MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΣΚΟΥΜΠΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ!!!



Ένα μεζεδάκι πικάντικο με την σαλτσούλα του,το σκορδάκι του...και τα μυρωδικά του!!

Tα υλικά μας
500 gr. σκουμπράκι μικρό
3-4 σκελίδες σκόρδο
2 κοφτές κουταλιές της σούπας πελτέ
1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 φύλλο δάφνης
Μερικές σταγόνες ταμπάσκο
Θυμάρι
Ρίγανη
2 πιπεριές τουρσι καυτερές
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Αλάτι χοντρό
Ελαιόλαδο

Aς δούμε πώς φτιάχνονται
Καθαρίζουμε τα σκουμπράκια,κόβουμε το κεφάλι και καθαρίζουμε το εντεράκι.
Πλένουμε καλά και αφήνουμε να στραγγίσουν.
Απλώνουμε τα ψαράκια με την σειρά σε ένα ταψάκι.
Κόβουμε τα σκόρδα σε φετούλες,προσθέτουμε την ντομάτα διαλυμένη σε 1 ποτήρι νερού μαζί με την ζάχαρη και το ξύδι,το ελαιόλαδο,τα μυρωδικά,το αλοτοπίπερο και τις πιπεριές.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου,μέχρι να σωθούν τα υγρά και να δέσει η σαλτσούλα.
Κρασάκι ή τσιπουράκι...απαραίτητη συνοδεία!

Αρωματικά Ρυζοτρουφάκια με Λευκή Σοκολάτα σε Γλυκιά Σούπα Λωτού με Πορτοκάλι και Κάρδαμο



Ένα διαφορετικό γλυκό σερβίρεται σήμερα...που είχα έμπνευση!
Ελαφρύ,αρωματκό και με πλούσιες γεύσεις!
Μεγάλη έμπνευση ...

για τα ρυζοτρουφάκια
20-25 κομμάτια
150 gr. ρύζι basmati
250 gr. λευκή σοκολάτα
1 1 /2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη λεβάντας
1/2 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
3 κουταλιές της σούπας λικέρ μαστίχα
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
3/4 φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε το ρύζι
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/2 φλυτζάνι καρύδα
Μερικά αποξηραμένα λουλουδάκια λεβάντας
για την σούπα λωτού
4 ώριμους λωτούς
Χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη

Ας δούμε πώς φτιάχνονται
τα ρυζοτρουφάκια
Βράζουμε το ρύζι το στραγγίζουμε και δεν ξεχνάμε να κρατήσουμε 1/2 φλυτζάνι από το νερό που βράσαμε το ρύζι.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος,το νερό,την ζάχαρη,το ξύσμα,το λικέρ,το βούτυρο από το ρύζι να πάρουν 1-2 βράσεις.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα θρυματισμένη,ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει.
Αφήνεται να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αλέθουμε ελαφρά το ρύζι στο multi.
Σε ένα μπώλ ριχνουμε το ρύζι,το μείγμα σοκολάτας και την καρύδα.
Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο 30' λεπτά.
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε μείγμα και πλάθουμε τρουφάκια.
η σούπα λωτού
Πολτοποιούμε την σάρκα του λωτού.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τον λωτό,το πορτοκάλι και την ζάχαρη.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-8 λεπτά περίπου,προσθέτουμε το κάρδαμο.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο λίγη σούπα και τοποθετούμε μέσα 5 ρυζοτρουφάκια.
Πασπαλίζουμε με τα αποξηραμένα λουλουδάκια λεβάντας!
Tips: Άν δεν έχουμε ζάχαρη λεβάντας χρησιμοποιούμε ροδόνερο ή άρωμα βανίλιας.
Τα ρυζοτρουφάκια μπορείτε να τα βάλετε σε χαρτάκι και κατόπιν στο ψυγείο και να τα σερβίρετε χωρίς την σούπα.

ΣΝΙΤΣΕΛ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ!!!



