Λαλάγγια ή τηγανίδες & τραβηχτές
«Αρορίτες είμαστε,
αραρά γυρεύουμε
τηγανίδες θέλομε
τα παιδιά τα παίρνουμε
ή το (γ)κούρο** ή τη (γ)κότα
ή θα σπάσουμε τη (μ)πόρτα»
** κόκκορας
αραρά γυρεύουμε
τηγανίδες θέλομε
τα παιδιά τα παίρνουμε
ή το (γ)κούρο** ή τη (γ)κότα
ή θα σπάσουμε τη (μ)πόρτα»
** κόκκορας
Υλικά
1 κιλό αλεύρι,
3/4 της κούπας λάδι,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι
2-3 κούπες χλιαρό νερό,
λάδι για το τηγάνισμα.
Παραλλαγές συνταγής
1 κιλό αλεύρι,
3/4 της κούπας λάδι,
1 κουταλάκι αλάτι,
1 κουταλάκι κανέλα,
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο,
2 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 100 γρ. προζύμι
2-3 κούπες χλιαρό νερό,
λάδι για το τηγάνισμα.
Παραλλαγές συνταγής
1. Αντί των κανελλογαρύφαλλων βάζουμε ένα φλυτζανάκι χυμό πορτοκαλιού
2. Δεν προσθέτουμε τίποτα άλλο παρά αλάτι
Προσαρμόστε τη συνταγή ανάλογα με τα γούστα σας.
Τα συγκεκριμμένα τα έφτιαξα με την εκδοχή εκτός παραλλαγής.
Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με το λάδι και το ανακατεύουμε με το χέρι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε σιγά - σιγά το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε λαδώνοντας συχνά τα χέρια μας. Όταν έχουμε μία ζυμη ούτε πολύ μαλακή αλλά ούτε και πολύ σφιχτή σκεπάζουμε το ζυμάρι και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Πλάθουμε το ζυμάρι λεπτά και μακριά κορδόνια και αρχίζουμε να τα τηγανίζουμε ρίχνοντας διπλωμένα σαν "σπιράλ-σαλιγκάρια" σε βαθύ σκεύος με καυτό λαδί, μέχρι να ροδίσουν. Στη φωτογραφία το κάνω πριν μπουν στο λάδι, αλλά στην πραγματικότητα το κορδόνι το στριφογυρίζουμε σιγά σιγά βάζοντας το στο λάδι μας. (Φριτέζα ή βαθύ κατσαρολάκι).
Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί στην πιατέλα μας για να τραβήξει το λάδι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε τις "τραβηχτές". Για να τις πλάσουμε παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης το πλατιάζουμε με λαδωμένα χέρια και αρχίζουμε να το "ξεχειλώνουμε" από όλες τις πλευρές του.
Το τηγάνισμα όπως παραπάνω. Στο Γύθειο συνηθίζεται να πωλούνται "τραβηχτές" μαζί με γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Το όνομα του μαγαζιού, μου είναι αδύνατο να θυμηθώ τώρα, αν όμως κατηφορίσετε προς τα εκεί σίγουρα θα σας βγάλει ο δρόμος ή οι οδηγίες των ντόπιων.