MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ


Πέννες με πλούσια κόκκινη σάλτσα και ισπανικό λουκάνικο chorizo

Πορτογαλικό, Ισπανικό, Μεξικάνικο....δεν έχει σημασία πια έκδοση θα διαλέξετε, το chorizo έναι ένα απόλυτα γευστικό και ζουμερό λουκάνικο, ελαφρώς πικάντικο, που λατρεύει να συνοδεύεται με ζυμαρικά και φυσικά την κλασική, πλην αγαπημένη, σάλτσα ντομάτας.

Υλικά (4 άτομα)

225γρ. λουκάνικο chorizo

225γρ. χωριάτικο λουκάνικο (προσέξτε να μην έχει πολλά μπαχαρικά)

2κουτ.σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

400γρ. πελτέ ντομάτας

1 φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη

6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (δίνουν μεσογειακό άρωμα στο φαγητό)

1κουτ. γλ. δενδρολίβανο

1κουτ. γλ. φασκόμηλο

2 πακέτα ζυμαρικών (προτιμήστε πέννες)

κόκκινο κρασί για το σβήσιμο

αλάτι και μαύρο πιπέρι

παρμεζάνα ή κάποιο άλλο σκληρό τυρί της αρεσκείας σας για το τελείωμα

Εκτέλεση

1. Αρχίζετε προετοιμάζοντας τα λουκάνικα, αφαιρέστε την εξωτερική μεμβράνη από το chorizo και κόψτε το σε ίσα μέρη. Τοποθετήστε τα στο μπλέντερ και κόψτε τα μέχρι να γίνει ένα είδος κιμά. Σε ένα μπολ τοποθετείστε το χωριάτικο λουκάνικο αφού πρώτα έχετε απαλλαγεί και εδώ από την μεμβράνη τους όπως πριν - αν το χωριάτικο λουκάνικο είναι εξίσου σκληρό όπως το chorizo, μπορείτε να το περάσετε και αυτό ελαφρά από το μπλέντερ σας . Αρχίστε να πλάθετε με τα χέρια σας το μίγμα μέχρι να γίνει ένας ενιαίος κιμάς...το μίγμα με τα λουκάνικα σας είναι έτοιμο.

2. Ώρα για το μαγείρεμα. Αφού ζεστάνετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήστε τα μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι - όσο πιο πολύ τα αφήσετε τόσο πιο βαρύ θα γίνει το φαγητό σας. Ένα έξυπνο tip είναι να προσθέσετε από τώρα τα μπαχαρικά σας (αλάτι και πιπέρι, εδώ) - θα μοσχομυρίσει αμέσως η κουζίνα σας και το φαγητό θα μαγειρευτεί μαζί με τις μυρωδιές των μπαχαρικών. Όταν καεί το κρεμμύδι προσθέστε το μίγμα με τα λουκάνικα και ανακατεύετε με προσοχή για να μη σβολιάσει ή κολλήσει.

3. Αφού κάψει το μίγμα, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι ο κιμάς να πιεί όλο το ζουμί, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το δενδρολίβανο και το φασκόμηλο, και ανακατεύουμε πάλι και στη συνέχεια τον πελτέ, και την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου - πάντα θυμόμαστε να κοιτάμε το φαγητό μας για να μην κολλήσει.

4.Όταν η σάλτσα κοντεύει να γίνει, αρχίστε να φτιάχνετε τις πέννες, αφού πρώτα έχετε βράσει αλατισμένο νερό όπως θα δείτε στις οδηγίες βρασίματος στην συσκευασία των ζυμαρικών - έχετε στο νου σας ότι τα ζυμαρικά θέλουν περίπου 7 λεπτά για να γίνουν. Αφού στραγγίσετε τις πέννες, όπως θα δείτε στις οδηγίες, τις τσιγαρίζετε σε καυτό βούτυρο για να πάρουν γεύση- όσο πιο λίγο το βούτυρο τόσο το καλύτερο. Ρίξτε την έτοιμη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να πάει παντού. Σερβίρετε και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα.

ΓΕΜΑΤΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΠΟΡΤΣΙΝΙ!!!


Γεμάτη μακαρονάδα με μανιτάρια πορτσίνι


Γεμάτη μακαρονάδα με μανιτάρια πορτσίνι

Τα ζυμαρικά λατρεύουν τις γεμάτες σάλτσες και τα μανιτάρια, μπορεί να μην είναι και το πιο διαιτητικό πιάτο -καθόλου θα έλεγα- αλλά είναι μία παραχώρηση για απόλαυση που όλοι την κάνουμε στον εαυτό μας. Εμπρός στον δρόμο που χάραξαν οι γείτονες Ιταλοί, στην απόλαυση ενός γρήγορου αλλά πολύ γευστικού πιάτου.

Υλικά

225γρ. ταλιατέλες ή παπαρδέλες

1 σκελίδα σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

225γρ. πορτσίνι κομμένο

150γρ. κρέμα γάλακτος

½ κουτ. γλυκού βούτυρο

2-3 κουτ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

μαύρο πιπέρι

αλάτι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1.Σε μία κατσαρόλα με νερό, βάζετε τα μακαρόνια να βράσουν όπως λένε οι οδηγίες στο πίσω μέρος του πακέτου

2.Σε ένα βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνεται το λάδι και βάζετε το σκόρδο και την δάφνη να κάψουν σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Όταν γίνει το τοποθετείτε στην άκρη

3.Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε τα πορτσίνι και αρχίστε να να ανακατεύετε καλά για να μην κολλήσουν, μέχρι να βγάλουν όλα τα ζουμιά τους. Αλατοπιπερώστε.

4.Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο και αφήστε τα να βράσουν μέχρι να αρχίσει η κρέμα γάλακτος να βγάζει φούσκες. Προσθέστε το σκόρδο με την δάφνη και στη συνέχεια τα μακαρόνια και αρχίστε να ανακατεύετε ώστε να πάει η σάλτσα παντού.

5.Βγάλτε το φαγητό από την φωτιά και περιχείστε με λίγο μαϊντανό. Σερβίρετε αμέσως.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟΥ!!!!

Ζυμαρικά με πέστο μπρόκολου


Ζυμαρικά με πέστο μπρόκολου
χουμε συνηθίσει την σάλτσα πέστο από βασιλικό αλλά η παρασκευή της σάλτσας μπορεί να γίνει από πολλά λαχανικά όπως ρόκα και μπρόκολο. Είναι μία ελαφριά σάλτσα με πολλή μυρωδιά και την πικάντικη γεύση του σκόρδου να δένει αρμονικά σε ένα από τα πιο απολαυστικά ιταλικά φαγητά.

Υλικά
2 κεφαλάκια μπρόκολο κομμένο σε κομμάτια
350γρ. πέννες ή ζυμαρικά σπιράλ
1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο
4 κομμάτια μπέικον ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
4 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 λεμόνι
4 κουτ. σούπας παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη

Εκτέλεση
1. Σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό βράστε το μπρόκολο για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια βάλτε τα ζυμαρικά και βράστε τα για άλλα 12 λεπτά, μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν και το μπρόκολο να μαλακώσει.
2. Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε το λάδι να γίνεται και προσθέστε το μπέικον, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το δενδρολίβανο και τσιγαρίστε τα για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Ανακατεύετε συνέχεια.
3. Στραγγιξτέ τα ζυμαρικά και κρατήστε τα υγρά. Βάλτε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο το τηγάνι και ανακατέψτε τα καλά μέχρι το μπρόκολο να χαθεί τελείως μέσα στην σάλτσα και να πάει παντού.
4. Προσθέστε τα καβουρδισμένα κουκουνάρια το τυρί και το χυμό από το λεμόνι. Ανακατέψτε πάλι και σερβίρετε.

ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ!!!


Λιγκουίνι με αγκινάρα και κοτόπουλο

Σας έχει απομείνει κοτόπουλο από το χθεσινό σας γεύμα; Δεν πρόκειται ποτέ να το πετάξετε και δεν χρειάζεται να το φάτε σκέτο για να μην σας μείνει στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε το ως πρώτη ύλη για ένα καινούριο πιάτο, που θα σας χορτάσει με το παραπάνω.

Υλικά

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη (χωρίς τα σπόρια)

300γρ. λιγκουίνι

Βραστό ή ψητό κοτόπουλο ψιλοκομμένο

175γρ. κονσέρβα καρδιές αγκινάρας κομμένες στη μέση

Χυμό από ένα λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1. Σε ένα ταψί ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Βάλετε το κρεμμύδι και το τσίλι να κάψει, για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

2. Στο μεταξύ, βράστε τα λιγκουίνι όπως αναφέρεται στις οδηγίες χρήσεις στην συσκευασία του πακέτου. Κρατήστε λίγο από το ζεστό νερό για αργότερα.

3. Στα βρασμένα και έτοιμα ζυμαρικά, προσθέστε το κοτόπουλο, το μείγμα με τα κρεμμύδια και αφήστε τα να μαγειρευτούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Στη συνέχεια, προσθέστε τις αγκινάρες, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και λίγες κουταλιές από το νερό που βράσατε τα ζυμαρικά στα λιγκουίνι και ανακατέψτε καλά.

Tip: Σερβίρετε αμέσως, με λίγο σκληρό τριμμένο τυρί

ΦΡΕΣΚΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΑΡΑΜΠΙΑΤΑ ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ!!!


Φρέσκια σάλτσα αραμπιάτα με πέννες

Οι ιταλοί ξέρουν από σάλτσες και εμείς ως έλληνες είμαστε μεγάλοι μακαρονάδες, και ξέρουμε πως μία απλή σάλτσα με ντομάτα μπορεί να είναι αρκετή για να απογειώσει ένα φαγητό.

Υλικά

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

3 μικρές κόκκινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες (χωρίς τα σπόρια)

1 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

2x400γρ δοχεία με αποφλοιωμένες ντομάτες

2 κουτ. γλυκού βαλσάμικο ξύδι

40γρ μικρά φύλλα ρόκας

Εκτέλεση

1.Ζεστένετε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάλτε το κρεμμύδι και το σκόρδο να τσιγαριστούν για 3 λεπτά. Συνηχείστε με το τσίλι και την πάστα ντομάτας και ανακατεύετε συνέχεια.

2.Προσθέστε τις ντομάτες και αφήστε τες να σιγοβράσουν για 15 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέστε το ξύδι και αλατοπιπερώστε. Βάζετε την σάλτσα στα ήδη βρασμένα και έτοιμα ζυμαρικά μαζί με την φρέσκια ρόκα. Ανακατεύετε και σερβίρετε με φρέσκια τριμμένη παρμεζάνα.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΨΗΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ!!!


Ψητές σαρδελίτσες με μαγιονέζα

Απλό και γευστικό πιάτο για να κάνετε μία πρόβα για την νηστεία της σαρακοστής. Η σαρδέλες μπορεί να είναι ένα από τα πιο φτηνά ψάρια αλλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, η νοστιμιά του και η θαλασσινή του φρεσκάδα θα σας αποζημιώσουν. Συνοδεύετε τα ψαράκια σας με μία σπιτική μαγιονέζα και μία σαλάτα από πίκλες κατευθείαν από τα χεράκια σας.

Υλικά

Για την σπιτική μαγιονέζα

2 κρόκοι αυγών

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

200γρ.ελαιόλαδο

1-2 κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τις πίκλες

100γρ. νερό

100γρ. λευκό ξύδι

100γρ. λευκό κρασί

100γρ. ζάχαρη

1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

200γρ. κόκκινες πιπεριές κομμένα σε λεπτές φέτες (χωρίς σπόρια)

200γρ. καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τις σαρδέλες

6 μεγάλες σαρδέλες καθαρισμένες (για 2 άτομα)

½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1.Για την μαγιονέζα, χτυπήστε σε ένα μπολάκι τους κρόκους αυγών, το χυμό λεμόνι, λίγο αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι μέχρι να γίνει ομοιόμορφο και ενιαίο μείγμα.

2.Προσθέστε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Όταν ανακατευτεί καλά προσθέστε την πάπρικα και τον μαϊντανό και ανακατεύστε ξανά. Η μαγιονέζα σας είναι έτοιμη.

3.Για τις πίκλες, σε ένα μπολ, βάλε το νερό, το ξίδι, το κρασί και την ζάχαρη και αφήστε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Προσθέστε τα λαχανικά και ανακατέψτε. Αφήστε τα για αρκετή ώρα στην άκρη μέχρι να γίνουν όσο πικάντικα θέλετε.

4.Για τις σαρδέλες, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, με την σχάρα του γκριλ ήδη μέσα. Πασπαλίστε τις σαρδέλες με αλάτι, φρέσκο μαύρο πιπέρι και το λαδάκι. Τις βάζετε στο γκριλ για 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

5.Τις μεταφέρετε σε ένα ταψάκι και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν παντού.

Tip: Σερβίρετε τις σαρδέλες μαζί με τις πίκλες και την μαγιονέζα.

ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ!!!


Kριθαράκι με καπνιστό σολομό

Το αγαπημένο υλικό των κυριακάτικων δείπνων, η μανέστρα σε μία πρωτότυπη και πιο gourmet συνταγή για ένα πιο επίσημο δείπνο. Πολλές λεπτές γεύσεις συνδυασμένες μαζί σε ένα ανάλαφρο και πολύ γευστικό πιάτο.

Υλικά

500γρ. κριθαράκι

2 φιλέτα καπνιστού σολομού κομμένο σε κομμάτια

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 ματσάκι σπανάκι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένο)

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

3 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού

60γρ. φρέσκο χυμό λεμόνι

2 μικρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

200γρ. τυρί ricotta

Εκτέλεση

1.Βράστε τα ζυμαρικά σε μία κατσαρόλα όπως αναγράφεται στις οδηγίες χρήσεις στο πίσω μέρος του πακέτου. Στραγγίστε τα και βάλτε τα πάλι στην κατσαρόλα.

2.Βάλτε το σολομό, το λάδι, το σπανάκι, το σκόρδο, τον ξύσμα από λεμόνι και τον χυμό λεμονιού στην κατσαρόλα με το κριθαράκι. Ανακατέψτε καλά να πάνε τα υλικά παντού.

3.Σερβίρετε το κριθαράκι σε μικρά μπολ και τελειώστε με την ricotta. Αλατοπιπερώστε και είστε έτοιμη για σερβίρισμα.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΖΟΥΜΕΡΑ ΜΑΝΓΚΟ!!!


Κοτόπουλο με ζουμερά μάνγκο


Κοτόπουλο με ζουμερά μάνγκο

Άλλη μία συνταγή που συνδυάζει το κρέας με τα φρούτα. Το κοτόπουλο λατρεύει τις γλυκόξινες γεύσεις και το μάνγκο είναι το ιδανικό για αυτή την περίπτωση καθότι καταφέρνει να παραμένει τραγανό αλλά και να δίνει τους χυμούς του στην σος του κοτόπουλου.

