Κοτόπουλο βραστό σούπα

Είχα αντιρρήσεις για την χρησιμότητα αυτής της συνταγής μέχρι που, συζητώντας προχτές με κάποια νέα παιδιά, άκουσα να με ρωτάνε πως γίνεται το βραστό κοτόπουλο !!!

Κατάλαβα λοιπόν ότι κακώς θεωρούσα δεδομένο ότι όλοι ξέρουν πως μαγειρεύεται κάτι τόσο απλό...

Παίρνουμε λοιπόν ένα κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή αν προτιμάμε μόνο 3-4 μπούτια.
Αν έχει τριχούλες τις καψαλίζουμε στο γκαζάκι ή με ένα αναπτήρα και το πλένουμε καλά.
Το βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει, αλάτι και 1 κρεμμύδι ολόκληρο. Το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσει να δημιουργείται αφρός τον αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τον πετάμε.

Αφήνουμε να βράσει τουλάχιστον μισή ώρα. Αν το κοτόπουλο είναι χωριάτικο υπολογίζουμε μιά ώρα βράσιμο πριν ρίξουμε τις πατάτες.
Καθαρίζουμε 4-5 πατατες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα ολόκληρες προσθέτοντας λίγο αλάτι ακόμα.
Οταν βράσουν και οι πατάτες, σε μισή ώρα περίπου, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και βγάζουμε κοτόπουλο και πατάτες σε πιατέλα. Πετάμε το κρεμμύδι.

Σουρώνουμε το ζουμί και ρίχνουμε ρύζι, βράζοντας σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου.
Σερβίρεται με μπόλικο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Αν δείτε ότι το κοτόπουλο είναι εντελώς άπαχο μπορείτε στο βράσιμο να προσθέσετε μιά κουταλιά βούτυρο. Επίσης αν θέλετε μπορείτε μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο να προσθέσετε 2-3 καρότα.
Αν προτιμάτε την σούπα πιο πηχτή και πλούσια σε γεύση προσθέστε αυγολέμονο!
Δηλαδή μόλις βράσει το ρύζι και σβήσετε τη φωτιά, χτυπήστε ένα αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, προσθέστε λίγο-λίγο 5-6 κουταλιές ζουμί από το φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό.
Κατόπιν ρίξτε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, κουνήστε καλά να πάει παντού και σερβίρετε καυτή...
Θυμηθείτε πάντα να πλένετε καλά και να απολυμαίνετε τις επιφάνεις που έχει ακουμπήσει το ωμό κοτόπουλο...