MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΧΑΛΒΑΣ ΝΗΣΤΗΣΙΜΟΣ!!!!

Χαλβάς νηστήσιμος

Ένα σπιτικό, μαμαδίστικο νηστήσιμο γλυκάκι, που μου θυμίζει έντονα τα παιδικά μου χρόνια...
Υλικά:

2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1 φλυτζάνι σπορέλαιο
5 φλυτζάνια νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι μέλι
3-4 γαρύφαλλα
1 κομμάτι κανέλλα
1 φλούδα λεμονιού
¼ φλυτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
Σταφίδες και καβουρντισμένο κουκουνάρι προαιρετικά

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη λεμονόφλουδα να βράσουν για 3-4 λεπτά.
Σβήνουμε τη φωτιά, πετάμε τα γαρύφαλλα, την κανέλλα και τη φλούδα και διατηρούμε το σιρόπι καυτό.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα και μπορεί να καεί. Μόλις το σιμιγδάλι πάρει ένα καστανό χρώμα, προσθέτουμε τα καρύδια και αν θέλουμε το κουκουνάρι και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στο σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί πιτσιλάει και μπορεί πολύ εύκολα να καούμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.
Βάζουμε τον χαλβά σε φόρμα του κέικ, περιμένουμε για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλλα και απολαμβάνουμε!
Για πιό πλούσια γεύση και για όσους δεν νηστεύουν, υπάρχει και ένας διαφορετικός χαλβάς κατσαρόλας που μπορείτε να δοκιμάσετε ~ εξ ίσου νόστιμος!