MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΜΟΥΣΑΚΑΣ!!!!!ΤΟ ΛΑΤΡΕΜΕΝΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!!!




Ο μουσακάς είναι από τα πολύ-πολύ αγαπημένα μας Κυριακάτικα φαγάκια, αλλά όπως όλα τα ωραία, είναι αρκετά μπελαλίδικο !!!

Για να φτιάξουμε το ταψάκι που βγάζει 15 κομμάτια, οπλιζόμαστε με κουράγιο και με τα κάτωθι υλικά :
Για την γέμιση
12 μέτριες πατάτες
5 μεγαλούτσικες μελιτζάνες φλάσκες
για το τελείωμα
2 κουταλιές βούτυρο
λίγο τυρί τριμμένο – προτιμώ μυτζήθρα
για τον κιμά
1 κιλό κιμά της αρεσκείας μας
1 ξερό κρεμμύδι
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουτάλες της σούπας πελτέ
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
3,5 ποτήρια του νερού, νερό
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
½ κουταλιά κοφτή της σούπας πιπέρι
6 μπαχάρια
6 γαρύφαλλα
προαιρετικά ένα σφηνάκι κονιάκ
για την μπεσαμελ χρειαζόμαστε:
1 κουτί γάλα εβαπορέ (410 ml.)
2 κουτιά νερό, μετράμε στο άδειο κουτάκι του γάλατος
1 ολόκληρο πακέτο κορν φλάουρ ( 200 gr)
μια κουταλιά βούτυρο
4 αυγά
λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι
προαιρετικά λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
-τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση:
Αρχίζουμε από τον κιμά :
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι, ρίχνουμε τον πελτέ και τον κιμά, και ανακατεύουμε 2-3 βόλτες. Προσθέτουμε το ξύδι, το κονιάκ, το νερό, τα μπαχαρικά(μην ξεχάστε να τα αφαιρέσετε στο τέλος) και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε τον κιμά για μισή ώρα – προσπαθώντας να μην προσθέσουμε άλλο νερό, για να μην έχει στο τέλος πολλά υγρά.
Μπορούμε να τον έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη το βράδυ για να κερδίσουμε χρόνο και να μην πέσουν όλα μαζί.
Τηγανίζουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες που έχουμε κόψει σε οριζόντιες φέτες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν απλωμένες σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας.
Εγώ τα τελευταία χρόνια έχω σταματήσει να τα τηγανίζω και τα ψήνω στον φούρνο.
Όχι μόνο για να γλυτώσουμε θερμίδες, αλλά γιατί γίνεται πιο ελαφρύ το φαγητό και χωρίς πολλά τηγανιτά λάδια που ενοχλούν τώρα πια το ταλαιπωρημένο μας στομάχι.
Στρώνω λοιπόν χαρτί ψησίματος στα 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και κόβω τις πατάτες στρογγυλέςψήνω και τα 2 ταψιά στο φουλ της θερμοκρασίας και στην ένδειξη του αέρα.
Ομοίως κάνω και με τις μελιτζάνες. Μερικές φορές, τις καθαρίζω από την φλούδα τους. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για την μπεσαμέλ, εκτός από τα αυγά και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στην μεσαία θερμοκρασία.
Μόλις ζεσταθεί ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ή με τον αυγοδάρτη, για να μην σβολιάσει η κρέμα.
Όταν αρχίζει να κάνει φουσκάλες και να πήζει είναι έτοιμη. Κλείνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι που την είχαμε, αλλά χωρίς να ανάψουμε την φωτιά και ανακατεύουμε καλά ώσπου να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Αφού τα έχουμε όλα έτοιμα ξεκινάμε να ενώνουμε το ....... παζλ !
Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε από πάνω λίγη μπεσαμέλ.
Μετά βάζουμε σε στρώσεις πατάτες-μελιτζάνες και μετά τον κιμά που τον παίρνουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα για να μην έχει πολλά υγρά.
Συνεχίζουμε με μελιτζάνες-πατάτες και τελειώνουμε με την μπεσαμέλ.Πάνω από την μπεσαμέλ ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.Σκεπάζουμε το ταψί με χαρτί ψησίματος ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220-250 πάνω κάτω φωτιά ή στον αέρα για περίπου μια ώρα
Στην μισή ώρα αφαιρούμε το χαρτί/αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμη η μπεσαμέλ και να πάρει ένα ωραίο σκουρό-χρυσο χρώμα.
ΤΙΡ Στην περίπτωση που σας σβολιάσει η κρέμα περάστε την από ένα σουρωτηράκι-σίτα και έτσι δεν θα χρειαστεί να φτιάξετε άλλη.
Καθώς επίσης μπορούμε να την περάσουμε από τον μύλο του πουρέ και να την επιστρέψουμε στην κατσαρόλα για να ολοκληρώσουμε την ετοιμασία της
Καλή επιτυχία!!