MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΜΗΛΟΠΙΤΑ!!!!



Υλικά που θα απαιτούνται για τούτο το μηλό-κεκο
  • 1/2 βούτυρο τύπου Βιτάμ
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 4 μήλα μεγαλούτσικα
  • 4 αυγά (χωριστά κρόκους από ασπράδια)
  • μισό πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
  • χυμός ενός μεγάλου πορτοκαλιού (του ίδιου που θα ξύσετε, και ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική
  • κανέλλα σκόνη
  • 3-4 κουταλιές μαρμελάδα βερίκκοκο ή πορτοκάλι
  • καβουρδισμένο & ψιλοκομμένο αμύγδαλο ή φουντούκι
  • ελάχιστο αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη και πάλι κανέλα.
Σε ένα ταψάκι στρογγυλό ή άλλη φόρμα, βάζουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο που στην ουσία προθερμένουμει στους 180 βαθμούς και το αφήνουμε να λιώσει.
Στο ενδιάμεσο κόβουμε τα μήλα σε μισοφέγγαρα αφού τα έχουμε πλύνει και καθαρίσει.
Όταν λιώσει το βούτυρο τοποθετούμε τα μήλα σε μια στρώση πάνω από το βούτυρο, σκεπάζοντας όλη την επιφάνεια της φόρμας ή ταψιού. Πασπαλίζουμε με κανέλα, προσθέτουμε την μαρμελάδα με μικρές κουταλιές σε διάφορα σημεία και από πάνω πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο αμύγδαλο ή φουντούκι.
Σε βαθύ μπολ έχουμε βάλει τους κρόκους με την ζάχαρη, το ξύσμα και την βανίλια.
Χτυπάμε καλά μέχρι ν’ ασπρίσει το μείγμα, ενώ σταδιακά ρίχνουμε και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια, μαζί με λίγο αλάτι και λίγη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε μια ωραία αφράτη μαρέγκα, προτιμήστε βεβαίως να χτυπήσετε πρώτα την μαρέγκα και μετά τους κρόκους – αφενός γιατί θα είναι πιο καθαρό το μιξεράκι αρχικά και αφετέρου έχω δει ότι η μαρέγκα αν μείνει 3-4 λεπτά αφού χτυπηθεί, γίνεται πιο σταθερή.
Τώρα σαν καλό-νοικοκυράδες ενώνουμε τα δύο μείγματα και στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, γυρίζοντάς το μια σπάτουλα πλαστική ή ξύλινη και με μαλακές κινήσεις πάντα προς μια κατεύθυνση για να μην χαλάσουμε τον αέρα της μαρέγκας.
Στην συνέχεια απλώνουμε τον 2/3 του χυλού μας πάνω από τα μήλα.
Προσθέτουμε ξανά μήλα (γιατί είναι αρκετά και για μια δεύτερη μικρή δόση) και στην συνέχεια τον υπόλοιπο χυλό. Τέλος ισώνουμε με τη σπάτουλα έτσι ώστε να πάει παντού το μείγμα μέσα στο ταψί μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 180 βαθμούς). Είναι έτοιμο σε περίπου 40 λεπτά (ανάλογα πάντα με τον φούρνο). Πριν το βγάλετε, κάντε το τεστ με το σουβλάκι ή το μαχαίρι.
Αφήνουμε το μηλό-κεκο να κρυώσει ή να χλιάνει και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα και απολαμβάνουμε!!!!!