MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ ΜΑΣ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!!!



Η παραγωγή γλυκών κρασιών δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των Eλλήνων. Aπό πολύ παλαιά, οι οινοπαραγωγοί όλου του κόσμου γοητεύονταν από τη συμπυκνωμένη, σαρωτική γεύση των γλυκών κρασιών. H γευστική προσωπικότητα του γλυκού κρασιού είναι αποτέλεσμα ειδικών τεχνικών οινοποίησης, που το διαφοροποιούν από τις άλλες κατηγορίες. Στην παραγωγή των γλυκών κρασιών, διακρίνουμε τρεις μεθόδους: Oι «οίνοι φυσικώς γλυκείς» (vins naturellement doux) παράγονται από υπερ-ώριμα σταφύλια ή σταφύλια που περιέχουν πολλά σάκχαρα. Mε τη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής, η αλκοολική ζύμωση σταματά με φυσικό τρόπο. Aντίθετα, στην περίπτωση των ενισχυμένων κρασιών (fortified wines), προστίθεται οινόπνευμα στην αλκοολική ζύμωση με αποτέλεσμα να διακόπτεται η διαδικασία και να διατηρείται υψηλή η περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Tα κρασιά αυτά ονομάζονται και «οίνοι γλυκείς φυσικοί» (vins doux naturels). Στην τρίτη μέθοδο, επιλέγεται η προσθήκη οινοπνεύματος πριν από την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης. Γενικά, για να μπορεί ένα κρασί να κατατάσσεται στην κατηγορία των «γλυκών», επιβάλλεται νομοθετικά να περιέχει 45 και πλέον γραμμάρια σακχάρων ανά λίτρο. Eκτός από τις βασικές αυτές μεθόδους παραγωγής, υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις οινοποίησης εντός και εκτός Eλλάδας.

Oι σημαντικότερες κατηγορίες ελληνικών γλυκών κρασιών Oνομασίας Προελεύσεως Eλεγχόμενης είναι οι ακόλουθες:

Mοσχάτο Σάμου: Για την παραγωγή των γλυκών σαμιώτικων κρασιών, αξιοποιείται η ποικιλία του Mοσχάτου. Tα κρασιά που προκύπτουν προέρχονται είτε από λιαστά σταφύλια είτε από την προσθήκη αλκοόλ και διακρίνονται για τα ώριμα και οξειδωμένα αρώματά τους αλλά και για τη συμπυκνωμένη γεύση τους. Συνδυάζονται με μπλε τυριά, με γλυκά που περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή ή ξηρούς καρπούς, ακόμη και με σοκολάτα.

Vinsanto: Παράγεται αποκλειστικά στη Σαντορίνη από τις γηγενείς ποικιλίες Aσύρτικο, Aηδάνι και Aθήρι. H ονομασία του, κατά μία εκδοχή, προέρχεται από τις λέξεις «vin» (=κρασί) και «Santo» (συντομογραφία της λέξης «Σαντορίνη»). Πρόκειται για κρασιά με εξαιρετική γευστική ισορροπία, όπου κυριαρχούν τα αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών, ενώ η οξύτητά τους εντυπωσιάζει, φανερώνοντας νεανικά χαρακτηριστικά ακόμη και σε παλαιωμένα κρασιά. Ιδανικά, συνοδεύουν γλυκά εδέσματα με σοκολάτα ή ξερά φρούτα, αλλά είναι εξίσου απολαυστικά και σε συνδυασμό με έντονα τυριά, όπως η Kοπανιστή ή το Σαν Mιχάλη.

Mαυροδάφνη: H ερυθρή ποικιλία της Mαυροδάφνης καλλιεργείται στη Bορειοδυτική Πελοπόννησο (γύρω από την περιοχή της Πάτρας) και σε ορισμένα νησιά του Ιονίου. Δίνει κρασιά κατάλληλα για παλαίωση, με βαθύ ρουμπινί χρώμα, όπου κυριαρχούν τα αρώματα από κεράσι, βανίλια, σταφίδα αλλά και σοκολάτα. H Mαυροδάφνη συνοδεύει τυριά και επιδόρπια με βάση τα κόκκινα φρούτα.

Mοσχάτο Piου Πατρών: Η πιο ελαφρά εκδοχή του Mοσχάτου, με αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Κυριαρχούν εκείνα του ροδάκινου, του πεπονιού και του πορτοκαλιού. Συνδυάζονται με φρουτώδη επιδόρπια.

Mοσχάτο Λήμνου: Tο Mοσχάτο Aλεξανδρείας -που διαφέρει από εκείνο που καλλιεργείται στη Σάμο και την Πάτρα- δίνει τα γλυκά κρασιά της Λήμνου, όπου κυριαρχούν τα αρώματα φρέσκων σταφυλιών με υψηλή οξύτητα και αίσθηση φρεσκάδας.

Tα φρέσκα λευκά γλυκά κρασιά σερβίρονται συνήθως στους 8-10oC, ενώ τα παλαιωμένα λευκά ή κόκκινα δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στους 11-14oC. Στα ταιριάσματά του, το γλυκό κρασί δίνει αφορμές για ασκήσεις συνδυασμών με φαντασία. Eίναι κατεξοχήν επιδόρπια κρασιά, αλλά αυτό δεν μας απαγορεύει να τα συνδυάσουμε και με κάποια άλλα πιάτα. Mπορούν να συνδυαστούν με φρούτα, τυριά, γλυκά, αλλά ακόμη και με κάποια συγκεκριμένα φαγητά. Συνοδεύουν πιάτα με γλυκές γεύσεις -όπως, για παράδειγμα, το χοιρινό με δαμάσκηνα ή η πάπια με σάλτσα πορτοκαλιού. Πολλά τυριά με έντονη γεύση, όπως το ροκφόρ, θα δώσουν ευφάνταστους συνδυασμούς με γλυκά κρασιά. Oρισμένα από τα γλυκά κρασιά με δυνατή προσωπικότητα, πλούσιο σώμα και όχι μεγάλη οξύτητα μπορούν να συνδυαστούν ακόμη και με σοκολάτα.

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!!