MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΝΕΛΙ!!!!!

Κουνέλι λεμονάτο με θυμάρι
1 κουνέλι μεγαλούτσικο
2/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
χυμό από 3 λεμόνια μέτρια
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
1 ποτήρι ξύδι
άσπρο κρασί
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες, και το αφήνουμε για καμμια ώρα σε ξύδι. Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κουνέλι. Το σβήνουμε με το κρασί κι’ αφού ροδίσει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αμέσως μετά αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε το θυμάρι το χυμό των λεμονιών, ένα ποτηράκι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά. Αν κατά τη διάρκεια της βράσης έχει πιει το νερό του, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη.
Σερβίρεται με πατάτες φούρνου ριγανάτες.

Kουνέλι τηγανιτό
1 κουνέλι μέτριο
1 ποτήρι ξύδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη (προαιρετικά)
Αλεύρι, ή γαλέτα από μαύρο κρητικό παξιμάδι και αυγό.
Πλένουμε καλά το κουνέλι και το κόβουμε σε μερίδες, και αφού στραγγίσει από τα νερά, αφήνουμε για μια ώρα στο ξύδι. Το στεγνώνουμε, το αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι καλά απ’ όλες τις πλευρές. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Μόλις κάψει το λάδι στην κατσαρόλα τηγανίζουμε το κουνέλι γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές, να αποκτήσει ωραίο ρόδινο χρώμα . Μπορούμε αντί γι’ αλεύρι να χρησιμοποιήσουμε γαλέτα από μαύρο κρητικό παξιμάδι και αυγό (όπως κάνουμε τα σνίτσελ). Σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα και πατάτες τηγανιτές κομμένες ροδέλες (πολύ τις συνηθίζουν σε κάποια μέρη της Κρήτης).

Κουνέλι με κάππαρη κι’ ελιές
(από το Βιβλίο της κας Μ. Λαμπράκη) για τα Χόρτα
1 μέτριο κουνέλι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 φλυτζάνα κοτσανάκια σέλινου
1 φλυτζάνα ελιές πράσινες ξιδάτες
200 γρ κάππαρη σε άρμη
1 κουταλιά της σούπας κουκουνάρι
1/2 φλυτζάνα ξύδι λευκό
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλυτζάνες αλεύρι
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι , πιπέρι πράσινο φρεσκοτριμμένο
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα κομμάτια από το κουνέλι.. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Αλευρώνουμε τα κομμάτια από το κουνέλι και τα βάζουμε κι αυτά να ροδίσουν ελαφρά στο τηγάνι. Προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνα νερό, την κάπαρη, τις ελιές και το σέλινο, σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 25 λεπτά. Δοκιμάζουμε μ’ ένα πιρούνι, η σάρκα του κουνελιού πρέπει να είναι τρυφερή. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίστε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και ραντίζουμε με το ξύδι. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 10 ακόμα λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε το φαγητό να "ξεκουραστεί" για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε. Συνοδεύεται με μικρές βραστές πατατούλες.

Κουνέλι με μπύρα Kρητική
(φαντάζομαι και μια άλλη μαύρη μπίρα μια χαρά θα του πέφτει του Bugs Bunny)
1 κουνέλι μεγαλούτσικο
1 μπουκάλι μαύρη μπύρα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
μαϊντανός ψιλοκομμένος
λάδι
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Πλένουμε, κόβουμε σε μερίδες και στεγνώνουμε το κουνέλι. Αμέσως μετά το ροδίζουμε στο ελαιόλαδο σε μία βαθιά κατσαρόλα, Το βγάζουμμε από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο για σοτάρισμα. Αφού ροδίσουν, επιστρέφουμε το κουνέλι στην κατσαρόλα και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά καθώς την μπύρα (είπαμε σε κάποια περιοχή της Κρήτης παράγουν την δική τους μπύρα) χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό. Αν δούμε ότι το κουνέλι χρειάζεται λίγο χρόνο μέχριί να μαλακώσει και δεν έχει πολύ ζουμί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη μπύρα ακόμη. Σερβίρεται με ρύζι ή πουρέ και με πράσινη σαλάτα.

Κουνέλι στην γάστρα με μυζήθρα και χυμό πορτοκαλιού.
1 κουνέλι (περίπου 1.200 γρ.)
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά σουπ. κύμινο
1 κουταλιά γλ. πάπρικα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κούπα μυζήθρα
αλάτι & πιπέρι
Κόβουμε το κουνέλι σε μερίδες, το ξεπλένουμε και το βάζουμε σε ένα σκεύος βαθύ με τα μπαχαρικά (κύμινο, τριμμένο σκόρδο, πάπρικα) το κρασί και το πορτοκάλι χυμό και ξύσμα. Το αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες , να μαριναριστεί.
Σωτάρουμε το κουνέλι, αφού το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα και το βάζουμε στην γάστρα.
Προσθέτουμε στη γάστρα τα υγρά της μαρινάδας, λίγο νερό, την μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.

Κουνέλι με καρύδια & δεντρολίβανο
1 μεγαλούτσικο κουνέλι
1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή κονιάκ
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι λάδι
4 ώριμες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες λιωμένες με το πιρούνι
αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο
1/2 φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κουνέλι, το κόβουμε σε μικρές μερίδες και το αφήνουμε για 3-4 ώρες μέσα σε κρασί κόκκινο ή κονιάκ. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε επίσης στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι και τα τσιγαρίζουμε. Στην συνέχεια προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, ανάλογο νερό, πιπέρι, αλάτι, δεντρολίβανο και αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά. Όταν ψηθεί το κουνέλι το απομακρύνουμε από την κατσαρόλα, ρίχνουμε το τρίμμα καρυδιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση μέσα στη σάλτσα και να δέσει κάπως.
Σερβίρουμε το κουνέλι σε βαθιά πιατέλα μαζί με τη σάλτσα και συνοδεύουμε με λαζάνια ή πατάτες τηγανιτές σε ροδέλες.