Μπακαλιάρος γιαχνί
Για 4-5 μερίδες:
800 γρ παστός μπακαλιάρος
½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες
½ φλυτζάνι λευκό κρασί
3 μέτριες πατάτες
1 κουταλιά κάπαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια και τον βάζουμε από το βράδυ να ξαλμυρίσει σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε 3-4 φορές κατά διαστήματα.
Την επόμενη μέρα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το σκόρδο λιωμένο, να ροδίσει πολύ ελαφρά, για 1 λεπτό μόνο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι και την κάπαρη.
Προσθέτουμε και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί – για 2-3 λεπτά περίπου.
Τότε χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ακόμα.
Από τη στιγμή που ρίχνουμε τον μπακαλιάρο δεν ανακατεύουμε ξανά το φαγητό – απλά ανακινούμε την κατσαρόλα πότε-πότε!
Μόλις ετοιμαστεί το φαγητό σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα φυλλαράκια του βασιλικού και σερβίρουμε.
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μέτρια κομμάτια και τον βάζουμε από το βράδυ να ξαλμυρίσει σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε 3-4 φορές κατά διαστήματα.
Τότε χαμηλώνουμε την φωτιά στο μισό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τον μπακαλιάρο πάνω από τις πατάτες και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά ακόμα.