Υλικά

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 στήθη κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια (ή κάποιο άλλο φιλέτο κρέατος χωρίς κόκαλα)

½ κουτ. γλυκού αλάτι

¼ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

2 ώριμα μάνγκο καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα

1 κουτ. γλυκού γλυκιά μουστάρδα

1 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο

½ κούπα χυμό πορτοκάλι

1 πακέτο κατεψυγμένα πράσινα φασολάκια

50γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

2 κουτ. σούπας γλυκό του κουταλιού από εσπεριδοειδή

Εκτέλεση

1.Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε το λάδι να καίει και τσιγαρίστε το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι. Τσιγαρίστε το κοτόπουλο για 6 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Απομακρύνετε το κοτόπουλο και κρατήστε το ζεστό.

2. Βάζετε τη μουστάρδα και το γλυκό του κουταλιού στο τηγάνι και ανακατεύετε. Προσθέστε το καλαμποκάλευρο στο χυμό πορτοκάλι, ανακατέψτε καλά και βάλτε το μείγμα στο τηγάνι. Σιγοβράστε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας.

3.Βάλτε το κοτόπουλο, τα αμύγδαλα, το μάνγκο και τα φασολάκια στο τηγάνι. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε όσο είναι ζεστά.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΦΟΥΣΙΛΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ Κ ΜΠΡΟΚΟΛΟ!!!


Ζυμαρικά φουσίλι με γαρίδες και μπρόκολο

Οι γαρίδες ταιριάζουν πολύ με τα ζυμαρικά και θα δώσουν μία θαλασσινή αύρα στο πιάτο σας χρησιμοποιώντας ήπιες γεύσεις. Το μπρόκολο και το σκόρδο θα κάνουν το πιάτο σας πιο πικάντικο και θα αναδείξουν την γεύση της γαρίδας.

Υλικά

4 μεσαίου μεγέθους άνθη από μπρόκολο

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 πακέτα ζυμαρικά φουσίλι

4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ κιλά μικρές γαρίδες

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1/8 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

3 κουτ. σούπας ψίχουλα ψωμιού

Εκτέλεση

1.Ζεσταίνετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα αλατισμένο νερό. Όταν βράσει το νερό, προσθέστε το μπρόκολο και μαγειρέψτε για 3 λεπτά. Βγάλτε το μπρόκολο από το νερό.

2.Ξαναβάλτε το νερό να βράσει και βράστε τα μακαρόνια όπως λένε οι οδηγίες χρήσης. Στραγγίστε τα και μεταφέρετε τα σε ένα μπολ σερβιρίσματος. Γαρνίρετε τα με βούτυρο, 2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι και αλάτι και ανακατέψτε. Κρατήστε τα ζυμαρικά ζεστά.

3.Στο μεταξύ, κάψτε το μπρόκολο σε ένα τηγανάκι με λάδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο και τις γαρίδες. Μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες σας. Προσθέστε άλλες 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, αλάτι πιπέρι και τα ψίχουλα ψωμιού ανακατέψτε και αφήστε τα να γίνουν για άλλα 3 λεπτά. Σερβίρετε το μπρόκολο και τις γαρίδες στα ζυμαρικά και ανακατεύετε.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΗΛΟ!!!


Νόστιμες τηγανίτες με γεύση μήλο

Η τηγανίτες είναι το τέλειο πρωινό για τους μικρούς σας. Γεμάτη γεύση και τόσο χορταστικές συνδυάστε τες με πολύ μέλη και ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ο μικρός σας είναι έτοιμος για μια δύσκολη μέρα στο σχολείο.

Υλικά

1 ½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο

300γρ. γάλα

½ κούπα πουρέ μήλου (ξύσμα από φρέσκα μήλα)

20γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

1. Ανακατέψτε την ζάχαρη και το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάντε μία τρύπα στο κέντρο και ρίξτε το αβγό, γάλα –αφού πρώτα τα έχετε χτυπήσει μαζί σε ένα ποτήρι. Αφού βάλετε το μείγμα στο αλεύρι αρχίζετε να το ανακατεύετε με τα χέρια μέχρι να γίνει ομοιόμορφη ζύμη. Βάλτε τον πουρέ μήλου και ζυμώστε ξανά τον χυλό σας.

2. Ζεστένεται ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, αφού πρώτα το βουτυρώσετε. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνετε τον χυλό στο καυτό τηγάνι και τηγανίστε το για 2-3 λεπτά μέχρι να δείτε μικρές φουσκαλίτσες να βγαίνουν από τις τηγανιτούλες σας. Προσέξτε να τις γυρίσετε για να μην καούν.

3. Μεταφέρετε τις τηγανίτες σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί, τρώγονται ζεστές με μέλι.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΑΝΑΚΟΤΑ!!!


Σοκολατένια πανακότα

Ένα από τα πιο γνωστά ιταλικά γλυκά σε μία πολύ σοκολατένια έκδοση. Τέλειο για να το σερβίρετε ως επιδόρπιο σε ένα επίσημο δείπνο. Απλό, εύκολο και τόσο νόστιμο, έχει πάντα σύμμαχο την σοκολάτα που καταφέρνει χωρίς καμιά προσπάθεια να σας κατακτήση.

Υλικά

¼ κούπας γάλα

1 κουτ. γλυκού ζελατίνη χωρίς γεύση

2 κουτ. ζάχαρη

2½ κουτ. γλυκού ψιλοκομμένα κομμάτια ημίγλυκης σοκολάτας

¼ κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας

Πολύ λίγο αλάτι

Εκτέλεση

1.Βάλε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την ζελατίνη και αφήστε την για 5 λεπτά. Βάλτε το σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε ενώ βράζει για 2-3 μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη, αλλά προσέξτε να μην βράσει.

2.Βάλτε σιγά-σιγά την ζάχαρη, την σοκολάτα και την βανίλια και ανακατέψτε καλά σε μέτρια φωτιά για 4-5 μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η σοκολάτα. Απομακρύνετε από την φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Βάλτε το μείγμα σε μικρά μπολάκια και αφήστε τα στο ψυγείο για μία ολόκληρη νύχτα, πριν το σερβίρετε.

ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΜΠΑΝΑΝΑ ΠΟΥ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ ΣΑΣ!!!


Ψωμί με άρωμα μπανάνα που μοσχομυρίζει για το πρωινό σας

Αντί να σερβίρετε το πρωινό σας με απλό ψωμί του τοστ ή άγευστο ζυμωτό ψωμί, δώστε στους μικρό σας το τέλειο ψωμί με γεύση μπανάνα που ταιριάζει πολύ με το βούτυρο και κάθε είδους μαρμελάδα. Μία υγιεινή λιχουδιά για τους μικρούς σας μπόμπιρες.

Υλικά

1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κουτ. γλυκού αλάτι

½ κουτ. γλυκού κανέλα

¾ κούπας ζάχαρη

¼ κούπας ελαιόλαδο

2 ασπράδια αβγών

2 μεγάλες μπανάνες (πουρές)

¼ κούπα γάλα 0%

1 κουτ. γλυκού βανίλια

¼ κούπα θρυμματισμένα καρύδια (καρβουδισμένα)

Εκτέλεση

1. Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώστε μία μέτρια φόρμα για κέικ.

2. Σε ένα βαθύ μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και την κανέλα. Σε ένα άλλο βαθύ μπολ χτυπήστε την ζάχαρη, το λάδι, τα ασπράδια αβγών, τις μπανάνες, το γάλα και την βανίλια με μία κουτάλα μέχρι να γίνουν ενιαίος χυλός. Προσθέστε το αλεύρι και τα καρύδια και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

2. Βάλτε το μείγμα στην φόρμα και ψήστε το ψωμί σας για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό από πάνω και να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του. Αφήστε το να κρυώσει πριν σερβίρετε.

ΓΛΥΚΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ!!!


Γλυκές μπάρες με μαρμελάδα από εσπεριδοειδή

Μην υποτιμάτε τις θρεπτικές ουσίες και τις βιταμίνες των εσπεριδοειδών, γιατί όχι απλά σας δίνουν μερικά από τα πιο νόστιμα γλυκά αλλά σας κρατάνε και υγιείς και μακριά από ιώσεις και κρυολογήματα. Τα φρούτα είναι μαγικά καρποί και δεν έχετε παρά να τα βάλετε στο διαιτολόγιο σας.

Υλικά

½ κούπα φυτίνη

½ κούπα λευκή ζάχαρη

½ κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας

1 αβγό

1½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ κουτ. γλυκού κανέλα

¼ κουτ. γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1 κούπα μαρμελάδα από εσπεριδοειδή (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα πορτοκάλι 'η μανταρίνι)

Εκτέλεση

1.Προθερμ'ενεται τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα βαθύ μικρό ταψάκι.

2.Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε αρχικά με το μίξερ την φυτίνη και την ζάχαρη μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη μους. Στη συνέχεια προσθέστε τη βανίλια και το αβγό και χτυπήστε τα καλά.

3.Προσθέστε το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι και το γαρύφαλλο και χτυπήστε πάλι καλά μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Βάλτε το μισό από το μείγμα στο βαθύ ταψάκι και καλύψτε το από μία στρώσει μαρμελάδας. Βάλτε την ζύμη με το αλεύρι που σας έχει μείνει πάνω από την μαρμελάδα.

4.Ψείστε στο φούρνο για 25 λεπτά. Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε σε μπάρες.

ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ!!!!


Μπάρες με κρέμα λεμονιού

Το λεμόνι είναι από τα αγαπημένα φρούτα για την παρασκευή γλυκών, αρκεί η ξινή γεύση του να συνδυαστεί με λίγη ζάχαρη ή μέλι και τα γλυκά σας θα γίνουν εκρηκτικά γεύσης στον ουρανίσκο σας. Καταφέρνει και συνδυάζει άρωμα και γεύση και να σας μεταφέρει σε ένα καλοκαιρινό τοπίο.

Υλικά

½ κούπα βούτυρο

½ κούπα μαύρη ζάχαρη

1 αβγό

1 κουτάκι γάλα εβαπορέ

2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

¼ κούπας χυμό λεμόνι

1 κουτ. γλυκού απόσταγμα βανίλιας

2 κούπες βρώμη

1½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση

1. Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, την βρώμη τη βανίλια και τη ζάχαρη και όταν ανακατευτούν καλά. Προσθέστε το βούτυρο και το αβγό και πλάστε τη ζύμη με τα χέρια σας μέχρι να γίνει ομοιόμορφη, βάλτε το μισό μείγμα στη βάση του ταψιού. Ψήστε για 15 λεπτά.

3. Σε ένα άλλο μπολ ανακατέψτε το γάλα, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό μέχρι να γίνουν ένα. Περιχύστε τον χυμό πάνω από τη ψημένη βάση στο ταψί. Συνεχίστε βάζοντας από πάνω και την υπόλοιπη δόση με το αλεύρι και τη βρώμη. Ψήστε για 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει τελείως από πάνω. Μόλις το βγάλετε από το φούρνο αφήστε το για 30 λεπτά στο ψυγείο να δέσει και ύστερα κόψτε το σε κομμάτια.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ Κ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ....ΝΗΣΤΕΙΑ Κ ΝΟΣΤΙΜΙΑ!!!

Ένα από τα πλέον υγιεινά και νόστιμα φαγητά που πλησιάζει πολύ τη γεύση της μαγειρίτσας αλλά φυσικά δεν περιλαμβάνει κρέας.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500γρ μανιτάρια πλευρώτους
  • 500γρ μανιτάρια απλά
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • μισό ματσάκι άνηθο
  • 500γρ σπανάκι φρέσκο
  • 1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 φλυτζάνια του καφέ λευκό κρασί
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 1 αυγό
  • αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε σε φέτες τα μανιτάρια και σε κομμάτια το σπανάκι. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και όταν μαλακώσουν, τα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 περίπου λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αυγοκόβουμε:
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και μισό φλυτζανάκι του καφέ νερό. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί στο αυγό. Ξαναρίχνουμε το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατευούμε σε σιγανή φωτιά για να δέσει.

Μανιταρόσουπα κρέμα βελουτέ!!!!!

  • 500 γραμ. μανιτάρια διάφορα (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο, ή ότι έχετε)

  • 1 κρεμμύδι

  • 1 σκελίδα σκόρδο

  • 1 λεμόνι

  • 1 λίτρο ζωμό κότας ή νερό με 1 κύβους Knorr

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος(ή γάλα χτυπημένο στο μπλεντερ)

  • 1 κρόκο αβγού

  • 1 κουταλιά σούπας κόρν φλάουρ

  • ελάχιστο μοσχοκάρυδο τριμμένο

  • λευκό πιπέρι, αλάτι

  • λίγο ελαιόλαδο

  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση:

  • Σοτάρουμε στο λαδάκι , το σκόρδο και το κρεμμύδι. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα μανιτάρια. Μόλις μαραθούν λίγο, τα σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτουμε και τον ζωμό και το αφήνουμε να σιγοβράσει 20 λεπτά. Σε αυτή την φάση , το κάνουμε κρέμα με το bimmer ή το blender.

  • Εντωμεταξύ χτυπάμε τον κρόκο με την κρέμα γάλακτος και το κόρν φλάουρ και το ρίχνουμε στην σούπα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, το λευκό πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Έτοιμη!!

Καλή σας όρεξη!!!!!

ΠΟΤΕ ΤΑ ΑΒΓΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΑ????

Πότε τα αβγά μου είναι φρέσκα;

Για να ελέγχετε μόνες σας αν τα αβγά που μόλις πήρατε είναι φρέσκα, απλά βάλτε το αβγό σε ένα μπολ με νερό βρύσης. Αν το αβγό βυθιστεί οριζόντια τότε είναι φρέσκο και κατάλληλο για κατανάλωση. Εάν το αβγό σας βυθιστεί κάθετα αρχίστε να ανησυχείτε. Αν πάλι δεν βυθιστεί καθόλου και μία στην επιφάνεια τότε θα πρέπει να πείτε ένα χεράκι με τον μανάβη σας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!!!

Μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το ελαιόλαδο

Το ελαφρύ ελαιόλαδο, ονομάζεται «ελαφρύ» λόγω του απαλού πράσινου χρώματος του και της ήπιας γεύσης του. Χρησιμοποιείται περισσότερο από τις άλλες ποικιλίες στο τηγάνισμα σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν έχει λιγότερα λιπαρά από άλλα λάδια.

Το παρθένο ελαιόλαδο χρησιμοποιείται καλύτερα σε μη μαγειρεμένα φαγητά όπως οι μαρινάδες και οι σαλάτες.

Αποθήκευσε το λάδι σας σε στεγνό και σκιερό μέρος. Διατηρείται για 6 μήνες και αν το βάλετε στο ψυγείο διατηρείται για ένα ακόμη χρόνο.

ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ???

