MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ!!!

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί (λιγότερο παραδοσιακά)

Το κλήμα που μεγαλώνει στην αυλή μας, ήταν αφορμή για τούτη την συνταγή. Και κάνοντας μια προσπάθεια να την κάνω λίγο πιο «τσαχπίνα» από τα παραδοσιακά, μάλλον τα κατάφερα. Έτσι την μοιράζομαι μαζί σας, αν και ξέρω πως για άλλους θα είναι μπελάς το τύλιγμα (εργόχειρο, θα το έλεγα εγώ) και για άλλους δεν έχει τίποτα περίεργο ή σημαντικό τούτη η εκδοχή.
Θα χρειαστείτε λοιπόν:
τα φρέσκα Αμπελόφυλλα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κουράγια σας!! Προσωπικά τύλιξα κάπου 300 γραμμάρια
300 (περίπου – γιατί δουλεύω με το μάτι) γρ. ρύζι
2 μέτρια Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (από την γλάστρα μου) ψιλοκομμένο,
1 ματσάκι μικρό άνηθο ψιλοκομμένο,
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
1 κολοκυθάκι μέτριο, εγώ έβαλα ένα στρογγυλό με καταγωγή από την Κυπαρισσία (τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη
1 μέτριο καρότο (επίσης τριμμένο στο ψιλό του τρίφτη)
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι (που το έκοψα κάθε σπόρο του στα δύο)
1 κουτάλι σούπας κοφτό αλάτι,
1 κουτάλι γλυκού κοφτό πιπέρι,
1 ποτήρι ελαιόλαδο, που το 1/3 θα πάει στο σοτάρισμα και το υπόλοιπο στο μαγείρεμα
και τον χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι.
Τα φρέσκα αμπελόφυλλα θα τα πλύνετε καλά, γιατί τούτη την εποχή είναι στο φόρτε τους τα αμπέλια και θειαφίζουν, για την προστασία τους από τα παράσιτα. Αμέσως μετά, θα τα ζεματίστε για 3-4 λεπτά σε νερό που βράζει και θα τα βάλετε στο στραγγιστήρι για να στραγγίξουν.
Όσο τα φύλλα σας στραγγίζουν, ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια, τρίβετε το κολοκύθι και το καρότο στον τρίφτη και αμέσως μετά τα σωτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο. Αφού χρυσίσουν ρίχνετε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και ρύζι κα κουκουνάρι, τα ανακατεύετε όλα μαζί και αφήνετε να πάρουν μια βράση.
Έχετε έτοιμη την γέμιση για τα ντολμαδάκια.
Ξεκινάμε το εργόχειρο! Τα φύλλα τα γεμίζουμε από την ανάποδη πλευρά, εκεί δηλαδή που τα «νεύρα» τους και το κοτσανάκι είναι έντονο, τυλίγοντας σφιχτά με τα δάκτυλά μας. Τα τοποθετείτε σε χαμηλή κατσαρόλα ή νταβά που έλεγαν οι γιαγιάδες μας, κοντά-κοντά (που την έχετε στρώσει επίσης με μερικά φύλλα). Αφού τελειώσετε το εργόχειρο, ρίχνετε νεράκι και το λαδάκι και το χυμό λεμονιού.
Τα σκεπάζετε μ’ ένα πιάτο για να μην χοροπηδούν κατά το βράσιμο και τα αφήνετε σε μέτρια για 40 περίπου λεπτά.
Σβήνετε το μάτι της κουζίνας, αφήνεται το φαγητό να «ηρεμήσει» από το βράσιμο και μετά μπορείτε να σερβίρετε. Σκέτα, αλλά και με ένα ντρέσινγκ γιουρτιού που θα έχετε χτυπήσει με λίγο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και ελάχιστο ξερό δυόσμο, είναι υπέροχα.
Αν θελήσετε να ξεπεράσετε ακόμη λίγο την πατροπαράδοτη συνταγή, μπορείτε ν’ αντικαταστήσετε το ρύζι με τραχανά, που θα δώσει διαφορετική διάσταση στο φαγητό ετούτο.