ΣΟΥΦΛΕ ΠΑΤΑΤΑΣ
Σήμερα έλειπα από το σπίτι και δεν είχα προγραμματίσει φαγητό..Κι εκεί που είχα απλώσει τα φυλλάδια του Delivery μπροστά μου, προσπαθώντας να δω τι θα παραγγείλω,ο γιός μου, μου είπε. , “καιρό έχεις να φτιάξης σουφλέ μαμά”.. Κλείνω τα φυλλάδια επί τόπου, ανοίγω το ψυγείο, βλέπω ότι έχω ότι χρειάζομαι… και ξεκινώ αμέσως..
θα χρειαστούμε
2 κιλά πατάτες , βρασμένες για 15 λεπτά.
3 ξερά κρεμμύδια και 3 φρέσκα
1 φλιτζάνι ζαμπόν ή γαλοπούλα, ή κοτόπουλο ψιλοκομμένα.
1 φλιτζάνι ρεγκάτο ή άλλο κίτρινο τυρί.
3 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
1 1/2 φλιτζάνι φέτα σε κομματάκια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλάκι βασιλικός ξερός
αλάτι-πιπέρι-φρυγανιά τριμμένη.
Πρώτα έβρασα τις πατάτες. Τις στράγγισα, και όταν κρύωσαν τις έκοψα σε φέτες.
Σόταρα τα κρεμμύδια ,και τα άφησα να κρυώσουν.
Χτύπησα τα αυγά με το γάλα.
Χρησιμοποίησα μία μεσαία φόρμα για κέικ,με αποσπώμενο πάτο, την οποία βουτύρωσα καλά και πασπάλισα με την γαλέτα να πάει παντού
Βάζω μία στρώση πατάτες, ρίχνω από πάνω την φέτα,το ζαμπόν, τα κρεμμύδια , το τυρί ,το βασιλικό ,και σχεδόν το μισό από το μείγμα των αυγών.
Επαναλαμβάνω ‘άλλη μία φορά την στρώση των υλικών.
Τελειώνω το στρώσιμο με πατάτες ,και καλύπτω την επιφάνεια με τυρί, ψιλοκομμένο μαϊντανό, και ότι έμεινε από το μείγμα αυγών.(αυτή είναι τρίτη στρώση)
Για να σιγουρευτώ οτι δεν θα είναι στεγνό, ρίχνω επιπλέον 3-4 κουταλιές γάλα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο- αέρας – στους 190 – για 40 λεπτά.
Αφήνω να κρυώσει λίγο, με ένα μαχαίρι περνάω περιμετρικά την φόρμα για να βοηθήσω να ξεκολλήσει πιο εύκολα.. ..και έτοιμο το σουφλέ!!!
Σημειωτέον, δεν δοκίμασα ούτε τόσο δα κομματάκι, ’αλλά αρκέστηκα στα επιφωνήματα των υπολοίπων!!!!