Κάποτε δεν την έτρωγα καθόλου, τώρα είναι από τα πιο αγαπημένα όσπρια και ένα θαυμάσιο συνοδευτικό σε μπριζόλες ψητές, κεφτεδάκια, μαρίδα ή μπακαλιάρο στο τηγάνι, ψάρια ψητά και τόσα άλλα...
500 γρ φάβα
1 μέτριο κρεμμύδι
Αλάτι
Βάζουμε τη φάβα σε πιατέλα και την καθαρίζουμε καλά.
Την ξεπλένουμε σε σουρωτήρι με άφθονο νερό.

Βάζουμε τη φάβα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε κρύο νερό να την σκεπάζει και να περισσεύει, ρίχνουμε αλάτι και το κρεμμύδι ολόκληρο.

Βάζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά. Σε λίγη ώρα πρέπει να την ξαφρίσουμε καλά με τρυπητή κουτάλα. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 45-50 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας πότε-πότε με πολλή προσοχή γιατί πιτσιλάει!
Η φάβα είναι έτοιμη όταν έχει πιεί το νερό της και έχει χυλώσει πολύ.

Αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε με ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, λαδάκι και λεμόνι...
Απολαύστε!