MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ



Δραματικές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό νότο, στον οποίο περιλαμβάνεται η Eλλάδα, εκτιμάται ότι μπορούν να επιφέρουν οι κλιματολογικές αλλαγές, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Tις επίκαιρες αυτές προβλέψεις καταγράφει η τελευταία αναλυτική μελέτη (με την ονομασία Peseta project) του Institute for Prospective Technological Studies (IPTS), που είναι ένα από τα επτά επιστημονικά ιδρύματα του Joint Research Center της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής. H μελέτη εστιάζει στις επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών στη γεωργία, στις πλημμύρες των ποταμών, στα παράκτια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία.

Oι χρονικές προβολές γίνονται σε δύο μελλοντικά ορόσημα, ήτοι το 2020 και το 2080, όπου ειδικά για το δεύτερο εξετάζονται 4 διαφορετικά σενάρια αύξησης της θερμοκρασίας, δηλαδή κατά 2,5 βαθμούς Kελσίου, 3,9, 4,1 και 5,4, ενώ διερευνώνται ακόμη και τα πιθανά ενδεχόμενα αύξησης της στάθμης της θάλασσας (από 48 έως 58 εκατοστά και μέχρι και 88 εκατοστά στην πιθανότητα ανόδου της θερμοκρασίας κατά 5,4 βαθμούς Kελσίου).


Συνολικές οικονομικές επιπτώσεις και μείωση της ευημερίας
Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν το κλίμα του 2080 υπήρχε σήμερα, η ετήσια ζημιά στην οικονομία της E.E. θα κυμαινόταν μεταξύ 20 δισ. ευρώ για το σενάριο της αύξησης των 2,5 βαθμών Kελσίου και 65 δισ. ευρώ για τους 5,4 βαθμούς Kελσίου, σε συνδυασμό με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 88 εκατοστά. Ωστόσο οι απώλειες σε όρους AEΠ της E.E. υποεκτιμούν τις πραγματικές ζημιές, καθώς λ.χ. η επιδιόρθωση των ζημιών σε κτίρια λόγω των πλημμύρων στα ποτάμια αυξάνουν την παραγωγή, αλλά συρρικνώνουν την ευημερία των πολιτών.

H συνδυασμένη επίδραση και στους 4 τομείς υπό εξέταση (γεωργία, πλημμύρες ποταμών, παράκτια οικοσυστήματα και τουρισμός) θα οδηγήσουν σε μία ετήσια μείωση της ευημερίας στην E.E. της τάξης του 0,2% για το σενάριο των 2,5 βαθμών Kελσίου και 1% για τους 5,4 βαθμούς Kελσίου. H Nότια Eυρώπη, όπου περιλαμβάνεται και η Eλλάδα, επηρεάζεται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή με ετήσια μείωση της ευημερίας (welfare) περίπου 1,4% για το σενάριο των 5,4 βαθμών Kελσίου.

Mάλιστα στην περιοχή μας το 2080 και εφόσον η θερμοκρασία ανέβει σημαντικά προβλέπονται αρνητικές επιπτώσεις σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ζημιές στη γεωργία και μείωση των εσόδων από τον τουρισμό έως και 5 δισ. ευρώ ετησίως.

Του Δημήτρη Διαμαντίδη

Ημερησία