MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ΣΟΥΦΛΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ!!!


ΥΛΙΚΑ :


  • 30 γρ. αλεύρι
  • 200 ml γάλα φρέσκο (πλήρες)
  • 180 γρ κορφές από μπρόκολο
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 3 κρόκοι αυγού
  • 4 ασπράδια αυγού
  • 20 γρ. τριμμένο τυρί parmigiano
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  1. Πλένουμε το μπρόκολο και κόβουμε τις κορφές του. Εάν είναι πολύ φρέσκο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα του, αφού αφαιρέσουμε το κεντρικό κοτσανάκι τους.
  2. Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και βράζουμε λίγο (όχι εντελώς, να “κρατάνε” αρκετά, θα ψηθούν άλλα 45 λεπτά στο φούρνο) τις πατάτες
  3. Μαγειρεύουμε, στον ατμό, για 25 λεπτά, ή τα βράζουμε ελαφρά, για 5 λεπτά, μέσα σε άφθονο αλατισμένο νερό. Εάν χρησιμοποιήσετε για το νερό όπου βράζουν οι πατάτες, για τα τελευταία λεπτά του βρασίματός τους, πέραν της οικονομίας σε ενέργεια, θα αποφύγετε και την όποια μυρωδιά από το μπρόκολο, την απορροφούν οι πατάτες. Τα φύλλα (στη περίπτωση που θα τα χρησιμοποιήσουμε), θέλουν μόλις 5-6 ή 2 λεπτά, αντίστοιχα.
  4. Αφήνουμε να στεγνώσουν και στη συνέχεια, με μαχαιράκι, κόβουμε “τούφες” και φύλλα σε μικρά κομματάκια.
  5. Κόβουμε και τις πατάτες σε σχετικά λεπτές ροδέλες.
  6. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε με λίγο από το βούτυρο.
  7. Ετοιμάζουμε την μπασαμέλ, λιώνοντας 20 γρ. βούτυρου σε μία κατσαρολίτσα, όπου και προσθέτουμε το αλεύρι, όλο μαζί με την μία. Το “καίμε” για λίγα λεπτά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα, χλιαρό,. Ανακατεύουμε διαρκώς, για 5 λεπτά, πάνω στη φωτιά, για να πήξει λίγο. Αλατοπιπερώνουμε.
  8. Ρίχνουμε την μπεσαμέλ σε ένα δοχείο και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί στην μπεσαμέλ.
  9. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε τα κομματάκια του μπρόκολου και των φύλλων του.
  10. Τελευταίους, ανακατεύουμε στην μπεσαμέλ τους κρόκους των αυγών, καλά κτυπημένους, με λίγο αλάτι.
  11. Βουτυρώνουμε καλά, πάτο και τοιχώματα, ενός πυρίμαχου σκεύους, περίπου του 1 λίτρου. Το καλό βουτύρωμα όλων των επιφανειών, έχει την σημασία του : Όπου το σουφλέ βρει στεγνή επιφάνεια, δεν θα φουσκώσει.
  12. Στον πάτο του πυρίμαχου απλώνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι.
  13. Πάνω από αυτό, στρώνουμε μία στρώση με ροδέλες πατάτας.
  14. Κτυπάμε σε σφικτή μαρέγκα τα ασπράδια των αυγών (εάν τα καταφέρνετε με τα αγγλικά, δείτε εδώ μία πολύ καλή περιγραφή πως κτυπάμε τα ασπράδια με τρόπο επαγγελματικό και –κυρίως– αποτελεσματικό). Εάν όχι φροντίστε το σκεύος που θα τα κτυπήσετε να είναι καθαρό και χωρίς ίχνος λίπους και τα ασπράδια χωρίς ούτε “σκιά” από τον κρόκο. Όσον αφορά, δε στο αποτέλεσμα, θεωρείτε επιτυχές όταν μπορείτε να.... τουμπάρετε άφοβα το δοχείο πάνω από το κεφάλι σας. Δείτε και το άρθρο στο site.
  15. Ενώνουμε, με πολύ απαλές κινήσεις, την μαρέγκα με το μείγμα μπεσαμέλ-μπρόκολου, ανακατεύοντας συνεχώς. Λένε ότι οι κινήσεις πρέπει να είναι από κάτω προς τα πάνω και ποτέ κυκλικά.
  16. Εάν το μείγμα μας φανεί από την αρχή πολύ σφικτό, το αραιώνουμε λίγο με μία κουταλιά μαρέγκας, “θυσιάζοντάς την”, ανακατεύοντας όσο “άγαρμπα” και αν είναι απαραίτητο για να μαλακώσουμε το μείγμα, και μόνο μετά ενσωματώνουμε την υπόλοιπη, με τον “ενδεδειγμένο”, προσεκτικό, τρόπο.
  17. Αδειάζουμε αμέσως και με την μία, στο πυρίμαχο σκεύος, γεμίζοντας το μόνον κατά τα δύο τρίτα. Αλλιώς θα... μαζεύουμε από το βάθος του φούρνου το σουφλέ που θα έχει ξεχειλίσει.
  18. Τοποθετούμε το σκεύος πάνω στη σχάρα, στο ένα τρίτο του ύψους του φούρνου (θέση 2, τουλάχιστον στον δικό μας), γιατί η θερμότητα πρέπει να φθάσει καλά στο πάτο, όπου θα δημιουργήσει τον ατμό που με την σειρά του θα φουσκώσει το σουφλέ. Το αφήνουμε να ψηθεί, σε προθερμασμένο φούρνο και για 45 λεπτά, στους 180°C.

  1. Γνωρίζετε την ιστορία με τον Ορφέα που, αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις των Θεών, κοίταξε πίσω, προς το μέρος της γυναίκας του, της Ευριδίκης και έγινε στήλη άλατος ? Εάν όχι, σίγουρα θα θυμάστε την, λιγότερο ελληνική, ιστορία της γυναίκας του Λωτ, που είχε ανάλογο τέλος επειδή και πάλι παράκουσε τις υποδείξεις του –ενός πλέον- Θεού και κοίταξε και αυτή προς τα πίσω. Ε, λοιπόν, για να αποφύγετε ανάλογες “τιμωρίες”, πείτε ότι το σουφλέ είναι η “Ευριδίκη” σας και μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου για να κοιτάξετε από κοντά, γιατί.... θα το χάσετε για πάντα. Άλλωστε, η τεχνολογία είναι με το μέρος σας. Κοιτάξτε το από το παράθυρο.
ΛΙΓΑ (ένα – δύο) ΜΥΣΤΙΚΑ


Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε, για να αποκτήσουν θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Τον φούρνο τον προθερμαίνουμε στους 190°C. Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρεται και μέσα στη συνταγή, το σουφλέ μας θα ψηθεί στους 180°C. Επειδή όμως με το άνοιγμα του φούρνου η θερμοκρασία θα πέσει τουλάχιστον καμιά δεκαριά βαθμούς, με τον τρόπο αυτό η θερμοκρασία θα είναι η σωστή. Θα την κατεβάσουμε στους 180°C πέντε λεπτά αφού το έχουμε βάλει στον φούρνο. Βλέπετε, είναι λεπτό πράγμα το σουφλέ .....

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!