Φασολάδα η ελληνική
Μισό κιλό φασόλια ξερά μέτρια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-4 καρότα σε ροδέλες
3-4 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές πελτές
1 φλυτζάνι λάδι
Αλάτι και πιπέρι
Καθαρίζουμε καλά τα φασόλια και τα βάζουμε από το βράδυ σε κρύο νερό να μουσκέψουν.
Την άλλη μέρα τα πλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό -να τα σκεπάζει και να περισσεύει- να βράσουν.
Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σέλινο και το λάδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για ¾ περίπου.
Τότε προσθέτουμε τον πελτέ και το αλατοπίπερο και βράζουμε για 30 λεπτά ακόμα, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια.
Ταιριάζει πολύ με σαρδέλα παστή, ρέγγα καπνιστή ή με λίγη φέτα και φρέσκο ψωμάκι...