαν οι φίλοι, η ρεβιθάδα έτσι ψήνεται από βραδύς του Σαββάτου στο ξυλόφουρνο και είναι το κύριο φαγητό στο Κυριακάτικο τραπέζι. Σημειώστε όμως ότι στην Παριανή ρεβιθάδα μπαίνουν και κομμάτια ντομάτας.
Λοιπόν πράγματι το φαγητό ήταν πεντανόστιμο και τιμήθηκε δεόντως με μπόλικους γύρους πιπέρι συνοδεία ζυμωτού ψωμιού και ελιών της μανούλας μου. Η αφεντιά μου ως γνήσια Σπαρτιάτισα βάζει και λεμόνι (όποιος εχει πολύ πιπέρι βαζει και στα λάχανα). Στη δεύτερη φωτό φαίνεται πόσο ωραία χύλωσαν γιατί στην πρώτη ήταν καυτά. Προσέξατε τη φοβερή λεπτομέρεια που το ένα λεμόνι φοράει σκουφάκι φερμένο από τας Αμερικάς;

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ!!!

Φακές με σπανάκι

Μία από τις καλές προθέσεις αρκετών από εμάς, μετά την ενηλικίωση, είναι να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε τροφές που σαν παιδιά δεν τις προτιμούσαμε.
Για μένα οι φακές είναι μία από αυτές τις τροφές. Που δεν την είχα απορρίψει πλήρως, αλλά δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου πιάτα. Προτιμούσα το παστό ψάρι, τις ελιές και την σαλάτα που συνόδευαν συνήθως την σούπα.
Μεγαλώνοντας ανακάλυψα ότι αυτό που με ενοχλούσε περισσότερο ήταν ο συνδυασμός της δάφνης, το πολύ ζουμί και η έλλειψη μπαχαρικών και λοιπών αρωμάτων. Μου φαινόταν κάπως βαρετή αυτή η εκδοχή των φακών. Μέχρι που έτυχε να τις δοκιμάσω σε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εκτός σπιτιού, σε μορφή σαλάτας, με ινδικά μπαχαρικά, ακόμα και με κρεατικά.
Κατέληξα σε ένα πιάτο που το δεχόμαστε με ευχαρίστηση στην οικογένειά μου και συνδυάζουμε έτσι το όσπριο μαζί με τα λαχανικά, χωρίς όμως να είναι μια σαλάτα, που κυρίως έναν εύσωμο άνδρα δεν μπορεί να τον καλύψει σαν κύριο πιάτο (μάλλον ψυχολογικό το θέμα και όχι διατροφικό).
Υλικά
200 γρ. φακές ψιλές
1 κονσέρβα ντοματάκια
3 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.καθαρισμένο σπανάκι
ελαιόλαδο
κρασί κόκκινο
ξύδι βαλσαμικό
αλατοπίπερο
μοσχοκάρυδο
πάπρικα
(προαιρετικά κόλιανδρος και γκάραμ μασάλα, worcestershire sauce)
Εκτέλεση
Τις φακές τις φτιάχνω πάντα στην χύτρα, συνήθειο από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και έτσι την έκαναν οι γυναίκες στην οικογένεια της μητέρας μου. Οπότε οι οδηγίες ίσως να είναι ελαφρά διαφορετικές στην απλή κατσαρόλα, αλλά η λογική παρόμοια.
Βράζω τις φακές με 5 φλυτζάνια νερό και αφού μαλακώσουν προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουν να γίνουν.
Στην χύτρα χρειάζονται 10' για τις φακές (μετά το σφύριγμα της βαλβίδας) και άλλα 10' με όλα τα υλικά μέσα.
Συνήθως μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτω και λίγο νερό ακόμα, ίσως 1 φλυτζάνι, αναλόγως και πόσο ζουμερό θέλω να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Στο τέλος ξεσκεπάζω, ρίχνω λίγο ακόμα ξύδι και αφήνω να βράσουν με ανοιχτό το καπάκι για καναδυό λεπτά.

ΓΕΜΙΣΤΑ...ΝΤΟΜΑΤΕΣ, ΠΙΠΕΡΙΕΣ Κ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ!!!

