Χοιρινό ρόστο Νάξου
Τα υλικά είναι για 8 άτομα:
1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
5-6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιες πελτές (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μακαρόνια ~ κατά προτίμηση χοντρά
Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε τις ντομάτες – και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες – την ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου.
Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε.
Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες.
Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψουμε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται ~ αλλιώς, τα σερβίρουμε σε πιάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος.