MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ?? ΟΧΙ ΠΙΑ!!!!!

Με τη συνεργασία του πλαστικού χειρούργου Γιώργου Ανδρεανίδη

Όταν ακούμε την λέξη κυτταρίτιδα είναι σαν να μας κόβει κάποιος μέρες από τη ζωή μας. Τρομοκρατούμαστε και μόνο που την ακούμε πόσο μάλλον όταν την βλέπουμε.

Η λέξη «Κυτταρίτιδα» είναι στην πραγματικότητα ένας όρος που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσουν οι ειδικοί τις διαδικασίες που συντελούνται στον υποδόριο λιπώδη ιστό και δημιουργούν στο δέρμα εντυπώματα (δηλαδή αυτά τα αντιαισθητικά λακκάκια) και μοιάζει το δέρμα μας σε αυτό το σημείο σαν ζαρωμένο πορτοκάλι (η εικόνα δηλαδή φλοιού του πορτοκαλιού, peu d΄orange).

Κυτταρίτιδα έχει το 80 με 90% των γυναικών του πλανήτη και πολύ σπάνια οι άντρες. Μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί εμείς οι λευκές γυναίκες έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούμε από ότι οι Ασιάτισσες και οι Αφρικανές. (Να ο ένας λόγος που θα ήθελα να είμαι μαύρη. Ο άλλος είναι εμφανείς όταν βλέπεις αυτές τις γυναίκες με μαγιό. Κορμιά αγαλματένια και ποπός στα ύψη….)

Επανερχόμαστε στο θέμα μας λοιπόν. Κυτταρίτιδα σύμφωνα με έρευνες έχουν μεγάλη προδιάθεση να παρουσιάσουν οι γυναίκες της Μεσογείου από όλες τις υπόλοιπες γυναίκες.
Και επειδή όλες μας νομίζουμε ότι τα περιττά κιλά συνδέονται με την κυτταρίτιδα ο μύθος καταρρίπτεται. Η κυτταρίτιδα δεν έχει άμεση σχέση με το πάχος. Κυτταρίτιδα δεν έχουν μόνο οι παχύσαρκες γυναίκες, έχουν και οι πολύ αδύνατες. Φυσικά το φαινόμενο δεν μπορεί κάποιος να το θεωρήσει ασθένεια αφού το να έχει κάποια γυναίκα κυτταρίτιδα δεν σημαίνει ότι βλάπτεται με οποιοδήποτε τρόπο ο οργανισμό της.

Έχουν γίνει πολλές έρευνες για να εξηγηθεί το φαινόμενο της κυτταρίτιδας και όλες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία της παίζει η συσσώρευση οιστρογόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι να διενεργούνται τέτοιες αλλαγές στο υποδόριο λίπος ώστε να καταστρέφεται η αρχιτεκτονική των ιστών και εμφανίζονται τα λακκάκια.Οι άντρες δεν παρουσιάζουν έντονο πρόβλημα διότι δεν συσσωρεύουν οιστρογόνα σε συγκεκριμένα σημεία και επιπλέον η αρχιτεκτονική δομή του λιπώδους ιστού τους έχει διαφορετική διάταξη (διαγώνια προς το δέρμα) με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται η κυτταρίτιδα.

Γιατί οι γυναίκες;

Είναι γεγονός λοιπόν ότι περισσότερο οι γυναίκες και πολύ λιγότερο οι άντρες παραπονιούνται για πρόβλημα κυτταρίτιδας. Αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο εξωτερικών παραγόντων, π.χ. λόγω κακής διατροφής, αλλά έχει να κάνει και με τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο ανδρικός και ο γυναικείος οργανισμός επιτελούν βασικές βιολογικές λειτουργίες.
Οι γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα βοηθούν το σώμα να δημιουργήσει μικρές αποθήκες λίπους ακριβώς κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα τα αντιαισθητικά λακκάκια.
Η τάση που παρατηρείται στο γυναικείο σώμα για δημιουργία κυτταρίτιδας οφείλεται σε ένα μικρό ποσοστό και στα γονίδια. Αυτός είναι και ο λόγος που ακόμα και οι γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους ή που γυμνάζονται εντατικά εμφανίζουν , έστω σε περιορισμένο βαθμό, κυτταρίτιδα.

Σε πρώτο στάδιο οι γυναίκες που έχουν κυτταρίτιδα ήταν προκαθορισμένο από την στιγμή που γεννήθηκαν να την αναπτύξουν. Η εμφάνισή της στα κορίτσια συμβαίνει για πρώτη φορά κοντά στην ηλικία των 14 ετών, οπότε υπάρχει και έντονη ορμονική δραστηριότητα. Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει η κοπέλα καθώς το υποδόριο στρώμα της επιδερμίδας αρχίζει να λεπταίνει. Η κυτταρίτιδα επίσης εμφανίζεται σε νέες μητέρες αμέσως μετά την γέννα και ακόμα στις γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η κυτταρίτιδα τέλος μπορεί να αναπτυχθεί σε συγκεκριμένο σημείο του σώματος που έχει τραυματιστεί σοβαρά και έχει πιθανόν διαταραχθεί το κυκλοφορικό σύστημα.
Οι άντρες σπανιότερα εμφανίζουν κυτταρίτιδα και αυτό εξαιτίας του πλέγματος των λιπωδών ιστών που βρίσκονται στο βάθος της επιδερμίδας.