Γεμιστά, τα αγαπημένα

Ξέρω τι θα μου πείτε, πως είναι φαγητό εκτός εποχής και θα έχετε απόλυτο δίκιο.Αν την πατήσετε όμως όπως εγώ και ψωνίσετε ντομάτες πλαστικές, άοσμες, άχρωμες άγευστες, τότε ο καλύτερος τρόπος να τις καταναλώσετε είναι να πάρετε μερικά ακόμα εκτός εποχής λαχανικά και να κάνετε γεμιστά καταμεσής του χειμώνα.Αμα ανάψετε φουλ το καλοριφέρ και ανοίξετε και καμμιά παγωμένη μπύρα θα είναι σαν Αύγουστος.Η συνταγή είναι της γιαγιάς της Ελένης της Πόντιας και η διαφορά είναι πως έχει κουκουνάρι και σταφίδες.Ετσι την μάθαμε έτσι την κάνουμε.Η δοσολογία είναι για την λαμαρίνα του φούρνου περίπου 25 κομμάτια αλλά εσείς όπως και εγώ αλλωστε την προσαρμόζετε και σαν δοσολογία αλλα και αναλόγα με το γούστο σας στα λαχανικά που θα γεμίσετε.

Υλικά:
-7 πιπεριές
-7 ντοματες
-6 μελιτζάνες
-5 κολοκύθια
-1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
-1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
-500 γρ ρύζι φάνσυ
-4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
-1 ποτήρι λάδι και λιγο επιπλεον
-1 πιπεριά ψιλοκομμένη
-1 κούπα σταφίδες μαύρες
-1 κούπα κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
-αλάτι και πιπερι κατά βούληση
-πατάτες
-λίγη ζάχαρη
Εκτέλεση
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα λαχανικά μας και τα αδειάζουμε φροντίζοντας να κρατήσουμε τα καπάκια τους.Τις ντομάτες τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με λίγη ζάχαρη.Σε ένα μπωλ ψιλοκόβουμε την ψίχα απο όλες τις ντομάτες, την ψίχα απο 2 κολοκυθακια και απο 2 μελιτζάνες.Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μυρωδικά, την πιπιεριά , το ρύζι, το λάδι, το κουκουνάρι , την σταφίδα και μπόλικο αλατοπίπερο.Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε τα λαχανικά μας χωρίς όμως να τα τιγκάρουμε και κλείνουμε με τα καπάκια τους.Το ζουμάκι που περισσεψε στο μπωλ το ρίχνουμε πάνω απο τα γεμιστά μας και λίγο εξτρά λαδάκι απο πάνω.
Στα κενά που δημιουργήθηκαν στο ταψί μας, κόβουμε και βάζουμε πατατούλες.Εγώ τελευταία βάζω κομμάτια μελιτζάνας.Φουρνίζουμε στους 220 βαθμούς , πάνω -κάτω για περίπου μιαμίση με 2 ώρες ανάλογα το φούρνο.Αφηνουμε να χλιαρύνει , σερβίρουμε με λιγο λαδάκι ωμό απο πάνω για γεύση και για να γυαλίσουν και τα συνοδεύουμε ιδανικά με γιαουρτι με δυόσμο.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ!!!

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (λιγότερο παραδοσιακά)

Το κλήμα που μεγαλώνει στην αυλή μας, ήταν αφορμή για τούτη την συνταγή. Και κάνοντας μια προσπάθεια να την κάνω λίγο πιο «τσαχπίνα» από τα παραδοσιακά, μάλλον τα κατάφερα. Έτσι την μοιράζομαι μαζί σας, αν και ξέρω πως για άλλους θα είναι μπελάς το τύλιγμα (εργόχειρο, θα το έλεγα εγώ) και για άλλους δεν έχει τίποτα περίεργο ή σημαντικό τούτη η εκδοχή.
Θα χρειαστείτε λοιπόν:
τα φρέσκα Αμπελόφυλλα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κουράγια σας!! Προσωπικά τύλιξα κάπου 300 γραμμάρια
300 (περίπου – γιατί δουλεύω με το μάτι) γρ. ρύζι
2 μέτρια Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (από την γλάστρα μου) ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο,
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1 κολοκυθάκι μέτριο, εγώ έβαλα ένα στρογγυλό με καταγωγή από την Κυπαρισσία (τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
1 μέτριο καρότο (επίσης τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη)
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι (που το έκοψα κάθε σπόρο του στα δύο)
1 κουτάλι σούπας κοφτό αλάτι,
1 κουτάλι γλυκού κοφτό πιπέρι,
1 ποτήρι ελαιόλαδο, που το 1/3 θα πάει στο σοτάρισμα και το υπόλοιπο στο μαγείρεμα
και τον χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι.
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα θα τα πλύνετε καλά, γιατί τούτη την εποχή είναι στο φόρτε τους τα αμπέλια και θειαφίζουν, για την προστασία τους από τα παράσιτα. Αμέσως μετά, θα τα ζεματίστε για 3-4 λεπτά σε νερό που βράζει και θα τα βάλετε στο στραγγιστήρι για να στραγγίξουν.
Όσο τα φύλλα σας στραγγίζουν, ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τρίβετε το κολοκύθι και το καρότο στον τρίφτη και αμέσως μετά τα σωτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο. Αφού χρυσίσουν ρίχνετε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ρύζι κα κουκουνάρι, τα ανακατεύετε όλα μαζί και αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Έχετε έτοιμη την γέμιση για τα ντολμαδάκια.
Ξεκινάμε το εργόχειρο! Τα φύλλα τα γεμίζουμε από την ανάποδη πλευρά, εκεί δηλαδή που τα «νεύρα» τους και το κοτσανάκι είναι έντονο, τυλίγοντας σφιχτά με τα δάκτυλά μας. Τα τοποθετείτε σε χαμηλή κατσαρόλα ή νταβά που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, κοντά-κοντά (που την έχετε στρώσει επίσης με μερικά φύλλα). Αφού τελειώσετε το εργόχειρο, ρίχνετε νεράκι και το λαδάκι και το χυμό λεμονιού.
Τα σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην χοροπηδούν κατά το βράσιμο και τα αφήνετε σε μέτρια για 40 περίπου λεπτά.
Σβήνετε το μάτι της κουζίνας, αφήνεται το φαγητό να «ηρεμήσει» από το βράσιμο και μετά μπορείτε να σερβίρετε. Σκέτα, αλλά και με ένα ντρέσινγκ γιουρτιού που θα έχετε χτυπήσει με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ελάχιστο ξερό δυόσμο, είναι υπέροχα.
Αν θελήσετε να ξεπεράσετε ακόμη λίγο την πατροπαράδοτη συνταγή, μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε το ρύζι με τραχανά, που θα δώσει διαφορετική διάσταση στο φαγητό ετούτο.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΛΒΑΣ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟΣ!!!!

