MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ!!!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΑΝΙΛΙΑ

Όπως σας είπα , αγόρασα από την Λαϊκή 8 κιλά βανίλιες, (ποιος να ξέρει άραγε γιατί) και δεν ξέρω τι να τις κάνω. Σκέφτηκα να κάνω μαρμελάδα. Επειδή δεν είχα ξαναφτιάξει με βανίλιες, δεν ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια μικρή δόση και να δοκιμάσω. Με ενθουσίασε η γεύση!!!!

Όταν φτιάχνω μαρμελάδες , χρησιμοποιώ την τεχνική του Παρλιάρου που έχει πάντα σίγουρο και καλό αποτέλεσμα. Οι περισσότερες, είμαι σίγουρη ότι ξέρουν πως να φτιάχνουν μαρμελάδα, άλλα αν θέλετε δείτε και αυτή την εκδοχή , αν δεν την ξέρετε ήδη.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνω μαρμελάδα φράουλα, κεράσι, βύσσινο.
Να έχετε υπόψη σας , ότι η μαρμελάδα φτιαγμένη με αυτό τον τρόπο, προσφέρεται και σαν γλυκό, επειδή δεν είναι πολτοποιημένη, αλλά βρίσκεις κομμάτια φρούτου και είναι και ιδανική επάλειψη για cheese cake.
Χρειαζόμαστε
1 κιλό βανίλιες -κομμένες σε κομμάτια (αυτές που έχω είναι μικρές, έκοψα την κάθε μία σε 6-7 κομμάτια)
500 γρ ζάχαρη
την ψίχα από μια βανίλια
1-2 κουταλιές χυμό λεμονιού
(ΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΗΤΑ ΖΑΧΑΡΗΣ ΑΠΟ ΟΣΟ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑ)

Από το προηγούμενο βράδυ , βάζω σε μεγάλο μπολ τα φρούτα με την ζάχαρη. Τα αφήνω εκτός ψυγείου μέχρι την άλλη μέρα.

την άλλη μέρα

ξεκινάμε αποστειρώνοντας τα βαζάκια μας.
Πλένω τα βαζάκια, στρώνω σε ταψάκι μια καθαρή πετσέτα και τα τοποθετώ ανάποδα πάνω στην πετσέτα. Ανοίγω τον φούρνο στους 100 βαθμούς και τα αφήνω να αποστειρωθούν για 15 λεπτά.

ΟΤΑΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΄'η ΤΟ ΓΛΥΚΌ ΣΤΟ ΒΑΖΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΌ ΤΟ ΓΛΥΚΌ ΚΑΙ ΖΕΣΤΟ ΤΟ ΒΑΖΟ.
Γι αυτό συγχρονίστε τους χρόνους σας,

Ρίχνω τα φρούτα με την ζάχαρη σε κατσαρόλα , αφού ξύσω μέσα την ψίχα της βανίλιας.
Βράζω , στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία, και μόλις πάρει την πρώτη βράση την μετριάζω.
Ανάλογα με το φρούτο , ο χρόνος διαφέρει,. Οι βανίλιες εβρασαν 15 λεπτά και ήταν έτοιμες. Δεν θέλουμε να είναι πολύ πηκτό το σιρόπι, γιατί όταν κρυώσει θα πήξη περισσότερο. Η φωτογραφία δείχνει σε ποιο στάδιο ήταν έτοιμη .Λίγο πριν το σταματήσω, έβαλα και το χυμό λεμονιού.
Έριξα την καυτή μαρμελάδα στο ζεστό βάζο , έκλεισα καλά.α και το γύρισα ανάποδα
ΤΟ ΒΑΖΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΣΗ ΕΝΤΕΛΩΣ - ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ.
Με αυτό τον τρόπο, γίνεται η σωστή κονσερβοποίηση, και όταν θα ανοίξουμε για πρώτη φορά το βάζο, θα ακούσουμε το χαρακτηριστικό ήχο, που κάνουν τα βάζα-κονσέρβες που αγοράζουμε
Δεν ανοίγουμε το βάζο , αν δεν περάσουν αρκετές ώρες να κρυώσει εντελώς..
Ελπίζω να ήταν χρήσιμες οι πληροφορίες περί μαρμελάδας.