MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΩΤΙΤΙΣ-ΕΡΩΤΙΤΙΔΑ!!! ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......


Νευρολογικές διαταραχές: Αδικαιολόγητη ανησυχία, υπερένταση, μυϊκός τρόμος, σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης (οξεία διαβασματική ανεπάρκεια), απώλεια μνήμης (άνοια κυμαινόμενης βαρύτητας) και μειωμένη αντιληπτικότητα, εκδηλώσεις που πιθανότατα ερμηνεύονται από τη μετατόπιση της αιματικής κυκλοφορίας προς την πύελο, η οποία περιορίζει την οξυγόνωση του εγκεφάλου και η οποία επιδεινώνεται από τις διαταραχές του αναπνευστικού, που προαναφέρθηκαν και που συμβάλλουν στην πλημμελή παροχή Ο2. Ειδικότερα, όσον αφορά στην άνοια, οι ασθενείς φεύγουν, ξεχνώντας διαρκώς παντός φύσεως προσωπικά αντικείμενα, όπως κλειδιά, γυαλιά, κινητό τηλέφωνο κ.ά. Επίσης, εμφανίζουν έκπτωση ακουστικής οξύτητας και οπτικής ικανότητας. Τείνουν να μην προσέχουν τους περαστικούς, δέντρα και κολώνες με πλείστα όσα δυσάρεστα επακόλουθα (τραυματισμοί, πτώσεις, μώλωπες, βρίσιμο...).

Ψυχοκοινωνικές διαταραχές: Υπερεκτίμηση δυνάμεων (βλ. “Αν είσαι πλάι μου μπορώ, τον κόσμο να νικήσω, να μην εγκαταλείψω...”), διαρκής ανεξήγητη ευδιαθεσία και αισιοδοξία, διαρκές, χωρίς αιτία χαμόγελο, απλανές βλέμμα που κατευθύνεται στο άπειρο (βλ. “...Ο φίλος μου εγκρίνιαζε: Ρε Χάρη σου μιλάω!”), μοναχικό περπάτημα με σκυφτό κεφάλι και τρίκλισμα (περιγραφόμενα με τον όρο “ερωτική μέθη”). Επίσης, εκδηλώνονται αιφνίδιες και αναίτιες, εναλλασσόμενες μεταπτώσεις χαράς-θλίψης (μανιοκαταθλιπτικές εκδηλώσεις), μεταπτώσεις όρεξης-ανορεξίας, ενώ κατά περιπτώσεις και φαινόμενα παλιμπαιδισμού. Επιπλέον, παρατηρείται σε ιδιαίτερα βεβαρυμένες περιπτώσεις ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τάσεις εξάρτησης από το αντικείμενο του πόθου (“Ήρθα κι απόψε, στα σκαλοπάτια σου”), ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις “λατρείας” των πραγμάτων ή καταστάσεων που συνδέονταν στο μυαλό του ασθενούς με το πρόσωπο αυτό (Βλ. “Όλα σε θυμίζουν, απλά κι αγαπημένα, πράγματα δικά σου, καθημερινά”).

Από τον ιό επηρεάζεται και το Μεταιχμιακό Σύστημα του ΚΝΣ, ιδιαίτερα δε ο Δικτυωτός Σχηματισμός, με τις εξής συνέπειες: Οι ασθενείς έχουν παραισθήσεις και μια αδικαιολόγητη εντύπωση ότι όλα είναι ρόδινα. Επιπλέον, ονειροπολούν (στον ύπνο και στον ξύπνιο τους...). Τα όνειρα κατά τις μαρτυρίες των ίδιων των ασθενών είναι ποικίλης ύλης, με τα “πονηρά” όνειρα να κατέχουν την κορυφαία θέση στη θεματολογία.
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της προσβολής του νευρικού συστήματος από τη νόσο, οι ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές στον κύκλο ύπνου-διέγερσης: Στριφογυρνούν επί ώρες στο κρεβάτι τους μέχρι να κατορθώσουν να αποκοιμηθούν (βλέπε “Πάλι στη σκέψη της τρελής με βρήκε τ’ άστρο της αυγής ξενυχτισμένο...”), ενώ το πρωί εμφανίζουν δυσχέρεια στην αφύπνιση.

Ουροποιητικό: Αυξημένος ρυθμός σπειραματικής διήθησης και συχνουρία. Πέραν των ανωτέρω καταγράφονται οι εξής γενικευμένες διαταραχές: Συνεπεία της κεντρικής συλλογής αίματος παρατηρείται έντονη πυρεξία (“Στη ζωή μου καθεμία, καθεμία γνωριμία, μια καινούρια τρικυμία κι ένας άλλος πυρετός...”), πάγωμα των άκρων, έντονη εφίδρωση, ενώ η συλλογή αίματος στην πύελο επιφέρει ενίοτε “οίδημα” της περιοχής.

Όταν δε έρχονται σε οπτική επαφή με το αντικείμενο του πόθου παρουσιάζουν έξαρση της ανησυχίας, της δυσλεξίας, της εφίδρωσης και του μυϊκού τρόμου (“..Σε μια στιγμή το βλέμμα της πλανήθηκε στο χώρο κι απάνω μου σταμάτησε σαν κάτι να ζητούσε, ταράχτηκα και σκέφτηκα: Θεέ μου εμένανε κοιτάει...”). Επίσης, εξαιτίας της υπερδιέγερσης και της παροξυσμικής νυχτερινής δύσπνοιας οι ασθενείς παρουσιάζουν αϋπνίες, συχνούς αναστεναγμούς, λυγμούς και ξεφυσήματα. Οι πλείστοι των ασθενών παρουσιάζουν έντονη εξάρτηση από το κινητό τους τηλέφωνο, που δεν το αφήνουν στιγμή από τα χέρια τους, ενώ κάθε 2 δευτερόλεπτα κοιτούν αν έχουν κλήση ή γραπτό μήνυμα... Σε αρκετούς δε ασθενείς καταγράφηκαν εκτός των άλλων, ποιητικές και φιλοσοφικές τάσεις (“...κάτι στιχάκια σαλεμένων εραστών”.) Συχνό και ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμπτωμα των νοσούντων είναι η πλήρης και πεισματική άρνηση ότι εκδηλώνουν οποιοδήποτε από τα ανωτέρω παθολογικά χαρακτηριστικά της νόσου. Οι ασθενείς έχουν με άλλα λόγια πλήρη άγνοια για τη νόσο τους (νοσοαγνωσία), οπότε και τους αποδίδεται ο χαρακτηρισμός “κατά φαντασίαν υγιείς”.

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ Κ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΕΜΑ!!!!