
Υλικά για 12 άτοµα
1 κιλό φρέσκα µύδια
1 κιλό γαρίδες Νο 1 ή 2
8 πράσινες πιπεριές κέρατο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ξερό κρεµµύδι
20 ντοµατίνια
2 σφηνάκια τσίπουρο
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 µατσάκι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
1 κουτ. της σούπας βασιλικό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Καθαρίζετε και ξεπλένετε τα µύδια. Καθαρίζετε τα κελύφη από τις γαρίδες χωρίς να αφαιρέσετε τα κεφάλια τους. Ψιλοκόβετε το κρεµµύδι και το σκόρδο. Σε ένα µεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρετε το κρεµµύδι και το σκόρδο και µόλις πάρουν χρώµα ρίχνετε τα µύδια και το κρασί και τα σκεπάζετε. Τα αφήνετε για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά µέχρι να ανοίξουν. Σε ένα άλλο τηγάνι σοτάρετε τις πιπεριές σε λίγο ελαιόλαδο και όταν αρχίσουν να µαραίνονται ρίχνετε τα ντοµατίνια και το βασιλικό. Αλατίζετε και αφήνετε σε µέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Σοτάρετε ης γαρίδες ξεχωριστά σε λίγο ελαιόλαδο, τις αλατίζετε και τις σβήνετε µε το τσίπουρο. Τις αφήνετε για λίγα λεπτά στη φωτιά µέχρι να µαγειρευτούν,
Σε ένα µεγάλο πυρίµαχο σκεύος ανακατεύετε τις γαρίδες µε τις πιπεριές και τα µύδια, πασπαλίζετε µε το µαϊντανό και σερβίρετε.
Όστρακα με τη φρεσκάδα της θάλασσας
Τα µύδια πρέπει πάντα να µαγειρεύονται ζωντανά, πράγµα που σηµαίνει ότι πρέπει και να αγοραζονται ζωντανά. Ελέγξτε ότι το όστρακο είναι υγρό και γυαλιστερό και ότι το µύδι µυρίζει θάλασσα. Τα µύδια καλλιέργειας συνήθως δεν έχουν «γένι», ενώ τα µύδια από τη θάλασσα το έχουν ακόµη - πρέπει να το αφαιρέσετε πριν τα µαγειρέψετε.Όµως το πιο σηµαντικό είναι να τσεκάρετε αν το όστρακο είναι ερµητικά κλειστό ή αν κλείνει µόλις το χτυπήσετε µε το δάχτυλό σας. Αυτό σηµαίνει ότι τα µύδια είναι ζωντανά, άρα βρώσιµα. Αν είναι ανοιχτά και δεν κλείνουν, µην τα αγοράσετε. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε σπασµένα όστρακα και µύδια που σας φαίνονται πολύ βαριά ή πολύ ελαφριά στο χέρι. Μόλις πάτε σπίτι,αν παρατηρήσετε ότι κάποια όστρακα είναι ανοιχτά ή δεν κλείνουν, πετάξτε τα αµέσως.