Τσουρέκι
Η ονομασία του προέρχεται από τη τουρκική λέξη ¨corek¨ που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί γλυκό η αλμυρό που είναι ζυμωμένο με μαγιά. Με την Οθωμανική κατοχή στην Ελλάδα το τσουρέκι εξευγενίστηκε με την προσθήκη γάλακτος , αυγών, βουτύρου και άλλων μυρωδικών και πήρε τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα.
εκτέλεση: Ανακατεύουμε το βούτυρο , τη ζάχαρη , το γάλα , τα 4 ελαφρά χτυπημένα αυγά , το ελάχιστο αλατάκι , τη μαστίχα και το μαχλέπι. Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε λίγο λίγο όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει η ζύμη μάλλον σφιχτή. Την ζυμώνουμε καλά πάνω σε λεία αλευρωμένη επιφάνεια και τη βάζουμε σε βουτυρωμένη λεκάνη. Την σκεπάζουμε με μια χοντρή πετσέτα και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος για περίπου 2 ώρες (θα διπλασιαστεί σε όγκο). Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 4 μέρη , κάθε μέρος το χωρίζουμε σε τρεις μπάλες που τις αφήνουμε σκεπασμένες να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Μετά πλάθουμε τις μπάλες σε κορδόνια που τα πλέκουμε ανά τρία και τ΄ αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο . Τ΄ αλείφουμε από πάνω με αυγό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 35 με 40 λεπτά. .
Από το καλό σκληρό αλεύρι εξαρτάται η επιτυχία των τσουρεκιών. Επίσης δεν πρέπει να τα ζυμώνουμε στο μίξερ για να έχει εκείνη την ινώδη απολαυστική υφή που το διαφοροποιεί από ένα γλυκό ψωμί ...