Το αγαπημένο σνίτσελ σερβίρεται με υπέροχη σάλτσα ... εύκολα,γρήγορα και νόστιμα!

Τα υλικά μας
για 6 μερίδες σνίτσελ

6 χοιρινά σνίτσελ
4 αυγά
250 gr. φρυγανιά ή γαλέτα τριμμένη
2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την σάλτσα
400 gr. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαργαρίνη
500 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ας δούμε πώς φτιάχνεται
Η σάλτσα
Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε τα μανιτάρια με το σκόρδο με την μαργαρίνη.
Προσθέτουμε την κρέμα και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε την σάλτσα να δέσει για μερικά λεπτά.
Τα σνίτσελ
Ζητάμε από τον χασάπη χοιρινά σνίτσελ και επίσης να το περάσει από την ειδική μηχανή του σνίτσελ που να "σπάσει" τις ίνες ...έτσι γίνεται πάρα πολύ μαλακό!
Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με αλάτι,σε ένα μεγάλο σκέυος να χωράει το σνίτσελ.
Βουτάμε τα σνίτσελ να καλυφθεί παντού με αυγό.
Τα ακουμπάμε στο χασαπόχαρτο.τα αλατοπιπερώνουμε και από τις 2 πλευρές.
Πασπαλίζουμε με φρυγανια και την πατάμε με το χέρι να "κολλήσει".
Αυτό το κάνουμε και από την άλλη πλευρά.
Τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περίσσευμα της φρυγανιάς.
Βάζουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο να κάψει.
Μόλις κάψει χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και τηγανίζουμε τα σνίτσελ,μέχρι να χρυσίσουν.
Άν χρειαστεί προσθέτουμε ελαιόλαδο ή βουτυράκι κατά την διάρκεια του τηγανίσματος.
Περιχύνουμε το κάθε σνίτσελ με σάλτσα βενετσιάνα και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα ή ρύζι!

ΓΛΩΣΣΕΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΟΥΣΑΜΙ Κ ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΑΡΝΕΖ!!!



Η γλώσσα είναι ένα νόστιμο ψάρι συνήθως φιλέταρισμένο και χωρίς κόκκαλο,γι' αυτό είναι αγαπημένο ψάρι μικρών και μεγάλων!
Σήμερα σερβίρεται με πλούσια σε γεύση και άρωμα μπεαρνέζ!


Τα υλικά μας
για τις γλώσσες
4 φιλέτα γλώσσας
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μαύρο σουσάμι
Αλάτι
Ελαιόλαδο
για την σάλτσα μπεαρνέζ
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας εστραγκόν φρέσκο ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζάνι κρασί λευκό ξηρό
1/2 φλυτζανιού λευκό ξύδι αρωματισμένο με εστραγκόν
2 κρόκους αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
200 gr. βούτυρο καλής ποιότητας
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Ας δούμε πώς φτιάχνονται
οι γλώσσες
Πλένουμε και αφήνουμε τις γώσσες σε τρυπητό τουλάχιστον μία ώρα να στεγνώσουν.
Τις αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με σουσάμι από τις 2 πλευρές.
Τις αλευρώνουμε πολύ καλά.
Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει τηγανίζουμε τις γλώσσες.
η σάλτσα μπεαρνέζ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ξύδι και το κρασί να βράσουν σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία.
Μόλις πάρουν μία βράση προσθέτουμε το εστραγκόν και τα κρεμμυδάκια.
Βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί και να μείνει περίπου 1/2 φλυτζάνι υγρού.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να πάρει χλιαρή θερμοκρασία.
Βάζουμε το μείγμα σε μπέν μαρί και προσθέτουμε τους κρόκους,ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
Μόλις η σάλτσα πήξει ελαφρά,αποσύρουμε από τον μπέν μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Περιχύνουμε τις γλώσσες με την μπεαρνέζ και σερβίρουμε!

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΣΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΟΚΑΤΣΙΑ!!!



