MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ!!!

Φακές με σπανάκι

Μία από τις καλές προθέσεις αρκετών από εμάς, μετά την ενηλικίωση, είναι να αρχίσουμε να δοκιμάζουμε τροφές που σαν παιδιά δεν τις προτιμούσαμε.
Για μένα οι φακές είναι μία από αυτές τις τροφές. Που δεν την είχα απορρίψει πλήρως, αλλά δεν ήταν και από τα αγαπημένα μου πιάτα. Προτιμούσα το παστό ψάρι, τις ελιές και την σαλάτα που συνόδευαν συνήθως την σούπα.
Μεγαλώνοντας ανακάλυψα ότι αυτό που με ενοχλούσε περισσότερο ήταν ο συνδυασμός της δάφνης, το πολύ ζουμί και η έλλειψη μπαχαρικών και λοιπών αρωμάτων. Μου φαινόταν κάπως βαρετή αυτή η εκδοχή των φακών. Μέχρι που έτυχε να τις δοκιμάσω σε πολλούς και διαφορετικούς τρόπους εκτός σπιτιού, σε μορφή σαλάτας, με ινδικά μπαχαρικά, ακόμα και με κρεατικά.
Κατέληξα σε ένα πιάτο που το δεχόμαστε με ευχαρίστηση στην οικογένειά μου και συνδυάζουμε έτσι το όσπριο μαζί με τα λαχανικά, χωρίς όμως να είναι μια σαλάτα, που κυρίως έναν εύσωμο άνδρα δεν μπορεί να τον καλύψει σαν κύριο πιάτο (μάλλον ψυχολογικό το θέμα και όχι διατροφικό).
Υλικά
200 γρ. φακές ψιλές
1 κονσέρβα ντοματάκια
3 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.καθαρισμένο σπανάκι
ελαιόλαδο
κρασί κόκκινο
ξύδι βαλσαμικό
αλατοπίπερο
μοσχοκάρυδο
πάπρικα
(προαιρετικά κόλιανδρος και γκάραμ μασάλα, worcestershire sauce)
Εκτέλεση
Τις φακές τις φτιάχνω πάντα στην χύτρα, συνήθειο από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και έτσι την έκαναν οι γυναίκες στην οικογένεια της μητέρας μου. Οπότε οι οδηγίες ίσως να είναι ελαφρά διαφορετικές στην απλή κατσαρόλα, αλλά η λογική παρόμοια.
Βράζω τις φακές με 5 φλυτζάνια νερό και αφού μαλακώσουν προσθέτω τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουν να γίνουν.
Στην χύτρα χρειάζονται 10' για τις φακές (μετά το σφύριγμα της βαλβίδας) και άλλα 10' με όλα τα υλικά μέσα.
Συνήθως μαζί με τα υπόλοιπα υλικά προσθέτω και λίγο νερό ακόμα, ίσως 1 φλυτζάνι, αναλόγως και πόσο ζουμερό θέλω να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Στο τέλος ξεσκεπάζω, ρίχνω λίγο ακόμα ξύδι και αφήνω να βράσουν με ανοιχτό το καπάκι για καναδυό λεπτά.