MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

TO CRETAQUARIUM -ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Κ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ!!!



Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium - Γενικά

Το Ενυδρείο Κρήτης CretAquarium ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 2005 και πρόσφατα ολοκλήρωσε μια εκτεταμένη ανανέωση προσθέτοντας νέα ενυδρεία, είδη, εκπαιδευτικά προγράμματα και καινοτόμες υπηρεσίες. Ανήκοντας στην οικογένεια των μεγάλων Ευρωπαϊκών ενυδρείων το CretAquarium παρέχει την ευκαιρία στους επισκέπτες του για μια μοναδική «κατάδυση» στον υπέροχο θαλάσσιο κόσμο της Μεσογείου. Από τους μεγάλους θηρευτές καρχαρίες μέχρι τους μικροσκοπικούς ιππόκαμπους και τη φαντασμαγορία των μεδουσών, η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής αναδεικνύεται με φόντο υποθαλάσσια τοπία της Κρητικής θάλασσας, όπως τα βράχια των Ματάλων (Νότια Κρήτη) και το βυθό του Βάι (Νοτιοανατολική Κρήτη).


Περιήγηση στη διαδρομή με τα ενυδρεία:

Η σκηνογραφία της Μεσογείου ξετυλίγεται σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών που κυμαίνονται από 125 ως 900.000 λίτρα και με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρα θαλασσινού νερού, δημιουργώντας 100 διαφορετικά σημεία παρατήρησης για 2500 περίπου Μεσογειακούς και τροπικούς οργανισμούς. Ο επισκέπτης που επιθυμεί να περιεργαστεί το σύνολο των οργανισμών και των εκθεμάτων θα πρέπει να αφιερώσει περίπου 2 ώρες.

Στη διαδρομή με τα ενυδρεία, σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα και πρωτοποριακές διαδραστικές εφαρμογές, όπως info-points με οθόνες αφής, προβολές από video projectors, παρατηρήσεις μικροσκοπικών ειδών σε μικροσκόπια και στερεοσκόπια, παρατηρήσεις του εσωτερικού των ενυδρείων με περισκόπιο βαθυσκάφους συμπληρώνουν τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη, ενισχύουν την πληροφόρηση και υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για τη δομή και τη λειτουργία του μεσογειακού θαλάσσιου οικοσυστήματος.


Ξενάγηση:

Στο Ενυδρείο διατίθεται σύστημα ατομικής και ομαδικής Ακουστικής Ξενάγησης σε 9 γλώσσες. Μικρές συσκευές χειρός που λειτουργούν απλά όπως το τηλέφωνο, δίνουν σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα να εμπλουτίσει την επίσκεψή του με πολυάριθμες εξηγήσεις, σχόλια και εκλαϊκευμένες πληροφορίες, τις οποίες ακούει στο δικό του ρυθμό και σύμφωνα με τις προτιμήσεις του, πληκτρολογώντας απλά το νούμερο της δεξαμενής. Μετά από συνεννόηση η ξενάγηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με προσωπικό ξεναγό στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Επιπλέον, μετά από έγκαιρο αίτημα μπορεί να διατίθεται προσωπικός ξεναγός και σε περισσότερες γλώσσες.

Εκδηλώσεις-Δραστηριότητες:

Oι χώροι του ενυδρείου, με το μοναδικό τους περιβάλλον διατίθενται για την διοργάνωση διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους. Μια ιδιαίτερη αίθουσα με φόντο ένα φαντασμαγορικό ενυδρείο και εξοπλισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα, χωρητικότητας 130 ατόμων, προσφέρεται για τη διοργάνωση συνεδρίων, συνεδριάσεων, εκθέσεων, ομιλιών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Καθημερινά, και κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του ενυδρείου, στην αίθουσα προβάλλονται ντοκιμαντέρ σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα. Επίσης, εδώ μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης μια πρωτοποριακή παραγωγή του Ενυδρείου, την ταινία «Ο Καραγκιόζης, η Γοργόνα και το μήνυμα της Γης», μια απόδοση με animation της παραδοσιακής τεχνοτροπίας του Θεάτρου Σκιών.


Μετά την επίσκεψη:

Στο χώρο του Ενυδρείου λειτουργεί Snack bar, Cafe και εστιατόριο, καθώς επίσης και το κατάστημα Αqua Shop, που διαθέτει αναμνηστικά, επιμορφωτικά και έξυπνα δώρα εμπνευσμένα από τον κόσμο της θάλασσας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Μια εκτεταμένη αμμώδης παραλία κολύμβησης βρίσκεται μπροστά από το Ενυδρείο, ενώ πολλές άλλες στην ανατολική κατεύθυνση.


Χρήσιμες πληροφορίες


Τοποθεσία:

Το κτιριακό συγκρότημα του Ενυδρείου CretAquarium βρίσκεται στις Γούρνες, σε απόσταση 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, ενώ η απόσταση από το Μινωικό Παλάτι της Κνωσού είναι 20 χλμ. Τα διεθνώς καταξιωμένα τουριστικά / παραθεριστικά κέντρα της Κρήτης – Χερσόνησος, Μάλια, Σταλίδα, Ελούντα, Γούβες, κ.λπ. - βρίσκονται σε μικρή χρονοαπόσταση.

Ευχαριστίες:
Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους του «CretAquarium» για τις πληροφορίες και την ευγενική παραχώρηση των έξτρα φωτογραφιών (φωτογραφικό υλικό: Στεφανος Ραπανης) για τη χρήση τους στο παρόν άρθρο.

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΕΚΕΙ!!!