Μία διαφορετική πρόταση,χορταστική και πεντανόστιμη!
Σ΄αυτή την συνταγή τα μπιφτέκια ζουμερά και η τραγανή φοκάτσια αποτελούν ένα πλήρες γεύμα!

Τα υλικά μας
για την φοκάτσια(ένα ταψί κουζίνας)
για την ζύμη
300 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 gr. αλεύρι φαρίνα
2 κουταλάκια του γλυκού ξερή μαγιά
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
για την γαρνιτούρα
3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
6-7 μανιτάρια κομμένα σε φέτες
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
για τα μπιφτέκια
500 gr. μοσχαρίσιο κιμά
1 αυγό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικό ψιλοκομμένο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για την γαρνιτούρα και την σάλτσα
Αγγουράκια τουρσί
Βαιλικό φρέσκο
150 gr. φέτα
Λίγο ελαιόλαδο
Πάπρικα γλυκιά

Ας δούμε πώς φτιάχνονται
Φοκάτσια
η ζύμη
Σε ένα μπώλ βάζουμε τα δύο αλεύρια,κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε την μαγιά,το αλάτι,την ζάχαρη,το ελαιόλαδο και το νερό.
Ζυμώνουμε για 5' λεπτά,σκεπάζουμε και τοποθετούμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 45' λεπτά.
Την ξαναζυμώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο 30' λεπτά.
Κατόπιν την ανοίγουμε και την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να ετοιμάσουμε την γαρνιτούρα.
η γαρνιτούρα
Σωτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά εκτός από τα μανιτάρια,προσθέτουμε τα μυρωδικά μέχρι να μαραθούν,αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε την γαρνιτούρα πάνω από την ζύμη.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Πασπαλίζουμε με θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 40-45 λεπτά.
τα μπιφτέκια
Μουλιάζουμε το ψωμί σε αρκετό νερό.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το ψωμί,το οποίο στραγγίζουμε με το χέρι μας.
Θέλουμε τον κιμά μας μαλακό,όσο πιο πολύ τον ζυμώσουμε τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε.
Βάζουμε 30' λεπτά στο ψυγείο.
Ζυμώνουμε μπιφτέκια μετρίου μεγέθους,τα πατάμε με το δάχτυλο στην μέση,για να κρατήσουν το σχήμα τους και τα ψήνουμε στο γκρίλ ή τον φούρνο.
Η συναρμολόγηση
Ετοιμάζουμε την σάλτσα φέτας,βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι την φέτα τριμμένη,το ελαιόλαδο και 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σάλτσα,τέλος προσθέτουμε την πάπρικα.
Κόβουμε την φοκάτσια σε τετράγωνα κομμάτια,ανάλογα με το πόσα άτομα θέλουμε να σερβίρουμε,τοποθετούμε από πάνω 2 μπιφτέκια,περιχύνουμε με σάλτσα φέτας,ροδέλες από το τουρσί και βασιλικό.

CAPRESE......ΙΤΑΛΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ!!!!



Η φρέσκια μοτσαρέλα,η ντομάτα και ο βασιλικός σε μία πανεύκολη και πολύ νόστιμη σαλάτα,η οποία προσφέρεται και σαν ορεκτικό με καταγωγή Ιταλική και συγκεκριμένα από το Capri,από όπου πήρε και το όνομά της επίσης λέγεται και Τricolore,λόγω των τριών χρωμάτων κόκκινο-άσπρο-πράσινο που είναι και τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας!

