MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΣΤΑΡΟΖΟΥΜΟ Η ΚΟΛΥΒΟΖΟΥΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΣΑΜΟ!!!!


Περιγραφή

Γλυκιά κρέμα από βρασμένο σιτάρι με ταχίνι και διάφορους ξηρούς καρπούς. Μοιάζει με τη Βαρβάρα αλλά περιέχει ταχίνι. Παραδοσιακή νηστίσιμη κρέμα του τόπου μου (Σάμος), που μοιράζεται στα μνημόσυνα και την τρώμε και την Μ. Παρασκευή λόγω πένθους, που νηστεύουμε το λάδι.

Συστατικά

Οδηγίες

  1. Βράζουμε από βραδύς το σιτάρι και την άλλη μέρα το στραγγίζουμε και μετράμε 10 κούπες απ' το ζωμό και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
  2. Αλέθουμε στο blender το μισό από το βρασμένο σιτάρι με λίγο ζωμό, να γίνει χυλός και και το προσθέτουμε μέσα στο ζωμό.
  3. Διαλύουμε το αλεύρι σιγά - σιγά προσθέτοντας του λίγο λίγο από τον κρύο ζωμό για να μη σβολιάσει και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε διαρκώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα (αν πήξει πολύ προσθέτουμε λίγο νεράκι).
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις σταφίδες και το κύμινο.
  6. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το ταχίνι και του προσθέτουμε σιγά σιγά κρύο νεράκι (περίπου 1 1/2 κούπα) και το ανακατεύουμε να γίνει αραιή κρέμα, μετά ρίχνουμε λίγο - λίγο από την κρέμα να ενσωματωθεί για να μην κόψει , και το προσθέτουμε στην κρέμα και ανακατεύουμε ζωηρά.
  7. Ξαναβάζουμε την κρέμα να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς .
  8. Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, και το σουσάμι.
  9. Σερβίρουμε σε μπολάκια και πασπαλίζουμε από πάνω σε σχήμα σταυρού, με το μείγμα των καρπών, τους σπόρους του ροδιού και κανέλα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το αλεύρι πρέπει οπωσδήποτε να είναι καβουρδισμένο έτσι η κρέμα δεν μυρίζει αλεύρι. Με την προσθήκη του ταχινιού η κρέμα πήζει κι άλλο και όσο κρυώνει πήζει περισσότερο. Αν πήξει πολύ προσθέστε λίγο νεράκι. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.