MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ..ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ!!!

Αγκινάρες αλά πολίτα

Αγκινάρες αλά πολίτα
Αν και το καθάρισμα της αγκινάρας απαιτεί αρκετό χρόνο και προσοχή, το νοστιμότατο και θρεπτικότατο αυτό πιάτο αποζημειώνει όποιον το γευτεί. Άλλωστε, μη ξεχνάμε ότι η αγκινάρα συγκαταλέγεται στα πιο εκλεκτά υλικά για την Γαλλική κουζίνα.



ΥΛΙΚΑ

12 αγκινάρες
2 καρότα
20 κρεμμυδάκια στιφάδου
1 πατάτα μεγάλη
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
150γρ αρακά
σησαμέλαιο
χυμός 3 λεμονιών
1 κουταλιά αλεύρι
αλάτι πιπέρι
150γρ μακεδονικό ταχίνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν ξεκινήσουμε, καθαρίζουμε τις αγκινάρες με τη παρακάτω διαδικασία:
Κόβουμε το κοτσάνι αφήνοντας το 1/10 πάνω στο άνθος. Από το άνθος κόβουμε τα 2/3, οπότε απομένει το 1/3 μαζί με λίγο κοτσάνι και σχηματίζεται μια πλατιά κουπίτσα. Αφαιρούμε με τα χέρια τα εξωτερικά φύλλα και με ένα μαχαίρι την καθαρίζουμε γύρω γύρω ώστε να μείνει μια μυτούλα από το κοτσάνι. Ανοίγουμε με τα χέρια την καρδιά του άνθους και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τις τριχούλες από το εσωτερικό. Κόβουμε ένα λεμόνι στα δυο. Για να μη μαυρίσει η αγκινάρα, παίρνουμε τη λεμονόκοπουπα, στίβουμε λεμόνι στην καρδιά της αγκινάρας και την τρίβουμε και εξωτερικά. Σε ένα μπολ βάζουμε νερό με αρκετό χυμό λεμονιού και βάζουμε κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε.

Μπορούμε να προσθέσουμε και κάποια κοτσάνια στο φαγητό μας, τα πιο τρυφερά, τα οποία τα καθαρίζουμε εξωτερικά με ένα μαχαίρι, αφαιρώντας το τραχύ μέρος και αφήνοντας την καρδιά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε κομματάκια. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε στα τέσσερα χωρίς να φτάσει μέχρι κάτω το μαχαίρι. Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κύβους. Πλένουμε τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε.

Σε φαρδιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο σησαμέλαιο, βάζουμε τα κρεμμυδάκια και τα αχνίζουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα καρότα, τους κύβους πατάτας και 1/2 λίτρο νερό και τα μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τις αγκινάρες με τα κοτσάνια προς τα κάτω, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον αρακά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη.

Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε λίγο νεράκι, το χυμό 2 λεμονιών, το αλεύρι και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε το μείγμα μες στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να πάει παντού και να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε τη φωτιά. Μαζεύουμε το ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το ταχίνι λίγο λίγο και τα ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τις αγκινάρες και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα ταχινιού.