MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΟΥΣΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΟΣ!!!

Μουσακάς

Από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φαγητά ~ στην παραδοσιακή του μορφή τα λαχανικά τα περνάμε από το τηγάνι, εδώ τα έχω ψήσει στο φούρνο για πιο ελαφρύ και υγιεινό πιάτο...

Για ένα μεγάλο ταψί –περίπου 12 κομμάτια – χρειαζόμαστε:

4-5 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
5-6 κολοκυθάκια
3-4 πατάτες μέτριες
1 δόση κιμάς κοκκινιστός

Για την μπεσαμέλ:
4 φλυτζάνια γάλα φρέσκο
6 κουταλιές φυτίνη
7-8 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
4-5 κουταλιές κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλάτι και πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μακρόστενες λωρίδες μέτριες σε πάχος. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες.Αλατοπιπερώνουμε, λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τονκιμά κοκκινιστό. Για την μπεσαμέλ, βάζουμε το κρύο γάλα σε μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη φυτίνη να λιώσει και μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα με το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να βράζει και να πήξει. Με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται ποτέ να σβωλιάσει!
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μισοκρυώσει, ανακατεύοντας πότε-πότε για να μην κάνει κρούστα.Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε αλατοπίπερο, το τριμμένο τυρί και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
Σε μεγάλο πυρέξ ή ταψί στρώνουμε τις πατάτες σε μια στρώση, από πάνω τα κολοκυθάκια και τέλος τις μελιτζάνες. Από πάνω στρώνουμε τον κιμά και πάνω στον κιμά την μπεσαμέλ, φροντίζοντας να πάει παντού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο τριμμένο τυρί.Ψήνουμε στους 170ο για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε σε κομμάτια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!