Tα υλικά μας
2 κεφαλάκια φρέσκια μοτσαρέλα
4 ντομάτες μετρίου μεγέθους σφιχτές και γλυκές
1 σκελίδα σκόρδο
3-4 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
Βαλσάμικη Κρέμα ή Ξύδι βαλσάμικο
Αλάτι Αφρός θάλασσας Fleur de Sel
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
6-7 κόκκους μαύρο πιπέρι
Eλαιόλαδο

Ας δούμε πώς φτιάχνεται
Κόβουμε την μοτσαρέλα σε φέτες.
Σε ένα μπώλ βάζουμε τις φέτες της μοτσαρέλας,το σκόρδο ολόκληρο,τους κόκους πιπεριού,1 φύλλο βασιλικού,αλατίζουμε και ρίχνουμε τόσο ελαιόλαδο ωστε να καλύψει τις φέτες.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Πλένουμε τις ντομάτες και με ένα κοφτερό μαχαιράκι και αφαιρούμε 3 κομμάτια ντομάτας καθέτως χωρίς όμως να την κόψουμε τελείως στην βάση τους και αλατίζουμε με τον αφρό.
Στραγγίζουμε τις φέτες της μοτσαρέλας από το λάδι και τις τοποθετούμε στα κενά που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες.
Διαφορετικά κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες ισόπαχες,με τις φέτες της μοτσαρέλας,αλατίζουμε με τον αφρό και κάνουμε στρώσεις μοτσαρέλα-ντομάτα εναλλάξ!
Περιχύνουμε με μπαλσάμικη κρέμα ή ανακατεύουμε 3-4 κουταλιές της σούπας λάδι που μαρινάραμε την μοτσαρέλα με βαλσάμικο ξύδι.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε!

ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ POMODORO!!!!



Μυρωδάτη σάλτσα,al dente παπαρδέλες και φρέσκια παρμεζάνα,η απλότητα μιας συνταγής ..το "μεγαλείο" της γευστικότητας!

Τα υλικά μας
500 gr. παπαρδέλες
για την σάλτσα Pomodoro
500 gr. ντομάτες πομοντόρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
3 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα και 1 ολόκληρο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο
100 gr. παρμεζάνα χοντροτριμμένη

Ας δούμε πώς φτιάχνονται
Πλένουμε τις ντομάτες κόβουμε σε κύβους τα 200 gr. και βάζουμε στο multi τις υπόλοιπες και τις πολτοποιούμε.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο,προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι,σωτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Σβήνουμε με το κρασί,χαμηλώνουμε την φωτιά και ανακατεύουμε 2΄ λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες,τον βασιλικό,την ζάχαρη,το πιπέρι και βράζουμε 5΄λεπτά.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και ελάχιστο νερό (άν είναι πολύ σφιχτές).
Σιγοβράζουμε σε αρκετά χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Έχουμε βράσει τις παπαρδέλες και σερβίρουμε με άφθονη παρμεζάνα και βασιλικό.

ΠΑΣΤΑ..ΑΛ' ΟΛΙΟ!!!!!



Σκορδάκι και ελαιόλαδο ... απλά συστατικά σε ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο για όλους!
Εσείς διαλέξτε μόνο πάστα!

Τα υλικά μας
500 gr. λαζανάκι ή πάστα της επιλογής σας
2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο τριμμένο
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
Προαιρετικά 1-2 καυτερές πιπερίτσες
Μαϊντανό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Παρμεζάνα

Ας δούμε πώς φτιάχνεται
Ετοιμάζουμε την πάστα al dente και την κρατάμε ζεστή.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί προσθέτουμε τις πιπεριές,το πιπέρι και το σκόρδο.
Σωτάρουμε ελαφρά το σκόρδο με προσοχή να μην μαυρίσει!
Περιχύνουμε την πάστα με το καυτό λάδι και με μαϊντανό.
Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και σερβίρουμε!
Τips: Άν μας αρέσουν τα καυτερά,προσθέτουμε περισσότερο σκόρδο και ψιλοκόβουμε και τις πιπερίτσες!

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ!!!

Μπάμιες λαδερές

Πολύ νόστιμες και γρήγορες...


Υλικά:
1 κιλό μπάμιες κατεψυγμένες
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3-4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή
1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένα
2-3 κουταλιές πελτές
αλάτι - πιπέρι και 1 φλυτζάνι λάδι


Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει.


Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι και ένα φλυτζάνι νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5 λεπτά.





Ρίχνουμε τις μπάμιες, προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο ακόμα και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά μέχρι να πιούν το ζουμί και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα.

