MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

CORN FLAKES...ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ...!!!

Corn flakes με ... σολομό!

Πριν 2 χρόνια μου είχε έρθει φαεινή ιδέα να φτιάξω ένα σολομό κάπως διαφορετικό από τους άλλους, που είχε μέσα και τί δεν είχε.
Επειδή είναι γνωστή η αδυναμία μου στους ξηρούς καρπούς, θέλησα πάλι να φτιάξω κάτι παρόμοιο. Νομίζω ότι η σημερινή εκδοχή βγήκε καλύτερη από την προηγούμενη και ενθουσίασε ιδιαιτέρως και τον καλό μου -που αγαπά τα ψάρια- αλλά και εμένα που ... ας πούμε ότι δεν είναι και από τις αγαπημένες μου τροφές.
Υλικά
3 φιλέτα σολομού
80 γραμ.καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης
4 χούφτες (γυναικείου χεριού!) corn flakes
3 κ.γλ.λευκό σουσάμι
λεμόνι τουρσί
λεμονοχυμός
σησαμέλαιο (2 ειδών, ελληνικό αραιό και κινέζικο πηχτό, χαχα!)
terriyaki sauce
soya sauce
μελάσσα ροδιού
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
χυμός πορτοκαλιού
ξύδι Jerez
μουστάρδα με σιναπόσπορους
μουστάρδα καυτερή τύπου γαλλικού
τζίντζερ
πιπέρι peri peri ή άλλο καυτερό
κρασί Σάμου
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Έβαλα σε μαρινάδα για 2-3 ώρες το σολομό με terriyaki, soya, την μελάσσα ροδιού και τα δύο σησαμέλαια.
Στη συνέχεια στράγγισα τα φιλέτα, τα άλειψα και πάλι με λίγη μελάσσα και τα πάναρα με τριμμένο φιστίκι, ανακατεμένο με corn flakes. Από πάνω (έπρεπε να είναι στο μείγμα του παναρίσματος αλλά τα ξέχασα!) έριξα το λευκό σουσάμι.
Αφού τα στόλισα με φέτες από λεμόνι τουρσί, τους έριξα λίγο σησαμέλαιο και τα έψησα στους 180οC για 20΄. Στο ενδιάμεσο τους έριξα λεμονοχυμό.
Ταυτόχρονα έφτιαξα την σάλτσα. Σώταρα σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο τριμμένα, τα έσβησα με γλυκό κρασί Σάμου και πρόσθεσα την μαρινάδα, χυμό πορτοκάλι, λεμονοχυμό, ξύδι Jerez, 2 κ.γλ. από κάθε μουστάρδα, τζίντζερ και το καυτερό πιπέρι.
Άφησα να μαλακώσει το κρεμμύδι, γύρω στα 30΄.
Την προηγούμενη φορά είχα ρίξει προς το τέλος του ψησίματος την σάλτσα στο πυρέξ με τον σολομό και έτσι έχασε την κριτσανιστή υφή από τα cornflakes και τα φιστίκια. Σήμερα όμως έγινε υπέροχος, κρίτσι κρίτσι, μυρωδάτος, νοστιμούλης και πικάντικος, αφού έριξα στο σερβίρισμα την σάλτσα από πάνω (λίγη, να μην πνίγει το ψάρι) και δίπλα στο πιάτο.
Συνόδευσα με σπανάκι σωταρισμένο με κρεμμύδι και σκόρδο, σβησμένο με κρασί, αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο, λεμονοχυμό και στο τέλος λίγο γάλα.
Ενθουσιαστήκαμε, προτείνω να το δοκιμάσετε αν σας αρέσουν οι ξηροί καρποί στο φαγητό.