MySpace Backgrounds, MySpace Layouts, MySpace Codes, MySpace Graphics
bloguez.com

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ!!!

Μελομακάρονα γεμιστά

Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδι ή χωρίς, ζύμη που μελώνει ωραία χωρίς να μαλακώνει υπερβολικά.
Την ώρα που τα έφτιαχνα, η μικρούλα μου είχε ανέβει στον πάγκο της κουζίνας και παρακολουθούσε τη διαδικασία βοηθώντας όπου μπορούσε: στο αναποδογύρισμα του λαδιού, το σκόρπισμα του αλεύρου, το πέταγμα των καρυδιών, το γλύψιμο του μελιού και άλλα. Παρά... εεε... χάρη ήθελα να πώ, στην πολύτιμη βοήθειά της, καταφέραμε τελικά να ετοιμάσουμε ωραιότατα μελομακάρονα (χωρίς να διαλύσουμε εντελώς την κουζίνα)
Υλικά:
2 κούπες (μεγάλες του νες-καφέ) λάδι. Εδώ οι γνώμες συγκρούονται: παραδοσιακά και ποιοτικά επιβάλεται καλό ελαιόλαδο. Η γεύση του όμως μου πέφτει πολύ έντονη για τα γλυκά και βάζω ηλιέλαιο.
1 αυγό
1 πορτοκάλι το χυμό (περίπου 1/2 της κούπας)
1 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
1 φλυτζ. τσαγιού καρύδι τριμμένο
6 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή μαλακό - όχι όμως up)
2 κουτ.γλυκού όχι πολύ φουσκωτές μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλυκού κοφτή αλάτι
2 κουτ. σούπας κανέλλα
1 κουτ. σούπας γαρύφαλλο
Για το γέμισμα: καρύδια ακοπάνιστα
Για το μέλωμα: 2 κούπες μέλι+1κούπα νερό ( ή 1 κούπα μέλι+1κούπα ζάχαρη+1κούπα νερό) Το μέλι το μετράμε με την κούπα που μετρήσαμε το λάδι. Στην λαδωμένη κούπα δεν κολλάει, και έτσι πέφτει όλο από αυτήν.
Για το σερβίρισμα: καρύδι τριμμένο
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια λεκανίτσα και ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι. Δεν την ταλαιπωρούμε πολύ τη ζύμη, ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Στρώνουμε τις λαμαρίνες (2-3 ανάλογα με το μέγεθος) που θα χρησιμοποιήσουμε με αντικολλητικό χαρτί.
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τα υλικά του σιροπιού να βράσουν για 5 λεπτά. Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε. Σβήνουμε το μάτι και το αφήνουμε να διατηρηθεί ζεστό.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα κλείνοντας μέσα στο καθένα μισό καρύδι. Πιέζουμε πάνω στον τρίφτη του τυριού για να αποτυπωθούν τα σχέδια και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες.
Φουρνίζουμε μία μία λαμαρίνα σε προθερμασμένο φούρνο, 180 βαθμούς με αέρα, 12-13 λεπτά. Μην φοβηθείτε, βγαίνουν μαλακά από το φούρνο, και σκληραίνουν καθώς κρυώνουν.
Όπως βγαίνουν τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε 5-6 λεπτά να πάρουν μια ανάσα, και τα βουτάμε λίγα λίγα στο σιρόπι. Μπλούμ, βουτιά, τούμπα και έξω με την τρυπητή κουτάλα - έχουν τραβήξει όσο χρειάζεται, και κρυώνοντας θα είναι όπως πρέπει.
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα στην πιατέλα, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με τριμμένο καρύδι. Tip: Για να κολλήσει το καρύδι βάζουμε με τη μύτη ενός μαχαιριού σε κάθε μελομακάρονο μια αλειψιά μέλι.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Κ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!