MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ!!!!

Γιαλαντζή ντολμάδες


Υλικά:

300 γραμμάρια αμπελόφυλλα

4 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι

1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι

2 φλιτζάνια τσαγιού βραστό νερό

Αλάτι, πιπέρι, κάμποσο ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθο και ελάχιστο δυόσμο.

Χυμό από ένα λεμόνι

1 κουταλιά της σούπας σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό.

Καθαρίζουμε το ρύζι και το πλένουμε με πολλά νερά και το στραγγίζουμε πάνω σε μία σήτα.

Ρίχνουμε το ½ από το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε σιγανή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν, πριν ξανθύνουν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι, πιπέρι, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το άνηθο και το δυόσμο και τα προαιρετικά αν θέλουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 10 λεπτά.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να μισοκρυώσει.

Βάζουμε από το μίγμα 1 κουταλιά του γλυκού σε κάθε αμπελόφυλλο και το τυλίγουμε σαν μασούρι ώστε να κλειστεί πολύ καλά η γέμιση μέσα και τα βάζουμε ακουμπηστά το ένα δίπλα στο άλλο σε μία κατσαρόλα και όταν τελειώσουν όλα ρίχνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό το υπόλοιπο λάδι το χυμό από το λεμόνι και πάνω στα ντολμαδάκια στη κατσαρόλα ένα αναποδογυρισμένο πιάτο ώστε να τα πιέζει για να μην ανοίξουν.

Κλείνουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και το φαγητό μείνει μόνο με το λάδι του.

Μπορεί να τα φάμε κρύα σκέτα η και με γιαούρτι, η τυρί φέτα, η μαγιονέζα.

Γίνονται και με ζεματισμένο λάχανο που θα πρέπει να είναι λεπτόφυλλο και χωρίς σκληρές νευρώσεις αντί για αμπελόφυλλα.