Το πρόβλημα

Κάτω από το δέρμα υπάρχουν 3 επίπεδα λιπώδους ιστού. Η κυτταρίτιδα δημιουργείται στη στιβάδα του λίπους που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το συσσωρεμένο λίπος στην υποδόρια στιβάδα περιβάλλεται από συνδετικό ιστό και δημιουργεί μικρούς θαλάμους λίπους που υπόκεινται σε ορμονικές αλλαγές αλλά όχι σε διαιτητικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Οι θάλαμοι αυτοί ενώνονται μέσω συνδετικού ιστού με το δέρμα με αποτέλεσμα να το τραβούν προς τα μέσα δημιουργώντας έτσι τα εντυπώματα που βλέπουμε απέξω.
Τα λιποκύτταρα στις δύο, τις πιο βαθιές στιβάδες λίπους είναι συνδεδεμένα σε ένα χαλαρό δίκτυο λιπώδους ιστού του οποίου ο μεταβολισμός εξαρτάται άμεσα από την διατροφή και την άθληση. Αυτές οι δύο στιβάδες δεν είναι οι υπεύθυνες για την κυτταρίτιδα. Σ’ αυτές και όχι στην υποδόρια, επεμβαίνουμε κυρίως με την λιποαναρρόφηση , γι΄ αυτό και η τελευταία δεν είναι η λύση στην κυτταρίτιδα. Μόνο αν συνδυαστεί με άλλες θεραπείες βοηθάει για να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Από τι εμφανίζεται

► Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας δημιουργίας της κυτταρίτιδας. Όμως σε αντίθεση με άλλα στοιχεία που είναι δυνατό να κληρονομήσουμε και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε, όπως για παράδειγμα το χρώμα των μαλλιών μας, η κυτταρίτιδα μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.
► Η ανεπαρκής ημερήσια πρόσληψη νερού. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Η επαρκής ποσότητα υπολογίζεται στα 7 ποτήρια καθημερινά.
► Οι μεγάλης διάρκειας στερητικές δίαιτες . Διατροφικές συνήθειες φτωχές σε θρεπτικά συστατικά συμβάλλουν στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας καθώς οι τοξίνες που παράγονται παγιδεύονται στους λιπώδεις ιστούς. Αντίθετα μάλιστα με όσα υποστηρίζονται , ότι οι δίαιτες αστραπή καταπολεμούν την κυτταρίτιδα, στην πραγματικότητα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισής της. Τα κορεσμένα λίπη είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό κυτταρίτιδας καθώς μπλοκάρουν τις αρτηρίες αποτρέποντας την απομάκρυνση των τοξινών και των περιττωμάτων του οργανισμού.
► Η ένταση και το στρες μπορούν να προκαλέσουν πόνο στους μυς αλλά και να συμβάλλουν στην δημιουργία της κυτταρίτιδας. Το άγχος επίσης μπλοκάρει τους ιστούς εμποδίζοντας την αποβολή των περιττωμάτων.
► Το κάπνισμα δεν έχει αρνητικές επιδράσεις μόνο στην επιδερμίδα και στα πνευμόνια αλλά και στο δέρμα καθώς το αδυνατίζει. Επιπλέον, καταστρέφει τους συνδετικούς ιστούς κάτι που προκαλεί τα λακκάκια, κύριο χαρακτηριστικό της κυτταρίτιδας.
► Μία φαρμακευτική αγωγή μπορεί να διαταράξει την εντερική λειτουργία του οργανισμού με τις παραπάνω συνέπειες. Διαιτητικά, διουρητικά ή χάπια κατά της αϋπνίας οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στο σχηματισμό της κυτταρίτιδας. Τα αντισυλληπτικά επίσης αυξάνουν την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα διαστέλλουν τα λιπώδη κύτταρα που οδηγούν σε κατακράτηση του νερού. Αυτό σημαίνει τη μη αποβολή τοξινών και άρα τη δημιουργία της κυτταρίτιδας.
► Η έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή συμβάλλουν στη δημιουργία της κυτταρίτιδας. Η άσκηση βελτιώνει τον τόνο των μυών , την κυκλοφορία του αίματος και πάνω απ΄όλα βοηθάει στη διάσπαση των «μπλοκαρισμένων» ιστών.
► Η κακή φλεβική και λεμφική κυκλοφορία.
► Οι ανωμαλίες στη λειτουργία του ήπατος.
► Η δυσκοιλιότητα....

ΕΠΕΤΑΙ Κ ΣΥΝΕΧΕΙΑ......ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ!!!!