ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Πέτυχα τον καιρό !!!!!!ψιλόβροχο προς το παρόν , μα κάτι είναι κι αυτό!!!
Τα ρεβίθια είχαν μπει στο νερό να μαλακώσουν από χθες το πρωί.Το βραδάκι τα ετοίμασα , τα έβαλα στο φούρνο κατά τις 12.00 το βράδυ , και το πρωί ήταν έτοιμα!!!!Αν άναβε το τζάκι , θα τα έψηνα εκεί, αλλά πως να ανάψεις ,εδώ ακόμα με καλοκαιρινά ρούχα κυκλοφορούμε….
Τα ρεβίθια όταν ψήνονται στον φούρνο χρειάζονται 8 ώρες στους 130 βαθμούς, μα αν βιαζόμαστε μπορούμε να τα ψήσουμε και στους 170 για 3 1/2 ώρες περίπου (το έμαθα από την Αργυρώ, ) όμως τα ρεβίθια που ψήνονται στην στάχτη ….έχουν την καλύτερη γεύση!
Χρειαζόμαστε
1/2 κιλά ρεβίθια
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
3/4 φλυτ. λάδι
αλάτι-πιπέρι
1 φύλλο δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
Για το ζυμαράκι -
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι αλεύρι,
Από το προηγούμενο βράδυ λοιπόν, η αν τα ψήστε όπως κι εγώ, από το πρωί , βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό με λίγη σόδα να μαλακώσουν.
Όταν είμαστε έτοιμοι να τα μαγειρέψουμε , τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε πήλινο τσουκάλι ,που κλείνει καλά με καπάκι.
Προσθέτουμε πάνω από τα ρεβίθια, το κρεμμύδι, τις ντομάτες και το σκόρδο αλάτι-πιπέρι , περιχύνουμε με το λάδι , και προσθέτουμε νερό να καλύψει τα ρεβίθια. Το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας το τσουκάλι να φθάνει στην άκρη και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια.
Φτιάχνουμε με το ζυμαράκι ένα μακρύ κορδόνι, και κλείνουμε το τσουκαλάκι μας.
Ο φούρνος στους 130 και το πρωί (μετά από 8 ώρες) βγάζουμε το τσουκάλι από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, σπάμε το ζυμαράκι και….
Θα τα σερβίρω με γαύρο που έχω επίσης προετοιμάσει…
Καλή μας Όρεξη!!!!