ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΥΦΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Σήμερα θέλω να σας δώσω την συνταγή μου για τον Κορμό σοκολάτας ,τον οποίο φτιάχνω τις Γιορτές ,που είναι εύκολος στην παρασκευή του,και πεντανόστιμος.
Τα τρουφάκια μου ,είναι ένα από τα δώρα που δίνω στους φίλους μας τα Χριστούγεννα ,μέσα σε ωραία χάρτινα κουτάκια,τα οποία στολίζω με διάφορα χριστουγεννιάτικα αξεσουάρ,που όμως ακόμα δεν ‘έχω προμηθευτεί για να μπορέσω να σας τα δείξω.
Η συνταγή για τον κορμό
Υλικά
200 γρ, βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ ζάχαρη
4 αυγά χωρισμένα
200 γρ αλέυρι για ολες τις χρήσεις
60 γρ.τριμμένη αμυγδαλόψιχα
1/2 bakin powder
1/2 κουταλάκι σόδα
60 γρ. κακάο
100 γρ. σοκολάτα λιωμένη
Για την γκανάζ
200 γρ σοκολάτα πικρή
4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια ευρύχωρη μακρόστενη φόρμα,
Ρίχνουμε το βούτυρο στο μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψη. Προσθέτουμε την ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να φουσκώσει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τούς κρόκους,την αμυγδαλόψιχα, το bakin και την σόδα ,το κακάο ,το αλεύρι κοσκινισμένο,και την λιωμένη σοκολάτα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε πολύ σφικτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε σε τρείς δόσεις στο μείγμα του κέικ.Ρίχνουμε το μείγμα στην φόρμα και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ,στο κάτω μέρος του φούρνου.
Στα 40 λεπτά τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί,διαφορετικά το αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα.
Όταν το κέικ ψηθεί, κόβουμε επάνω την επιφάνεια του οριζόντια, για να το ισιώσουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει και φτιάχνουμε την γκανάζ :
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λιώνουμε μέσα την σοκολάτα.
Καλύπτουμε όλο το γλυκό με την ganache , και διακοσμούμε όπως θέλουμε.
Θέλει προσοχή στο χρόνο ψησίματος..Οπωσδήποτε στα 40 λεπτά το τσεκάρουμε. Σήμερα ξεχάστηκα,και μου ξέφυγε λίγο…
----------------------------------------------------------
ΤΡΟΥΦΕΣ
για 25 κομμάτια περίπου
250 γρ, σοκολάτα κουβερτούρα-ειδική για σοκολατάκια
5 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι κόκκους Νες-καφέ
3 κουταλιές λικέρ –όποιο μας αρέσει- ή κονιάκ.
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
Λιώνουμε σε Μπεν Μαρί την κρέμα την σοκολάτα και τον καφέ..
Αφήνω να κρυώσει λίγο και προσθέτω το κονιάκ και τα καρύδια.
Ανακατεύω καλά, και βάζω το μείγμα στο ψυγείο ,για περίπου 1 ώρα ,η μέχρι να παγώσει και να μπορεί να πλάθεται. Αν σας παγώσει πολύ, αφήστε το λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και θα επανέλθει.
Φτιάχνω μπαλάκια από το μείγμα, τα κυλάω σε τρούφα σοκολάτας, ή τρίμα καρύδας και τα βάζω στις ειδικές θηκούλες για τρουφάκια.
Διατηρούνται στο ψυγείο.
Δοκιμάστε τις τρουφίτσες, και κάντε και εσείς τα δωράκια σας….