MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ!!!

Τσουρέκια πασχαλινά

Τσουρέκια πασχαλινά


Τα πασχαλινά τσουρέκια όσο νόστιμα είναι, τόσο τεχνική χρειάζονται. Οι περισσότερες νοικοκυρές όταν θέλουν να ετοιμάσουν για το Πάσχα ξεκινάνε από νωρίς το πρωί και τους πιάνει το σκοτάδι. Τα σωστά τσουρέκια θέλουν φροντίδα, υπομονή και προπάντων ζεστασιά. Το αποτέλεσμα όμως σε αποζημιώνει!

Για 4 τσουρέκια χρειαζόμαστε:

Για το προζύμι:
100 γρ. Μαγιά
½ ποτ. Χλιαρό Νερό
250 γρ. Αλεύρι


Σε μια πλαστική λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι για να πάρει αέρα και να φουσκώσουν πολύ τα τσουρέκια. Κάνουμε στη μέση μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τη μαγια και το χλιαρό νερό. Διαλύουμε αργά-αργά τη μαγιά στο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να φτιάξουμε ένα μαλακό προζύμι.
Τυλίγουμε τη λεκανίτσα σε μια μεγάλη κουβέρτα για να κοιμηθεί στα ζεστά και αφήνουμε το προζύμι μια ώρα, για να φουσκώσει.

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο φτιάχνουμε τη ζύμη.

Για τη ζύμη:
150 γρ. Βούτυρο
1κ. Αλεύρι
350 γρ. Ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο Μαχλέπι
Φρεσκοτριμμένο Κακουλέ (Κάρδαμο)
Ξύσμα Πορτοκαλιού
300 γρ. Γάλα
3 Αυγά
Ελάχιστο Αλάτι

4 κρόκους Αυγού
Σουσάμι
Αμυγδάλου


Χτυπάμε το μαχλέπι και το κακουλέ σε ένα γουδί για να τα χρησιμοποιήσουμε φρεσκοκοπανισμένα και να βγάλουν όλο το άρωμα τους. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν αρχίζει να λιώνει.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα και το ανακατεύουμε με τη ζάχαρη για να λιώσει. Στη πλαστική λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι και σε μια λακουβίτσα στη μέση ρίχνουμε το προζύμι. Προσθέτουμε ελάχιστο αλάτι ( στη μύτη ενός κουταλιού).
Επίσης προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ρίχνουμε στη συνέχεια τη λιωμένη ζάχαρη με το γάλα και 3 αυγά. Δουλεύουμε καλά τη ζύμη για πέντε λεπτά. Βουτάμε τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε καλά. Με αυτόν τον τρόπο προσθέτουμε και το βούτυρο στο μείγμα. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαστιχωτή ζύμη. Τυλίγουμε πάλι τη λεκανίτσα σε μια κουβέρτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μια ώρα.

Αφού περάσει μια ώρα τη πατάμε για να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε τρεις φορές.
΄Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερις δόσεις για να φτιάξουμε τέσσερα τσουρέκια. Φτιάχνουμε με κάθε δόση τρία χοντρά μακαρόνια και ενώνουμε τις μύτες τους ώστε να σχηματίζουν ένα βέλος. Ξεκινάμε να πλέκουμε τη πλεξούδα βάζοντας πάνω από το μεσαίο μακαρόνια μια το δεξί και μια το αριστερό. Αφού φτιάξουμε όλες τις πλεξούδες τις αφήνουμε ½ ώρα να ξεφουσκώσουν. Αλείφουμε τη κάθε πλεξούδα με ένα κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή φλοίδες αμυγδάλου. Ψήνουμε στο φούρνο για 45 λεπτά στους 180 °C.

ΤΙΡ:
• Κοσκινίζουμε το αλεύρι πριν το ζυμώσουμε για να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
• Χρησιμοποιούμε αγελαδινό βούτυρο για καλύτερη υφή.
• Χρησιμοποιούμε πλαστική λεκανίτσα για ζεσταθεί γρηγορότερα το μείγμα και να φουσκώσει καλά.