Με τι θα αντικαταστήσετε το λευκό κρασί στη μαγειρική

Αν δεν επιθυμείτε να βάζετε αλκοόλ στα φαγητά σας, μπορείτε να δώσετε την ίδια γλυκύτητα και μυρωδιά με αυτή του κρασιού με υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας. Αντί για λευκό κρασί μπορείτε βάλετε στα γεύματα της την ώρα που μαγειρεύονται:

  • Χυμό μήλου
  • Χυμό καρότου
  • Ζωμό από λαχανικά/κοτόπουλο μαζί με λίγο ξύδι από λευκό κρασί
  • ½ κούπα ξύδι από ρύζι και 1 κουταλιά γλυκού χυμό σταφυλιού

ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ???

Με τι θα αντικαταστήσετε το κόκκινο κρασί στη μαγειρική

Αν δεν επιθυμείτε να βάζετε αλκοόλ στα φαγητά σας, μπορείτε να δώσετε την ίδια γλυκύτητα και μυρωδιά με αυτή του κρασιού με υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σας. Αντί για κόκκινο κρασί μπορείτε βάλετε στα γεύματα της την ώρα που μαγειρεύονται

  • ½ κούπα χυμό σταφυλιού με 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • ½ κούπα νερό και 2 κουταλιές σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • Ζωμός από χοιρινό/κοτόπουλο με λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί

ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ..ΝΤΟΜΑΤΟΥΛΕΣ???

Που βάζουμε ντοματούλες

Οι τομάτες είναι ίσως το πιο κλασικό λαχανικό, έχουν υπέροχη μυρωδιά που θυμίζει άνοιξη, έντονη γεύση και υφή και θα ταιριάζει πολύ ωμή σε σαλάτες, σάντουιτς ή σε μία ομελέτα στραπατσάδα.

Μπορείτε να τις κάνετε γεμιστές, στα κάρβουνα, βραστές σε σούπες ή στο φούρνο. Η ντομάτα λατρεύει τα φύλλα βασιλικού, για αυτό φροντίστε να κάνετε συχνά αυτό τον συνδυασμό στα φαγητά σας.

Επίσης οι ντομάτες αγαπάνε να μπαίνουν στις σούπες σας και στις σάλτσες για τις μακαρονάδες σας.

Συνδυάζονται άρτια και με κρέατα και με ψάρια αλλά και ρύζι και ζυμαρικά. Επιλέγοντας ντομάτες μαζί με άλλα λαχανικά κάνετε το πιάτο σας πολύ πιο υγιεινό αλλά και με πολύ λιγότερες θερμίδες.

ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ....Κ ΟΙ ΑΡΧΑΡΙΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΣΣΕΣ....

Τα κρεμμυδάκια και οι αρχάριες μαγείρισσες

Όχι, τα κρεμμυδάκια δεν μπαίνουν μόνο στην ντοματοσαλάτα σας και στο στιφάδο αλλά και στα πιο πολλά φαγητά που τρώτε.

Τα βρασμένα ή ψητά κρεμμύδια ταιριάζουν πολύ με τα βραστά σας, τις σούπες σας, λατρεύουν τις σάλτες ντομάτας και τα ψητά λαχανικά.

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ταιριάζουν πολύ σαν συνοδευτικό πιάτο, πάντα με λίγο θυμάρι τριμμένο από πάνω.

Τα κρεμμύδια γίνονται πολύ ωραία και γεμιστά, με ψιλοκομμένα λαχανικά ή ρύζι.

ΨΑΡΙ ΣΕ ΚΟΝΣΕΡΒΑ???

Μικρό μυστικό για τα ψάρια σε κονσέρβα

Ξέρατε ότι ο χυμός που βρίσκεται στην κονσέρβα σολομού, προέρχεται κατευθείαν από το ψάρι καθεαυτό; Αυτό τον κάνει πολύ καλή πρώτη ύλη για τα πιάτα με σολομό αφού μπορείτε να τον βράσετε ή να τον ψήσετε στο ίδιο του το ζουμί.

Η κονσέρβα σε τόνο όμως δεν προέρχεται μόνο από το ίδιο το ψάρι αλλά του προσθέτουν λάδι ή νερό κατά την διάρκεια της διαδικασίας κονσερβοποίησης.

ΤΑ BROWNIES MOY ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ???

Πως θα καταλάβω ότι τα brownies μου είναι έτοιμα;

Τα brownies είναι άψογα ψημένα όταν οι άκρες τους μοιάζουν σκληρές και τραγανές και το πάνω μέρος τους έχει σπάσει ομοιόμορφα και η επιφάνεια τους έχει υαλώδη όψη. Όταν θα βάλετε ένα μαχαίρι στο εσωτερικό τους αυτό δεν θα πρέπει να τινάσσεται και να μένει ζύμη πάνω στο μαχαίρι.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΠΕΣΤΟ!!!!

Κάντε την τέλεια σάλτσα πέστο

Αν θέλετε η σάλτσα πέστο σας να είναι γευστική και να μοσχομυρίζει φρεσκάδα, μην την ζεσταίνετε ποτέ στη φωτιά. Ο βασιλικός θα μαυρίσει, θα χαθεί η πλούσια γεύση του και η σάλτσα σας θα μαυρίσει.

Πάντα σερβίρετε το πέστο σε θερμοκρασία δωματίου. Πάντα να χρησιμοποιείτε φρέσκο βασιλικό, ο αποξηραμένος βασιλικός κάνει μόνο για τα μαγειρευτά φαγητά σας.

Αν το πέστο σας καταλήξει να μην έχει την γεύση που περιμένατε, απλά ρίχτε του ¼ κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσάμικο και ανακατέψτε. Το πέστο σας θα πάρι άλλη γεύση.

ΤΟ ΑΛΑΤΙ!!!!

Φειδωλοί στο αλάτι

Έχετε πρόβλημα με το αλάτι αλλά είναι αδύνατον να συνηθίσετε τα φαγητά σας ανάλατα; Ένα έξυπνο τρικ για να ξεγελιέστε αλλά να συνεχίζετε να απολαμβάνετε τα γεύματα σας είναι αν αντικαταστήσετε μέρος του αλατιού που βάζετε στο φαγητό σας με λεμόνι. Έτσι τα ζυμαρικά σας δεν θα χάνουν την γεύση τους και η πίεση σας θα μείνει στη θέση της.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΛΕΥΡΙ????

Χρησιμοποιείτε το σωστό αλεύρι;

Ξέρετε αν όντως χρησιμοποιείτε το σωστό αλεύρι για την σωστή συνταγή, μερικά μυστικά για το αλεύρι θα σας βοηθήσουν να τελειοποιήσετε τις μαγειρικές σας ικανότητες.

Αλεύρι για ψωμί: Είναι το αλεύρι που έχει φτιαχτεί από σκληρό σιτάρι, είναι ελαστικό και ιδανικό για ζύμωμα και φουσκώνει εύκολα.

Αλεύρι για κέικ και ζύμες: Γίνεται από μαλακό σιτάρι, δεν είναι τόσο ελαστικό όσο το αλεύρι για ψωμί και προϊόντα που χρειάζονται εύθρυπτη υφή.

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Ένα μείγμα και τον δύο τύπων αλευριού μαζί. Μαζί με περίπου 11-12% γλουτείνη.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΓΡΗΓΟΡΗ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΟΥΣ ΜΕ CUPCAKE!!!!


Γρήγορη σοκολατένια μους σε cupcake

Ακόμη ένα άκρως σοκολατένιο γλυκό γιατί μας αρέσει να σας κακομαθαίνουμε και γιατί ξέρουμε πόσο δύσκολα αντιστέκεστε στην σοκολάτα. Απίστευτα γρήγορο γλυκό που θα κάνει τους δικούς να ενθουσιαστούν και εσάς να μην χάσετε τον χρόνο σας πάνω από την κουζίνα. Αφήστε τον φούρνο να κάνει τα υπόλοιπα.

