MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΙΜΑΜ-ΜΠΑΊΛΝΤΙ!!!!


ς κάνουμε ένα κλασσικά φαγητό, νηστίσιμο, γευστικό, καλοκαιρινό. Ιμαμ-μπαϊλντί με τον παλιό τρόπο. Όπως το έκανε η γιαγιά μου και η μαμά μου. Ελαφρύ γιατί δεν χρειάζεται να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες.

Συστατικά

  • 6 τσακώνικες μελιτζάνες μέτριες (τις μακρουλές)
  • 4-5 μέτρια κρεμμύδια
  • ντομάτες: 4 μέτριες σαλάτας και 3 ντομάτες για σάλτσα
  • μισό ματσάκι μαϊντανό
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
  • λίγο κανέλα και ελάχιστο (στη μύτη του κουτ.τσαγιού) γαρύφαλλο
  • Ελαιόλαδο για τη γέμιση και λίγο για το τέλος στο ταψί




Οδηγίες

recipe image
1. Παίρνουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι με τα φυλλαράκια και τις πλένουμε. Αφαιρούμε 4 λωρίδες φλούδας ώστε να μείνουν 4 λωρίδες με φλούδα και 4 λωρίδες σάρκα εναλλάξ.
recipe image
2. Χαράζουμε τις μελιτζάνες κατα μήκος στο τμήμα τις σάρκας μέχρι την άλλη μεριά. Δημιουργούνται 4 ανοίγματα.
recipe image
3. Αλατίζουμε καλά μέσα στα ανοίγματα και γύρω από την μελιτζάνα και αφήνουμε περίπου 15-20 λεπτά.
recipe image
4. Πλένουμε, κομματιάζουμε ντομάτες, κρεμμύδια, σκόρδα και τα περνάμε από το μούλτι ή τον τρίφτη. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό. Προσθέτουμε αλάτι, ρίγανη, ζάχαρη, κανέλα, γαρύφαλλο, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Έτοιμη η γέμιση.
recipe image

5. Αφήνουμε τις μελιτζάνες για 20 λεπτά και μετά τις ξεπλένουμε καλά και τις πιέζουμε να φύγουν τα υγρά. Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπωλ και ρίχνουμε μια μπυρίτσα! Τις κάνει πιο μαλακές αλλά και αφράτες μετά το ψήσιμο.



recipe image
6. Τις αφήνουμε περίπου 15 λεπτά και μετά αρχίζουμε να τις γεμίζουμε. Βάζουμε αρκετή γέμιση και στα 4 ανοίγματα της μελιτζάνας.
recipe image
7. Τις βάζουμε στο ταψί και περιχύνουμε λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο μετά σε μέτριο 175 βαθμούς C περίπου 1,5 ώρα (ανάλογα με το φούρνο) μέχρι να ροδίσουν και να χυλώσουν!

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να πασπαλίσουμε με τυριά της αρεσκείας μας προς το τέλος του ψησίματος. Για να είναι ασφαλής ως προς τη γλουτένη χρησιμοποιείστε μπύρα χωρις γλουτένη και ελέγξτε τα μπαχαρικά. Τρίψτε μοσχοκάρυδο (καρπό) και μην χρησιμοποιείστε ρίγανη σκόνη, αλλά χοντρή που φαίνονται τα φυλλαράκια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!