Χαλβάς νηστήσιμος

Ένα σπιτικό, μαμαδίστικο νηστήσιμο γλυκάκι, που μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια...
Υλικά:

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
5 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα λεμονιού
¼ φλυτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
Σταφίδες και καβουρντισμένο κουκουνάρι προαιρετικά

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη λεμονόφλουδα να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα και μπορεί να καεί. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, προσθέτουμε τα καρύδια και αν θέλουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ, περιμένουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!
Για πιό πλούσια γεύση και για όσους δεν νηστεύουν, υπάρχει και ένας διαφορετικός χαλβάς κατσαρόλας που μπορείτε να δοκιμάσετε ~ εξ ίσου νόστιμος!

Μους λεμόνι γρήγορο

Άμα βιάζεται κανείς αλλά θέλει και σπιτικό γλυκάκι, αυτά κάνει!
Ένα «δήθεν» μους λεμόνι, παρόλα αυτά νοστιμότατο!

Έβαλα λοιπόν για 4 μπολ:

1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
Χυμό από 3 μέτρια λεμόνια
200 γρ κρέμα γάλακτος
3 κουταλιές ξύσμα λεμονιού

Χτύπησα αρχικά την κρέμα γάλακτος στο μίξερ να πήξει.
Σε άλλο μπολ χτύπησα το ζαχαρούχο με το μισό ξύσμα προσθέτοντας σιγά-σιγά το χυμό λεμονιού. Ενσωμάτωσα την κρέμα γάλακτος στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά με ένα κουτάλι.
Μοίρασα την κρέμα σε μπολάκια, πασπάλισα με λίγο ξύσμα και άφησα στο ψυγείο να κρυώσει καλά και να σφίξει.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ ...ΕΙΝΑΙ ΞΙΝΟΥΤΣΙΚΟ Κ ΠΟΛΥ ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ!!!

ΕΥΚΟΛΗ ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ!!!

Εύκολη Μους σοκολάτας

Ένα γρήγορο κέρασμα για την σημερινή γιορτή!

Τα υλικά είναι για 4 μπολάκια:
3 κρόκοι
4 ασπράδια
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
½ φλιτζάνι κακάο
2 κουταλιές μπράντι ή κονιάκ
1 βανίλια

Χτυπάμε στο μίξερ σε μεσαία ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το κακάο και το μπράντι. Χτυπάμε τα ασπράδια στη μεγαλύτερη ταχύτητα μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε απαλά τη μαρέγκα με το μίγμα του κακάο. Σερβίρουμε τη μους σε μπολάκια και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.

Αν θέλουμε γαρνίρουμε με λίγη σαντιγύ...

ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ!!!

Βατόμουρα με κρέμα

Μετά την επιτυχία που είχαν οι φράουλες με κρέμα , σκέφτηκα να δοκιμάσω κάτι παρόμοιο αλλά και διαφορετικό.

