MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΟΚΚΟΡΑΣ...ΚΡΑΣΑΤΟΣ!!!

Παραδοσιακός Κόκκορας Κρασάτος

Στα μέρη της καταγωγής μου τα παλιά τα χρόνια, αλλά και σήμερα το φαγητό για τα Χριστούγεννα ήταν το Χοιρινό και ο Κόκκορας Κρασάτος.
Δηλαδή σε τούτη την συνταγή δεν μιλάμε για κάτι εξαιρετικό ή που δεν έχετε ξαναδιαβάσει και γευτεί, αλλά είναι καλό για όσους η γαλοπούλα δεν είναι μέσα στις προτιμήσεις τους, και θέλουν να γευτούν κάτι πιο ελληνικό, να δοκιμάσουν κόκκορα κρασάτο και κοκκινιστό.
Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο κόκορα, περίπου 2,5 κιλά ίσως και κάτι παραπάνω θα βρείτε στον χασάπη σας ή στην κεντρική αγορά, γιατί για αλανιάρη που να ψάχνουμε τώρα!
Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2-3 σκελίδες σκόρδο επίσης ψιλοκομμένες, 1 κουτί ντοματάκι κονκασέ, 2 φλιτζάνια κρασάκι (κόκκινο κατά προτίμηση), αλάτι, πιπέρι , μερικούς κόκους μπαχάρι, ένα ξυλαράκι κανέλλας, 3-4 μοσχοκάρφια (γαρυφαλλάκια δηλαδή) και την μισή φλούδα από ένα πορτοκάλι (από την οποία θα έχετε αφαιρέσει το άσπρο μέρος) και την έχετε κόψει σαν ροδέλα. Τέλος, μια κουταλιά σούπας τοματοπελτέ (για περισσότερο χρώμα) και μια πρέζα ζάχαρη.
Θα πλύνετε και θα καθαρίσετε καλά τον κόκορα, (καλό θα είναι να ζητήσετε από τον χασάπη να σας τον τεμαχίσει, μιας και τα κοκαλάκια του είναι πιο σκληρά από ένα κοτόπουλο). Τον αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίζει. Ρίχνετε το λάδι στην κατσαρόλα και ροδίζετε καλά τον κόκκαρα από όλες τις πλευρές του. Τον αφαιρείτε.
Συνεχίζετε με το τσιγάρισμα του κρεμμυδιού και του σκόρδου, μόλις πάρουν λίγο επιστρέφετε τον κόκκορα στην κατσαρόλα και σβήνετε με το κρασί, συμπληρώνοντας με το ντοματάκι, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχάρια, την κανέλα, τα μοσχοκάρφια, την φλούδα του πορτοκαλιού, τον πελτέ και την πρέζα της ζάχαρης. Συμπληρώνετε με 3 ποτήρια νερό, έτσι ώστε να σκεπαστεί καλά ο κόκκορας και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να τριπιέται ο κοκκορίκος και να έχει δέσει καλά η μυρωδάτη σάλτσας σας. Λίγο πριν τελειώσει τούτη η διαδικασία. Βράζετε τα μακαρόνια σας.
Η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί μακαρόνι χοντρό! Και αρωματισμένο με βουτυράκι γάλακτος καθώς και αυθεντικό κεφαλοτύρι ή μυζήθρα. Μην το τσιγκουνευτείτε, το απαιτούν οι μέρες!
Μπορείτε να τα ρίξετε και μέσα στην σάλτσα μαζί με τον κόκκορα για να πάρουν χρώμα.