MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΩΤΙΤΙΣ-ΕΡΩΤΙΤΙΔΑ!!! ΣΥΝΕΧΕΙΑ.......


ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΕΥΡΗΜΑΤΑ:

Κατά την κλινική εξέταση ευρίσκονται τα παρακάτω παθογνωμονικά σημεία:

- Λήψη ιστορικού: Κατά τη συζήτηση με τον ασθενή αποκαλύπτονται τα εκτεταμένα νευροψυχολογικά προβλήματα που περιγράφηκαν παραπάνω.

- Επισκόπηση: Οι ασθενείς εμφανίζουν καταβεβλημένη και χλωμή όψη, καθώς και κοκκινισμένα μάτια, συνεπεία των διαταραχών του ύπνου που αναφέρθηκαν.

- Ακρόαση: Κατά την ακρόαση του θώρακος γίνονται αντιληπτά η ταχυκαρδία υπό μορφήν πεταρίσματος της καρδιάς (διαλείποντες πτερυγισμοί που εκλύονται κατά την οπτική ή άλλης φύσης επαφή με το αντικείμενο του πόθου και οι οποίοι αυτοϊώνται, δημιουργώντας χαρακτηριστική ΗΚΓραφική εικόνα), καθώς και η ταχύπνοια και η δύσπνοια.

- Ψηλάφηση: Κατά την ψηλάφηση ο εξεταστής παρατηρεί έντονο και ταχύ σφυγμό, περιφερική υποθερμία, αυξημένη κεντρική θερμοκρασία και εφίδρωση, καθώς και μειωμένα και διαταραγμένα αντανακλαστικά.

- Υποβάλλοντας τους ασθενείς σε ΗλεκτροΕγκεφαλοΓράφημα (ΗΕΓ) παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού κατά τα διαστήματα του REM ύπνου, που δικαιολογεί τα πολλά όνειρα. Συχνά οι ασθενείς παραμιλούν καθώς βιώνουν τα όνειρα αυτά.

- Κατά το βιοχημικό έλεγχο του αίματος εντοπίζονται αυξημένα επίπεδα ενδορφινών και άλλων ενδογενών οπιοειδών, που εξηγούν πιθανώς την διαρκή ευθυμία, καθώς και υψηλά επίπεδα φυλετικών ορμονών, που δικαιολογούν τη γενικευμένη διεγερτική συμπεριφορά και το “οίδημα” της πυελικής περιοχής. Τέλος, κατά τη μικροσκόπηση δείγματος αίματος παρατηρείται διαταραγμένο το σχήμα των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία από αμφίκοιλοι δίσκοι μετατρέπονται σε καρδιόμορφα κύτταρα.



ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ:

ερωτίτιδα

Η Ερωτίτις παρουσιάζει, όπως προαναφέρθηκε, μεγάλη κλινική ετερογένεια, καθιστώντας δύσκολη τη σαφή σταδιοποίηση της νόσου. Ωστόσο, τα παθογνωμονικά χαρακτηριστικά που περιγράφηκαν στην παράγραφο της κλινικής εικόνας, κινούν εύκολα τη διαφοροδιαγνωστική σκέψη του έμπειρου κλινικού ιατρού στη νόσο (όπως λέει και το ρητό: “Ο βήχας κι ο Έρωτας δεν κρύβονται”!). Κλειδί για τη διάγνωση είναι η λεπτομερής λήψη του ιστορικού και η ενδελεχής κλινική εξέταση.


ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ:

Ο ιός της ερωτίτιδας παρουσιάζει παγκόσμια διασπορά, με σταθερή τάση αύξησης των κρουσμάτων και ταχεία εξάπλωση. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τις έρευνες γύρω από τη φύση του ιού δεν κατόρθωσαν να ανακαλύψουν τον τρόπο διάδοσής του, αλλά εικάζεται ότι χρησιμοποιεί τον αέρα για να απλώνει τα θανατηφόρα δίκτυα του (“Love is in the air”), ενώ σημαντική θέση στη διασπορά του φαίνεται να έχει η ανθρώπινη επαφή. Το βέβαιον είναι, όμως, ότι ο ιός έχει υψηλό βαθμό μολυσματικότητας.

Όσον αφορά την κατανομή της ασθένειας στα δύο φύλα η έρευνα κατέδειξε ότι ο “φτερωτός” ιός δεν κάνει διακρίσεις ,ωστόσο παρατηρείται στα θήλεα εντονότερη εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το σύνδρομο προσβάλλει ως επί το πλείστον νεαρά άτομα, με ομάδα υψηλού κινδύνου τους έχοντες ηλικία μεταξύ 15 και 35 ετών. Πρόκειται κατά βάσιν, για παιδική-νεανική ασθένεια. Ωστόσο, δε λείπουν τα κρούσματα σε γηραιότερους και παντρεμένους, τους κατά κόσμον “γερομπισμπίκιδες”, ευτυχώς όμως σε περιορισμένο αριθμό!

Επίσης, από την επεξεργασία των κλινικών περιστατικών που μελετήθηκαν, προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με ιστορικό παλαιότερης προσβολής από τον ιό παρουσιάζουν μεγαλύτερη επιρρέπεια σε νέα επιμόλυνση, καθώς και σε υποτροπή. Όσες δε περισσότερες ήταν οι φορές που οι ασθενείς είχαν προσβληθεί κατά το παρελθόν, τόσο πιο ευάλωτοι ήσαν στην επαναπροσβολή, εκδηλώνοντας ωστόσο ηπιότερη συμπτωματολογία. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει για την κλινική βαρύτητα η ηλικία κατά την οποία ο ασθενής νοσεί για πρώτη φορά από τον ιό. Έτσι, όσοι πρωτομολύνθηκαν σε μικρή ηλικία, πέρασαν ηπιότερη μορφή της νόσου, ενώ όσοι πρωτοεμφάνισαν συμπτώματα σε μεγαλύτερη ηλικία, είχαν βαρυτάτη κλινική πορεία. Όπως λοιπόν ισχύει για κάθε παιδική ασθένεια, όσο μικρότερος νοσήσει κανείς, τόσο πιο ελαφρά κι ανώδυνα την περνά!

Η ερωτίτις παρουσιάζει άνιση κατανομή συχνότητας κρουσμάτων κατά τη διάρκεια του έτους. Ειδικότερα, η επιδημία του ιού παρουσιάζει σαφή έξαρση κατά τους εαρινούς μήνες (“φουσκοδεντριές”) (“...Ετίναζε την ανθισμένη αμυγδαλιά”) με έκκεντρη κορυφή κρουσμάτων (peak) στην περίοδο περί την 14η Φεβρουαρίου, οπότε και εκδηλώνεται πρόσθετη συμπτωματολογία: Οι ασθενείς εμφανίζουν αυξημένη καταναλωτική μανία με ιδιαίτερη προτίμηση σε δώρα, κοσμήματα, σοκολατοειδή και άνθη. Αυξημένη είναι η μολυσματικότητα και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα συμπτώματα που περιγράφηκαν παρουσιάζουν διακυμάνσεις που ακολουθούν τις εναλλαγές των κλιματικών συνθηκών (καλοκαιρίας-συννεφιάς, βροχοπτώσεων) κατά το πρότυπο: “ Συννεφιασμένη Κυριακή, μοιάζεις με την καρδιά μου...”

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΘΕΜΑ.......!!!