Τα υλικά έφτασαν για 4 ποτήρια:

300 γρ βατόμουρα
(εγώ βρήκα κατεψυγμένα)
2 κουταλιές ζάχαρη
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
8 μπισκότα digestive
2 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
250 γρ τυρί Philadelphia

Σε κατσαρόλα ζέστανα τα βατόμουρα, τη ζάχαρη και μια κουταλιά λεμόνι. Ανακάτεψα καλά για 10-12 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν τα βατόμουρα. Τα άφησα στην άκρη να κρυώσουν.
Έτριψα τα μπισκότα στο multi, να γίνουν ψίχουλα.
Σε μέτρια φωτιά έλιωσα το βούτυρο. Το ανακάτεψα καλά με τα τριμμένα μπισκότα και έστρωσα το μίγμα σε 4 μεγάλα ποτήρια.
Ανακάτεψα το τυρί με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την άχνη. 'Εστρωσα το τυρί πάνω από τα μπισκότα και περιέχυσα με τα βατόμουρα και το χυμό τους. Θύμιζε αρκετά cheesecake και ήταν νοστιμότατο!

Τα άφησα στο ψυγείο να κρυώσουν για 1 ώρα περίπου και μετά τα περιποιηθήκαμε μια χαρά!!!

ΦΡΑΟΥΛΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ!!!!!!!

Φράουλες με κρέμα

Τώρα που οι φράουλες είναι στα καλύτερά τους δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτό το γλυκό πειρασμό...


Για την κρέμα:
600 γρ τυρί Philadelphia
60 γρ ζάχαρη άχνη
200 γρ κρέμα γάλακτος


Για το σιρόπι:
500 γρ φράουλες καθαρισμένες και κομμένες
100 γρ ζάχαρη
100 γρ νερό
Χυμός ενός λεμονιού

Ανακατεύουμε το τυρί με τη ζάχαρη.

Ρίχνουμε λίγη-λίγη και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν καλά.

Γεμίζουμε με την κρέμα ποτήρια ή βαθιά μπολ μέχρι τη μέση και τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.


Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού για 1 λεπτό. Ρίχνουμε και τις φράουλες και βράζουμε για 20 λεπτά.


Ρίχνουμε πάνω από την κρέμα τις φράουλες με το σιρόπι τους και σερβίρουμε.

Απολαύστε !~

ΒΕΡΥΚΟΚΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ!!!

Βερύκοκα τηγανητά με σάλτσα γιαουρτιού

Μπόλικα τα βερύκοκα και φέτος στα δεντράκια μας... Εκτός από την μαρμελάδα που είχα φτιάξει και πέρισυ, έπρεπε να βρεθούν και άλλοι τρόποι κατανάλωσης!
Για 4 άτομα:
12 βερύκοκα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 κεσέδες γιαούρτι (των 200γρ)
2 κουταλιές σούπας μέλι

Πλένουμε τα βερύκοκα, τα κόβουμε στα 2 και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σωτάρουμε τα βερύκοκα, προσθέτοντας τη ζάχαρη και ανακατεύοντας διαρκώς.

10 λεπτά χρειάζονται για να μελώσουν και να δημιουργηθεί σιρόπι από τη ζάχαρη και το χυμό τους.
Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το μέλι και σερβίρουμε τα ζεστά φρούτα με την γιαουρτοσαλτσούλα.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΚΟΥΝΕΛΙ ΣΤΙΦΑΔΟ!!!!

Κουνέλι στιφάδο

Το κουνελάκι είναι ένα φαγητό που λόγω Κρήτης βρίσκεται πολύ συχνά στο τραπέζι μας μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους... Εδώ είναι η δική μου εκδοχή για το στιφάδο...

Υλικά:

1 κουνέλι
6-7 μέτρια κρεμμύδια
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
1 ½ ποτήρι κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
Δάφνη
Πελτές
Πιπέρι σε κόκκους
ελαιόλαδο

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φετούλες.

Κόβουμε το κουνέλι σε μέτρια κομμάτια, το πλένουμε και το στεγνώνουμε.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 ποτήρι ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού να ροδίσουν καλά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για λίγο για να τραβήξει το κουνέλι το άρωμα του κρασιού.
Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι και τα πιπέρια, 3-4 φύλλα δάφνη και 3-4 κουταλιές πελτέ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά περίπου. Νερό δεν βάζουμε καθόλου, ψήνεται μόνο στο κρασί και στη ντομάτα.

Το κρέας πρέπει να κρατάει λίγο και η σάλτσα να είναι πηχτή.

Το σερβίρουμε σκέτο ή με τηγανιτές πατατούλες...μμμ νοστιμότατο!!!