Υλικά

2 μπάρες σοκολάτα γάλακτος

6 μεγάλα αβγά

¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

1.Προθερμένετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε σε ένα ταψάκι 12 θήκες για μάφιν.

2.Βάλτε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει μία άλλη μία μικρότερη κατσαρόλα με την σοκολάτα και αφήστε την σοκολάτα να λιώσει έτσι μέχρι να γίνει χυλός.

3.Βγάλτε την λιωμένη σοκολάτα από την φωτιά και ρίξτε της μέσα τα αβγά και το αλεύρι και χτυπήστε τα πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα.

4.Βάλτε το μείγμα στις θήκες για μάφιν και μετά στο φούρνο. Ψήστε για 12 λεπτά μέχρι να ψηθούν από πάνω αλλά το εσωτερικό να μείνει μαλακό και ζουμερό. Βάλτε cupcakes στο ψυγείο για 5 με 10 λεπτά. Τρώγονται αμέσως.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΝΑΝΑ..ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΑΣ!!!


Κέικ με ανανά για το καφεδάκι σας

Όπως έχουμε ξαναπεί οι κομπόστες μπορούν να γίνουν μία εξαιρετική πρώτη ύλη για τα φαγητά σας. Εκτός του ότι πάνε πακέτο με το ζουμί τους -που χρησιμεύει πολύ στη μαγειρική- σας προσφέρουν και την ζουμερή σάρκα τους για να κάνετε πολλά διαφορετικά γλυκά και αν συνοδεύετε τα ψητά σας, οποιαδήποτε εποχή.

Υλικά

1 κουτί δημητριακών KELLOGG'S ALL-BRAN

2 ¼ κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

½ πακέτο μαύρη ζάχαρη

½ κουτ. γλυκού αλάτι

1 αβγό

½ ποτήρι γάλα

2/3 κούπας ελαιόλαδο

Ξύσμα από μισό λεμόνι

Χυμό από 1 λεμόνι

1 κονσέρβα ανανά στραγγισμένο

2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση

1.Σε ένα μπολ βάζετε τα δημητριακά, το αλεύρι, την μαύρη ζάχαρη και το αλάτι και τα ανακατεύετε.

2.Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ, χτυπήστε με το μίξερ το αβγό, το γάλα, το λάδι, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέστε τον ανανά κομμένο σε πολύ μικρά κομμάτια.

3.Βάζετε στο μπολ με τον ανανά το μείγμα με τα δημητριακά και αρχίστε να ανακατεύετε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Βουτυρώστε με το λιωμένο βούτυρο μία φόρμα για κέικ και περιχείστε το μείγμα σας.

4.Ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του. Σερβίρετε ζεστό.

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ!!!


Ριζότο με σπαράγγια και μπέικον

Το ρύζι είναι μία πολύ καλή βάση για να δημιουργήσετε με φαντασία και πολλά υλικά της αρεσκείας σας πολύ νόστιμα πιάτα, γεμάτα, θρεπτικά και που πάντα θα σας βγάζουν ασπροπρόσωπες στα dinner party σας.

Υλικά

4 κούπες ζωμό κότας

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 ½ κούπα ρύζι σπυρωτό (βρασμένο ήδη)

1 χούφτα σπαράγγια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια (βρασμένα ήδη)

1 κούπα αρακάς κατεψυγμένος (βρασμένα ήδη)

½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα

150γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε μία κατσαρόλα βάλτε τον ζωμό κότας και μόλις βράσει χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράζει.

2.Στη συνέχεια, βάλτε σε μία βαθιά κατσαρόλα να κάψει και βάλτε το κρεμμύδι να κάψει για 5 λεπτά. Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε πολύ καλά.

3.Βάλτε τον ζωμό κότας στο ρύζι και ανακατέψτε πολύ καλά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να εξατμιστεί αρκετά ο ζωμός.

4.Προσθέστε τα σπαράγγια, το μπέικον, τον αρακά και την παρμεζάνα στο ριζότο και ανακατέψτε καλά να πάνε τα υλικά παντού. Αφήστε για λίγο στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και σερβίρετε όσο είναι ζεστά.

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΤΖΟΛΙΤΣΕΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΩΣ ΑΠΟ ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ!!!


Χοιρινές μπριζολίτσες με πλούσια σος από κράνμπερι

Μην υποτιμάτε τις σος από φρούτα, όχι μόνο είναι πολύ γευστικές και θα δώσουν στα ψητά σας την γλυκόξινη γεύση που θα τα κάνει να ξεχωρίσουν αλλά και είναι συνήθως σάλτες με λίγα λιπαρά. Ό,τι πρέπει δηλαδή για την δίαιτα σας και για ένα νόστιμο γεύμα που δεν θα σας αφήσει με την αίσθηση φουσκώματος.

Υλικά

Ελαιόλαδο

4 χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκκαλα

1/8 κουτ. γλυκού αλάτι

1/8 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι

½ κούπα μαρμελάδα κράνμπερι

2 κουτ. σούπας παγωμένο χυμό πορτοκαλιού

1 κουτ. σούπας μέλι

¼ κουτ. γλυκού τριμμένο τζίντζερ

1/8 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο (τριμμένο)

Εκτέλεση

1.Βάλτε μία κουταλίτσα του γλυκού ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Αφού αλατοπιπερώσετε τις μπριζολίτσες σας τις βάζετε στο λάδι. Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τις μπριζόλες να ψηθούν και από τις δύο μεριές για 10 λεπτά. Για να γίνουν τραγανές από έξω και να παραμείνουν ζουμερές μέσα. Απομακρύνετε τις μπριζόλες και κρατείστε τες ζεστές.

2.Στο μεταξύ , σε ένα μπολ, βάζετε την μαρμελάδα κράνμπερι, το χυμό από το πορτοκάλι, το μέλι. Το τζίντζερ και το μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε καλά. Βάζετε το μείγμα στο τηγάνι να ψηθεί στα λίπη από τις μπριζόλες. Αφήστε το μείγμα στη φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει και σερβίρετε κατευθείαν πάνω στις μπριζόλες.

Tip: Συνοδεύετε τις μπριζόλες σας με ψητά λαχανικά.

ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΝΟΥ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΦΙΣΤΙΚΙΑ!!!

Τραγανά φιλέτα τόνου με επικάλυψη από φιστίκια

Η φινετσάτη γεύση σε συνδυασμό η τραγανή υφή εξωτερικά και το μαλακό εσωτερικό θα κάνει αυτό το πιάτο ένα από τα αγαπημένα σας. Είναι η ώρα να δώσετε στο ψάρι την θέση που του αξίζει και να ξεφύγετε από τις κλασικές συνταγές για να τα μαγειρεύετε.

Υλικά

4 φιλέτα τόνου

1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 φύλλο δάφνης

½ κούπα λευκό κρασί

3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος

2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

2 κουτ. γλυκού άνηθο

1 κουτ. γλυκού γλυκιά μουστάρδα

½ κουτ. γλυκού αλάτι

¼ κούπας θρύμματα ψωμιού (μόνο την ψίχα)

¼ κούπας φιστίκια αλεσμένα

1 κουτ. γλυκού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1.Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το κρεμμυδάκι, το κρασί και το φύλλο δάφνης, αφήστε τα να βράσουν χωρίς καπάκι μέχρι να εξαφανιστεί σχεδόν όλο το κρασί.

