Τιραμισού
Υλικά για μια στρογγυλή φόρμα Νο 20:
300 γρ μπισκότα σαβαγιάρ
500 γρ μασκαρπόνε
150 γρ ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ γάλα
2 κουταλιές στιγμιαίος καφές
3 κουταλιές κονιάκ
Λίγο κακάο
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
Σε μεταλλικό μπολ ενώνουμε τους κρόκους με την ζάχαρη και βάζουμε σε μπεν-μαρί ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να κάψει το μίγμα ~ έτσι παστεριώνονται τα αυγά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει καλά και το ενσωματώνουμε με το μασκαρπόνε.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την προσθέτουμε λίγη-λίγη στο μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας ελαφρά.
Βράζουμε για 1 λεπτό το γάλα με τον καφέ, προσθέτουμε και το κονιάκ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βουτάμε ελαφρά τα μπισκότα στο γάλα και τα στρώνουμε σε πυρέξ ή σε επίπεδη φόρμα με έλασμα.
Απλώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα, επαναλαμβάνουμε μια στρώση μπισκότων και στρώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 5 ώρες για να πήξει.
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο κακάο.
Θαυμάσιο γλυκό, συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου!