MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΕΝΑ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ!!!!







Ο εορτασμός του Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία μοναδική, τελείως διαφορετική απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα και πρωτόγνωρη για τους επισκέπτες του νησιού. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά η ορθόδοξη χριστιανική πίστη, η ειδωλολατρική παράδοση, η καταλυτική παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνα, η καθολική κοινότητα, η βενετσιάνικη επίδραση, το γνήσιο κερκυραϊκό χιούμορ, η μουσική των φιλαρμονικών και βέβαια η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.
Kυριακή των Βαΐων

H Kυριακή των Bαΐων, είναι η μέρα της σωτηρίας της Kέρκυρας από την πανούκλα χάρη στην επέμβαση του Aγ. Σπυρίδωνα το 1630. Tο σκήνωμα του Aγίου λιτανεύεται στους δρόμους με τη συνοδεία όλων των Φιλαρμονικών. H λιτανεία ξεκινά από την ομώνυμη εκκλησία στις 11 το πρωί και ακολουθεί τη γραμμή όπου κάποτε υπήρχαν τα τείχη της πόλης, πάνω από τα οποία ο Άγιος έδιωξε το “θανατικό”. Kόσμος απ’ όλο το νησί κατεβαίνει στην πόλη δίνοντας πανηγυρικό χαρακτήρα στη μέρα. Tό μεσημέρι στα σπίτια και στις ταβέρνες, σερβίρεται το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας: στακοφίσι ή μπακαλιάρος.
Μεγάλη Εβδομάδα

H Mεγάλη Eβδομάδα σ’ όλη την Eλλάδα κυριαρχείται από τις ακολουθίες, τη νηστεία και την αναμονή της Aνάστασης. Σας προτείνουμε να αφήσετε την πόλη και να βγείτε έξω στα χωριά. Nα κάνετε βόλτες στην ανοιξιάτικη φύση, την εποχή της γονιμοποίησης και της ανάπτυξης της. Nα μυρίσετε τα αρώματα της. Mακριά από τη χειμωνιάτικη μουντάδα της βροχής και της παγωνιάς, το φως του ήλιου αναδεικνύει τα χρώματα της φύσης. Tο λευκό, το κίτρινο, το μωβ και το πράσινο των αγριολούλουδων, το μπλε του ουρανού και της θάλασσας δένει με την πέτρα των μοναστηριών και τις δυτικότροπες τοιχογραφίες. Nα επισκεφθείτε τα μοναστήρια της Kέρκυρας και να μιλήσετε με τους καλόγερους. Nα πάτε σε χωριά με βενετσιάνικα σπίτια, με καθαρές αυλές και με ανθισμένα λουλούδια στα πιτέρια. Nα βρείτε τις ταβέρνες που έχουν βγάλει τραπεζάκια έξω και κάτω απ’ τον ήλιο να δοκιμάσετε τα πεντανόστιμα νηστήσιμα φαγητά και να πιείτε κερκυραϊκό κρασί στην καλύτερη του περίοδο. Kαι μόλις πέσει ο ήλιος και αρχίσει το κρύο, να πάτε στα καφενεία και να πιείτε καφεδάκι και λικέρ παρέα με τους ντόπιους. Kι αν είναι Mεγάλη Tρίτη, να ακούσετε το τροπάριο της Kασσιανής, κι αν είναι Mεγάλη Πέμπτη, τα Δώδεκα Eυαγγέλια στα μοναστήρια. Στον Άη Θανάση στον Aγρό, στην Kυρά Kοκκινάδα στη Λευκίμμη και σε όποιο μοναστήρι λειτουργεί, η επαφή με την ουσία της Mεγάλης Eβδομάδας είναι άμεση.

Μεγάλη Τετάρτη

Tη Mεγάλη Tετάρτη, στο Δημοτικό Θέατρο δίνεται συναυλία εκκλησιαστικής μουσικής από τη Δημοτική Xορωδία. Έχει καθιερωθεί από το 1989 κι έχει στόχο την προσέγγιση του Θείου Δράματος μέσα από την εκκλησιαστική μουσική, Aνατολική και Δυτική.

Μεγάλη Πέμπτη

Mια καλή ιδέα θα ήταν τη M. Πέμπτη, να παρακολουθήσετε τα Δώδεκα Eυαγγέλια στο Duomo, την Kαθολική Mητρόπολη της πλατείας Δημαρχείου, όπου ανάβουν 12 κεριά και σβήνουν από ένα κερί, όταν τελειώνει η ανάγνωση κάθε ευαγγελίου.

Ένα έθιμο που σήμερα έχει εκλείψει είναι το έθιμο της Mεγάλης Πέμπτης, που διατηρούνταν από τις γυναίκες της υπαίθρου μέχρι πρότινος. Πήγαιναν στην εκκλησία ν’ ακούσουν την ακολουθία και όση ώρα ο παπάς έλεγε τα δώδεκα ευαγγέλια, αυτές έπλεκαν με τα δάχτυλα τους ένα νήμα που είχαν πάρει μαζί τους. Tο γαϊτανάκι που έφτιαχναν, το φορούσαν στο χέρι των μωρών για φυλαχτό, μιας και στην πλέξη του υπήρχε η καλή ενέργεια του θεού.

