MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ...ΜΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ!!!!!!!!

Καλή Σαρακοστή σε όλους με όμορφες γεύσεις για όσους νηστεύουν αλλά και για όσους θέλουν απλά μία αποτοξίνωση από την καθημερινή..κραιπάλη..!Εχουμε και λέμε…

  • Ταραμοσαλάτα με μαύρο ψωμί

Υλικά

1 κρεμμύδι μέτριο
50 γραμ φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα μαύρου μπαγιάτικου πολύσπορου ψωμιού
60 γρ παρθένο ελαιόλαδο
40 γρ αραβοσιτέλαιο
φρέσκο στημένο χυμό από 2 λεμόνια

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό και το στύβουμε καλά με τα χέρια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τον ταραμά με το λεμόνι να αφρατέψει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ, το μισό λάδι και διαδοχικά την ψίχα του ψωμιού και το υπόλοιπο λάδι εναλλάξ δουλεύοντας τα υλικά μεταξύ τους.

  • Μυδοπίλαφο με καλαμπόκι και άνηθο

Υλικά

250 γρ μύδια κατεψυγμένα
150 γρ καλαμπόκι κατεψυγμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι κρασί άσπρο ξηρό
1/2 πιπεριά καυτερή πράσινη ψιλοκομμένη
250 γρ ρύζι αρμπόριο
80 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μύδια καλά και τα στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφριά και προσθέτουμε τα μύδια συνεχίζοντας το σωτάρισμα και στην συνέχεια τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι πιπέρι. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά προσέχοντας να μη σωθεί το νερό μέχρι να βράσει καλά το ρύζι και τα μύδια.

  • Σουπιές γιαχνί με φασόλια μαυρομάτικα και σάλτσα από το μελάνι τους

Υλικά

4 σουπιές φρέσκες με το μελάνι
4 κρεμμύδια μέτρια
4 κρεμμύδια φρέσκα
100 γρ ελαιόλαδο
1 κτλ του γλυκού Πελτέ ντομάτας
1 μεγάλη ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη
αλάτι, πιπέρι
200 γρ φασόλια μαυρομάτικα
1 ποτήρι κρασί
1 ποτήρι νερό

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές και Φυλάμε τα σακουλάκια με το μελάνι τους.

Τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε μεγάλους κύβους.

Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες λεπτές και τα τσιγαρίζουμε ελαφριά με το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις σουπιές, τις ανακατεύουμε προσθέτοντας τον πελτέ και την φρέσκια ντομάτα και αφού πάρουν βράση σβήνουμε με το κρασί προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι .

Το μελάνι το χτυπάμε στο μπλέντερ με νερό το σουρώνουμε και το προσθέτουμε στην συνέχεια και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να απορροφήσουν το νερό.

Σερβίρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος τοποθετώντας μια στρώση φασόλια μαυρομάτικα και πάνω τους τις σουπιές γιαχνί με την σάλτσα.

  • Σουπιές με σπανάκι

Υλικά

400 γρ καθαρισμένες σουπιές
800 γρ καθαρισμένο σπανάκι
100 γρ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
1 ματσάκι άνηθο
3-4 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σουπιές, και τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5 λεπτά τις στραγγίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στην συνέχεια προσθέτουμε τις σουπιές και τα σωτάρουμε όλα μαζί. Στο τέλος σβήνουμε με το κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό αφήνοντας να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το πλυμένο, στραγγισμένο και κομμένο σπανάκι , και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά. Λίγο πριν το κατεβάσουμε προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Το φαγητό πρέπει να μείνει με λίγα υγρά.

  • Φακές σαλάτα με καπνιστό σολομό

Υλικά

250 γρ. φακές μέτριες, βρασμένες σε νερό και στραγγισμένες
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη κονκασέ (μικρούς κύβους)
½ αγγούρι κομμένο σε μικρούς κύβους
¼ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ τρίχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες
100 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού, κομμένο σε μπουκιές
Φύλλα μαρουλιού

Για το ντρέσινγκ

80 γρ ελαιόλαδο
30 γρ ξύδι
Αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τον καπνιστό σολωμό. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανακατεύοντας καλά.

Σε μία πιατέλα σερβιρίσματος, απλώνουμε φύλλα μαρουλιού, τις φακές και τις μπουκιές του καπνιστού σολομού. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.

  • Σαλάτα με ρεβίθια, ψητές πιπεριές και κάπαρη

Υλικά

250 γρ ρεβίθια
80γρ ψητές κόκκινες πιπεριές φλωρίνης σε βάζο, στραγγισμένες και κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό.
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
70 γρ ελαιόλαδο
1 ½ κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Λίγο κύμινο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα ρεβίθια κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε κρύο νερό σκεπασμένα, σε χαμηλή φωτιά.

