MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΣΙΝΑ, Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΒΙΒΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!


Tην παλαιότερη Βίβλο του κόσμου, το Codex Sinaiticus, που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα, ίσως αναγκαστεί να επιστρέψει η Βρετανική Βιβλιοθήκη στην Αγία Αικατερίνη του Σινά,...

ύστερα από συναφή απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστραφεί στην ιταλική πόλη Μπενεβέντο ένα χειρόγραφο του 12ου αιώνα που κλάπηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από καθεδρικό ναό κοντά στη Νάπολι.


Αρθρο των Times, που αναδημοσιεύει το Βήμα, αναφέρει ότι το Codex Sinaiticus βρισκόταν στην κατοχή του μοναστηριού από τον 6ο αιώνα, ενώ κατέληξε στη Βρετανική Βιβλιοθήκη τη δεκαετία του 1930.


Oι ελληνορθόδοξοι ιερείς της Αγίας Αικατερίνης θεωρούν ότι το χειρόγραφο τους ανήκει, αφού το αφαίρεσε από το μοναστήρι τον 19ο αιώνα ένας Γερμανός μελετητής με το όνομα Κονσταντίν Τίσκεντορφ, ο οποίος -σύμφωνα με ενδείξεις- ήταν πράκτορας του τσάρου Αλεξάνδρου Β' της Ρωσίας.


Αποδείξεις του 1859 δείχνουν ότι ο Τίσκεντορφ είχε υποσχεθεί «να επιστρέψει το Codex σε καλή κατάσταση στην Αγία Αδελφότητα του Oρους Σινά μόλις το ζητήσουν». Ωστόσο, ένα γράμμα του 1869 περιπλέκει την κατάσταση, καθώς αφήνει υπόνοιες ότι ο ηγούμενος χάρισε το χειρόγραφο στον τσάρο.

O Τίσκεντορφ μετέφερε 43 σελίδες από το χειρόγραφο στη Γερμανία (ακόμη βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας) και 347 στη Ρωσία, οι οποίες παρέμειναν στην κατοχή της Αυτοκρατορικής Βιβλιοθήκης ώς το 1933 ώσπου η σοβιετική κυβέρνηση αποφάσισε να τις πουλήσει.


Αγοραστής ήταν η βιβλιοθήκη του Βρετανικού Μουσείου αντί 100.000 στερλινών. Οι ακριβείς συνθήκες μεταφοράς του χειρογράφου στο μοναστήρι θα συζητηθούν την επιτροπή που συστάθηκε με μέλη από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, τη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το Πανεπιστήμιο της Λειψίας και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ρωσίας.