2.Τα βγάζετε από την φωτιά, απομακρύνετε το φύλλο δάφνης και βάλτε το κρεμμυδάκι σε ένα μπολ. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το χυμό λεμονιού, τον μισό άνηθο, τη μουστάρδα, το αλάτι και ανακατέψτε καλά μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα.

3.Βάλτε το ψωμί, τα φιστίκια και το υπόλοιπο άνηθο στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο μείγμα. Βάλτε το μείγμα με το ψωμί σε ένα μεγάλο πιάτο και περάστε τα φιλέτα τόνου και από τις δύο μεριές μέχρι να καλυφτούν τελείως από το ψωμί.

4.Ζεστένετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τον τόνο και αφήστε τον να γίνει και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει καφέ χρώμα, περίπου 4-5 λεπτά για την κάθε πλευρά. Αφού γίνουν τα βάζετε σε ένα πιάτο και τα περιχύνετε με την σος από το λεμόνι και τον άνηθο.

Tip: Μπορείτε να συνοδεύσετε τα φιλέτα σας και με μία σος σόγιας.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ!!!


Νόστιμες μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο

Ένα γευστικό πιάτο με αντιοξειδωτική δράση που θα αρέσει σε όλους, χωρίς να επιβαρύνει με πολλές θερμίδες.

Υλικά (για 4 άτομα)

3 μελιτζάνες φλάσκες, σφιχτές, μετρίου μεγέθους
250γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
3κ.σ λάδι
10 ελιές (μαύρες)
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
30γρ. τυρί παρμεζάνας
3 κ.σ φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

1.Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες 5 χιλιοστών, βάζουμε σε σουρωτήρι, πασπαλίζουμε με αλάτι και αφήνουμε για 2 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
2. Αναμιγνύουμε σε μπολ το γιαούρτι, το λάδι, το σκόρδο, το πιπέρι και το βασιλικό.
3.Σε ένα ταψί, τοποθετούμε τις μελιτζάνες δίπλα-διπλά, αφού πρώτα έχουμε αλείψει και από τις δύο πλευρές με το μίγμα γιαουρτιού.
4. Ρίχνουμε την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (μέτρια θερμοκρασία) έως ότου ψηθούν οι μελιτζάνες και απορροφηθούν τα υγρά.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ!!!!

Υλικά:
  • 1000 - 1100 γρ. κυδώνια
  • 700 γρ. νερό
  • 1000 γρ. ζάχαρη
  • 90 ml. χυμός λεμονιού
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια μαζί με τo χονδρό μέρος της σάρκας, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα τουλπάνι και τα δένουμε.

Κόβουμε τα κυδώνια σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με το νερό και το τουλπάνι.

Τα βράζουμε για 30-40 λεπτά περίπου, ώσπου να μαλακώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα κυδώνια μέσα στο ίδιο το νερό τους. Αφαιρούμε το τουλπάνι και το στύβουμε, για να πάρουμε το χυμό, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λεμόνι, ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Κατά διαστήματα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, για να μην ''πιάσει'' το κυδώνι στον πάτο της κατσαρόλας.

Βράζουμε τη μαρμελάδα για 30-40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο σκούρο χρώμα και να δέσει.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΦΡΑΠΑ!!!

Μαρμελάδα πορτοκάλι ή κόκκινη φράπα

Υλικά:

1 κιλό πορτοκάλια ή φράπες κόκκινες (καθαρό βάρος, χωρίς τη φλούδα)
1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τις φλούδες και τα κουκούτσια από τα πορτοκάλια ή τις φράπες.

Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και ρίχνουμε τον πολτό σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε στη φωτιά να βράσουν, έως ότου δέσει η μαρμελάδα.

Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα, έως το χείλος, τα κλείνουμε ερμητικά, τα αναποδογυρίζουμε και τα αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν.

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ!!!

Τηγανιτές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας

Υλικά:
  • 1 κιλό στρογγυλές μελιτζάνες (φλάσκες)
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • 1/2 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο (για τη σάλτσα ντομάτας)
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 8-10 φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
  • 5-6 μέτριες ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στρογγυλές φέτες, τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τις ξεπλένουμε καλά, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις τηγανίζουμε.

Κατόπιν κάνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί αρκετά και σοτάρουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, αλάτι και λίγο πιπέρι.

Ρίχνουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν καλά σε σιγανή φωτιά.

Προς το τέλος του βρασίματος προσθέτουμε το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αν θέλουμε και το βασιλικό.

Στρώνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες σε πιατέλα και τις περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Αν θέλουμε βάζουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες στη σάλτσα και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά.

Κατόπιν τις βάζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Ζεστές ή κρύες είναι το ίδιο νόστιμες.

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΜΕ ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ Κ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΧΟΡΤΑ!!!

Ζυμαρικά με λιαστές ντομάτες και αρωματικά χόρτα

Υλικά:
  • 250 γρ. φασόλια
  • 100 γρ. φρέσκος αρακάς (ή κατεψυγμένος)
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ντοματοπελτές
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 250 γρ. ζυμαρικά
  • (κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι ή άλλο)
Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα σκόρδα για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας. Βάζουμε τον ντοματοπελτέ, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ακόμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν.

Μόλις το μείγμα πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα τα φασόλια, που τα έχουμε μουσκέψει σε νερό από το βράδυ και τον αρακά και σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και βράζουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και ο αρακάς.

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ!!!

Φασόλια στιφάδο

Υλικά:
  • 4 φλιτζάνια του καφέ ψιλά ξερά φασόλια
  • 2 μέτρια ψιλοκομμένα κρεμμύδια
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 3 ώριμες ντομάτες
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1-2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό)
  • 3/4 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
    Υλικά για το δέσιμο του φαγητού
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • 4 κουταλιές της σούπας ξίδι
  • αλάτι
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1/2 της ώρας.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο, τις ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη και περασμένες από το τρυπητό, το ελαιόλαδο, αλάτι και λίγο νερό.

Βάζουμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν.Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμο, διαλύουμε το αλεύρι σε 1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού νερό, προσθέτουμε το ξίδι, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει το αλεύρι.

Αφού δέσει αρκετά, χωρίς όμως να πήξει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Σερβίρουμε το στιφάδο ζεστό.

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ!!!!!

Μυδοπίλαφο με πιπεριές
Υλικά:
  • 1/2 κιλό ψίχα μυδιών
  • 2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 μικρά ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 μακρόστενη πράσινη πιπεριά κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
  • 5 φλιτζάνια του τσαγιού ζεστό νερό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 1/2 φλιτζανιού του τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα μύδια και τα βράζουμε με ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό για 2 λεπτά. Τα σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το νερό, μέσα στο οποίο έχει υπολογισθεί και ο ζωμός από τα βρασμένα μύδια, τον κρόκο Κοζάνης και αλατοπιπερώνουμε.

Αφήνουμε το φαγητό να βράσει, ώσπου να ψηθεί το ρύζι. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, ρίχνουμε τα μύδια, τον άνηθο και ανακατεύουμε.

ΡΥΖΟΓΑΛΟ!!!!!!!!!!


Υγιεινό ρυζόγαλο με άρωμα πορτοκαλιού



Υλικά (για 4 άτομα)

¾ φλιτζανιού ρύζι
4 φλιτζάνια άπαχο γάλα εβαπορέ
¼ φλιτζανιού ζαχαρούχο γάλα εβαπορέ
2 βανίλιες (ή ½ καρπό, χωρισμένο κατά μήκος)
4 κ.σ ζάχαρη καστανή, φυσική
3 πορτοκάλια
κανέλα

Εκτέλεση

1. Βράζουμε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 20 λεπτά.
2. Κρατάμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα στύβουμε.
3. Προσθέτουμε στο ρύζι το ξύσμα και το χυμό από τα 2 πορτοκάλια, τη βανίλια, το γάλα (και το απλό και το ζαχαρούχο) και τη ζάχαρη.
4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει κρεμώδες.
5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, (αφαιρούμε τη βανίλια, αν έχουμε χρησιμοποιήσει καρπό) και το αφήνουμε να κρυώσει.
6. Το σερβίρουμε με πορτοκάλι και κανέλα.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ!!!!