Ξαφρίζουμε τα ρεβίθια και προσθέτουμε το κρεμμύδι να βράσουν έως ότου μείνουν με λίγα υγρά.

Αναμιγνύουμε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ και τα προθέτουμε στο τέλος να πάρουν μια βράση ανακατεύοντας καλά. Σκεπάστε και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.

  • Γίγαντες με μυρωδικά και λαχανικά στο φούρνο

Υλικά

200 γραμμ. φασόλια γίγαντες
1 μελιτζάνα μικρή
2 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια μέτρια ξερά
1 πιπεριά κόκκινη μεγάλη
1 ματσάκι μαϊντανό
2 μέτρια καρότα
1 ματσάκι σέλινο
1 κουτί ντοματάκια ολόκληρα
100 γρ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τους γίγαντες κατά την διάρκεια της νύχτας και στην συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε με κρύο νερό, σε χαμηλή φωτιά. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι να βράσουν μαζί. Πριν τελειώσει το βράσιμό τους τα σουρώνουμε και κρατάμε το νερό.

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε την μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά, το μαϊντανό, τα καρότα, το σέλινο, το δυόσμο και τρίβουμε τα κρεμμύδια.

Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε όλα τα λαχανικά με το ελαιόλαδο προσθέτοντας και τους γίγαντες για ένα γρήγορο σωτάρισμα.

Αδειάζουμε τα λαχανικά σε ταψί και προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό από τα βρασμένα φασόλια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά περίπου.

  • Χταπόδι με παντζάρια αρωματισμένα με ρίγανη & μπαλσάμικο

Υλικά

1κιλό χταπόδι
1 ποτήρι λευκό κρασί
Λίγο μπούκοβο
Κόκκους πιπέρι
2 φύλλα δάφνης
100 γρ ελαιόλαδο
20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
300 γρ παντζάρια βρασμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
φρέσκια ρίγανη
1 σκελίδα σκόρδο
40 γρ ξύδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το χταπόδι. Κόβουμε και ξεχωρίζουμε τα πλοκάμια μεταξύ τους και την κουκούλα. Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα πλοκάμια με το ελαιόλαδο και σβήνουμε με το ξύδι του κόκκινου κρασιού. Σκεπάζουμε μέχρι να βγάλει τα υγρά του προσθέτουμε το λευκό κρασί τα μπαχαρικά και την μισή ποσότητα από το μπαλσάμικο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει.

Βράζουμε τα παντζάρια, τα κόβουμε σε κύβους και προσθέτουμε ψιλοκομένη την σκελίδα σκόρδου την ρίγανη και το υπόλοιπο μπαλσάμικο. Σερβίρουμε με στρώση από παντζάρια και πάνω το χταπόδι κομμένο σε φέτες και την σάλτσα.

  • Γαρίδες με ανανά και γλυκόξυνη σάλτσα

Υλικά

12 Γαρίδες Νο 2 βρασμένες και καθαρισμένες
1 μικρή κονσέρβα ανανά
1πιπεριά κόκκινη φλωρίνης κομμένη σε λωρίδες
1 πιπεριά πορτοκαλί κομμένη σε λωρίδες
Αλάτι, πιπέρι.

Για την γλυκόξυνη σάλτσα

40 γρ ζάχαρη σκούρα
40 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
50 γρ βούτυρο
100 γρ Χυμό ανανά

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρουμε με ελαιόλαδο τις γαρίδες, τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές φέτες, και τον ανανά κομμένο σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί μέχρι το φαγητό να μείνει με λίγα υγρά.

Κάνουμε μια καραμέλα με την ζάχαρη και το βούτυρο σβήνουμε με το ξύδι μέχρι να εξατμισθεί και προσθέτουμε το χυμό του ανανά και χονδροαλεσμένο πιπέρι. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει ελαφριά η σάλτσα. Σερβίρουμε σε πιατέλα και συνοδεύουμε με την σάλτσα.

  • Πικάντικη μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλη φρέσκια ντομάτα κονκασέ ( μικρούς κύβους)
3 σκελίδες σκόρδο
100γρ παρθένο ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
20 γρ ξύδι κόκκινου κρασιού
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με το πιρούνι εδώ και εκεί και τυλίγουμε την κάθε μελιτζάνα σε αλουμινόχαρτο.

Τις βάζουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο .

Αφού κρυώσουν καλά, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, προσθέτουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι και ξύδι και ανακατεύουμε καλά.

  • Καλαμάρια Γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Υλικά

4 καλαμάρια μεγάλα
120 γρ ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρόντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάτε μόνο τα πλοκάμια.

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια το καρότο και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος. Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο κομμένα σε φέτες χοντρές.