MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΚΑΡΑΜΕΛΑ!!!!

Η αγαπημένη γεύση των παιδικών μας χρόνιων (και όχι μόνο)!
Πολλές φορές την χρησιμοποιούμε στα γλυκά μας. Για να φτιάξουμε καραμέλα υπάρχουν δυο τρόποι:
Η «ξηρή» μέθοδος είναι να βάλουμε την ζάχαρη στο τηγάνι (με όσο το δυνατόν πιο βαρύ πάτο) και να το ζεστάνουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και να περιμένουμε να λιώσει και να γίνει καραμέλα. Δεν ανακατεύουμε την καραμέλα πριν να λιώσει εντελώς. Αν χρειαστεί μπορούμε να κουνήσουμε το τηγάνι. Αυτή η μέθοδος χρειάζεται μεγάλη προσοχή, γιατί, η ζάχαρη μπορεί να λιώσει διαφορετικά μέσα στο τηγάνι και να αρχίσει να καίγεται σε κάποια μεριά και να χαλάσει, να γίνει πικρή!
Η δεύτερη μέθοδος είναι «υγρή». Διαλύουμε την ζάχαρη σε κάποιο υγρό, όπως νερό ή λεμόνι ή γάλα. Αλλά η αναλογία υγρού στο διάλυμα είναι πολύ μικρή. Ανακατεύουμε ελαφρά και απλώνουμε την ζάχαρη στο τηγάνι. Βάζουμε σε ένα βαρύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σταματάμε να ανακατεύουμε. Το υγρό, σταδιακά εξατμίζεται και η ζάχαρη γίνεται καραμέλα πιο εύκολα. Μην ανακατώστε αφότου αρχίσει να βράζει. Για να δείτε αν η καραμέλα είναι εντάξει ή για να ελέγξετε την θερμοκρασία βγάλτε το τηγάνι από την φωτιά και γυρίστε γύρω- γύρω. Μόλις αρχίσει η καραμέλα να παίρνει χρώμα χαμηλώνουμε την φωτιά. Η καραμέλα είναι έτοιμη, όταν το χρώμα της είναι χρυσό καφετί. Μη ρίξετε ποτέ νερό μέσα στην καραμέλα την ώρα που λιώνει. Θα την καταστρέψετε. Προσοχή, επειδή η θερμοκρασία στην οποία λιώνει η ζάχαρη είναι πάνω από 180ο C, καίει υπερβολικά!
Την καραμέλα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε με χίλιους δυο τρόπους. Αναφέρω ενδεικτικά:
Είναι απαραίτητη για την σως στην κρέμα καραμελέ.
Την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε γλυκά διακοσμημένα με καραμέλα. Την απλώνουμε, σε λεπτό στρώμα, πάνω σε λαδόκολλα, την αφήνουμε να σταθεροποιηθεί και να πάρει θερμοκρασία περιβάλλοντος. Σπάμε σε γουδί το φύλλο της καραμέλας και χρησιμοποιούμε τα κομμάτια καραμέλας (μικρά ή μεγάλα σύμφωνα με την αισθητική μας) για να διακοσμήσουμε γλυκά ή τούρτες. Ή απλώνουμε την ρευστή καραμέλα με σχέδιο πάνω σε λαδόκολλα και όταν σταθεροποιηθεί η καραμέλα την χρησιμοποιούμε ολόκληρο το κομμάτι για να διακοσμήσουμε παγωτά, γλυκά.
Φτιάχνουμε καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. Ρίχνουμε μέσα καβουρδισμένους ξερούς καρπούς στην ρευστή καραμέλα. Απλώνουμε το μείγμα καραμέλας-καρπών σε λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
Φτιάχνουμε butterscotch Sauce ανακατεύοντας καραμέλα με κρέμα γάλακτος, ζεστή και βούτυρο.
Φτιάχνουμε σιρόπι καραμέλας: καραμελώνουμε δύο κουταλιές ζάχαρης και αφού κρυώσει αρκετά, το διαλύουμε σε ένα κουταλάκι ζεστό νερό.
Καραμελώνουμε φρούτα (μήλα, ροδάκινα, ανανά κλπ) και φτιάχνουμε τάρτες, Upside Down Cake, αλλά και τα γνωστά μηλαράκια-γλειφιτζούρια.
Φτιάχνουμε Toffees, γλειφιτζούρια κλπ
Σήμερα χρησιμοποίησα καραμέλα για να φτιάξω ένα καλαθάκι-μπολ.Χρησιμοποίησα για φόρμα ένα μεταλλικό μπολ, που το είχα περάσει με σπρέι λαδιού (non stick spray). Έριξα επάνω καραμέλα με κουταλάκι, ώστε να δημιουργηθεί ένα «καλάθι». Το άφησα να κρυώσει η καραμέλα εντελώς και προσεκτικά το ξεφορμάρισα. Γέμισα το καλάθι με φράουλες και να το αποτέλεσμα!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!