Οι μπάμιες θέλουν πολύ προσοχή στο ανακάτεμα γιατι λιώνουν εύκολα. Καλύτερα λοιπόν αντί να ανακατέψουμε το φαγητό, να κουνάμε την κατσαρόλα και να έχουμε την φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό.

Μπορούμε βέβαια να κάνουμε την ίδια συνταγή με φρέσκιες μπάμιες. Τότε όμως πρέπει να τις καθαρίσουμε καλά απο τα κοτσανάκια τους, να τις ραντίσουμε με αλάτι και ξύδι και να τις αφήσουμε στο ήλιο για 2 ώρες περίπου! Μια λοιπόν και είναι ιδιαίτερα μπελαλίδικος αυτός ο τρόπος, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες...

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΧΟΡΤΟΠΙΤΕΣ!!!

Κρητικές Χορτόπιτες


Από τα πρώτα φαγητά που δοκίμασα στο σπίτι της πεθεράς μου στην Κρήτη και με μάγεψαν κυριολεκτικά ήταν οι πίτες... οι χορτόπιτες ήταν σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι - πολύ νόστιμες με χόρτα από τα γύρω βουνά και φύλλο ανοιγμένο εκείνη τη στιγμή...

Για να δούμε λοιπόν πως γίνονται...
Τα χόρτα πρέπει να είναι διάφορα, όπως μυρώνια, πράσα και καυκαλήθρες και μπόλικο μάραθο. Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα και τα πλένουμε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό. Τα αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Σε μεγαλη κατσαρόλα ροδίζουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε 1 φλυτζάνι λάδι. Προσθέτουμε τα χόρτα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε λίγο αλατοπίπερο και τα αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό φλυτζάνι νερό. Πρέπει να μείνουν με το λάδι τους μόνο. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσουν.
Για τη ζύμη θα χρειαστούμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι, 1 φλυτζάνι λάδι και νερό.

Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το λάδι και το νερό. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι στη λακουβίτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Ζυμώνουμε και με τα δύο χέρια μέχρι να γίνει η ζύμη λεία. Αν είναι πολύ ρευστή προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα, ενώ αν μας φανεί πολύ σφιχτή λίγο νεράκι. Την αφήνουμε στην άκρη.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο της κουζίνας με λίγο αλεύρι. Από το ζυμάρι παίρνουμε μικρά κομμάτια τα πλάθουμε σε μπαλίτσες και τις ανοίγουμε με τον πλάστη (ή με ένα στρογγυλό ξύλο) σε στρογγυλές πιτούλες. Βάζουμε στη μέση λίγα χόρτα, κλείνουμε την πιτούλα σε μισοφέγγαρο, πιέζουμε τις άκρες με ένα πηρούνι να ενωθούν καλά και αφήνουμε στην άκρη.


Σε τηγάνι βάζουμε αρκετό σπορέλαιο να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε με προσοχή τις πιτούλες. Τις γυρίζουμε να ροδίσουν καλά και από τις δυό πλευρές και τις βγάζουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Τρώγονται ζεστές και κρύες και είναι πεντανόστιμες...

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ!!!

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα




Τα πρώτα αυτής της χρονιάς με αμπελόφυλλα... Τα αμπελόφυλλα μου τα προμήθευσε την προήγουμενη μέρα μια καλή φίλη από την κληματαριά της στο χωριό...Ολόφρεσκα, τρυφερά και χωρίς χημικές ουσίες...
Τρελαίνομαι για ντολμαδάκια... σκέτα με ρύζι, χωρίς κιμά, με μπόλικα μυρωδικά και λεμονάκι...

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι:
4-5 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ρύζι για γεμιστά
2 κούπες ελαιόλαδο
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
μπόλικος δυόσμος ψιλοκομμένος
2-3 λεμόνια
αλάτι και πιπέρι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα περίπου

Αρχικά κόβουμε τα κοτσάνια από τα αμπελόφυλλα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει να ζεματιστούν. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε μια κούπα λάδι και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια ελαφρά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το ρύζι, το σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και 1 1/2 φλιτζάνι νερό. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό και το ρύζι να μισοβράσει.

Παίρνουμε ένα-ένα κληματόφυλλο, το απλώνουμε στην παλάμη μας φροντίζοντας το γυαλιστερό μέρος του φύλλου να είναι απ έξω και στην άκρη βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση. Το διπλώνουμε στην αρχή από τις δύο άκρες για να κλείσουμε μέσα τη γέμιση και μετά σαν ρολάκι.
Στον πάτο μιάς μεγάλης κατσαρόλας στρώνουμε 2-3 αμπελόφυλλα και τοποθετούμε επάνω τα ντολμαδάκια με το διπλωμένο μέρος προς τα κάτω.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι, λίγο αλατοπίπερο και τους σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο. Προσθέτουμε ζεστό νερό να μισοσκεπαστούν, ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν και να μείνουν μόνο με το λάδι τους.


Κοπιάστε !

ΣΑΛΑΤΑ ΣΠΑΝΑΚΙ-ΜΑΡΟΥΛΙ!!!

Σαλάτα σπανάκι-μαρούλι


Μετά τις κραιπάλες των γιορτών θα προσπαθήσουμε να ξαναβρούμε τους φυσιολογικούς μας ρυθμούς... Ας αρχίσουμε λοιπόν με μια σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες...

Πλένουμε πολύ καλά 4-5 φύλλα μαρούλι και άλλες τόσες καρδιές σπανάκι. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.

Στολίζουμε με ντοματάκια κομμένα στη μέση. Γαρνίρουμε με 3-4 κουταλιές καρύδι χοντροκομμένο και 2-3 κουταλιές κουκουνάρι.
Σε μπολ βάζουμε 1 κουταλιά αλάτι, 2-3 κουταλιές λάδι και 2-3 κουταλιές μπαλσάμικο. Τα χτυπάμε καλά με ένα πηρούνι, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Απολαύστε...

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ....ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ!!!

Λουλουδάκια γεμιστά

Από τα πιο αγαπημένα μου Κρητικά πιάτα, οι γεμιστοί κολοκυθοανθοί, τα "λουλουδάκια" όπως τα λένε εδώ στα χωριά... Τούτα εδώ τα έφτιαξε χτες η συνυφάδα μου η Σταματία και είναι πραγματικά υπέροχα...

Τα υλικά είναι κατά προσέγγιση, όσο περισσότερα μυρωδικά όμως τόσο καλύτερα!

300 γρ ρύζι
20 κολοκυθοανθούς
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανός
2-3 κουταλιές δυόσμος
2-3 κουταλιές βασιλικός
2-3 κουταλιές θρύμπη ή θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
2 κούπες ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

Πλένουμε καλά τα λουλουδάκια και με πολλή προσοχή αφαιρούμε τον στήμονα.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το ρύζι.
Σε μπολ τρίβουμε το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά, προσθέτουμε το ρύζι, την μισή τριμμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι, 1 κούπα ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Στρώνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με αμπελόφυλλα για να μην κολλήσουν τα λουλουδάκια.
Με προσοχή γεμίζουμε τα λουλουδάκια και τα κλείνουμε σαν φακελάκι.

Τα τοποθετούμε σε σειρές πάνω στα κληματόφυλλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη τριμμένη ντομάτα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και μια κούπα νερό.
Βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά περίπου, πρέπει το ρύζι να βράσει αλλά να μην λασπώσει και να πιεί το ζουμί του.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες συνήθως προσθέτουν και άλλα γεμιστά στην ίδια κατσαρόλα, όπως ντομάτες, πιπεριές και ντολμαδάκια.

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ!!!

