MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΜΕΛΙ!!!!

Μπακλαβάς ο «τέλειος» ή αλλιώς μπακλαβάς με μέλι…

Μέρες που είναι το γαλακτομπούρεκο και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς έχουν την τιμητική τους καθώς και άλλα σιροπιαστά όπως γράφει και η Ειρήνη στην συνταγή για σοκολατόπιτα . Επειδή ωστόσο ο τραγανός σιροπιαστός (χωρίς πολλά υγρά, αλλά ουσιαστικά μελωμένος) μπακλαβάς είναι η προσωπική μου αδυναμία, είχα βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου εδώ και καιρό να φτιάξω το τέλειο αποτέλεσμα κατά τα δικά μου γούστα.
Όπως φάνηκε όμως τελικά, τούτος ο τελευταίος μπακλαβάς ήταν ο «τέλειος» για όλα τα γούστα, ακόμη και για κείνους που δεν τρώνε γλυκά με ξηρούς καρπούς, αλλά και για άλλους που θυμήθηκαν τα παιδικά τους χρόνια, με γεύσεις που από καιρό έχουν «χαθεί» ή ξεχαστεί, λόγω των «συνθετικών» και πλαστικών υλικών.
Για τούτον λοιπόν τον μελένιο μπακλαβά χρειάστηκε: ένα πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά, 500 γραμμάρια καρυδόψυχα, 300 γραμμάρια αμυγδαλόψυχα, 1 κούπα (κούπα μικρή του τσαγιού) και μισή λιωμένο βούτυρο γάλακτος, 2 κουταλιές γλυκού κανέλλα, ½ κουταλιά γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο (ή αντίστοιχα 2 κουταλιές γλυκού μείγμα σμυρνιό), ½ κούπα τριμμένη φρυγανιά. Για το σιρόπι τώρα:
2 κουτιά μέλι μεσαίο μέγεθος (περίπου 800 γραμμάρια), μισή κούπα νερό, 1 κούπα ζάχαρη, 1 ξύλο κανέλλας, 4-5 γαρυφαλλάκια, χυμό από μισό λεμόνι και λίγη βανίλια σκόνη.

Σ’ ένα σκεύος ανακατεύουμε την καρυδόψυχα και την αμυγαλόψυχα αφού προηγουμένως τα έχουμε περάσει στο multi, μαζί με την κανέλλα, το γαρύφαλλο (το μείγμα σμυρνιό) και την φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά μ’ ένα κουτάλι.
Σε βουτυρωμένο ταψί (έχουμε λιώσει το βούτυρο γάλακτος) με διάμετρο 30 εκατ. στρώνουμε τα φύλλα κρούστας αφού προηγουμένως τα έχουμε κόψει στην μέση (κατά πλάτος), έτσι ώστε να δημιουργήσουμε περισσότερα κομμάτια. Το στρώσιμο των φύλλων που κάθε φορά περνάμε με το βούτυρο, θα γίνει σταυρωτά (το ένα πάνω στο άλλο) έτσι ώστε να καλύψουμε κενά, αλλά να έχουμε και περισσότερα στρώματα φύλλου που είναι απαραίτητα για ένα πιο «πλούσιο» αποτέλεσμα.
Πάτωμα συνολικά 7 φύλλα. Μια στρώση γέμιση, 2 φύλλα (βουτυρώνοντας πάντα) σταυρωτά, μια στρώση γέμιση, 2 φύλλα σταυρωτά- μια στρώση γέμιση, μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση, γυρίζοντας από καιρό σε καιρό τις άκρες που θα περισσεύουν από τα φύλλα πάνω στο γλυκό μας. Φροντίζουμε να μας μείνουν για το σκέπασμα τουλάχιστον 8-10 κομμάτια φύλλου. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, γυρίζουμε και τις τελευταίες άκρες που περισσεύουν μέσα στο ταψί μας και κόβουμε το γλυκό «μπακλαβαδωτά» με κοφτερό μαχαίρι, τέλος το περιχύνουμε με το βούτυρο που έχει περισσέψει. Αν δεν περίσσεψε βούτυρο από το βουτύρωμα των φύλλων, βάλτε μια-δύο κουταλιές ακόμη να λιώσουν. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (στους 170 περίπου) μέχρι να η επιφάνεια να πάρει χρυσό-ρόδινο χρώμα και να μυρίζει η κουζίνα σας!!
Όταν πια ψηθεί και ξεφουρνίσουμε τον μπακλαβά μας ρίχνουμε το μέλι (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου και χωρίς να το έχουμε αραιώσει προηγουμένως) μέσα στις τομές του και γύρω-γύρω στην περιφέρεια του ταψιού. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να απορροφήσει το μέλι. Όταν πια θα έχει κρυώσει κάπως, ρίχνουμε το σιρόπι που έχουμε φτιάξει με την μισή κούπα νερό, την ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού, την βανίλια και τα μυριστικά μας, αφού το έχουμε δέσει με βράσιμο περίπου 8 λεπτά.
Καυτό σιρόπι στον ελαφρά κρύο πια μπακλαβά μας και πάντα μέσα στις τομές.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να τραβήξει και τούτο το σιρόπι.
Μετά από 2-3 ώρες είναι έτοιμος προς κατανάλωση και τέρψη. Και νομίζω πως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει την προσπάθειά σας.

ΚΑΙ Ο ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!