MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ!!!


Λατρεμένο φαγάκι για όλους στο σπίτι.
Όταν το φτιάχνω όμως πρέπει να έχω πολύ χρόνο γιατί όπως θα δείτε πιο κάτω η ποσότητα που τυλίγω δεν είναι ευκαταφρόνητη !!!!

Υλικά για 70 κομμάτια
2 κιλά κιμά της αρεσκείας σας
8 χούφτες ρύζι καρολίνα parboiled
3-4 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
6-7 κουταλιές της σούπας λάδι
1 ποτήρι του νερού, νερό
1 μεγάλο λάχανο (ζητάμε αφράτο λάχανο για ντολμάδες, να μην είναι σφιχτό
δηλαδή το αντίθετο από αυτό που παίρνουμε για σαλάτα)
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα καλά μ’ ένα κουτάλι, όλα τα ανωτέρω υλικά εκτός από το λάχανο.
Βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό.
Αφαιρούμε από το λάχανο το σκληρό μέρος, σύμφωνα με τις φωτογραφίες

Μόλις βράσει το νερό βάζουμε μέσα το λάχανο με το άνοιγμα προς τα κάτω.
Σε λίγα λεπτά θα αρχίσουν να μαλακώνουν τα φύλλα.
Με δύο ξύλινες κουτάλες το φέρνουμε τούμπα μέσα στην κατσαρόλα για να μαλακώσουν εξίσου από τις δύο μεριές
Βάζουμε το λάχανο σε μια λεκάνη και μαδάμε ένα ένα τα φύλλα με αρκετή προσοχή για να μην σπάσουν.
Όσο προχωράμε το μάδημα μπορεί να διαπιστώσουμε ότι ορισμένα φύλλα στο βάθος δεν έχουν μαλακώσει τόσο ώστε να μπορούν να διπλωθούν.
Ξαναβάζουμε λοιπόν το λάχανο στο βραστό νερό και επαναλαμβάνουμε από την αρχή την διαδικασία του βρασίματος και για όσες φορές χρειαστεί.
Εγώ το έκανα στο συγκεκριμένο λάχανο 3 φορές.
Κόβουμε το σκληρό κομμάτικαι χωρίζουμε το φύλλο στα δύοπαίρνουμε ένα φυλλαράκι και βάζουμε μια κουταλιά από την γέμιση, λίγο πιο μέσα από την άκρη.
Διπλώνουμε αριστερά – δεξιά και μετά τυλίγουμε. Σύμφωνα με τις φωτογραφίεςΌταν τελειώσουμε το τύλιγμα αλείφουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μια στρώση φύλλα από το λάχανο.
Βάζουμε σε σειρές τους ντολμαδες, και τους σκεπάζουμε με λίγα φύλλα από το λάχανο. ρίχνουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 3 ποτήρια νερό, (εάν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο νερό).
Βάζουμε ένα πιάτο από την ανάποδη για να μην ανοίξουν οι ντολμάδες και τους βράζουμε για 1 ώρα.
Όταν βράσουν, βγάζουμε προσεκτικά το πιάτο γιατί θα είναι καυτό και γυρίζουμε στο πλάι την κατσαρόλα και με μεγάλη προσοχή παίρνουμε το ζουμί που είναι μέσα για να το χρησιμοποιήσουμε στην κρέμα ή στο αυγολέμονο που θα φτιάξουμε.
Στην συνταγή μας για ντολμάδες με αμπελόφυλλα θα βρείτε οδηγίες και φωτογραφίες για το τύλιγμα, καθώς επίσης για το αυγολέμονο αλλά και για την κρέμαΤΙΡ: απο αυτούς που έφτιαξα κράτησα λίγα κομμάτια τα οποία κατέψυξα για να τα μαγειρέψω άλλη φορά ως εξής:
-Έντυσα ένα δίσκο με μεμβράνη,τοποθέτησα μια σειρά ντολμάδες,κάλυψα ξανά με μεμβράνη, έβαλα άλλη μια σειρά ντολμάδες και ξανά μεμβράνη (επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί). Όταν τελείωσα, τύλιξα με μεμβράνη τον δίσκο μαζί με τους ντολμάδες , έβαλα ένα χαρτάκι που αναφέρει πόσοι είναι και την ημερομηνία παρασκευής τους και τέλος τύλιξα τον δίσκο μαζί με τους ντολμάδες δυο τρείς φορέςΜπορούμε να τους διατηρήσουμε αρκετό καιρό στην κατάψυξη.
Για να τους μαγειρέψουμε, τους βάζουμε κατ’ ευθείαν από την κατάψυξη στην κατσαρόλα και τους μαγειρεύουμε κατά τον γνωστό τρόπο με την μόνη διαφορά ότι ίσως χρειαστεί να τους βράσουμε λίγο περισσότερο χρόνο.
Καλοφάγωτοι !!!