MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΜΕΤΣΟΒΟ






Η περιοχή του Μετσόβου αποτελεί πόλο έλξης τουριστών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Σε μικρή απόσταση από το Μέτσοβο υπάρχουν δύο πλήρως εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα, του Προφήτη Ηλία και του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Επίσης, το ορειβατικό καταφύγιο στο Μαυροβούνι προσφέρεται για εξορμήσεις στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα και στις Δρακολίμνες.

Εξάλλου, το Μέτσοβο φημίζεται για τις 13 εκκλησίες και εξωκλήσια του. Η μητρόπολή του, Αγία Παρασκευή, έχει εντοιχισμένα ψηφιδωτά της Ραβέννας, σπάνιας ομορφιάς τα οποία δεν συναντιούνται σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας.

Μερικά από αυτά είναι:

* Η Μονή Αγ. Νικολάου είναι κτισμένη στα νοτιοδυτικά του Μετσόβου, κοντά στην όχθη του παραπόταμου του Αράχθου, Μετσοβίτικου. Η ίδρυσή της ανάγεται στη βυζαντινή εποχή, ενώ ανακαινίστηκε το 1700. Το καθολικό φέρει τοιχογραφίες του 1702.

* Στην άκρη του οικισμού του Μετσόβου, βρίσκεται η Μονή της Παναγίας το καθολικό της οποίας κτίστηκε το 1754. Κοντά στο μοναστήρι υπάρχει παραδοσιακός νερόμυλος που αποτελεί μνημείο υδροκίνησης.

* Στην Χρυσοβίτσα, 15 χλμ. περίπου από την πόλη του Μετσόβου υπάρχει ο Ναός της Παναγίας που είναι γνωστός για την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Χρυσοβίτσας, έργο που σύμφωνα με την παράδοση αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά. Επίσης, στο Ανθοχώρι, στη θέση Κόκκινο Λιθάρι βρίσκεται η Μονή Ζωοδόχου Πηγής.