Η επίδραση της διατροφής στην αναιμία | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Eυγενία Ηλιάδου, Διατροφολόγος- Κλινικός διαιτολόγος, State Registered Dietitian, Msc -Μέλος του Eλληνικού Ινστιτούτου Διατροφής | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Στατιστικές έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη σιδήρου αποτελεί την πιο συχνή μορφή ανεπάρκειας μικροστοιχείων, στον κόσμο. Και αυτό όχι άδικα αν αναλογιστούμε ότι τα άτομα που έχουν έλλειψη σιδήρου ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Ο σίδηρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο του οποίου ο κύριος ρόλος είναι να δεσμεύει το οξυγόνο στο αίμα (αιμοσφαιρίνη) και στους μύες (μυοσφαιρίνη). Έτσι, βοηθάει στην ομαλότερη λειτουργία του οργανισμού και το καθιστά ένα από σημαντικότερα συστατικά στοιχεία του οργανισμού. Έλλειψη σιδήρου προκαλείται όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα σιδήρου να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού κατά την ανάπτυξη, για να καλύψει τα ελλείμματα που προκαλούνται από την έμμηνο ρύση, τις εκκρίσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, του δέρματος και των ουρών. Ποιά είναι τα συμπτώματα; Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας. Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα, όπως επίσης τα παιδιά μειωμένη ικανότητα μάθησης και αυτοσυγκέντρωσης. Επειδή όμως, τα αίτια των παραπάνω συμπτωμάτων είναι πολλά, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί το άτομο να υποβάλλεται σε εξετάσεις αίματος προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι τα παραπάνω συμπτώματα προκαλούνται από την έλλειψη σιδήρου. Τι να κάνω εάν έχω χαμηλό σίδηρο; Εάν έχετε έλλειψη σιδήρου, ο γιατρός θα σας χορηγήσει είτε συμπληρώματα σιδήρου, είτε θα σας προτείνει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό επιστήμονα-όπως είναι ο κλινικός διαιτολόγος για να καλύψει τις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο. Παίζει ρόλο η διατροφή μου; Καταλυτικό ρόλο παίζει η διατροφή, αφού ο σίδηρος υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία τροφών. Σημαντικός παράγοντας, όμως, στην επιλογή τροφών που περιέχουν σίδηρο είναι να περιέχουν την εύκολα απορροφήσιμη μορφή του. Και αυτό διότι, ενώ σίδηρος υπάρχει στις ζωικές (όπως το κόκκινο κρέας), αλλά και τις φυτικές τροφές (όπως τα λαχανικά), δεν απορροφάται το ίδιο καλά και από τις δύο κατηγορίες. Η απορροφητικότητά του λοιπόν, εξαρτάται μερικώς από τη μορφή στην οποία βρίσκεται. Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου; Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το συκώτι, τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, στα οποία ο σίδηρος βρίσκεται στην άμεσα απορροφήσιμη μορφή του. Σημαντικές ποσότητες σιδήρου επίσης βρίσκονται σε προϊόντα φυτικής προελεύσεως, όπως είναι:
Πώς μπορώ να πετύχω τη μέγιστη απορροφητικότητα σιδήρου από τον οργανισμό μου; Η απορροφητικότητά του σιδήρου εξαρτάται από την συνύπαρξη ορισμένων τροφών στη διατροφή μας. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα παραπάνω προϊόντα φυτικής προελεύσεως πλούσια σε σίδηρο, συνδυασμένα με ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη C όπως:
Πότε μειώνεται -στην διατροφική διαδικασία- η απορροφητικότητα σιδήρου;
Πόσο σίδηρο πρέπει να προσλαμβάνω από τη διατροφή μου; Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) διαφέρει, ανάλογα με το φύλλο, την ηλικία και το στάδιο ζωής (εγκυμοσύνη).
Πώς μπορώ να υπολογίσω την ημερήσια πρόσληψη σε σίδηρο από τις τροφές που καταναλώνω; Oι παρακάτω πίνακες θα σας βοηθήσουν, αρκεί να μετρήσετε προσεκτικά τις ποσότητες που καταναλώνετε: Ζωικές Πηγές
|