Υλικά

200 γρ. ταραμάς
300 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1 & 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι
χυμός 2 λεμονιών


Εκτέλεση

Μουσκεύουμε την ψίχα του ψωμιού και την στίβουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι να πολτοποιηθεί μαζί με λίγο λάδι και προσθέτουμε τον ταραμά, το ψωμί και το λάδι με το χυμό των λεμονιών. Χτυπάμε καλά να ανακατευτούν. Όσο πιο πολύ ώρα χτυπήσουμε το μίγμα τόσο πιο αφράτη γίνεται η σαλάτα μας. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νερό.

Tipς: Για να μην είναι πολύ αλμυρή η ταραμοσαλάτα μας βάζουμε από την προηγούμενη ημέρα τον ταραμά σε ένα τουλπανάκι ή τούλι και τον αφήνουμε για ένα βράδυ σε παγωμένο νερό. Εάν δεν ξαλμυρίσουμε τον ταραμά ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθούμε για την αλμύρα της είναι να δοκιμάσουμε. Διορθώνουμε προσθέτοντας παραπάνω ψωμί και λίγο λεμόνι.

Ο καλύτερος ταραμάς είναι ο λευκός, κι ας είναι λίγο ακριβότερος. Προτιμήστε τον.
Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.

Καλά Κούλουμα!

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ...ΜΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ!!!!!!!!

Καλή Σαρακοστή σε όλους με όμορφες γεύσεις για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους θέλουν απλά μία αποτοξίνωση από την καθημερινή..κραιπάλη..!Εχουμε και λέμε…

  • Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί

Υλικά

1 κρεμμύδι μέτριο
50 γραμ φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα μαύρου μπαγιάτικου πολύσπορου ψωμιού
60 γρ παρθένο ελαιόλαδο
40 γρ αραβοσιτέλαιο
φρέσκο στημένο χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, το μισό λάδι και διαδοχικά την ψίχα του ψωμιού και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ δουλεύοντας τα υλικά μεταξύ τους.

  • Μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο

Υλικά

250 γρ μύδια κατεψυγμένα
150 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη ψιλοκομμένη
250 γρ ρύζι αρμπόριο
80 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μύδια καλά και τα στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφριά και προσθέτουμε τα μύδια συνεχίζοντας το σωτάρισμα και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μη σωθεί το νερό μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και τα μύδια.

  • Σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα και σάλτσα από το μελάνι τους

Υλικά

4 σουπιές φρέσκες με το μελάνι
4 κρεμμύδια μέτρια
4 κρεμμύδια φρέσκα
100 γρ ελαιόλαδο
1 κτλ του γλυκού Πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
200 γρ φασόλια μαυρομάτικα
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές και Φυλάμε τα σακουλάκια με το μελάνι τους.

Τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες λεπτές και τα τσιγαρίζουμε ελαφριά με το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις σουπιές, τις ανακατεύουμε προσθέτοντας τον πελτέ και την φρέσκια ντομάτα και αφού πάρουν βράση σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι .

Το μελάνι το χτυπάμε στο μπλέντερ με νερό το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στην συνέχεια και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν το νερό.

Σερβίρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετώντας μια στρώση φασόλια μαυρομάτικα και πάνω τους τις σουπιές γιαχνί με την σάλτσα.

  • Σουπιές με σπανάκι

Υλικά

400 γρ καθαρισμένες σουπιές
800 γρ καθαρισμένο σπανάκι
100 γρ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
3-4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές, και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στην συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές και τα σωτάρουμε όλα μαζί. Στο τέλος σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό αφήνοντας να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το πλυμένο, στραγγισμένο και κομμένο σπανάκι , και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγα υγρά.

  • Φακές σαλάτα με καπνιστό σολομό

Υλικά

250 γρ. φακές μέτριες, βρασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη κονκασέ (μικρούς κύβους)
½ αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους
¼ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ τρίχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες
100 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού, κομμένο σε μπουκιές
Φύλλα μαρουλιού

Για το ντρέσινγκ

80 γρ ελαιόλαδο
30 γρ ξύδι
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τον καπνιστό σολωμό. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά.

Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε φύλλα μαρουλιού, τις φακές και τις μπουκιές του καπνιστού σολομού. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

  • Σαλάτα με ρεβίθια, ψητές πιπεριές και κάπαρη

Υλικά

250 γρ ρεβίθια
80γρ ψητές κόκκινες πιπεριές φλωρίνης σε βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
70 γρ ελαιόλαδο
1 ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Λίγο κύμινο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κρύο νερό σκεπασμένα, σε χαμηλή φωτιά.

Ξαφρίζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε το κρεμμύδι να βράσουν έως ότου μείνουν με λίγα υγρά.

Αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα προθέτουμε στο τέλος να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας καλά. Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

  • Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο

Υλικά

200 γραμμ. φασόλια γίγαντες
1 μελιτζάνα μικρή
2 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με κρύο νερό, σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι να βράσουν μαζί. Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα κρεμμύδια.

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο προσθέτοντας και τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα.

Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.

  • Χταπόδι με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & μπαλσάμικο

Υλικά

1κιλό χταπόδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο μπούκοβο
Κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
100 γρ ελαιόλαδο
20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
300 γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια μεταξύ τους και την κουκούλα. Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα πλοκάμια με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το ξύδι του κόκκινου κρασιού. Σκεπάζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το λευκό κρασί τα μπαχαρικά και την μισή ποσότητα από το μπαλσάμικο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βράζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε ψιλοκομένη την σκελίδα σκόρδου την ρίγανη και το υπόλοιπο μπαλσάμικο. Σερβίρουμε με στρώση από παντζάρια και πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες και την σάλτσα.

  • Γαρίδες με ανανά και γλυκόξυνη σάλτσα

Υλικά

12 Γαρίδες Νο 2 βρασμένες και καθαρισμένες
1 μικρή κονσέρβα ανανά
1πιπεριά κόκκινη φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη σε λωρίδες
Αλάτι, πιπέρι.

Για την γλυκόξυνη σάλτσα

40 γρ ζάχαρη σκούρα
40 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
50 γρ βούτυρο
100 γρ Χυμό ανανά

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τις γαρίδες, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες, και τον ανανά κομμένο σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι το φαγητό να μείνει με λίγα υγρά.

Κάνουμε μια καραμέλα με την ζάχαρη και το βούτυρο σβήνουμε με το ξύδι μέχρι να εξατμισθεί και προσθέτουμε το χυμό του ανανά και χονδροαλεσμένο πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει ελαφριά η σάλτσα. Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με την σάλτσα.

  • Πικάντικη μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα κονκασέ ( μικρούς κύβους)
3 σκελίδες σκόρδο
100γρ παρθένο ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με το πιρούνι εδώ και εκεί και τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο.

Τις βάζουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο .

Αφού κρυώσουν καλά, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά.

  • Καλαμάρια Γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Υλικά

4 καλαμάρια μεγάλα
120 γρ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρόντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάτε μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια το καρότο και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος. Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο κομμένα σε φέτες χοντρές.