Γεμιστά με ρύζι

Τα γεμιστά τα αγαπάμε οικογενειακώς και πάντα με σκέτο ρύζι, χωρίς κιμά, αλλά με μπόλικα μυρωδικά...
Υλικά:
4-5 ντομάτες
4 πιπεριές πράσινες
3 μελιτζάνες φλάσκες μικρές
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 ματσάκι δυόσμος ψιλοκομμένος
1 ματσάκι άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι και πιπέρι
λίγη ζάχαρη
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
2 κούπες ρύζι για γεμιστά
2 μέτριες πατάτες

Πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε το καπάκι απο τις ντομάτες και τις μελιτζάνες, τις αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι. Λιώνουμε την ψίχα από τις ντομάτες και τις μελιτζάνες χωριστά στο μούλτι.
Αδειάζουμε με τις πιπεριές και πετάμε τα σπόρια. Τα τοποθετούμε όλα σε ταψί. Ανακατεύουμε λίγο αλάτι με λίγη ζάχαρη και πασπαλίζουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές.

Ροδίζουμε σε λίγο λάδι το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.
Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, το δυόσμο, τον άνιθο, αλατοπίπερο, τη μισή ψίχα από τις ντομάτες και όλη από τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Γεμίζουμε τα λαχανικά κατά τα 3/4 περίπου, όχι μέχρι επάνω γιατί με το ψήσιμο το ρύζι φουσκώνει και θα χυθεί, και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους.
Κόβουμε τις πατάτες σε μέτρια κομμάτια, τις αλατοπιπερώνουμε και τις τοποθετούμε στα κενά. Περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη ψίχα της ντομάτας και 2 φλυτζάνια νερό.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 1/2 ώρα περίπου.
Γίνονται νοστιμότατα και πολύ-πολύ μυρωδάτα...

ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ!!!

Αρακάς λαδερός

Ένα πιάτο υγιεινό και νόστιμο, μια που ο αρακάς είναι καλή πηγή πρωτεϊνών και υδατανθράκων...

Υλικά για 4-5 μερίδες:
1 κιλό αρακάς κατεψυγμένος
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
1 φλυτζάνι λάδι
1 κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές πελτές
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το λάδι και ρίχνουμε το κρεμμύδι να ροδίσει.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και 2 φλυτζάνια νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει 5 λεπτά.

Ρίχνουμε τον αρακά, προσθέτουμε ελάχιστο αλατοπίπερο ακόμα και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου, να σιγοβράσει και να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα. Προς το τέλος προσθέτουμε και τον άνιθο.

Προαιρετικά, αφού βράσει ο αρακάς για 15 λεπτά περίπου, προσθέτουμε 2-3 πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια....

Επίσης ένας ωραίος συνδυασμός είναι να σερβίρουμε τον αρακά με ρύζι πιλάφι άσπρο...Καλή όρεξη!

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΚΟΧΥΛΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ!!!

Κοχύλια με σάλτσα μελιτζάνα

Θαυμάσια η σάλτσα μελιτζάνας για τα ζυμαρικά ~ και δένει ωραιότατα με τα κοχυλάκια!

Υλικά για 4 μερίδες:

2 μεγάλες μελιτζάνες τσακώνικες
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γρ ντοματάκια κονσέρβας ή 3 φρέσκιες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κουταλιές βασιλικός ψιλοκομμένος – αν δεν υπάρχει φρέσκος βολευόμαστε και με αποξηραμένο
300 γρ κοχύλια
Παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, βάζουμε σε σουρωτήρι, αλατίζουμε και αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Ζεσταίνουμε 1/2 κούπα ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν – 3 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε το σκόρδο, σοτάρουμε ελαφρά για 1 λεπτό και προσθέτουμε τη ντομάτα. Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε το βασιλικό, αλατοπίπερο, μισό ποτήρι νερό και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά al dente.
Τα στραγγίζουμε καλά, τα ρίχνουμε αν θέλουμε μέσα στην σάλτσα ή τα σερβίρουμε σε πιάτο και προσθέτουμε την σάλτσα από πάνω.
Σερβίρουμε με μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα.