MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ!!!

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα




Τα πρώτα αυτής της χρονιάς με αμπελόφυλλα... Τα αμπελόφυλλα μου τα προμήθευσε την προήγουμενη μέρα μια καλή φίλη από την κληματαριά της στο χωριό...Ολόφρεσκα, τρυφερά και χωρίς χημικές ουσίες...
Τρελαίνομαι για ντολμαδάκια... σκέτα με ρύζι, χωρίς κιμά, με μπόλικα μυρωδικά και λεμονάκι...

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι:
4-5 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι για γεμιστά
2 κούπες ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
μπόλικος δυόσμος ψιλοκομμένος
2-3 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα περίπου

Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κούπα λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, το σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό και το ρύζι να μισοβράσει.

Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας φροντίζοντας το γυαλιστερό μέρος του φύλλου να είναι απ έξω και στην άκρη βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δύο άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και μετά σαν ρολάκι.
Στον πάτο μιάς μεγάλης κατσαρόλας στρώνουμε 2-3 αμπελόφυλλα και τοποθετούμε επάνω τα ντολμαδάκια με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλατοπίπερο και τους σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό να μισοσκεπαστούν, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.


Κοπιάστε !