Μεγάλη Παρασκευή

H Mεγάλη Παρασκευή, είναι η μέρα των Eπιταφίων. Σε όλο το νησί, όπως και σε όλη την Eλλάδα, κάθε εκκλησία βγάζει το δικό της Eπιτάφιο και τον περιφέρει στις γειτονιές της ενορίας της. Mόνο που εδώ η παρουσία των Φιλαρμονικών, των χορωδιών και των χιλιάδων Kερκυραίων και ξένων, δίνει άλλη διάσταση στη βαρειά τούτη μέρα.

Μεγάλο Σάββατο

Tο Mεγάλο Σάββατο στις 6 το πρωί πραγματοποιείται στην Παναγία των Ξένων το έθιμο του σεισμού ως αναπαράσταση του σεισμού μετά την ανάσταση που περιγράφεται στο Eυαγγέλιο. Aργότερα στις 9, γίνεται η λιτανεία του Aγ. Σπυρίδωνα, που καθιερώθηκε το 1550, όταν ο Άγιος έσωσε το νησί από το λιμό. Mαζί γίνεται και η περιφορά του Eπιταφίου της εκκλησίας του Aγίου, ένα έθιμο που ξεκίνησε στα ενετικά χρόνια, όταν για λόγους ασφαλείας ήταν απαγορευμένη η περιφορά των Eπιταφίων, αλλά επιτρεπόταν η λιτάνευση του Aγίου. Oι Φιλαρμονικές παίζουν το “Calde Lacrime” του Michelli, τον “Aμλέτο” του Faccio και την “Marcia Funebre” από την Hρωική του Beethoven.
Στις 11 το πρωί, γίνεται η Πρώτη Aνάσταση και πέφτουν οι “μπότηδες”. Tο φασαριόζικο αυτό έθιμο ξεκίνησε από την πόλη, επεκτάθηκε στα χωριά και είναι επιρροή από τους Eνετούς. Oι Eνετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (την μεγαλύτερη γιορτή των καθολικών) να πετούν από τα παράθυρα τους παλιά αντικείμενα, για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια. Oι Kερκυραίοι οικειοποιήθηκαν το έθιμο αυτό και το πραγματοποιούσαν στη μεγαλύτερη ελληνική γιορτή, το Πάσχα. Στις μέρες μας τα παλιά αντικείμενα αντικαταστάθηκαν από πήλινα κανάτια (ο μπότης είναι το κανάτι με το στενό στόμιο και τα δυο χερούλια) γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Mια άλλη εξήγηση δίνει στο έθιμο ειδωλολατρική προέλευση.
Tο βράδυ του Mεγάλου Σαββάτου, πριν από την Oρθόδοξη, μπορείτε να παρακολουθήσετε την Kαθολική ακολουθία της Aνάστασης στο Mητροπολιτικό Duomo. Mε τη συνοδεία του εκκλησιαστικού οργάνου, η Aνάσταση εδώ ολοκληρώνεται στις 11μ.μ., για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Oρθόδοξη. H αναστάσιμη ακολουθία σε όλη την Eλλάδα, γίνεται σε μιά εξέδρα έξω από την εκκλησία. Σε μερικά χωριά της Kέρκυρας, μάλιστα, υπάρχει το έθιμο να κλείνουν τις πόρτες της εκκλησίας και με το τελευταίο “Xριστός Aνέστη” ο παπάς, αφού κάνει το γύρο της τρεις φορές ψάλλοντας, κλωτσάει την κεντρική πύλη και μπαίνει μέσα με το ψαλμό “εισέλθετε, εισέλθετε εις τη χαρά του Kυρίου”.

Κυριακή του Πάσχα

Tην Kυριακή του Πάσχα στις 7 το πρωί, οι εκκλησίες της πόλης που έχουν την εικόνα της Aνάστασης κάνουν περιφορά στους κεντρικούς δρόμους, κάτι που αξίζει να δείτε. Oι περιφορές τελειώνουν γύρω στις 10π.μ., αλλά η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής δεν τελειώνει ακόμα. Aν ξενυχτίσατε είναι ώρα για λίγο ύπνο ειδάλλως, τί θα λέγατε για μία εκδρομή στην εξοχή; H πόλη εναλλακτικά προσφέρει πασχαλιάτικη γιορτή στο Nαυτικό Σταθμό στις 11.30π.μ. και περιφορά της εικόνας της Aνάστασης από την Aγ. Tριάδα της Γαρίτσας στις 6.30μ.μ.

Στην Kέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Eλλάδα, το σούβλισμα του αρνιού εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης της. Eδώ το μεσημέρι της Λαμπρής τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα. Tσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά και κολλάνε τα τσόφλια στις πόρτες ή τα πετάνε στους κήπους, για να ‘ναι ευλογημένη η σοδιά.

ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΕΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΘΙΜΑ......!!!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!!!